Safari in Zuid-Afrika met kinderen
Zuid-Afrika
Angreni Hilaul
Zuid-Afrika
05/17/2023
4 min

Op safari in Zuid-Afrika, een fantastische belevenis

05/17/2023
4 min

Na het levendige Kaapstad fietsten we tussen de wijnvelden, logeren we op een struisvogelboerderij en verblijven we een paar dagen aan zee. Zuid-Afrika is nog geschikter voor reizen met kinderen dan ik had gedacht. De bevolking is uiterst kindvriendelijk en we worden gewezen op malariavrije natuurparken. We vinden daarvoor een paar indrukwekkende safari's en natuurparken die de moeite waard zijn. Ik kan er heel kort over zijn: een safari is één van de meest bijzondere ervaringen in Zuid-Afrika, en er zijn veel kindvriendelijke opties beschikbaar. Ik neem je mee naar een aantal fijne plekken voor gezinnen.

Kindvriendelijke hotels Zuid-Afrika

Kindvriendelijke safari's in Zuid-Afrika

Het is goed om te weten dat er op veel plekken verschillende safari opties zijn die dus ook aansluiten bij kinderen van verschillende leeftijden. De populaire parken zijn Kruger National Park en Addo Elephant National Park.

Kruger National Park

Het beroemde Kruger National Park biedt begeleide safaritochten die speciaal zijn ontworpen voor gezinnen. Veel lodges en kampen hebben speciale programma's voor kinderen, inclusief educatieve activiteiten over de natuur en wildlife. Het Kruger National Park is een van de grootste en meest bekende wildparken in Afrika. Dit uitgestrekte park biedt een onvergetelijke safari-ervaring voor gezinnen, met de kans om de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel) en vele andere wilde dieren in hun natuurlijke habitat te zien. Je kunt er verblijven in rest camps en private lodges en veel rest camps en private lodges bieden begeleide game drives aan die zijn afgestemd op de behoeften van gezinnen.

Addo Elephant Nationaal Park

Gelegen in de Oost-Kaap, biedt dit park de kans om grote kuddes olifanten van dichtbij te zien. Het park is malariavrij, wat het een veilige keuze maakt voor gezinnen met kleine kinderen. Addo Elephant Parc heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Terwijl we ons installeren in onze chalet in het nationale park, staan we al oog in oog met een paar olifanten. Op nog geen tien meter afstand lopen de grote dieren rustig langs. Je kan met je eigen auto het park in. De portier bij de entree vertelt ons op welke plaatsen we op dat moment veel dieren kunnen spotten. Het voelt spannend om rond te rijden in afwachting van wat er gaat komen. Het park zelf is al mooi op zich. Ongerepte natuur, grote grasvelden met tussendoor waterplassen en het hele landschap in hoogte verschillend. We worden op onze wenken bediend bij het zien van vele zebra’s, zwijnen, buffels, uitheemse vogels en olifanten.

Op safari met kinderen, handig om vooraf te weten

Als we de op safari gaan, is het extra genieten. In een open jeep, met warme wind door de haren en de verrassing van wat je tegenkomt, zonder zelf op de weg te hoeven letten. Bij een waterplas houden we halt. En niet voor niets. Een lange stoet van zeker honderd olifanten loopt rustig achter elkaar aan op weg naar verfrissing. Een beetje spannend voelt het wel zo’n groot dier van ongeveer 3 meter hoog op nog geen meter afstand van de open(!) jeep. Vertrouwend op de inschatting van de gids, geniet ik van de kudde olifanten bij elkaar. Uit alle windstreken komen ze aangelopen, terwijl een aantal al lekker drinkt en zich nat sproeit voor verkoeling. Wat is dit indrukwekkend!

Guided game drives

Veel rest camps en private lodges bieden begeleide game drives aan die zijn afgestemd op de behoeften van gezinnen. Deze ritten worden geleid door ervaren gidsen die weten hoe ze kinderen betrokken en enthousiast kunnen houden. Ze zullen niet alleen wijzen op de Big Five, maar ook op kleinere dieren en planten die net zo fascinerend zijn. Geloof me, met een guided game drive zul je meer spotten!

Bush walks

Voor oudere kinderen bieden sommige lodges en camps begeleide bush walks aan. Dit zijn veilige wandelingen onder begeleiding van gewapende rangers, waar kinderen kunnen leren over sporen, planten en kleinere dieren die je vanuit een voertuig misschien niet zou opmerken.

Junior ranger programma's

Veel accommodaties bieden speciale Junior Ranger Programma's aan, waar kinderen kunnen deelnemen aan educatieve activiteiten zoals spoorzoeken, vogelspotten en het leren herkennen van verschillende dieren en planten. Aan het einde van het programma ontvangen ze vaak een certificaat als Junior Ranger. Superleuk!

Tips voor een geslaagde safari in Zuid-Afrika

Een safari met jonge kinderen kan een geweldige ervaring zijn, mits je goed voorbereid bent. Hier zijn enkele tips om je safari zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Houd het rustig en ontspannen - Kinderen kunnen snel moe worden, dus plan voldoende rustpauzes in en vermijd te lange game drives. Zorg ervoor dat je accommodatie een zwembad heeft, zodat de kinderen kunnen afkoelen en ontspannen tussen de activiteiten door.
  • Neem voldoende snacks en drinken mee - Hoewel veel camps en lodges maaltijden en snacks aanbieden, is het een goed idee om je eigen snacks en drinken mee te nemen, vooral voor tijdens de game drives.
  • Bescherm tegen de zon - De zon kan erg fel zijn in Zuid-Afrika, dus zorg ervoor dat je voldoende zonnebrandcrème, hoeden en lichte, beschermende kleding meeneemt. Ook is het belangrijk om kinderen goed gehydrateerd te houden, zie mijn vorige punt. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen!
  • Maak het educatief - Gebruik de safari als een kans om je kinderen meer te leren over natuur en wildlife. Betrek ze bij het spotten van dieren, het identificeren van sporen en het begrijpen van ecosystemen. Dit maakt de ervaring niet alleen leuk, maar ook leerzaam.
  • Wees voorbereid op noodgevallen - Zorg ervoor dat je een EHBO-kit bij de hand hebt en dat je weet waar de dichtstbijzijnde medische faciliteiten zijn. Het is ook handig om het contactnummer van je accommodatie en eventuele gidsen bij de hand te houden.

Tips Kaapstad met kinderen