Tips rondreis Zuid-Afrika met het gezin
Zuid-Afrika
Angreni Hilaul
Zuid-Afrika
10/15/2019
19 min

Onze route met een huurauto van Kaapstad naar Port Elizabeth

10/15/2019
19 min

Met onze dochter Fleur van 10 jaar, maken wij met een huurwagen een roadtrip door Zuid-Afrika. Het eerste deel van onze reis rijden we van Kaapstad naar Port Elizabeth. Hierna smokkelen wij een stukje en vliegen we van Port Elizabeth naar Durban om onze reis over de weg te vervolgen en via Johannesburg weer terug naar Nederland te vliegen.

Kaapstad en omgeving met een 10-jarige

In tegenstelling tot de meeste reizigers beginnen wij onze reis in Kaapstad. Waarom? Onze zomervakantie is midden in de winter in Zuid-Afrika. Wij willen in het minst warme deel van het land beginnen en eindigen onze reis daarom in Johannesburg. De temperatuur is daar toch een graad of 10 warmer. Uiteindelijk valt het weer de hele reis mee en genieten wij in de Zuid-Afrikaanse winter van temperaturen van ronde de 20 graden en daarboven. Bij aankomst op de Cape Town International airport halen wij direct onze huurauto op die we via Sunny Cars in Nederland al geboekt hebben. Dit gaat ontzettend vlot en binnen no time zijn we op weg, handig om dit allemaal te regelen als je wilt gaan roadtrippen door Zuid-Afrika met een huurauto. Alhoewel het links rijden in het begin wennen is, gaat dit na een tijdje automatisch. Omdat we positieve verhalen over Kaapstad en de omgeving gehoord hebben, hebben we hier drie hele dagen gepland. Op de eerste dag blijven we mede door de bewolking in het centrum van de stad en bezoeken we de gekleurde huisjes in de wijk Bo-Kaap.

Daarna rijden we door naar Kasteel de Goede Hoop (Castle of Good Hope). Dit kasteel is heel leuk om met kinderen te bezoeken. Het kasteel is gebouwd door Hollanders tussen 1666 en 1679 om Kaapstad te verdedigen. Wanneer je entree betaald hebt voor het kasteel, dan heb je toegang tot de musea en zijn er gratis rondleidingen. Wij zien ook de wisseling van de wacht tijdens ons bezoek. Vanaf het kasteel heb je overigens een mooi uitzicht over de stad. Na het bezoek aan het kasteel lopen we nog een rondje door het centrum van Kaapstad, onder andere door het stadspark Company’s Garden.

Wisseling van de wacht Kasteel de Goede Hoop

Robbeneiland, waar Nelson Mandela jaren doorbracht

Op de tweede dag is het helder weer en hebben we vanuit onze bed & breakfast voor het eerst uitzicht op de Tafelberg. Voordat we naar de Tafelberg gaan staat er een tour naar Robbeneiland op het programma. Dit is het eiland waar Neslon Mandela jaren heeft vastgezeten. Deze tour met ferry ticket boekten wij van te voren om te voorkomen dat de boten vol zijn. Neem op de dag van de tour niet alleen je tickets maar ook de legitimatiebewijzen van je gezin mee anders mag je niet mee de boot op.

Het is een toeristische tour naar Robbeneiland, waarbij je bij aankomst op het eiland in een bus over het eiland gereden wordt. Een gids vertelt over de geschiedenis en bewoners van Robbeneiland. In de gevangenis zelf word je rondgeleid door een voormalig politiek gevangene. Het is indrukwekkend om de gevangenis te zien en de verhalen te horen. Fleur is zeer onder de indruk. We moeten wel alles vertalen wat de gids vertelt, omdat er alleen Engels gesproken wordt. De hele tour -inclusief boottocht naar en vanaf het eiland- duurt ongeveer vier uur. Dit is zeker goed te doen met kinderen, omdat elk onderdeel niet te lang duurt en er genoeg te zien is. Vanaf Robbeneiland heb je bij helder weer overigens een goed zicht op de Tafelberg.

Robbeneiland met een kind bezoeken

Een poging om de top van de Tafelberg te halen

Na het bezoek aan Robbeneiland gaan we naar de Tafelberg. Wij moeten de Tafelberg zelf beklimmen om de top te bereiken, omdat de kabelbaan voor een maand gesloten is in verband met onderhoudswerkzaamheden. Bekijk dit altijd goed van te voren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ondanks het feit dat wij dit wisten is het ons niet gelukt om via de wandeling de top te bereiken. Wij komen te laat bij de Tafelberg aan en het wandelen in de zon kost toch meer moeite dan gedacht. Wij komen tot halverwege en besluiten dan om terug te gaan, omdat we anders een stuk in het donker moeten lopen. Dit zou geen goed idee zijn geweest. Het is jammer dat we niet boven geweest zijn, maar we hebben toch van de wandeling genoten en ook halverwege een prachtig uitzicht over Kaapstad gezien.

Tafelberg beklimmen Zuid-Afrika

Vanuit Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop

Rondom Kaapstad zijn er nog meer highlights die ook leuk zijn voor gezinnen. Wij gaan op de derde dag naar Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach en het strand van Muizenberg gereden. Dit is met een gezin een mooie rit om een dag mee te vullen. Alleen de rit vanuit Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop via de Chapmans Peak Drive langs de kust was al de moeite waard. We hebben twee korte wandelingen gemaakt één bij Cape Point en één bij de Cape of Good Hope. Op beide heuvels kan je van een mooi uitzicht over de oceaan genieten. De wandelingen zijn niet te lang en daardoor voor Fleur goed te doen als 10-jarige. Onderweg komen we nog een aantal leuke dieren tegen en zien we de eerste struisvogel en walvis tijdens onze reis.

Kaap de Goede Hoop met een kind

Wandeling Kaap de Goede Hoop

Genieten van honderden pinguïns op Boulders Beach

Na het bezoek aan Kaap de Goede Hoop rijden we door naar Boulders Beach waar zich een hele pinguïnkolonie ophoudt. Op het strand wonen honderden pinguïns en ze hebben er ook hun nesten. Het is onwijs leuk om deze dieren rond te zien waggelen en de jonge pinguïns te zien. Het is wel een teleurstelling dat je niet op het strand zelf mag rondlopen, maar over een afgezet pad wat over het strand loopt. Dit is natuurlijk beter voor het welzijn van de dieren, maar onze verwachting vooraf was anders. Op een ander strand in de buurt schijn je wel dichter bij de dieren te kunnen komen, maar je moet je afvragen of je vindt dat dit nodig is.

Wij kiezen ervoor om met onze huurauto verder te rijden. Wij vinden het heerlijk om zelf die keuze te hebben en dat is ook de reden dat we voor een selfdrive hebben gekozen. Een auto met chauffeur past wat minder bij ons, omdat we dan niet het gevoel hebben 100% vrij te zijn in onze keuzes.

Pinguïns bij Boulders Beach

Boulders Beach met kinderen

Surfen bij de gekleurde huisjes van de Muizenberg

Omdat ik van surfen hou en de gekleurde strandhuisjes op het strand van Muizenberg wilde zien, hebben we ons dagtochtje afgesloten aan het strand. Het weer is niet goed genoeg om op het strand te liggen, maar ik heb wel een surfplank en wetsuit kunnen huren en een uurtje kunnen surfen terwijl Fleur bij het strand kon spelen in een van de speeltuintjes. Verder zijn er langs het strand een aantal restaurantjes waar wij aan het einde van de dag eten voor we naar Kaapstad terugrijden. Muizenberg is een leuk strand om naartoe te gaan, wel voelden wij ons hier minder veilig door het aantal mensen wat we op straat zagen bedelen en rondhangen. Wij parkeerden onze auto daarom voor het strand zodat we deze in de gaten konden houden en verder niet teveel hoefden te lopen door de straten.

Muizenberg beach bij Kaapstad

Muizenberg beach surfen

Wijnroute langs Stellenbosch en Franschhoek

Na Kaapstad rijden wij in één dag via een van de wijnroutes naar Hermanus. Op een uur rijden van Kaapstad bevinden zich de wijnlanden. Dit is een gebied met ruige bergen, valleien, boomgaarden en natuurlijk wijngaarden. In dit gebied liggen verschillende leuke plaatsjes die je kan bezoeken naast een bezoek aan een wijnboerderij. Dit mag je zeker niet missen, ook niet met kinderen erbij. Wij hadden maar één dag voor deze route. Als je meer tijd hebt dan zou ik zeker aanraden om in dit gebied minstens één nacht te slapen. Je hebt dan rustig de tijd hebt om rond te rijden en te wandelen. Onderweg bezoeken wij de plaatsen Stellenbosch en Franschhoek. In Stellenbosch zit onder andere Oom Samie Se Winkel. Een winkeltje uit 1904 waar je verschillende prullaria, souvenirs, eten en drinken kan vinden. Leuk om even binnen te kijken. Ze hadden er zelfs Venco dropjes.

Oom Samie Se Winkel

Drop van Venco in Stellenbosch

Workshop bonbons maken met Callebaut chocolade

Om het voor Fleur leuk te maken, bezoeken we in Franschoek de bekende chocolaterie Huguenot Fine Chocolates. Hier volgen we een korte workshop bonbons maken. We krijgen uitleg over de herkomst van cacao, mogen verschillende soorten chocolade proeven en maken onze eigen bonbons met Callebaut chocolade. Het is een interessante en vooral ook lekkere workshop van ongeveer 45 minuten die zeker de moeite waard is. Het is wel aan te raden om van te voren te reserveren, wij hadden geluk dat we mee konden doen omdat er nog plaats over was.

Bonbons maken bij chocolaterie Huguenot Fine Chocolates

Callebout chocolade bij Chocolaterie Huguenot Fine Chocolates

Wijnboerderij Boschendal

Na de workshop rijden we naar de wijnboerderij Boschendal, van te voren hebben we uitgezocht wat er allemaal te doen is. Naast een wijnproeverij en een tour door de wijnkelders is er een restaurant en een speeltuin voor kinderen. Op deze manier is een bezoek aan een wijnboerderij in Zuid-Afrika leuk voor het hele gezin. We hebben lekker geluncht, de wijnkelders bezocht met een gids, Fleur heeft een tijd in de speeltuin gespeeld. De wijnproeverij hebben we helaas moeten overslaan, omdat we met de auto waren. Plan een bezoek aan een wijnboerderij in het hoogseizoen van te voren in, want rondleidingen en restaurants kunnen anders vol zitten. Wil je per se wijn proeven? Dan is het slim om een wijntour te boeken met een chauffeur.

Wijnvelden Boschendal Zuid-Afrika

Walvissen spotten in Hermanus, een bijzondere walvistocht

Naar Hermanus gaan wij speciaal om de walvissen te zien. De winterperiode is hiervoor het juiste seizoen, omdat de walvissen naar Hermanus komen om de koude wateren van Antarctica te ontvluchten en te paren. Wij hebben vooraf een walvissentocht geboekt, om verzekerd te zijn van een plaats aan boord. Het blijft altijd spannend of de boottocht wel door kan gaan. Bij slecht weer worden de tochten geannuleerd. Tijdens een rondreis kan het dus voorkomen dat je de mogelijkheid mist. Wij hebben geluk, het is een mooie en heldere dag en tijdens de tocht zien we een groot aantal walvissen van dichtbij!

Voor we aan boord gaan, krijgen we informatie van een van de gidsen en staat er koffie klaar. Voor onderweg krijgen we nog een snack en flesje drinken mee. Aan boord wordt zowel onder- als bovendeks door twee gidsen informatie gegeven en er wordt verteld wat de walvissen op dat moment aan het doen zijn. Dit was in het Engels en daarom vertalen wij weer voor Fleur, hier was voldoende tijd voor tijdens het verhaal. Deze boottocht vonden wij met het hele gezin unaniem één van de meest indrukwekkende momenten tijdens onze reis door Zuid-Afrika.

Walvissenspotten in Hermanus met kids

Cape Aghulas

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is niet Kaap de Goede Hoop het meest Zuidelijke punt van Zuid-Afrika, maar is dit Cape Aghulas. Wij reden langs dit punt vanuit Hermanus naar Oudtshoorn. Omdat het niet heel ver om was en we toch ‘in de buurt’ waren besloten we deze omweg te maken. Je kan er een wandelen, maar omdat het flink waaide en wij nog een stuk te rijden hadden besloten we na een kort foto momentje onze weg weer te vervolgen.

Cape L’Aghulas met kind

Struisvogel hoofdstad Oudtshoorn

Oudtshoorn is de ‘struisvogel’ hoofdstad van de Klein Karoo en dit gebied zijn wel 400 (!) struisvogelboerderijen. Omdat we deze beesten met hun grote lichamen, lange nek en kleine hoofd met grote ogen heel leuk vinden, bezoeken we één van de boerderijen en slapen we een nachtje in Oudtshoorn onderweg op de Garden Route.

Op de Safari Ostrich Farm kunnen we nog net mee met de laatste rondleiding over de boerderij. Deze rondleiding is heel toeristisch, maar ondanks dat toch wel leuk om te doen. De tour duurt ongeveer 45 minuten. Léon gelooft het wel en gaat na een lange reisdag van 400 kilometer even relaxen. We nemen plaats in een safariwagen en rijden zo over de boerderij tussen de struisvogels door. Struisvogels zijn heel nieuwsgierig en komen gewoon naar de wagen toe rijden. Ondertussen vertelt de gids over de struisvogels, de geschiedenis van de veren en de boerderijen. Vroeger waren struisvogelveren heel duur. De eigenaren van de struisvogels verkochten deze aan rijkelui, die hiermee konden laten zien hoe rijk ze waren. Hoe meer veren op je hoed hoe meer aanzien je had. De boeren werden hier zelf ook rijk van en lieten grote boerderijen voor zichzelf bouwen om weer te laten zien hoe goede zaken zij deden. Tijdens de rondleiding mag je de struisvogels voeren, dit vindt Fleur het leukste om te doen.

Safair Ostrich Farm Oudtshoorn

Oudtshoorn met kinderen

Wilderness, Kaaimans River Railway Bridge

Vanuit Oudtshoorn vervolgen wij onze weg via de Tuinroute / Garden route naar Tsitsikamma National Park. Dit stuk is ongeveer 200 kilometer en onderweg stoppen wij bij een toffe hidden gem: de Kaaimans River Railway Bridge in het gebied Wilderness. Je vindt deze spoorbrug, die niet meer in gebruik is bij Victoria Bay onder de plaats George. Het bijzondere aan deze plek is dat je er een wandeling over de oude spoorweg maakt tot en met de spoorbrug. Er wordt vermeld dat je er niet overheen kan/mag lopen, maar de locals ter plaatse vertellen juist dat het een mooie route met een prachtig uitzicht over Victoria Bay is. Wij lopen de spoorbrug niet over, maar maken een paar mooie foto’s en lopen terug naar onze auto.

Kaaiman Railway Bridge met kind

Kaaiman Railway Bridge met tiener

De hoge boomtoppen van Knysna

Na de verrassende stop in Wilderness rijden we door naar Knysna, hier willen we een wandeling gaan maken met ons gezin. Er zijn hier verschillende korte en lange trails te lopen. Bekijk van te voren wat je wilt doen met jouw gezin, Fleur is 10 jaar en kan steeds langere stukken wandelen dus daar passen wij ons schema op aan. Wij bezoeken onder andere de hoge bomen van honderden jaren oud. De bekendste boom langs de Garden route is de King Edward VII tree of the Diepwalle Big Tree. Over een pad van houten planken loop je in 450 meter vanaf de parking naar de boom heen en weer.

Zuid-Afrika met kinderen

Uitdagende wandeling in Tsitsikamma National Park

In het dorp Stormsriver overnachten wij twee nachten, om van daaruit het Tsitsikamma National Park met onze tiener te bezoeken. Wij maken op de eerste dag een toffe wandeling die ik absoluut kan aanraden. Via de Waterfall trail lopen we langs de ruige kust over smalle paadjes en zelfs over grote rotsen in de zee waarop met gele verf aangegeven is hoe de route loopt. Deze wandeling eindigt voor ons bij een waterval, waarna we dezelfde route weer terug lopen. Andere wandelaars vervolgen hun weg en hebben tenten bij zich om tijdens hun meerdaagse wandeling onderweg te kunnen overnachten. De Waterfall trail is zeker niet geschikt voor kleine kinderen die niet gewend zijn aan wandelen en lopen met uitdagingen. Wij zijn een aantal uren onderweg en het wandelen/klimmen over de grote rotsen is niet altijd makkelijk en ook zeker niet geheel ongevaarlijk. Achteraf is dit wel echt één van de gaafste wandelingen die we ooit gemaakt hebben.

Na de wandeling gaan we terug naar Stormsriver en gaan Léon en Fleur paardrijden. Ze maken ook nog een mooie wandeling door de omgeving van ongeveer een uur. Je kan in deze plaats paardenritten boeken met een gids, maar wij kiezen ervoor om -wel met een begeleider- een rondje in de buurt te lopen.

Wandelen in Zuid-Afrika met kinderen

Waterfall trail wandelen met kind

Op de dag waarop we van Stormsriver naar Jefferys Bay (Jeffreysbaai) vertrekken, maken we in de ochtend een wandeling over de Suspension Brug. Dit is een hangbrug over de Storms River. De wandeling er naartoe is goed te doen met niet al te kleine kinderen, anders is het toch te zwaar. Wij gaan nog een paar stappen verder en lopen door naar het uitkijkpunt, een korte, maar pittige klim waar Fleur niet veel zin in had. Net voor het einde besluit zij op ons te wachten terwijl wij verder naar boven gaan. Het uitzicht is zeker de moeite waard om mee te pikken.

Storms River

Jeffreys Bay

Tijdens onze roadtrip door Zuid-Afrika hebben we weinig tijd gepland om te relaxen. Normaal houden we ervan om tijdens rondreizen tussendoor rustmomenten te hebben aan het strand. In Zuid-Afrika was het tijdens onze zomervakantie winter en alhoewel het niet koud was konden we geen gebruik maken van de zwembaden of liggen op het strand. Dit wisten we van te voren dus het was een bewust keuze. Toch zijn we drie dagen in Jeffrey’s Bay geweest, door de locals J-Bay genoemd. Dit is de surfspot in Zuid-Afrika met geweldige golven, juist in de winter. Een week voor onze aankomst was net de jaarlijkse competitie afgelopen waar de topsurfers van de wereld aan mee doen.

Ook geweldig voor beginnende surfers

Ondanks het feit dat ik nog maar een beginner ben, kom ik toch al aan mijn trekken met deze golven. Het strand van Jeffrey’s Bay is lang en er zijn verschillende surfspots, waaronder één voor beginners. Dit strand heet Kitchen Windows en aan de boulevard zijn zich verschillende mogelijkheden om surfboards en wetsuits te huren of een surfles in te plannen, ik huur mijn spullen bij Wavecrest Surf School. Wij hebben geluk met het weer, elke dag een graad of 20. Fleur en Léon vermaken zich op het strand, terwijl ik ’s morgens en ’s middags even het water in ga. Aan het strand is ook een midgetgolfbaan die leuk is om met kinderen te doen. Het is verder een heerlijk strand met douches en verschillende gelegenheden om koffie te drinken of wat te eten.

Picknicken op het strand

Tussen de middag halen wij wat picknick spullen bij de plaatselijke Spar en gaan we zitten bij het strand van Supertubes, dit is de spot waar de goede en professionele surfers komen. Onder het eten hebben we entertainment. Dit is echt heel gaaf om te zien, zelfs als je niet surft. Wanneer je een relaxmoment in je vakantie wilt inplannen, dan is het strand van Jeffrey’s Bay een aanrader met kinderen.

Surfen in Zuid-Afrika

Jeffrey's Bay Zuid-Afrika met kind

Addo Elephant National Park met een kind

In Addo Elephant National Park maken wij onze eerste self-drive safari. We kiezen ervoor om in dit park zelf te gaan rijden, omdat ons de kans klein is dat we hier geen olifant kunnen spotten. We hebben gelijk! Op de eerste en tweede dag zien we naast tientallen olifanten bij de waterplaats en gewoon langs de weg ook veel zebra’s, impala’s en zwijntjes. Hier krijgen we echt het Lion King gevoel van, in the jungle, the mighty jungle…

Samen dieren spotten tijdens een selfdrive

Een bezoek aan Addo Elephant National Park is wat ons betreft echt een aanrader. Het park is niet heel groot, waardoor de kans dat je dieren ziet vergroot wordt. Het is onze eerste ervaring ooit in een safaripark en we hebben er met het hele gezin van genoten. We gingen in totaal twee keer een halve dag naar Addo en dat is in mijn ogen prima. Vanuit Addo rijden we naar het vliegveld van Port Elizabeth. Hier leveren we onze Sunny Cars huurauto weer in en we vliegen naar Durban, hier zetten we onze reis voort. Wij vonden zelf dat er tussen Port Elizabeth en Durban minder interessante stops waren en daardoor levert de vliegreis ons twee dagen tijdswinst op.

In Durban halen we wederom een huurwagen van Sunny Cars op om onze roadtrip door Zuid-Afrika te vervolgen. Onze route van Durban naar Johannesburg met een tiener heb ik ook helemaal in kaart gebracht.

Addo National Park met kinderen

Waar huurden wij onze auto voor Zuid-Afrika?

Zonder enige twijfel huurden wij onze auto bij Sunny Cars. Sunny Cars zegt niet alleen dat ze zorgeloze all-in autohuur bieden, ze doen het ook echt! Wij kijken tegenwoordig niet meer verder zelfs, want de service en compleetheid van Sunny Cars vinden wij ontzettend fijn. Geen zorgen of gedoe, maar gewoon zeker weten dat de verzekeringen in orde zijn en dat alles geregeld is. Maximale vrijheid en zorgeloos genieten in plaats van je druk maken over je huurauto. Dat vrijheidsgevoel vinden wij ontzettend fijn. Een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is en waar je iemand aan de lijn krijgt die Nederlands spreekt in plaats van gebrekkig Engels. Vanwege de route die wij maakten door Zuid-Afrika was het niet nodig om een 4×4 te huren. Onze huurauto was al lekker compleet met o.a. extra bestuurder, volle tank en GPS-pakket. Like that! Wat ik overigens aan kan raden is de service van Sunny Cars om je auto snel op te halen (als je die mogelijkheid hebt op je bestemming). Je hoeft dan niet achteraan in de rij aan te sluiten, maar kunt in de ‘rij met voorrang’ aansluiten die vele malen korter is. Ben je een stuk sneller op weg! Verder ben ik erg te spreken over de manier waarop Sunny Cars met groener reizen omgaat. Lees hieronder even verder daarover.

Reis groener met Sunny Cars

De feiten: 2 op de 3 Nederlanders wil graag groener reizen. De grote vraag is alleen: hoe doe je dat dan met autohuur in het buitenland? Daarvoor heeft Sunny Cars een samenwerking met GreenSeat. Maar hoe werkt GreenSeat CO2 compensatie dan? In het kort: je reis wordt gecompenseerd door duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Dit vermindert de CO2 uitstoot er verbetert de leefomstandigheden van lokale gezinnen. Win-win situatie dus! Het is makkelijk om je CO2 uitstoot te compenseren. Groener reizen kun je direct regelen met Sunny Cars op greenseat.nl/sunny-cars. Of anders achteraf via de site van GreenSeat zelf.

Zoek je huurauto bij Sunny Cars

Heb je onze Kaapstad Reisgids of ben je lid van Kleine Wereldreiziger PLUS? Dan krijg je korting op je autohuur bij Sunny Cars als je via ons boekt. Veel plezier in Kaapstad!