Koala’s spotten en pinguïns kijken langs Great Ocean Road
Australië
Marc Groen
Australië
06/29/2019
7 min

Koala's spotten en pinguïns kijken langs Great Ocean Road

06/29/2019
7 min

Met je gezin de Great Ocean Road rijden is echt een feest. Van leuke strandjes tot plekjes om te spelen en natuurlijk de mogelijkheid om koala’s te spotten. Die moet je gezien hebben als je in Australië bent met kinderen, toch?

Maak kennis met de tweede stad van Victoria

Wanneer je op het vliegveld van Melbourne bent aangekomen, kun je een paar dingen doen. Je kunt natuurlijk lekker een paar dagen deze fantastische stad verkennen. Maar je kunt de stad ook voorlopig even letterlijk links laten liggen en snel de natuur van Victoria gaan verkennen. Neem de camper of huurauto vanaf het vliegveld en rij over de beruchte West Gate Bridge (vaak druk, dus voorkom dat je er in de ochtend- of avondspits rijdt) richting Geelong. Geelong is de tweede stad van Victoria en zeker een kort bezoek waard. Eén van onze favorieten is lunchen aan de Waterfront inclusief een bezoek aan de leuke speeltuin naast de pier en een rondje met de kids in de draaimolen. Ben je er in het zomerseizoen? Dan is ook het reuzenrad een aanrader voor gezinnen! Je kunt ook nog met een treintje naar Eastern Beach. Hier is een grote speeltuin en in de zomer kun je er heerlijk zwemmen, wat wil je nog meer?!

Bollard Sculpture Walk Geelong

Onderweg uitstappen op Great Ocean Road

Great Ocean Road met kinderen, let’s go!

In de buurt van Geelong zijn veel wijnboerderijen, dus als je van wijn houdt, is het handig om vast bij bijvoorbeeld Oakdene vast wat wijn in te slaan. Langs de Great Ocean Road zelf zijn er verder weinig plekken om wijn te proeven. Dan kun je meteen via Ocean Grove naar het leuke plaatsje Barwon Heads en via de prachtige weg langs 13th Beach (een van de surfmekka’s van Australië) rijd je naar Torquay. Hier begint de officiële Great Ocean Road!

Slaap hier een nachtje, zodat je hier nog even kan genieten van de echte surfsfeer. Heb je oudere kinderen die graag willen surfen, dan kun je hier de basisbeginselen natuurlijk leren. Ga shoppen bij de outlet stores van bekende merken Ghanda, Rip Curl en Billabong in Surf City en laat de kinderen spelen op het prachtige strand aan de Esplanade. Voor een koffie aan het strand gaan wij meestal naar het open café van The Salty Dog. Hier hebben ze ook wat speelgoed liggen en anders is het strand heel erg dichtbij!

Torquay zandstrand Australië met kinderen

Actief op de Anglesea river of chillen aan het strand?

Vanuit Torquay neem je dan eindelijk echt de B100 Great Ocean Road. Vooral vanaf Anglesea is dit een prachtige weg die grotendeels langs de ruige zuidwest kust van Victoria gaat. Wat kun j verwachten? Je rijdt langs gezellige dorpjes met allemaal mooie stranden, wij kunnen er altijd heerlijk genieten met de kinderen. Er is onderweg zoveel te doen. In Anglesea kun je bijvoorbeeld gegarandeerd kangoeroes spotten op de golfbaan en er zelfs tours doen in een golfkarretje. Ik vind kanoën bij de monding van de Anglesea river een echte aanrader voor avontuurlijke gezinnen. Verderop in Aireys Inlet een prachtige wandeling maken naar de vuurtoren, dit is goed te doen met kinderen. In Lorne is een plekje om heerlijk aan het strand te ontbijten of te lunchen; Lorne Beach Pavilion. Genieten van een lekker visje of frisse salade!

Zijn de kids weer even toe aan wat spelen? Ga dan naar de trampolines bij Lorne Sea Baths. Er is hier ook een heerlijk verwarmd zwembad van ongeveer eind november tot en met maart. Vergeet als je in Lorne bent niet om langs Teddy’s Lookout te rijden voor een prachtige uitzicht en als je een stukje doorloopt, kun je zelfs koala’s proberen te spotten!

Anglesea River, speeltuintje aan het water

 Great Ocean Road met kinderen rijden

Staat koala’s spotten nog op jullie bucketlist?

Als je koala’s wilt zien met de kinderen, rijd dan snel door naar Kenneth River, want daar kom je ze zeker tegen. Rij wel een stukje de gravel weg omhoog en blijf niet staan tussen de bussen met toeristen, want als je een kilometer doorrijdt, zie je ze zeker hoog in de bomen zitten en hoef je de koala’s niet te delen met soms een paar honderd toeristen beneden.

Rijd daarna weer een stukje van de Great Ocean Road en vergeet niet af en toe te stoppen om van het uitzicht te genieten. Probeer bij Bimbi Park of anders de Otway Lighthouse te slapen. Breng een bezoek aan deze prachtige vuurtoren, eet een hapje en geniet van deze prachtige omgeving. Bij Bimbi park is koala’s spotten over het algemeen ook weer bijna 100% gegarandeerd! Na de Otway Lighthouse gaat de Great Ocean Road een stuk meer door het binnenland, dwars door de dichtbeboste Otways. Misschien juist wel een mooie afwisseling? Ik vind van wel!

Waar kun je koala zien in AustraliëKoala's spotten bij Bimbi Park

Great Ocean Road met kinderen rijden

Pinguïns spotten bij London Bridge

Rijd hierna niet te ver door, maar stop in het leuke dorpje Port Campbell met de prachtige kleine beschutte Port Campbell Bay. Ga hier bijvoorbeeld met de kids aan het strand spelen en voor zonsondergang rijd je naar de London Bridge. Vergeet je verrekijkers niet mee te nemen of leen deze bij de lokale VVV! Neem een picknick mee en geniet samen van de prachtige zonsondergang. En dan niet weggaan hoor! Blijf wachten tot de kleinste pinguïns van de wereld hier na zonsondergang aan land komen. Het is wel ongeveer 40 meter naar beneden (vandaar de verrekijkers), maar het is een prachtige gezicht als je ze een voor een langzaam aan land ziet komen om naar hun schuilplaats voor de nacht te gaan. De kinderen moeten wel een beetje geduld hebben, dus neem eventueel iets mee om ze te vermaken, terwijl je staat te wachten. Op de weg terug naar Port Campbell wel goed uitkijken voor kangoeroes, wij hadden er bijna eentje tegen de auto aan!

Bay of Islands Australië met kinderen

Bay of Islands en The Grotto

‘Ik moet hem toch hebben gezien’ attractie

De dag erna allemaal vroeg uit de veren, want het is tijd om voor de grote menigte de bekendste trekpleister van de Great Ocean Road te bezoeken: de 12 Apostelen. Helaas geen 12 Apostelen, maar nog steeds een prachtige plek om te genieten van de ruige omgeving samen met je gezin. Ga echt vroeg, want rond de middag staan er rustig tientallen bussen en honderden auto’s op de gelukkig wel grote parkeerplaats. Als je deze ‘ik moet hem toch hebben gezien’ attractie hebt gehad rijd je weer terug naar Port Campbell en rijd je een stukje door. Het is dan even aftasten waar de kinderen nog zin in hebben. Er zijn nog een paar prachtige uitzichtpunten, maar wij merkten aan onze kinderen dat ze het een beetje meer van hetzelfde vinden. Ga dan  wel zeker nog even bij de 12 Apostelen kijken.

12 Apostelen Great Ocean Road

Bijkomen van alle gebeurtenissen

Vervolgens rijd je dan via de Warrnambool Cheese & Butter Factory naar Warrnambool om bij te komen van alles belevenissen van de Great Ocean Road. Ben je hier in de winter? Ga dan nog wel even kijken of je walvissen kunt spotten bij Logans Beach en anders is het tijd voor kids time bij de enorme speeltuin bij Lake Pertobe. Heerlijk eten doe je er trouwens bij Simon’s Waterfront. Zeker in het weekend wel even reserveren!

Dit is een prima plek om een paar dagen bij te komen van alles belevenissen van de Great Ocean Road! Ga zeker even langs in het erg leuke stadje Port Fairy of ga juist daar zelfs slapen in een van de vele leuke cottages in en rondom het centrum. Neem als je weer opgeladen bent zeker niet de kortste weg terug naar Melbourne, maar rijd dan door naar The Grampians voor avontuur in de ruige natuur!Australië met kinderen, Great Ocean Road