Spaanse Pyreneeën met kleuter
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
02/03/2018
3 min

Noord-Spanje met kinderen, prachtig Vall de Boí

02/03/2018
3 min

Noord-Spanje met kinderen, ooit aan gedacht? Wij niet, totdat we de omgeving van de Spaanse Pyreneeën en Vall de Boi eens echt goed gingen bestuderen en toen kwamen we er al snel achter dat dit echt een gave vakantiebestemming is voor gezinnen die van outdoor houden.

Outdoor bestemming Noord-Spanje

De omgeving van Vall de Boí in de Spaanse Pyreneeën is bijzonder mooi met haar mooie uitzichten en ruige landschap. Het gebied hoort bij het Spaanse Catalonië en is perfect voor een avontuurlijke vakantie met kinderen. Wij gingen hier naartoe in de meivakantie en hadden een hele afwisselende outdoor vakantie, just the way we like it best! Vall de Boí is een gebied wat nog niet zoveel families kennen, zonde! Vall de Boí en haar omgeving zijn echt ingericht op gezinnen en er is zo ontzettend veel te doen voor actievelingen. Vall de Boí ligt tegen de Franse grens aan is ongeveer 3 uurtjes rijden vanaf Barcelona. Wij hebben de highlights en tips voor een perfecte vakantie in de omgeving van Vall de Boí – Noord-Spanje met kinderen – op een rij gezet.

Spaanse Pyreneeën Nationaal Park

Spaanse Pyreneeën, Nationaal Park Aigüestortes

In de Spaanse Pyreneeën ligt het Nationaal Park van Aigüestortes wat bestaat uit bergen met toppen van tot 3.000 meter hoogte en vele prachtige meren. Je kunt zelf dit Nationale Park ingaan, dan laat je de auto al vrij ver vooraan in het park staan. Je zit dan op ongeveer 1.600 meter. Dit is alleen interessant voor avonturiers met grotere kinderen die gewend zijn om te lopen. Je kunt er anders echt het best voor kiezen om onder begeleiding het park in te gaan, je rijdt dan nog veel verder met de 4×4 het Nationaal Park in. Aigüestortes is niet zomaar een natuurgebied; het is het enige echte nationaal park in Catalonië en een van de best bewaarde natuurgebieden in Zuid-Europa. Als je met kinderen reist, biedt dit park een scala aan activiteiten die zowel educatief als avontuurlijk zijn.

Begin je dag dan bij het Casa del Parc Nacional in Boí, vlakbij de kerk Sant Joan de Boí. Dit is overigens ook één van de Catalaans-Romaanse kerken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bij Casa del Parc Nacional in Boí leer je eerst meer over het gebied door middel van film, video en interactieve schermen. De foto’s die er hangen zijn prachtig en vooral van dieren. Dit spreekt kinderen ook zeker aan, onze kleine wereldreiziger vond het in ieder geval leuk.

Spaanse Pyreneeën met kinderen

Met de jeep Aigüestortes Nationaal Park in

Hierna is het tijd om zelf met de Jeep het Nationaal park Aigüestortes in te gaan. Auto's zijn niet toegestaan in het park, maar maak je geen zorgen. Als je geen excursie hebt geboekt, dan pak je vanaf het dorp Boí een 4WD shuttle dienst die elke 5 minuten vertrekt en deze zet je midden in de natuur van Aigüestortes af. Ideaal voor gezinnen en al een avontuur op zichzelf!

De buggy kunnen we meenemen, want de paden zijn daar geschikt voor wordt ons verteld. En dat klopt! Perfect; dit kun je dus ook met een baby goed doen. De uitzichten in het Nationaal Park van Aigüestortes zijn prachtig, na iedere bocht weer een nieuwe panorama. We lopen langs een meer, klimmen op rotsen, genieten van de uitzichten, zien grote mierenhopen, gooien steentjes in het water, lopen over bruggen, zien watervallen en genieten van de natuur. De wandelpaden en bruggetjes zijn zeer geschikt voor een kinderwagen, alleen aan het eind van de route moet er even getild worden vanwege een aantal trappen. Met een buggy geen probleem, met een rolstoel minder handig.

Spaanse Pyreneeën met buggy in NP

Spaanse Pyreneeën NP

Wildlife Center, meet the animals

Het Wildlife Centre van El Pont de Suert is zo’n plekje waar je echt op gewezen moet worden. Als je als toerist gewoon door de omgeving Vall de Boí rijdt, zul je hier niet snel terecht komen. En dat terwijl het Wildlife Centre echt de moeite waard is, kinderen kunnen hier heel dicht bij dieren komen. Je ziet het hele proces van hoe een vis wordt gekweekt: van zaadje tot volwaardige forel bijvoorbeeld. Erg leuk voor kinderen, want die hebben hier vaak echt geen idee van en kunnen het nu met eigen ogen zien.

Spaanse Pyreneeën Wildlife Center

Wildlife Center Spaanse Pyreneeën