Wandelen in El Torcal in Andalusië met kinderen
Andalusië
Mireille Steegmans
Andalusië
08/22/2019
3 min

Antequera en El Torcal, prachtig Andalusië

08/22/2019
3 min

Antequera. We kwamen pas om ’s avonds laat aan in Malaga, maar hebben er bewust voor gekozen om na het ophalen van onze huurauto bij DoYouSpain direct naar Antequera te rijden en daar te overnachten.

Couchsurfen in Andalusië

We al bij zonsopgang genieten van een prachtig uitzicht, omdat we al in Antequera waren. Onze eerste nacht couchsurfen in Spanje was een geweldige ervaring met veel tips, verhalen en weetjes over de gebruiken van de Spanjaarden. Wist je bijvoorbeeld dat de kinderen in Spanje vanaf 3 jaar naar school gaan? Dit soort informatie krijg je mee als je in contact bent met locals en daar is couchsurfen een ideaal middel voor. Ook met kinderen wat ons betreft.

Tips Antequera met kinderen

El Torcal de Antequera, met kids de natuur in

Antequera is echt prachtig, een parel in Andalusië wat ons betreft die nog nauwelijks is ontdekt door toeristen die naar Spanje gaan. Daar houden wij wel van! Zeker naartoe gaan dus met kinderen, er zijn ook genoeg leuke hotelletjes in de omgeving. Antequera ligt centraal tussen Granada, Córdoba, Sevilla en Malaga. Het heeft zelfs een eigen treinstation en is het de auto ook goed bereikbaar. Het is een klein uurtje rijden vanaf Malaga airport. Antequera heeft een rijke historie met prachtige kerken, de dolmens (hunebedden) van Antequera, Menga, Viera en El Romeral, Fuente de Piedra en nog veel meer mooie natuur. Dat laatste is ook één van de redenen waarom we naar Antequera wilden gaan: we willen het maanlandschap van kalksteen hier bewonderen: El Torcal de Antequera.

Wandelen bij El Torcal de Antequera

Eén van de mooiste landschappen van Europa

El Torcal wordt het maanlandschap van Andalusië genoemd en die naam klopt als een bus. Je voelt je echt net Neil Armstrong als je hier rondloopt. In de loop van de eeuwen is dit park ontstaan onder invloed van de zee en de atmosfeer. We moeten toegeven dat dit wat ons betreft één van de mooiste landschappen in Europa is. Wauw wat een uitzicht en wat is het genieten om hier te lopen met een kind. Mits je kind wel goed kan lopen in ieder geval. Je moet er wel rekening mee houden dat het in de winter koud is in dit gebied en van november tot en met februari kan het er extreem koud zijn. Geen aanrader dus met kinderen dan. Er ligt sneeuw en de paden zijn moeilijk begaanbaar.

Wandelen in El Torcal

In de zomer is de temperatuur in El Torcal nog steeds aangenaam, het wordt er niet heel warm. Het is dan een prachtig gebied om te wandelen met kinderen, de uitzichten zijn prachtig. In El Torcal groeien meer dan 600 verschillende plantsoorten. Er zijn 13 waterbronnen en deze leveren het water voor Antequera. Je kunt zelfs je eigen fles(je) water bijvullen bij één van de waterbronnen. Vanaf de heuvels die naar El Torcal leiden heb je prachtig uitzicht. Maar ongeveer 40 dagen per jaar hangt er mist en zie je niets. Die pech hadden wij helaas, maar het prachtige landschap van El Torcal zelf maakte alles goed. Altijd gaan dus is ons advies, ook als het mistig is, tenzij je een dagje speling hebt natuurlijk. Ga dan de volgende dag.

Klaar voor een wandeling in El Torcal?

Je kunt in El Torcal prachtige wandelingen maken. Trek je kinderen wel stevige (wandel)schoenen aan en vergeet zelf ook niet om paar stevige stappers aan te trekken. Controleer de weersomstandigheden van tevoren, want buiten de zomermaanden kan het dus koud zijn in El Torcal. Muts, sjaal en handschoenen mee dan! Gelukkig hadden wij deze meegenomen. Zorg ervoor dat je voldoende drinken meeneemt en wat te snacken voor onderweg. Neem afval wel weer mee en houd het park netjes. Wij raden aan om in de ochtend te gaan wandelen na een goed ontbijt. Neem broodjes mee voor onderweg als je langer wandelt.

Typisch Spaanse lunch, handig om te weten

Wil je lunchen in één van de betaalbare restaurantjes rondom El Torcal, zorg dan dat je voor 14.00 uur hebt gegeten. Dan sluiten de meeste restaurants namelijk hun deuren voor de siësta. Het restaurant bij het park van El Torcal zelf heeft weinig te bieden en is qua prijzen niet aantrekkelijk volgens ons. Rijd liever terug richting Antequera en stop en route bij één van de typisch Spaanse restaurantjes voor een lekkere lunch met een wijntje. Keuze genoeg en de prijzen zijn gunstig.

Uit eten in Andalusië met kinderen