St Ana Church Vidošiči Bela Krajina Slovenie
Bela Krajina
Mireille Steegmans
Bela Krajina
09/18/2023
10 min

Mini roadtrip langs de schatten van Bela Krajina

09/18/2023
10 min

Er zijn van die plekken waar je geen uren voor nodig hebt om ze te bezoeken, maar die wél de moeite waard zijn om te zien of om even een korte stop te maken. Wij doen vaak een mini roadtripje langs dit soort plekken en dat kan ook prima langs al deze schatten van Bela Krajina zoals ik ze heb gedoopt. Plekjes in het zuiden van Slovenië die leuk zijn om even naartoe te gaan en waarmee je uiteindelijk een heel leuk dagje uit hebt, ook prima geschikt voor een regenachtige dag als je niet alle stops plant en geniet van een lange lunch. Daarom heb ik lunchtips toegevoegd, zodat je eigenlijk een complete reisgids hebt om een aantal bekende en minder bekende highlights van Bela Krajina te ontdekken! We eindigen deze mini roadtrip bij Smučarski center Gače, een skigebied dat in de zomer ook ontzettend veel sfeer heeft en waar je heerlijk kunt eten, chillen en genieten! In totaal is deze mini roadtrip een kleine 70 kilometer rijden en daarmee een perfecte dagtrip voor alle doelgroepen!

De coördinaten bij deze mini roadtrip zijn in veel gevallen echt essentieel om alles te vinden! Zo zie je bijvoorbeeld de heilige St. Ana op veel folders van de regio, maar hem vinden was voor ons een serieuze uitdaging!

Bela Krajina the Treasury

Bela Krajina route roadtrip

> Download de route van deze mini roadtrip

The Treasury in Črnomelj

Deze "schatkamer" die in 2021 werd gebouwd ligt in de kelderkamers van Kasteel Črnomelj. Het huisvest herinneringen aan de natuur van Bela Krajina, maar bovenal zie je hier veel etnologische schatten van de regio. Het is een mooie plek om even rond te kijken en om een bezoek aan Črnomelj te starten. We zien hier bijvoorbeeld zwaarden, muziekinstrumenten en de traditionele eieren die beschilderd zijn. We lezen informatie over de natuur en krijgen meer beeld bij de regio in zijn totaliteit. Verder is er een video te zien over deze regio en maken we kennis met een aantal tradities en instrumenten. Van hieruit kun je ook naar het Tourist Information Center in Črnomelj lopen om de lokale handicrafts te zien.

Wij volgen een workshop zeepjes maken op traditionele wijze en in de ruimte waar we deze workshop hebben zien we ook heel veel leuke lokale producten die bovendien het Belokranjsko keurmerk dragen. Het kan zijn dat de Treasury niet geopend is, je kunt dan het beste naar het Tourist Information Center in Črnomelj lopen en zij kunnen je verder helpen.

> Restauranttip: Gostilna Müller in Črnomelj

> Locatie van Tourist Informatie Center (vlakbij The Treasury)

> Download de route van deze mini roadtrip

Bela Krajina muziekinstrumenten

Bela Krajina the Treasury museum

Jelševnik Spring informatiecentrum

Laat je verrassen door de geheimen van de zwarte olm, een uniek wezen dat je alleen kunt "ontmoeten" in Bela Krajina op deze manier. Vergeet de gebruikelijke toeristische uitstapjes, stap af bij dit informatiecentrum over de zwarte olm en leer wat nieuws! Je kunt hier trouwens ook meteen wat eten als de keuken geopend is. Bij de Jelševnik Spring is er een bezoekerscentrum ingericht dat gewijd is aan de zwarte olm, een beestje dat in stilte en afzondering leeft. Compleet afgeschermd van de buitenwereld. Bij dit informatiecentrum kun je deze bijzondere soort salamander van dichtbij bewonderen, zij het via een camerascherm. Maar geen zorgen, met een beetje geduld kun je genieten van het spotten van meerdere zwarte olmen op het scherm en educatief is het zeker weten! Wist je bijvoorbeeld dat de zwarte olm uitsluitend te vinden is in de ondiepe Karst-regio van Bela Krajina? Dit fascinerende dier, wetenschappelijk bekend als "Proteus anguinus", is een nachtelijke grotbewoner die zich voedt met lagere schaaldieren en slakken. In de Bela Krajina regio zijn momenteel 14 vindplaatsen bekend.

Tijdens je bezoek aan het bezoekerscentrum krijg je meer inzicht in de wereld van de zwarte olm die ooit omschreven is als een 'drakenwelp', al in 1689! Een bezoek aan Bela Krajina biedt een unieke kans om een van de meest mysterieuze wezens van de natuur te ontdekken.

> Restauranttip: Gostilna Kapušin in Metlika

> Locatie Info center črne človeške ribice

> Download de route van deze mini roadtrip

Bela Krajina the information center

Bela Krajina Jelševnik Spring

Bela Krajina Black Olm

Douglas Dakota C-47A in Otok

In het charmante stadje Otok in Bela Krajina vinden liefhebbers van luchtvaart en geschiedenis een echt juweeltje - de Douglas Dakota C-47A. Dit iconische vliegtuig, dat nu dienst doet als een historisch monument, heeft een rijke geschiedenis en symboliseert de moedige daden van zijn bemanning tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik als liefhebber van vliegtuigen word hier helemaal blij van! De Douglas Dakota C-47A, ook bekend als de Douglas DC-3, was een van de meest legendarische vliegtuigen uit de luchtvaartgeschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde dit vliegtuig een cruciale rol in militaire operaties over de hele wereld. De Douglas werd gebruikt voor troepentransport, evacuaties, luchtlandingen en nog veel meer.

De Dakota in Otok heeft een bijzondere geschiedenis. Het maakte deel uit van de geallieerde luchtvloot die actief was boven Joegoslavië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig heeft zelfs deelgenomen aan operaties ter ondersteuning van het Joegoslavische verzet tegen de bezetter. Vandaag de dag staat de Douglas Dakota C-47A in Otok er als eerbetoon aan de dappere mannen die tijdens de oorlog in dit vliegtuig dienden. Het is een monument dat herinnert aan de offers en de vastberadenheid van degenen die vochten voor vrijheid en gerechtigheid. Bezoekers van Otok kunnen dit historische vliegtuig bewonderen en meer te weten komen over zijn rol in de geschiedenis. Ik zie het als een inspirerend symbool op een prachtige plek die herinnert aan iets wat hopelijk nooit meer zal gebeuren. Dus, als je Otok bezoekt, neem dan de tijd om deze prachtige oude Dakota te bewonderen. Je kunt de auto direct naast dit monument parkeren.

> Locatie van airplane DC3

Download de route van deze mini roadtrip

Bela Krajina Douglas Dakota C-47A

Douglas Dakota C-47A in Otok

Bela Krajina landschap

Three Parishes in Rosalnice

Het pittoreske dorp Rosalnice herbergt een schat aan historisch en cultureel erfgoed. Eén van de meest opvallende kenmerken van dit charmante dorp zijn de drie parochies die een rijke geschiedenis en een diepe betekenis vertegenwoordigen in deze kleine lokale gemeenschap. Deze drie parochies in Rosalnice vormen niet alleen het spirituele hart van de gemeenschap, maar zijn tegelijkertijd een waardevol cultureel erfgoed dat de geschiedenis en tradities van het dorp laat zien. Een bezoek aan deze historische kerken biedt een inkijkje in het verleden. Als wij hier zijn is er net een mis in één van de kerken en kunnen we helaas niet naar binnen gaan. Wel lopen we een rondje over de begraafplaats waar het ontzettend rustig en vredig is, zeker met het gezang dat we horen op de achtergrond.

> Locatie van Romarski kompleks Tri Fare

Download de route van deze mini roadtrip

Bela Krajina Three Churches Rosalnice

Bela Krajina Three Parishes Rosalnice

Three Parishes Rosalnice Bela Krajina

St. Ana Church (Cerkev sv. Ane)

Wij stuiten op dit sfeervolle kerkje door een foto die onze aandacht trekt in een magazine. De spontane ontmoeting met een lokale wijnmaker is de kers op de taart voor ons bezoek aan deze St. Ana Church die midden tussen de prachtige wijnvelden ligt.

> Locatie van Cerkev sv. Ane

Download de route van deze mini roadtrip

St Ana Church Vidošiči Slovenie

St Ana Church Vidošiči Bela Krajina

Spring of the Krupa River in Semič

De bron van de Krupa Rivier in Semič kan ik wel omschrijven als een natuurlijk juweel. Dit schilderachtige stukje natuur is echt heel mooi en kun je in ongeveer 5 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats gemakkelijk bereiken. De bron van de Krupa rivier is een van de meest ongerepte plekken in heel Slovenië en als je mooie foto´s met het hele gezin wilt maken dan moet je hier zijn samen met je statief. Het heldere en kristalheldere water stroomt hier vanuit de bron van de Krupa rivier en dit complete plaatje zorgt voor een rustige en ontspannen omgeving waarin je geweldig kunt wandelen.

Zo'n 100 meter voor de Tourist Farm Ob izviru Krupe is een parkeerplaats waar je kunt parkeren voordat je begint aan een korte wandeling naar de Spring of the Krupa River.

> Restauranttip: Gostilna Pezdirc in Semič

> Locatie Tourist Farm Ob izviru Krupe

Download de route van deze mini roadtrip

Spring of the Krupa River

River Krupa Spring (Semic)

Spring of the Krupa River

Toeristisch informatiecentrum Semič

Wie de regio Bela Krajina bezoekt moet eigenlijk een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum in Semič. Waarom? Het bezoekerscentrum herbergt een indrukwekkende tentoonstelling die niet alleen informatief is, maar ook echt leuke activiteiten heeft voor kinderen. Je maakt hier echt kennis met de regio en leert over de enorme hoeveelheid mineralen die in Bela Krajina te vinden zijn. Daarnaast kun je de ontwikkeling van kalksteen zien en dus beter begrijpen aan de hand van gedetailleerde illustraties en kaarten.

De kinderen spelen boven en beneden. Ze gaan op zoek naar de voetafdrukken van dieren en stempelen in het zand met afdrukken van dieren uit de regio. Verder worden er paddenstoelen gezocht. Het Bela Krajina Nature Centre biedt op deze manier een educatieve en interactieve ervaring voor jong en oud.

> Restauranttip: Gostilna Pezdirc in Semič

Download de route van deze mini roadtrip

Bela Krajina met kleuter

Bela Krajina Nature Center bezoekerscentrum

Smučarski center Gače

Gace Adventure Park biedt een scala aan buitenactiviteiten voor het hele gezin, maar is ook gewoon een heerlijke plek om even lekker van de natuur te genieten, iets te drinken of wat te eten. Na een dagje roadtrippen vol avontuur kun je hier de dag afsluiten met een heerlijke maaltijd met verse en lokale ingrediënten. Heb je een aantal stops overgeslagen en ben je eerder bij Smučarski center Gače? Dan kunnen de kinderen misschien nog wel een paar uurtjes klimmen in het klimpark van Gače en jullie zelf ook als je zin hebt! Handig om te weten is dat je naar boven kunt rijden en je auto kunt parkeren aan de zijkant van het restaurant. Het is dus niet nodig om je auto al meteen beneden te parkeren en de toch wat steile berg op te lopen.

Ik schreef een uitgebreid blog over wat er allemaal te doen is bij Adventurepark Gače met daarin ook tips over wandelen en mountainbiken.

> Restauranttip: Gostinstvo Gače in Gače