Postojna grotten Slovenie
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
07/23/2023
12 min

Grotten van Postojna, leren over de grotten en karst

07/23/2023
12 min

Ontdek het wonderlijke ondergrondse rijk van Slovenië: de betoverende grotten van Postojna (Postojnska jama) en het fascinerende Notranjski Museum zijn een perfecte combinatie voor een dagje uit. En heb je nog tijd over? Dan tip ik je nog twee highlights in deze regio. Laat je verwonderen door de prachtige formaties en eeuwenoude geheimen die verscholen liggen in de diepten van de adembenemende Postojna grotten. Samen met het Notranjski Museum ontrafelen we de boeiende geschiedenis en het rijke culturele erfgoed van deze mooie regio. Bereid je voor en leer over de wonderen die schuilen in het hart van Slovenië.

Lees meteen meer over…

Grotten van Postojna   |   Notranjski Museum   |   Grotten van Škocjan   | Predjama Castle

Grotten van Postojna met kleuter

Ontdekking van de grotten van Postojna

Diep verscholen onder het aardoppervlak van Slovenië ligt een magische wereld die miljoenen jaren in de maak is geweest: de grotten van Postojna of ´Postojnska jama´ zoals deze overweldigende grotten in het Sloveens bekend zijn. De grotten van Postojna werden in april 1818 min of meer bij toeval ontdekt. Luka Čeč, een eenvoudige arbeider, beklom tijdens werkzaamheden in de grot een rotspartij en verdween in het donker. Toen hij een tijdje later weer terug kwam, kon hij niets anders dan roepen: ¨Hier is een paradijs!¨

En ik kan alleen maar zeggen dat deze beste man gelijk had, want ondanks de enorme drukte in de grotten die in de zomervakantie nog groter is dan tijdens onze meivakantie als wij de grotten bezoeken, zijn de grotten echt adembenemend mooi. Kijk dus lekker door die toeristenmassa heen en geniet!

Grotten van Postojna tips

Met een treintje naar de grotten van Postojna

Met kinderen is een bezoek prima te doen, omdat je eerst met het treintje een kleine 4 kilometer de grot in gaat en dat is natuurlijk al een avontuur op zichzelf voor kinderen. Vervolgens lopen we met de audiotour door de grotten en onze kleuter van 4 jaar verveelt zich geen moment en klaagt ook niet over de afstand van de -ik schat- ongeveer 1,5 tot 2  kilometer die we lopen. We hebben allemaal een regenjas aan en dat is wel echt een aanrader in de grotten, want natuurlijk vallen er druppels en omdat de temperatuur net onder de 10 graden is in de grotten zelf kun je het daardoor best koud krijgen. Trek verder allemaal goede schoenen aan, want als de paden nat worden dan kan het wat glad worden. Verder zijn alle paden heel goed begaanbaar en kun je niet verkeerd lopen hier.

Een bezoek aan de grotten met een buggy is mogelijk, net als met een rolstoel waar je dan soms een kortere route neemt. Is het handig? Dat betwijfel ik. Ik zou persoonlijk een rugdrager meenemen als je de Postojna grotten met kleine kinderen bezoekt die nog niet zelf deze afstand kunnen lopen.

Grotten van Postojna met kinderen

Ontstaan van de Postojna grotten

Deze prachtige grotten kan ik alleen maar omschrijven als wonder der natuur! De grotten van Postojna zijn ontstaan door het langzame proces van kalksteenformatie, waarbij regenwater en koolstofdioxide chemisch reageren met kalksteenrotsen, wat resulteert in grotten en tunnels die zich in de loop van miljoenen jaren hebben gevormd.

In dit gebied is een complex netwerk van grotten te vinden, waarvan de grotten van Postojna de grootste en de bekendste zijn. Jaarlijks bezoeken hordes toeristen deze grotten om zich te laten betoveren door de schoonheid van deze ondergrondse schat. Toen de grot net was ontdekt, werd hij al bezocht door de rijken, het wagentje waarmee dat gebeurde staat in het Notranjski Museum Postojna dat we eerder bezoeken. Helaas liep de grot in die tijd veel schade op, omdat mensen geen respect hadden voor de natuur en de grot snel zwart werd doordat de mens absoluut niet wist hoe ze moesten omgaan met dit natuurfenomeen.

Postojna Caves met kinderen

Grotten van Postojna met gezin

Audiotour in het Nederlands

Tegenwoordig is dat gelukkig anders en inmiddels hebben meer dan 40 miljoen mensen de Postojna grotten bezocht en werd er een spoorbaan aangelegd waardoor je met een treintje de grotten in gaat. Het plafond van de Postojna grot is 50 meter dik, can you imagine!

Wij bezoeken de Postojna grotten aan het eind van de dag en lopen met een audiotour achter een dame aan die ons begeleidt. Ze loopt in een langzame pas voor onze groep uit en we mogen haar absoluut niet voorbij lopen, aan de achterkant van onze groep worden we op de hielen gezeten door de volgende groep. Oftewel: het is hier druk en echt rustig kijken is met kinderen daardoor best lastig, want je mag eigenlijk geen seconde stil blijven staan.

Treintje Grotten van Postojna

Grotten van Postojna bezoeken

De audiotour is in het Nederlands beschikbaar en dat is met kinderen echt ontzettend fijn. Ze kunnen het verhaal goed volgen en lopen gewoon mee en zien ondertussen wat er wordt verteld. De audiotour loodst ons door de verschillende zalen heen, elke zaal met haar eigen unieke kenmerken. Wat ons betreft is de ´Spaghetti Hall´ één van de meest bijzondere zalen. Deze zaal dankt haar naam aan de vele dunne en kronkelige stalactieten die aan het plafond hangen. De lichten in deze zaal creëren een betoverend schouwspel van kleuren en schaduwen. Ook het ´Bruidskleed´ is een highlight waar we een soort van sluier naar beneden zien hangen vanaf het plafond. Met de audiotour kunnen we lekker alle informatie op ons af laten komen en rondkijken. Onze tiener en zelfs onze kleuter luisteren mee en vinden het interessant!

Audiotour Grotten van Postojna

White olm, de bijzondere grotbewoner

In Bela Krajina hebben we al kennisgemaakt met de zwarte olm, een unieke grotbewoner die ook wel ´grottenolm´ of ´mensenvis´ wordt genoemd. Deze mysterieuze salamander heeft zich perfect aangepast aan het leven in het donker en heeft zelfs geen ogen ontwikkeld. Ook in de grotten van Postojna komen we de olm weer tegen, maar dan de witte olm, een zeldzamer exemplaar waar je in stilte langs mag lopen om het diertje te bewonderen. Er wonen trouwens meer dan 150 diersoorten in de grotten van Postojna.

Je kunt naast een bezoek aan de Postojna grotten ook naar Vivarium. Vivarium is een speciale plek binnen het complete park waar je veel van de fascinerende grotbewoners van dichtbij kunt bewonderen. Natuurlijk ook de grotolm die alleen in dit deel van de wereld voorkomt. De tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met hun leefomgeving en gedrag. Over de olm hebben wij in Bela Krajina al heel veel mogen leren en zien, wij bezoeken zelf Vivarium niet, mede omdat we kort tegen sluitingstijd zitten en de kinderen er geen zin in hebben. Een bezoek aan de grotten is enerverend genoeg, al vindt onze kleuter het overigens geen seconde eng vanwege de donkere omgeving.

White olm Postojna

Praktische informatie over de grotten van Postojna

  • Trek een jas aan en dichte schoenen, het liefst wandelschoenen met wat grip voor als de grotten nat zijn. Het is binnen niet extreem koud, maar met kleine kinderen is het slim wel met laagjes te werken.
  • Je kunt met de auto de grotten van Postojna gemakkelijk bereiken en ook met openbaar vervoer schijnt dat geen probleem te zijn. Parkeren doe je bijna voor de deur en dan loop je snel naar de kassa en vervolgens de ingang van de grotten.
  • Het wordt aanbevolen om tickets vooraf te reserveren, vooral tijdens het hoogseizoen, om lange wachtrijen te vermijden. De grotten zijn het hele jaar door geopend, maar de openingstijden variëren afhankelijk van het seizoen.
  • Delen van de grotten zijn toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. Er zijn aangepaste routes beschikbaar.
  • Je mag foto´s maken in de grotten, maar flitsen is niet toegestaan. Respecteer dat ook.
  • De audiotour is in 17 talen te beluisteren, dus ook in het Nederlands en dat is voor kinderen erg fijn!
  • Kijk voor meer praktische informatie op de website van Park Postojna Jama. De tickets online zijn goedkoper en er zijn combinatietickets, zoals een Full Park Experience waarbij je de Postojna Cave, Predjama Castle, Vivarium en Expo Cave Karst kunt bezoeken. Ook kun je speciale tickets boeken zoals 'the Secret Rooms of Hotel Jama' waarbij je de geheime kamers ontdekt in de grotten.

Grotten van Postojna treintje

Postojna Caves met kids

Notranjski Museum Postojna

Het gebied van de Groene Karst staat bekend om haar grotten, met name de Postojna-grotten en het Cerknica-meer. Maar er is meer in dit gebied dat een geweldige bestemming vormt voor gezinnen. Denk aan activiteiten voor alle leeftijden zoals wandelen, fietsen en grotten verkennen. Voordat we naar de beroemde Postojna grotten gaan brengen we een bezoek aan Notranjski Museum Postojna en dat kan ik gerust een vergeten parel noemen waar enorm veel kennis zit. Als je meer wilt weten over de grotten in het gebied dan leer je dat in dit museum dus mijn advies is: start hier voordat je naar de grotten van Postojna gaat!

We komen er in dit museum achter dat karst zich in Slovenië uitstrekt van de hoofdstad Ljubljana tot aan Triest in Italië. Dus alle gebergten waaronder ook de Julische Alpen (Julian Alps) zijn van karst (limestone) en door water breekt de karst langzaam af en worden er steeds nieuwe grotten gevormd en Slovenië schijnt er meer dan 13.000 te hebben, waarvan er 22 open zijn voor publiek anno 2023!

We maken met onze kinderen de afspraak dat ze met ons en de gids meegaan in het museum en dat ze op ieder moment als ze geen zin meer hebben terug mogen gaan naar het speelgedeelte. Aan het eind van onze rondleiding na ongeveer 1,5 uur lopen ze nog steeds mee en ze vinden het allemaal reuze interessant wat ze zien en horen. Dat zegt meteen alles over de kindvriendelijkheid van Notranjski Museum Postojna en hoe interessant dit museum ook voor kinderen is. Mits je zelf ook wel wat vertaalt en uitleg geeft natuurlijk.

Museum Postojna met kinderen

De kinderen willen vooral heel graag naar de grotten van Postojna en zien het Notranjski Museum Postojna niet zo zitten bij binnenkomst. Maar dat probleem is snel opgelost! Er is een toffe plek in het museum waar ze kunnen klimmen, knopen kunnen leren maken en spelen dus daar gaan we eerst naartoe. En natuurlijk ontdekt onze kleuter al snel de dinopoep waar hij een compleet verhaal omheen verzint en dat is allemaal machtig interessant. Tijd om samen op pad te gaan!

We leren dat stalagmieten net als bomen ook ringen hebben en dat de donkere kringen in stalagmieten duiden op periodes met minder water, we kunnen dit heel goed zien in de doorgezaagde stalagmiet die Notranjski Museum Postojna herbergt. Ik speur met onze kleuter naar allerlei diertjes en andere afdrukken in de fossielen die we zien en dat blijkt ontzettend leuk te zijn.

Museum Grotten van Postojna

Ook leren we over hoe zwaar het overleven in de dorpjes hier vroeger was en dat de eikenhouten palen waarop Venetie is gebouwd grotendeels uit deze regio komen. Dit museum heeft een enorme lange historie en werd al in 1947 geopend, er is één kamer in het museum behouden die herinnert aan oude tijden. Je ziet in deze ruimte hoe het museum er vroeger uitzag en dat is al verbazingwekkend interactief voor die tijd kan ik je vertellen!

Postojna Notranjski Museum

Doorsnede stalagmiet Postojna

We komen ook meer te weten over hoe de Postojna grotten en grotten in het algemeen gebruikt werden voor religieuze doeleinden en dat ze dienden voor de opslag van wapens en schuilplek in zowel de Romeinse- als in de brons- en ijzertijd. Verder kunnen de kinderen met een microscoop kijken naar dieren en we zien het eerste ´treintje´ dat met rijke mensen de Postojna grotten in reed.

 Als je interesse hebt in de geschiedenis van dit gebied, de functie van de grotten en het landschap in het algemeen dan moet je een bezoek aan Notranjski Museum Postojna brengen voordat je naar de Postojna grotten gaat. De informatie is in het Engels beschikbaar.

Museum Postojna

Notranjski Museum Postojna

De minder bekende grotten van Škocjan (Skocjanske Jame)

De eigenaresse van Turistična kmetija Ivankotovi, de Tourist Farm waar we overnachten vlakbij Prem Castle heeft vroeger in de grotten van Postojna gewerkt en verklapt ons dat de grotten van Škocjan nóg mooier zijn. De Škocjan grotten zijn trots lid van het UNESCO-werelderfgoed en dat is geen verrassing als je ziet hoe indrukwekkend ook dit grottenstelsel is. De Reka-rivier die voor onze accommodatie stroomt komt letterlijk uit in de grotten.

Eén van de meest unieke kenmerken van deze grotten is overigens ook die machtige Reka-rivier, die diep in de aarde stroomt en spectaculaire kloven heeft uitgesneden. Ondergrondse biodiversiteit: De Škocjan grotten herbergen een fascinerend ecosysteem en ook hier maak je een stap terug in de tijd. Archeologische vondsten in de grotten getuigen van menselijke aanwezigheid van meer dan 10.000 jaar geleden dus een reis door deze gangen voelt als een tijdreis naar het verre verleden. Dat is iets wat we bij de Postojna grotten wat minder voelen.

Grotten van Škocjan

Škocjan grotten

Predjama Castle

Wij rijden vanuit de grotten van Postojna alleen naar Predjama Castle toe om het met eigen ogen te zien. Het ligt niet helemaal op onze route en de tijd is te kort om hier naar binnen te gaan dus we slaan de betoverende reis door Predjama Castle over. Dit middeleeuwse meesterwerk in Slovenië is zeker geen doorsnee kasteel. Het is zo bijzonder om te zien hoe dit is uitgehouwen in een verticale klif! Predjama Castle heeft een rijke geschiedenis van verdediging en staat bekend als een van de meest onneembare kastelen in Europa, dankzij haar strategische ligging in de rotsen en slimme bouw.

Je maakt hier kennis met de legende van Erazem. Dit kasteel herbergt een legendarisch verhaal over de moedige ridder Erazem, die ooit in deze rotsburcht woonde. Verder zijn er een aantal historische artefacten en schilderijen die het verleden tot leven brengen. En ook hier, net als op de andere prachtige plekken in de natuur in Slovenië, treffen we weer een idyllische omgeving aan met weelderige bossen en groene valleien. Een plek om terug te komen!

Predjama Castle vlakbij Postojna