Auckland met kinderen
Nieuw-Zeeland
Daphne Liebrand
Nieuw-Zeeland
06/25/2020
7 min

Met het gezin op ontdekking in de natuur rond Auckland

06/25/2020
7 min

Voor veel reizigers begint of eindigt een roadtrip door Nieuw-Zeeland met een citytrip in Auckland. Bij ons is het de eindbestemming van dit prachtige land. Nieuw-Zeeland is hét land waar je heen gaat om te genieten van de overweldigende natuur. Dat hebben wij hier ook volop gedaan, maar ja… nu sluiten we af in de stad. Sterker nog, deze stad herbergt met zo’n 1,7 miljoen inwoners, één derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking. Eigenlijk hebben we nog helemaal geen zin in een confrontatie met veel mensen en hoge gebouwen. Dat biedt mogelijkheden om op zoek te gaan naar de rust die we de afgelopen tijd hebben mogen ervaren. Of dit lukt? Ga met ons mee op ontdekking!

Boek een verblijf aan de rand van de stad

Het is op de eerste plaats handig om een verblijf te boeken aan de rand van de stad als je op zoek wilt naar rust in deze grote metropool. Ons huisje ligt midden in een kauri-bos aan de rand van Auckland én Waitākere Ranges Regional Park. We horen slechts het ruisen van de bladeren, het inmiddels vertrouwde geluid van de cicaden en natuurlijk het sjilpen van de vogels. Ook de kinderen voelen zich hier meteen thuis. Aan de keukentafel drinken we koffie en eten fruit en koekjes. Dan stappen we in onze knalrode Mitsubishi en rijden richting het strand. Wat is het hier weer geweldig mooi! De hele route -zo’n 15 kilometer- voert ons door een dicht, inheems bos. Het licht wordt prachtig gefilterd door de bomen. Ons doel: het kustplaatsje Piha.

Spelen op Piha Beach

Het zand is hier zwart en we waden eerst een stuk door het water als we via de duinen het strand op lopen. De kinderen gaan meteen in de weer met stokken, zand, water en schelpen. In een mum van tijd zijn ze nat en pikzwart. Het is fantastisch om te zien hoe zij van deze relatief simpele dingen kunnen genieten. Je hebt helemaal niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. De omgeving is uniek. We zien niet alleen de duinen, maar ook nog prachtige rotsen in de zee. De grote rots voor de kust wordt Lions Head genoemd. Het water is wat ruw en dat zorgt voor een nevel die in de verte over het strand en de heuvels hangt.

Het klinkt wellicht een beetje gek als je weet dat we al bijna 3 maanden op reis zijn, maar hier krijgen we echt een vakantiegevoel van. De zon schijnt heerlijk warm, de lucht is strakblauw, de meeuwen scheren over het water en er kleeft zand aan de handen en voeten van onze peuter en kleuter. Wat een prachtige plek om de laatste dagen in dit geweldig mooie land af te mogen sluiten.

Strand Nieuw-Zeeland met kinderen

Educatief momentje in het Arataki Visitor Centre

Voor het Arataki visitor centre van het Waitākere Ranges Regional Park is een enorme parkeerplaats. Op deze plek starten verschillende wandelingen. Vanaf de boardwalk die om het centrum heen loopt, kun je het hele gebied overzien. Dat betekent bos en water zover het oog reikt. Ook is hier Maori houtsnijwerk te bewonderen en zijn er voor de kinderen allerlei educatieve activiteiten. Zowel onze kleuter als peuter vinden dit geweldig. Ze maken puzzels, spelen met de pluche vogels en bekijken beestjes met een vergrootglas. Wij kopen er onze laatste souvenirs en leren er nog wat over de kauri. Deze reus die pas op zijn 800ste -!!!!!!- verjaardag volgroeid is kan wel 2500 jaren leven. Helaas zijn er niet veel volwassen kauri’s meer over door houtkap. Ook wordt hij bedreigd door vieze schoenen. Als er een bepaald soort beestje levend in slib -kleiner dan een speldenknop- via zijn wortels binnen komt, gaat de kauri vocht via de bast uitstoten en ‘bloedt’ hij als het ware dood. Dit beestje komt van nature niet in Nieuw-Zeeland voor, maar wordt via vieze wandelschoenen verspreid. Wij waren bij aankomst al zo verbaasd dat al onze bagage zo goed gescreend werd. Er werd ook gevraagd of we wandelschoenen bij ons hadden. Nu we beschikken over deze kennis begrijpen we alle beschermende maatregelen een stuk beter.

Must-visit: het afgelegen Whatipu Beach

De rit voert ons over smalle, kronkelende bergwegen en langs de stranden en uitzichtpunten van Cornwallis en Huia. Als we een paar keer stoppen en uitstappen om van het uitzicht te genieten, snuiven we de Nieuw-Zeelandse zeelucht extra intens op. Dit gaan we zeker missen na deze prachtig roadtrip door dit adembenemend mooie land. We genieten nog even volop van de prachtige, ruige begroeiing in combinatie met de aparte blauwe kleuren van de zee. Via een nog smaller, kronkelweggetje -deze keer van zand en de auto was nèt weer schoongespoeld- rijden we naar één van de verste hoeken van het park. In Whatipu waar, voor zover wij het kunnen zien, welgeteld één woonhuis en een camping is, stopt de weg. Na het parkeren van de auto maken we een wandeling van een half uur door de duinen om bij het strand te komen. De struikjes ritselen en hier en daar schiet een pukeko of een andere loopvogel voor ons het pad over. We zien zelfs, tot grote vreugde van onze grote dierenvriend de peuter, een moeder met kuikens.

Tip: neem altijd emmertjes en schepjes mee tijdens een roadtrip door Nieuw-Zeeland met kinderen. Succes verzekerd!

Whatipu Beach Nieuw-Zeeland met kinderen

Niks heerlijkers dan met je voeten in het water!

Gelukkig zijn de duinen niet zo hoog als in Nederland, maar het mulle zand maakt de tocht er niet heel makkelijk op. Onze kleuter ruikt de zee blijkbaar en rent vooruit. We doorwaden een smal zoetwater beekje en staan dan op het strand. Er zijn twee baaien, omzoomd door steile rotsen. Her en der liggen aangespoelde boomstammen. We kiezen de mooiste om op plaats te nemen en de kinderen beginnen meteen te graven en te bouwen. De stranden zijn verlaten op een paar vissers en een verdwaalde wandelaar na. De golven van de zee overstemmen alles, behalve het gekrijs van de meeuwen.

Het is verbazingwekkend dat we zoveel -bijna- verlaten stranden hebben getroffen in dit land met zijn vele toeristen. Of toch niet? De kustlengte van Nieuw-Zeeland bedraagt namelijk ongeveer 16.000 kilometer! Als je met kinderen reist is dat natuurlijk het summum! Kinderen en strand is namelijk altijd een goed idee. Echt zwemmen doen we hier niet, daarvoor vinden we het water toch echt te koud voor onze jonge peuter en kleuter. Maar wat is er heerlijker voor de kids -en voor ons- om lekker met je blote voeten door het water te lopen en weg te rennen voor de golven die aan komen spoelen. Wij kunnen ons hier uren vermaken.

De beste hamburgers eet je in Nieuw-Zeeland

Op de stranden van Nieuw-Zeeland zijn geen voorzieningen. Dit betekent dat je altijd voor een lunch en drinken moet zorgen als je van plan bent een paar uur te blijven. Op Whatipu Beach hebben we geen eten bij ons. Zodra onze magen van zich laten horen zoeken we onze spullen bij elkaar en zetten koers naar Huia. In dit gehuchtje zit een super knus winkeltje annex restaurantje; Huia Store. Hier verkopen ze nog losse snoepjes uit grote, glazen stolpflessen. Oorspronkelijk was dit gebouw een oud postkantoor. De hamburgers zijn enorm én overheerlijk. In Nieuw-Zeeland passen hamburgers nooit in je mond. Hij is zoals alle hamburgers opgebouwd uit laagjes, maar het bijzondere… hier vind je er rode bieten en een gebakken ei in. Ook de kinderen smikkelen van hun pannenkoeken met verse rode besjes en maken er een heerlijke kliederboel van. Lang leven de lotion doekjes 😉

Uit eten in Nieuw-Zeeland met kinderen

Nog zo’n droomstrand: Karekare Beach

Het kan niet op vandaag, want we rijden na de lunch door naar een ander strand in een andere uithoek van dit gebied. Ook voor Karekare Beach moeten we een eind door de duinen sjouwen. De bomen zijn sprookjesachtig mooi en het zwarte zand steekt prachtig af tegen het blauwe water. Op dit strand is de film ‘The Piano’ opgenomen. Die keuze begrijpen we wel. Het strand is ontzettend breed en wordt afgeschermd door prachtige groen begroeide rotsen. Net voor de kust steekt een scherpe rots fier uit het water omhoog. De golven spatten er met geweld op uiteen. De zee is sowieso best ruw en de golven vrij hoog. Onze peuter speelt wel een uur in haar eentje in het zand, terwijl de kleuter met een lange stok zo’n beetje het hele strand doorkruist. Gandalf the White noemen wij hem.

Ook hier is geen mens en door het vrije zicht hebben de kinderen de ruimte om te bewegen zonder hun ouders die constant achter hen aan hobbelen. Barry en ik zitten heerlijk te kletsen en te genieten van de zon. Bij het ruisen van de golven laten we deze fantastische reis nog maar eens aan ons voorbij trekken. We verbazen ons erover hoeveel dagen het weer zo goed heeft meegewerkt en dat we juist in Nieuw-Zeeland onverwacht vaak op het strand zijn geweest. We realiseren ons dat dat in de winter wel anders is, maar in de zomer is NieuwZeeland heus een strandbestemming, hoewel er niet veel in de zee gezwommen wordt. Ook deze dag is het weer prima strandweer!

Kindvriendelijk uiteten met uitzicht over Auckland

De zon begint te zakken en helaas loopt de middag op zijn einde. We zeggen de zee gedag en wandelen terug door de duinen naar de parkeerplaats. Met de auto slingeren we door het bos omhoog naar een restaurant met de treffende naam: Elevation Café. Ze hebben niet alleen geweldig lekkere en bijzondere pizza’s, ze hebben ook het meest adembenemende uitzicht van en over Auckland. In de verte zien we de zee met haar witte bootjes. De City of Sails is prachtig van bovenaf. Wat een fantastisch einde van dit verblijf in deze wereldstad. Een verblijf met een gouden randje. Het is dus zeer zeker mogelijk om in Auckland te genieten van rust én natuur met je gezin!

Uitzicht over The City of Sails