Canarische Eilanden, op zoek naar vulkanen en meer
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
06/17/2020
5 min

Canarische Eilanden, op zoek naar vulkanen en meer

06/17/2020
5 min

De Canarische Eilanden met kinderen? Ja, verkocht! Je kunt hier heerlijk naar het strand en het zonnetje schijnt er over het algemeen altijd wel, voor  gezinnen dus een ideale bestemming. Maar wat als je niet alleen zee en strand wilt? Goed nieuws, dan zijn de Canarische Eiland ook geweldig en bieden ze heel veel afwisseling!

Even wat meer over de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden vormen een Archipel van 7 verschillende eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma en La Gomera). De eilanden liggen op 100 kilometer ten westen van Marokko midden in de Atlantische oceaan. Met een gemiddelde temperatuur van 19ºC in de winter en 23ºC in de zomer, zijn de eilanden ideaal voor een gezinsvakantie. Prachtige stranden, droomlandschappen, een rijke gastronomie en het hele jaar door zon, dat zijn de bekende highlights. Maar er is zoveel meer …

Wat dacht je van de op twee na hoogste vulkaan ter wereld? Prachtige locaties om te snorkelen met kinderen, wandelen en zelfs enkele van de oudste regenwouden in Europa!

Nationaal Park El Teide (Tenerife)

De op twee na hoogste vulkaan ter wereld ligt gewoon in Europa, wist jij dat? De Pico del Teide ligt op het eiland Tenerife en is met 3718 meter bovendien de hoogste berg van Spanje. Na de Mauna Loa en de Mauna Kea op Hawaï is de Pico del Teide zelfs derde hoogste vulkaan ter wereld.

Het natuurpark ‘Parque Nacional del Teide’ is het meest bezochte natuurpark van Europa. Met de kabelbaan van El Teide kom je tot 500 meter onder de top, wat een schitterend uitzicht over zee en de hele ‘Canarias’ Archipel biedt. Geweldig om met kinderen te doen. Op 3.270 meter hoog bevinden zich een bar, een restaurant en zelfs een hotel. Het beklimmen van El Teide en zijn krater en het ruiken van het vulkanische zwavel is dan ook een echte unieke ervaring.

El Teide Tenerife met kinderen

Trekking door oude oerbossen (La Gomera)

La Gomera herbergt één van de oudste oerbossen ter wereld. Met palmen begroeide valleien, diepe ravijnen, zwarte zandstranden met kristalhelder water, weelderige oerbossen met kabbelende beekjes… Zeker weten dat je hier met kinderen wel naartoe wilt! La Gomera is een natuurlijk paradijs, de thuisbasis van plant- en diersoorten die overal elders zijn verdwenen en de perfecte plek om te wandelen dankzij een netwerk van meer dan 600 kilometer paden. Het eiland kreeg de World Biosphere Reserve-status in 2011, in de categorie ‘Uitstekend”, dankzij de ongerepte ecosystemen van zowel de onderwater wereld als de vegetatie op het eiland zelf. De laurierbossen van het Natuurpark Garajonay, is een goed voorbeeld van niet alleen prehistorische vegetatie maar ook een heel aantal inheemse diersoorten die alleen in La Gomera overleefd hebben dankzij het gematigd klimaat. Een wandeling door de bossen is dan ook een hele bijzondere en onverwachte beleving.

Walvissen spotten (El Hierro)

El Hierro is de kleinste van de Canarische eilanden en een echt Atlantisch juweeltje met zuivere lucht, lavarotsen en prachtige baaien, El Hierro is in 2000 uitgeroepen tot World Biosphere Reserve en beschikt ook over een zeereservaat vol steile afgronden tot 300 meter diep, zandplatforms en grotten. Het is een van ’s werelds droom duikbestemmingen en telt meer dan tien toplocaties met vulkanische kenmerken en een indrukwekkend onderwaterleven. Het is ook de perfecte plek voor het spotten van walvissen en dolfijnen. El Hierro is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme en visserij, en haalt al bijna 50% van zijn energie uit duurzame energiebronnen. Met jonge kinderen is duiken dan misschien geen optie, maar een bezoek aan dit reservaat zeer zeker wel!

Buitenaards mooie duinen bij het strand Maspalomas (Gran Canaria)

Door de wind gebeeldhouwde duinen met goudkleurig zand en de blauwe oceaan tot zover je kan zien….Het strand van Maspalomas is een van de mooiste van de Canarische Eilanden. De kustlijn is verdeeld in tien sectoren met zelfs een naaktstrand. Elk deel heeft een strandbarretje, meestal met strandwachten en toiletten. De duinen van Maspalomas bieden ook de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken. Eén van de beste plekken is de eerste reeks duinen aan de lagune van Charco de Maspalomas.

Duinen bij Maspalomas met kinderen

Sterrenkijken vanuit een observatorium (La Palma)

De heldere lucht boven het eiland La Palma is van de beste plaatsen ter wereld om onze sterrenhemel te bestuderen. Het observatorium Roque de los Muchachos ligt op 2.396 m. hoogte en is de thuisbasis van een aantal gigantische telescopen. Met uitzicht op een enorme uitgedoofde vulkanische krater van 1500 meter diep aan je voeten, kijk je ook nog eens ver uit over de oceaan. Op heldere dagen kan je zelfs Tenerife, La Gomera en Gran Canaria zien liggen. Het observatorium organiseert samen met bijvoorbeeld La Palma Astronomy Tours zogeheten sterrenwachttochten. Het is zelfs mogelijk om een ‘Tapas and Stars’ avond te boeken. Onder het genot van lokale tapas en een goed glas wijn, krijg je uitleg door gespecialiseerde gidsen over astronomie, hemellichamen en de oriëntatie van de sterren.

De fascinerende architectonische erfenis van César Manrique (Lanzarote)

César Manrique (1919-1992) was niet alleen een kunstenaar en architect maar ook een milieuactivist. Geboren in Lazarote, liet hij de natuur een hoofdrol spelen in zijn ontwerpen. Zijn relatie met de bijzondere landschappen van Lanzarote was dan ook niet alleen gebaseerd op architectonische esthetiek, maar ook het streven om deze zelfde prachtige natuur te beschermen, er samen mee te werken.

De ‘Jameos del Agua’ is bijvoorbeeld één van de meest interessante, mede door Manrique vormgegeven, bezienswaardigheden van Lanzarote. De ‘Jameos’ is een vlakbij de kust gelegen vulkanische tunnel die in directe verbinding staat met de oceaan. Soms komt deze tunnel aan de oppervlakte en zo ontstaan er dan natuurlijke lagunes met helder smaragdgroen water. Manrique maakte van de grotten van Jameos del Agua een echte bezienswaardigheid met terrassen tussen de verschillende rotswanden, met planten die in kooien hangen, en met een natuurlijk auditorium.

Maar ook de Mirador del Rio, een uitzichtpunt op 500 meter hoogte op de top van de Risco-klif, met grote ramen en balkons aan de buitenzijde, is zeer de moeite waard. Bezoekers krijgen hier niet alleen een prachtig uitzicht over het eiland, maar kunnen ook traditionele keramiek en sculpturen bewonderen in de koepelvormige hoofdruimte. Ook het tegenwoordige hoofdkantoor van de César Manrique Foundation, in het voormalige huis van Manrique, is gebouwd op iets wat door de natuur gevormd is, namelijk een lava stroom. Boven de grond ziet het huis eruit als een traditionele woning uit Lanzarote maar onder de grond bestaat het huis uit vijf vulkanische holtes, met elkaar verbonden door tunnels.

Neem een surfcursus in Fuerteventura

Voor de oudere kinderen onder de kleine wereldreizigers: surfen! Stoer, uitdagend en voor echte doorzetters. Fuerteventura staat bekend om zijn 150 km lange witte zandstranden en smaragdgroene wateren, een paradijs vol zonneschijn, ideaal om te ontspannen en watersporten. Terwijl het noorden van het eiland bekend is vanwege de golven van wereldformaat, waait er in het zuiden van het eiland het hele jaar een betrouwbaar windje. Samen met de vlakke zee creëert dit top-omstandigheden om te (wind)surfen.

Ook kiten is super om te doen hier, maar waarschijnlijk alleen voor de ouders een optie… (niet dat dat heel vervelend is ;-))

Surfles met kind op Fuerteventura