Op zoek naar burchten en kastelen in de Vulkaaneifel
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
04/10/2020
6 min

Op zoek naar burchten en kastelen in de Vulkaaneifel

04/10/2020
6 min

Kastelen en burchten, de Eifel staat er bekend om. Tijdens ons bezoek aan de vakantieregio de Eifel staan er een aantal kastelen en burchten op ons lijstje om te bezoeken met de kids. Kastelen blijven toch altijd tot de verbeelding spreken bij kinderen zo blijkt. Breng een bezoek aan Monreal, waar de indrukwekkende ruïnes van Löwenburg en Philippsburg wachten om ontdekt te worden. Monreal, ligt op slechts 10 minuten rijden van Mayen en ongeveer 25 kilometer ten noorden van Cochem dus is het perfecte startpunt. Of bezoek de andere onmisbare bezienswaardigheden in de Eifel met je gezin, zoals Burg Eltz, Burg Pyrmont, Stadtburg Andernach en Slot Bürresheim. Ik neem je mee naar de burchten en kastelen in de Vulkaaneifel.

Monreal Eifel met kinderen

Löwenburg en Philippsburg in Monreal beklimmen

Monreal ligt 10 minuten rijden van Mayen en ongeveer 25 kilometer ten noorden van Cochem. Je parkeert je auto net buiten het dorp bij het station (Bahnhof) of bij de Sportplatz en van daaruit loop je gemakkelijk het centrum van Monreal in. Als je net als wij hier je vakantiehuis in de Eifel hebt dan loop je vanuit je accommodatie zo het dorpje in. Monreal is een heerlijke plaats om te verblijven voor gezinnen, in de zomer wel toeristisch dat moet ik er wel bij vermelden. Het plaatsje is met haar vakwerkhuizen ontzettend sfeervol en erg fotogeniek. De Löwen- en Philippsburg torenen boven het stadje uit. Ze nodigen ons al vanaf dag één uit om te beklimmen.

Wandelen in de Eifel met kinderen

Naar de toren van de Philippsburg

Wij beklimmen de Löwenburg (ook wel burg Monreal genoemd) en de Philippsburg uiteindelijk in de avond, net voor zonsondergang. Het pad loopt vanaf de kern van het dorp, vlakbij de kerk via steile weggetjes omhoog en we zijn aangenaam verrast als we boven zijn. Onderweg passeren we een aantal keren de bordjes van de Traumpfade, dé wandelroutes in deze omgeving. Wat blijkt? Dwars door Monreal loopt de Monrealer Ritterschlag route. Aanrader dus!

Als we eenmaal boven zijn is het genieten van het uitzicht met zicht op een gedeelte van de ruïne van de Philippsburg. Dan zien we dat de toren van de Philippsburg beklommen kan worden, gratis uitje overigens. Deze toren is duidelijk recent gerenoveerd, de toegang is echt dik in orde. Geweldig om de zonsondergang vanaf hier te kunnen zien. We zijn allemaal verrast! Als we hebben rondgekeken, kijken we elkaar aan. We hebben dezelfde vraag: hoe komen we weer naar beneden op onze gympen? Onze klim naar boven was een spontane actie, maar toch best steil bleek achteraf. Met een rugdrager en gladde gympen niet de meest fijne weg om via af te dalen.

Gijs gaat op onderzoek uit en ontdekt dat er aan de andere kant ook een pad naar beneden loopt en die weg is een stuk minder steil en kronkelt gemoedelijk naar beneden toe. Baby op de arm en lopen maar. Dat gaat prima!

Locatie: Löwenburg en Philippsburg, Kirchstraße 4, 56729 Monreal, Duitsland

Monreal Philippsburg met kinderen

Burg Eltz

Kasteel Eltz ligt om een steile rots en ziet er werkelijk uit zoals op de plaatjes. Binnen mogen er helaas geen foto’s worden gemaakt, maar dat maken de plaatjes van de buitenkant meer dan goed. Bovendien is de omgeving van Burg Eltz ook nog eens prachtig. Het huidige familiehoofd van Burg Eltz is Dr. Karl Graf von und zu Eltz Kempenich, de 34 generatie die die kasteel in het bezit heeft. Dit is absoluut hét Duitse ridderkasteel in de omgeving dat je wilt bezoeken met kinderen als je in de Eifel bent.

Vanaf de parkeerplaats rijdt er overigens ook een gratis bus voor bezoekers naar Burg Eltz toe. Deze bus rijdt regelmatig dus echt lang hoef je nooit te wachten. Wij besluiten om te voet naar Burg Eltz te gaan vanaf de parkeerplaats en de bus terug te nemen. Voor wie de burcht bezoekt is deze rit gratis, anders € 2 enkele reis.

Locatie: Burg Eltz, 56294 Wierschem, Duitsland

Burg Eltz omgeving met kinderen

Burg Eltz met kinderen

Burg Pyrmont en Pyrmonter Mühle

Burg Pyrmont zien wij zelf niet van dichtbij, wel kijken we ernaar vanaf het terras van het gezellig Landgasthof Pyrmonter Mühle en we wandelen in de omgeving. Dat levert een aantal hele mooie plaatjes en uitzichten op waaronder een watervalletje. De lunch bij Pyrmonter Mühle is trouwens erg lekker, voor kinderen zijn er voldoende spelletjes om zich te vermaken. Vanuit dit Landgasthof is het 9 kilometer naar Burg Eltz en slechts 400 meter naar het Kasteel van Kasteel Pyrmont.

Locatie: Burg Pyrmont, 56754 Roes, Duitsland / Adres: Pyrmonter Mühle 1, 56754 Roes, Duitsland

Pyrmonter Mühle restaurant Eifel met kinderen

Wandelen in de Eifel met gezin

Burg Pyrmont met kinderen in de Eifel

Stadtburg Andernach

We stuiten bij toeval op Stadtburg Andernach als we door Andernach slenteren nadat we bij de Andernach Geyser zijn geweest. Het stadje spreekt ons aan, dus we volgen onze neus en komen bij verrassing uit bij Stadtburg Andernach. Het is een heel fotogenieke burcht waarvan nog veel in tact is. Meteen worden er spannende verhalen verteld over ridders en vroegere tijden. Als je de tijd hebt dan loop even 5 tot 10 minuutjes van het bezoekerscentrum naar deze burcht, rijdt er geen eindeloze kilometers voor om.

Adres: Stadtburg Andernach, Kölner Str. 7, 56626 Andernach, Duitsland

Stadtburg- Andernach met kinderen

Eifel Andernach met kinderen

Andernach Eifel met kinderen

Stadtburg Andernach Eifel met kinderen

Slot Bürresheim

Slot Bürresheim is opgebouwd uit verschillende gebouwen en alleen te bezoeken door middel van een rondleiding, omdat we daarop nog een uurtje moeten wachten besluiten we om niet naar binnen te gaan maar om lekker te gaan wandelen in de Eifel. De buitenkant is in onze ogen schilderachtiger dan wat we van de binnenkant hebben gezien. Als je keuzes moet maken met kinderen dan zou dit kasteel niet direct op onze eerste plaats staan. Als er een evenement is op dit slot dan is het absoluut een ander verhaal, want dan is er voor kinderen zoveel meer te beleven en leeft het veel meer.

Locatie: Slot Bürresheim, 56727 Sankt Johann, Duitsland

Slot Bürresheim met kinderen

Dit moet je weten voor je vakantie in de Eifel met kinderen

Plan je een weekendje weg naar de Eifel of misschien wel een complete vakantie naar Duitsland? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: