Tips voor de Eifel met kinderen
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
05/13/2019
7 min

Wandelen met zicht op de eeuwenoude vulkanen in de Eifel

05/13/2019
7 min

Inmiddels hebben we al aardig wat informatie over de Eifel met kinderen gelezen en het is bizar om te weten dat de laatste vulkaan in dit gebied ongeveer 10.000 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Dit roept behoorlijk wat vragen op bij onze zoon van 7 jaar. Tijd dus om die vulkanen eens van dichterbij te gaan beleven en hoe kan dat beter dan tijdens een wandeling met ons gezin op het bekroonde Vulkanpfad.

Vulkanenpad lopen met een baby

We parkeren onze auto bij het startpunt van deze wandeling (Hochsimmer Hall, Kottenheimer weg 31). Er is een grote parkeerplaats en je herkent de start van dit wandelpad in de Eifel direct door de wapperende vlaggen met ‘Traumpfade’ erop. Overal in dit gebied zie je deze vlaggen, wij hebben ze bij alle wandelingen gezien bij de parkeerplaatsen. Het is de eerste keer dat we met een baby en onze rugdrager van Osprey een wandeling als deze gaan maken, even spannend dus hoe dat gaat. Ik heb me laten vertellen dat het een wandeling met uitdagingen is en dat kinderen die daarvan houden het pad zeker kunnen lopen. We kunnen rekenen op een wandeling van ongeveer 2 uur met uitzicht op de vulkanen aan de oostkant van de Eifel. En dat is nog niet alles…let’s go!

Het valt ons meteen op dat de omgeving prachtig is hier in het bos van Kottenheimer Büden. Er zijn voldoende bankjes om even uit te rusten, de paden zijn goed begaanbaar (niet met buggy!) en we komen niet al te veel mensen tegen onderweg.

Junker Schilling Vulkanenpad

Vulkanenpad lopen met kinderenLeuke wandeling in de Eifel met het gezin

Wandelen met een baby in de Eifel

Highlights en feiten over het Traumpfad Vulkanpfad

Meteen maar met de deur in huis vallen. Vind je het leuk om actief te zijn met je gezin en om de benen toch wel aardig onder je kont uit te wandelen? Dan zit je echt perfect op het Vulkanenpad. Dit is niet voor gezinnen die rustig even willen wandelen en de kuiten niet willen belasten. Het hoogste punt van deze wandeling met kinderen ligt op 416 meter, het laagste punt op 268 meter. Je moet dus wat klimmen en wij vonden dat toch soms best een beetje pittig (maar zeker voor herhaling vatbaar!). Het resultaat was onder andere het prachtige uitzicht wat je hieronder ziet. De vulkanen zie je echt geweldig goed vanaf dit punt.

Wij doen op de top van deze berg even een swich dansmove om te vieren dat we een van de toppen van deze wandeling hebben bereikt. We hebben tijdens deze wandeling sowieso nog mooie uitzichten en een klimrots voor de boeg. En dit droompad loopt langs de Sieben Stuben kratergrotter. Erg gaaf! Neem je zaklamp mee, want die heb je wel nodig. Onze 7-jarige vindt het stiekem best wel een beetje spannend om hier naar binnen te gaan. Het blijven toch grotten…

Wandelen in de Eifel met gezinHet uitzicht over het vulkaanlandschap is prachtigHoogteverschillen Vulkanenpad de Eifel

Klimmen op de rotsen bij Kottenheimer Winfeld

Op het moment dat wij onze auto parkeren letten we even niet goed op. We zien het hele herkenbare bordje van ‘Traumpfade’ en lopen onze neus achterna in plaats van de navigatie. Het gevolg is dat wij het Vulkanenpad achterstevoren lopen. Op zich geen probleem, behalve dan dat de Ettringer Bellberg als highlight op het laatste zit en dat is dus even een klim die misschien handiger is om eerder te hebben als je met kinderen loopt. Aan de andere kant vindt onze 7-jarige het begin van de wandeling minder spectaculair dus qua spanningsboog is deze opbouw achterstevoren voor ons perfect.

Erg gaaf wordt het als we kunnen gaan klimmen bij het mijnlandschap van Kottenheimer Winfeld. Als je de juiste equipment en een gids hebt dan kun je hier echt rotsklimmen. Superleuk en zeker een aanrader, omdat het een goed begaanbaar stuk is. Heb je deze hele uitrusting niet? Dan valt er bij Kottenheimer Winfeld ook genoeg te klimmen voor gezinnen met goede wandelschoenen aan. De stoere mannen beklimmen de rots via de zijkant en de achterkant terwijl wij van onderaf toekijken.

Rotsklimmen Eifel met kinderen

Osprey Poco AG Plus rugdrager met raincover

Mama, is het nog ver?!

Na een half uur klimmen en even wat eten en drinken lopen we door naar het volgende punt. Het blijkt toch een pittig klusje voor onze 7-jarige die toch echt wel wat gewend is. Mama, is het nog ver? Mijn benen worden zo moe en ze willen even niet meer. Snap ik helemaal! Dat mannetje heeft net flink bergop gelopen en ik vond het zelf ook best even pittig. Daarom maar even rustig aan doen, we komen vast snel weer een picknicktafel tegen.

Als je met kinderen dit Vulkanpfad loopt dan is 2 uur erg enthousiast gepland. Trek maar zeker 4 uur uit voor deze wandeling en als je onderweg lekker op je gemak wilt picknicken dan kun je er gewoon een dagje van maken. Dat zou mijn advies zijn in ieder geval. Dan doseer je het klimmen ook wat meer. Een leuke uitkijkplek met relaxstoel heb je nadat je de eerste keer de Ettringer Bellberg hebt beklommen na ongeveer 3 kilometer. Loop je nog iets verder door dan heb je wederom een mooi uitzicht met onderstaande picknicstafel. De vulkanen Hochsimmer, Bellberg, Sulzbusch en Hochstein zijn hier nog heel erg goed zichtbaar.

Kindvriendelijke wandelingen Eifel

Spannend: we gaan de grotten in!

Na onze late lunch op een van de toppen van de Ettringer Bellberg lopen we rustig aan door. De bewegwijzering is dusdanig duidelijk dat je hier echt niet verkeerd kunt lopen. Via avontuurlijke paadjes door de prachtige natuur komen we bij de grotten. Of beter gezegd: grotjes. Het zijn er meerdere namelijk en ze staan niet allemaal in verbinding met elkaar. Het is altijd handig om je vooraf even in te lezen als je een wandeling als deze gaat maken met een nieuwsgierige 7-jarige.

Ik weet dat we vragen kunnen verwachten. En ja hoor daar is de vraag: worden deze grotten nog gebruikt? Nee, niet meer. Deze grappige grotjes deden dienst als schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. We doen even verstoppertje en lopen daarna weer bergafwaarts. Had ik al gezegd dat goede wandelschoenen hier wel een must zijn? Bovendien is het geen plek om met nat weer naartoe te gaan met kinderen als je het mij vraagt. En nu…op naar de top van de Ettringer Bellberg!

Weg naar de grotten in de Eifel

Wandelen in de Eifel met kinderen

De hoogste top van de Ettringer Bellberg ligt normaal gesproken dus aan het begin van deze wandeling. Omdat wij de wandeling in tegengestelde richting lopen, moeten wij op het laatst een flinke klim maken voor het laatste prachtige uitzicht. Dit is een pittige klim, maar wat een prachtig uitzicht als je deze berg hebt getrotseerd. Dit is de moeite meer dan waard!

Onze ervaring met de Osprey Poco AG Plus

Een wandelpad als dit met kinderen lopen is alleen een optie als je goede uitrusting hebt. Denk niet dat je met een buggy ergens komt in dit bos. Onze Osprey Poco AG Plus bewijst zichzelf echt direct tijdens deze eerste wandeling die we maken in de Eifel. Hij draagt fijn, heeft voldoende opbergruimte en onze baby vindt het één groot feest om in te mogen zitten. De extra rugzak achterop is fijn voor alle kleine babybenodigdheden en als wij het warm krijgen is er helemaal onderin zelfs nog een extra handig opbergvak voor onze jassen. Als ik bij de rotsen van Kottenheimer Winfeld sta te wachten met onze 9 maanden oude baby begint het te regenen. Geen nood, we toveren het windscherm met extra regenscherm zo om en dan zit de kleine uk droog.

Vulkanenpad lopen met je telefoon als navigatie

Het lopen van het Vulkanenpad kan eigenlijk prima aan de hand van de bewegwijzering dus echt nodig heb je je telefoon niet als navigatie. Als je wilt zien waar je bent en toch wat meer wilt weten over de route net als wij dan is het wel handig om op je telefoon de app van OutdoorActive te downloaden en daar de route in te laden die op de website staat van Traumpfade.

Hoe laad je een wandelroute op je telefoon?

  1. Je gaat naar de pagina waarop de wandeling staat die je wilt lopen, in onze geval kozen we dus het Vulkanpfad.
  2. Je gaat op de betreffende pagina (link bij stap 1) aan de rechterkant naar de interactieve tourplanner.
  3. Op de vervolgpagina klik je rechtsboven op de drie puntjes onder elkaar (zie foto)
  4. Klik op GPX en download de kaart coördinaten.
  5. Na het downloaden kun je dit bestandje openen in de app van OutdoorActive. Je bent nu klaar om op pad te gaan!