Wandelen in de Eifel met kinderen
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
11/09/2021
5 min

De Eifel met kinderen, vulkanen, kastelen en avontuur

11/09/2021
5 min

De Eifel is voor gezinnen om verschillende redenen een aanrader. De belangrijkste reden is dat het niet ver rijden is met de kids en dat je je na een paar uurtjes rijden echt wel in het buitenland waant met meren, vulkanen en een totaal ander landschap. Verder is de Eifel betaalbaar, dat geldt trouwens voor heel Duitsland. Je kunt hier voor een leuk bedrag uit eten gaan en in de supermarkt vallen de prijzen heel erg mee. Wij waren verbaasd toen we voor een vol winkelwagentje voor 6 personen € 75 moesten afrekenen. Wij waren uitgegaan van minimaal € 125 dus je kunt nagaan hoeveel duurder Nederland is t.o.v. Duitsland.

Leuke kastelen in de Eifel met kinderen

Waarom de Eifel met kinderen een aanrader is

Duitsland met kinderen is als laatste ideaal vanwege de enorme keuze in accommodaties. Van campings tot hotels en ook fijne vakantiehuizen en bungalowparken. Wij geven je graag onze persoonlijke tips voor de Eifel in de omgeving van Mayen en Monreal. Van wandelen naar mooie kastelen tot mijnen en eeuwenoude vulkanen. De Eifel biedt het allemaal!

Tips voor de Eifel met een gezin

Wandelen in de Eifel met kinderen

De Eifel is bij veel gezinnen die lekker actief willen zijn en niet te ver van huis willen gaan erg populair, je kunt namelijk geweldig wandelen in de Eifel met kinderen. Het is bijzonder dat het vulkanische landschap op veel plekken waar je prachtig kunt wandelen nog heel erg goed zichtbaar is. Wij waren verrast en niet op de hoogte van het feit dat er 45 miljoen jaar geleden al vulkanen waren in dit gebied. Tegenwoordig is heel deze omgeving UNESCO Geopark Vulkaneifel. Tijdens wandelingen kom je gegarandeerd op plekken die je anders mist. De omgeving rondom Landgasthof Pyrmonter Mühle (foto) is zo'n plek die een serene sfeer uitademt en waar je mond van gaat openhangen. Zo mooi.

Wandelen in de Eifel met gezin

Indrukwekkend Grube Bendisberg

We hebben de weekend rondleiding bij Grube Bendisberg en arriveren op zaterdagochtend in de sneeuw boven op de berg. Een prachtig uitzicht. Je voelt dat hier een hele historie ligt. Dat hier verhalen zijn die verteld moeten worden. En dat hier verhalen zijn die heel interessant zijn om te horen, ook voor kinderen. Boek een rondleiding en ontdek de ertsmijnen van Grube Bendisberg. Interessant, leerzaam, soms zelf wat spannend en bovenal weer eens even iets heel anders. Dit onbekende uitje moet je absoluut op je to-dolijstje zetten! De ertsmijn van Grube Bendisberg heeft uit 3 verdiepingen. Met kleine kinderen kun je de eerste verdieping bezoeken en ontdek je alles over de mijn van vroeger. Indrukwekkend!

Grube Bendisberg ertsmijn in de Eifel

Geysir van Andernach

Wist jij dat de hoogste koudwatergeiser ter wereld in Andernach (Duitsland) ligt? Wij ook niet om heel eerlijk te zijn! Je begint je reis naar deze koudwatergeiser bij het geisercentrum in Andernach. Je maakt met een lift een rit naar ver 'onder de aarde' om meer te leren over de manier waarop de geiser -die wordt aangedreven door vulkanisch kooldioxide- ontstond. Na je bezoek aan het bezoekerscentrum is het tijd om de geiser met eigen ogen te gaan zien. Eerst een boottocht over de Rijn om vervolgens bij het natuurreservaat "Namedyer Werth" aan te komen. In het Geysir center krijg je uitleg over de waterfontein die iedere 2 uur tot 60 meter in de hoogte stijgt. Daarna ga je dit fenomeen in het echt bekijken.

Geiser van Andernach met kinderen bezoeken

Lava-Dome

Wij bezochten met een baby en een 6-jarige ook de Lava-Dome. Hier leer je meer over hoe vulkanen werken op een speelse manier. De rondleiding is wel in het Duits en omdat het een grote groep is, is het moeilijk te volgen voor kinderen. Voor ons was het als ouders daarom geen highlight en voor de kinderen ook niet. Op zich is de uitleg over de vulkanen natuurlijk wel interessant, maar dit is in mijn ogen geschikter met wat oudere kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Lava-Dome Eifel met kinderen

Eifel met kinderen tips en musea

Kastelen in de Eifel

Ga je wandelen in de Eifel? Zet dan zeker de omgeving van een aantal kastelen op je wandelkaart, er zijn legio burchten en kastelen in de Vulkaaneifel om uit te kiezen! Wil je niet wandelen? Neem dan zeker de moeite om naar een burcht te rijden...of een paar! Genovevaburg in Mayen is tegenwoordig het Eifelmuseum en een goede plek om je vakantie in de Eifel te beginnen. De omgeving bij Burg Eltz is prachtig om te wandelen en dat geldt ook voor Slot Bürresheim. De rondleidingen zijn veelal in het Duits waardoor het voor kinderen niet altijd even interessant is.

Burg Eltz met kinderen bezoeken

Sfeervolle stadjes en dorpjes in de Eifel

Wij verblijven zelf in het sfeervolle Monreal dat vlakbij Mayen ligt. Allebei de plaatsen zijn een bezoek meer dan waard. Het oude marktplein van Mayen en de rustieke gezelligheid van het kleine plaatsje Monreal dat in de avond echt uitgestorven is. Heerlijk om hier doorheen te slenteren en te genieten van het kabbelende water, de karakteristieke huizen en natuurlijk de burcht op de heuvel. Dit soort leuke stadjes en dorpjes zijn er volop in de Eifel. Monschau en ook Adenau vinden wij erg leuk. Deze laatste plaats heeft een paar duizend inwoners en de omgeving van zowel Adenau als Nürburg is prachtig voor wandelingen.

Monreal in de Eifel met kinderen

Dit moet je weten voor je vakantie in de Eifel met kinderen

Plan je een weekendje weg naar de Eifel of misschien wel een complete vakantie naar Duitsland? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding: