Australia Zoo met een kleuter
Australië
Daphne Liebrand
Australië
11/22/2019
10 min

Australia Zoo en bruisend Brisbane met kinderen

11/22/2019
10 min

Brisbane is de hoofdstad van de Australische deelstaat Queensland en qua grootte de derde stad van het land. Het is een stad in opkomst en zij ligt op onze route, vanaf Hervey Bay naar het zuiden en daarom willen we haar zeker met een bezoekje vereren. Wij zijn benieuwd wat zo’n grote stad een gezin met jonge kinderen te bieden heeft. Één ding is zeker, we zullen sowieso eerst stoppen bij Australia Zoo, want dat is op zeker een kindvriendelijk uitje!

Highlights in Brisbane met kinderen

In de voetsporen van Steve Irwin

Een uur ten noorden van Brisbane ligt Australia Zoo. De dierentuin is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw opgericht door de ouders van Steve Irwin, beter bekend als The Crocodille Hunter. Irwin overleed in 2006 aan de gevolgen van een steek door een pijlstaartrog en de dierentuin is nu in handen van zijn vrouw Terry en hun twee kinderen. Ze prijken allen op de vele borden én tot onze grote verassing zijn zij de presentatoren -en degenen die hun leven wagen- tijdens de krokodillenshow. Dat is wel even een kippenvelmomentje!

Ga zeker naar het Crocoseum

We zijn ruim op tijd in het Crocoseum, zodat de kinderen goed zicht hebben én een plekje in de schaduw. Het kan namelijk erg heet zijn op de tribunes die voor een groot deel door de zon geteisterd worden. Terwijl we op een scherm beelden van Steve in actie zien bij het vangen van krokodillen, smeren we ons tijdens het wachten nogmaals in met zonnebrandcrème en eten we een boterham. De show begint met een aantal vogels, die allerlei trucjes uitvoeren. Daarna laten de dingo’s zien dat ze eigenlijk ook maar gewoon honden zijn. Vervolgens start het krokodillengedeelte dat verzorgd wordt door onder andere het gezin Irwin, inclusief mopshond én de beste vriend van Steve die ook al jaren aan de Zoo verbonden is. Het meest spectaculair is het lokken en voeren van een gigantische Australische krokodil. Met name Terry praat de boel aan elkaar, waarbij haar liefde voor deze oeroude dieren ervan afspat. Ik begrijp wel wat Steve en haar heeft samengebracht, want zij is net zo onverschrokken als hij. Ook hun kinderen doen niet onder voor hun bekende pa en ma. De krokodil laat zien hoe hij bijna zijn hele lengte, verticaal uit het water kan springen en hoe hij zijn -in dit geval al dode- prooi verdrinkt. Hij laat zelfs een deathroll zien, echt gaaf!! Gelukkig loopt het allemaal goed af voor iedereen -behalve voor de al dode dieren natuurlijk- en gaan wij weer verder.

De zoo is vrij uitgestrekt en prachtig aangelegd. Er wordt volop gebruikgemaakt van de natuurlijke begroeiing van dit gebied. Naast het natuurschoon en krokodillen, zijn er ontzettend veel andere dieren te bewonderen, waaronder: kolossale schildpadden, slapende wombats, vele gekleurde vogelsoorten, stoeiende ringstaartmaki’s, een reusachtige Komodovaraan, ogenschijnlijk schattige Tasmaanse duivels -yes!! eindelijk een echte gezien-, stinkende otters, zeldzame rode panda’s, machtige tijgers en zelfs dieren van de Afrikaanse savannes zoals giraffen, zebra’s en neushoorns. Als toetje aaien we kangoeroes en koala’s. Er is zoveel te zien en te spelen, dat het personeel ons even na 5 uur vriendelijk verzoeken het park te verlaten.

Wombat in Australië

Tasmaanse duivel

Praktische tips Australia Zoo met kids

Trek gerust een hele dag uit voor deze prachtige dierentuin, die tijd zul je nodig hebben. Neem op een warme dag zwemspullen voor je kids mee, want er is ook een waterspeeltuin in de Zoo! Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen en voor gezinnen zijn er familietickets beschikbaar voor een gereduceerd tarief.

Ver kijken in The Glashouse Mountains

De parkeerplaats van de Zoo is leeg, maar wij gaan nog lange niet naar huis! We zijn hier namelijk in het natuurgebied van The Glashouse Mountains en we willen bij dit warme avondlicht nog een uitzichtje meepikken. De bossen waar we via kronkelweggetjes omhoog klimmen zijn prachtig groen en de geur dringt door tot in de auto. Bij the lookout maken we eerst wat foto’s en lopen dan een rondje door een bos vol eucalyptusbomen en varens. De vogels gaan ook nog niet slapen. Zij doen een wedstrijdje met de krekels wie het meeste geluid kan produceren. Als we weer boven bij het uitzichtpunt komen, is het licht nóg mooier en moeten we dus nog meer foto’s maken. Helaas zijn de muggen ook al actief en daarom stappen we gauw de auto in, om vanachter glas van al dit natuurschoon te genieten. Wat is de wereld toch mooi! Als je meer tijd hebt dan wij, is het zeker de moeite waard om hier wat langer rond te rijden en te wandelen. Het gebied leent zich daar zeker voor.

Uitzicht over The Glashouse mountains

Op ontdekking op Mount Coot-tha

Om het een beetje betaalbaar te houden, slapen wij niet midden in de stad, maar in één van de buitenwijken van Brisbane. In de buurt van Mount Coot-tha om precies te zijn. Op aanraden van de eigenaren van ons huis, drinken we koffie bij Wild Canary. Dit is een restaurant dat bij een tuincentrum hoort. Een prachtig tuincentrum welteverstaan. De koffie is de beste en mooiste, sinds we in Australië zijn en het is eigenlijk ook zonde om de prachtige stukken gebak op te eten! Die van mij is zelfs versierd met bloemetjes en smaakt overheerlijk. Als je niet binnen in het restaurant, maar buiten op het terras gaat zitten, is er tijdens het eten van alles te zien. Uiteraard zijn er vogels, maar er lopen ook nog wat hagedissen rond. Ze laten zich tot vlakbij benaderen en lijken zelfs onder de tafeltjes door, tikkertje met elkaar te spelen, tot grote hilariteit van onze kinderen!

Hagedis in Australië met kids

Kijk uit over heel Brisbane

We gaan verder met onze verkenningstocht en rijden naar het uitzichtpunt op Mount Coottha. Je kunt hier geweldig ver kijken en je overziet heel Brisbane. De slingerende rivier, de hoogbouw in het centrum en het reuzenrad zijn wat herkenningspunten van deze derde grootste stad van het land met ruim 4,5 miljoen inwoners. Doordat er vooral laagbouw is, zie je huizen zover als je kijken kunt! Op het uitzichtpunt kun je ook eten. Er zijn zelfs twee restaurants te vinden.

Een bliksembezoek aan het Brisbane Planetarium

We rijden door de bossen op Mount Coot-tha om uiteindelijk te parkeren bij het Sir Thomas Brisbane Planetarium naast de botanische tuin. Bij zowel het planetarium als de botanische tuin kun je gratis naar binnen lopen. Volgens onze kleuter is het een Star Wars museum…dat had inderdaad ook gekund! We lopen een rondje, zien een replica van het astronautenpak van Armstrong en lezen wat teksten op de wanden over sterren, planeten en ruimtevaart. Hier en daar geven we onze kinderen wat uitleg, maar de aandacht is vluchtig en eigenlijk hebben ze allebei meer zin in het ontdekken van de botanische tuin.

Astronautenpak van Neil Armstrong

Op avontuur in de botanische tuin van Mount Coot-tha

De botanische tuin op Mount Coot-tha is prachtig aangelegd en er zijn heel wat spannende paadjes om op ontdekkingstocht te gaan. Leuk met kinderen is de Hide ‘n’ Seek Children’s trail die je van tevoren kunt downloaden. Wij ervaren dit als een hele leuke route en de kinderen kunnen op een speelse en leerzame manier op avontuur in deze prachtige tropische tuin!

Tip: Uiteraard zijn de steekbeesten ook talrijk aanwezig door al het water dat door het park stroomt of stilstaat. Zorg dus voor een goed insecten-werend-middel als je hier een wandeling wilt maken.

Bezoek ook de tropische Dome -hoewel ik geen verschil voel met buiten- deze is prachtig. Onze kinderen mogen ieder een muntje in het water gooien en een wens doen. Vervolgens slenteren we door de varen-sectie van het park en bekijken de baobabs uit Madagaskar en andere Afrikaanse planten. Hier zien we ook gigantische spinnenwebben met bijbehorende huiseigenaren. De achtpotige bewoners zijn zeker 7 centimeter groot en zitten gelukkig heel hoog. Dan is het tijd voor ijs met uitzicht! Het restaurant bestaat uit heel veel glas en wij kiezen een plekje met zicht op de vijver. Met onze koude versnapering genieten we nog even van de serene rust van Mount Coo-tha.

Mijn advies: trek zeker 2 uur uit voor een bezoek aan deze botanische tuin.

Dome in de botanische tuin van Mount Coo-Tha

Met de stadsbus naar hartje Brisbane

In de vroege ochtend brengt lijn 444, ons in een uur naar hartje Brisbane. We zijn de enige passagiers die niet naar ons werk gaan, of aan het werk zijn. Wat boffen wij toch! Een kaartje koop je gewoon bij de chauffeur en moet je cash betalen. De kinderen vinden alleen de rit al fantastisch. Ze stralen van oor tot oor en kletsen honderduit over alles dat we onderweg zien en de vele associaties die het reizen met het openbaarvervoer met zich meebrengt. Onze eindhalte ligt naast het Queensland museum en laten we daar nu precies heen willen. Er staan al veel mensen voor de deur te wachten tot het museum om 9:30 uur opengaat. Wij besteden die tijd nuttig door koffie te drinken bij Café Muse. Een erg leuk tentje dat bij het museum hoort en gelukkig een eigen ingang heeft.

Brisbane met kinderen

Dino’s kijken in het Queensland museum

Veel musea in Australië zijn gratis, zo ook het Queensland museum en daarom kunnen we vanuit Café Muse, via de achteringang naar binnen. We stuiten direct op de dinoruimte, die met name door onze kleuter, gretig in zich wordt opgenomen. Hij vindt het geweldig en vliegt van links naar rechts om maar niets te hoeven missen van al het leuks dat te zien en aan te raken is. De kleine dame vliegt er uiteraard achteraan. We komen bij allerlei opgezette Australische dieren in een niet alledaagse ambiance. Er wordt veel met projectie gewerkt in deze sectie en al snel ‘zwemmen’ onze kinderen, met tientallen anderen, in de oceaan door het Great Barrier Reef. Het museum is ontzettend kindvriendelijk. Helemaal onderin het museum kunnen kinderen heerlijke spelen, dansen en ontdekken, ga ook daar vooral even kijken! Trek zeker een uur uit voor het Queensland museum.

Queensland Museum met kinderen

Queensland Museum met kinderen

Spelen en wandelen over de South-Bank

Te voet gaat onze tocht verder over de South Bank. Dit is de langgerekte groene strook langs de Brisbane River. Hier staat ook het reuzenrad van Brisbane dat al van verre te zien is. Als je daar een rondje in maakt, heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar rivier. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee en voor een gezin kun je een familieticket boeken. Ook online boeken spaart geld uit. Klik hier voor meer informatie op thewheelofbrisbane.com.au.

We wandelen door naar de Nepalese Vredespagode die is blijven staan na de Wereldtentoonstelling van 1988. Daarachter loopt een houten wandelpad door de tropische begroeiing. We komen uit bij -hoe kan het ook anders in Australië- een speeltuintje, dus er moet eerst geklommen en geklauterd worden. Naast de speeltuin is een waterpark met en kunstmatig aangelegd zandstrand. Bij deze tropische temperaturen kun je hier met je kinderen heerlijk spetteren en zwemmen. Denk dus aan het meenemen van zwemkleding als je de stad in gaat! Deze speel- en zwemgelegenheden zijn het hele jaar door open en gratis toegankelijk.

De lunch bij Nu Healthy Cafe, bestaat uit zeer verantwoorde wraps en iets minder verantwoorde mini-pannenkoekjes met veel te veel -maar oh zo lekkere- suikerstroop. Onze peuter en kleuter krijgen ook nog wat te kleuren voorgeschoteld en vermaken zich prima terwijl we op het eten wachten, maar ook als ze het al lang en breed achter de kiezen hebben.

Neem de City Hopper naar de overkant van de rivier

Terwijl we rustig naar de boulevard teruglopen, genieten we van het uitzicht op de hoge en ook oude gebouwen aan de overkant van de rivier. Je kunt de overkant prima bereiken met de gratis City Hopper. Deze rode watertaxi vertrekt elke 30 minuten en legt aan op 8 plekken langs de Brisbane River. Dit is een mooie manier om heerlijk vanaf het water van de bruisende stad te genieten! Onze kinderen, maar ook wij, vinden dat een fantastisch uitje, zeker met dit heerlijke weer. Voor we in Brisbane aankwamen vroegen we ons af wat deze stad ons te bieden zou hebben. Nou, een heleboel dus! Wij hebben genoten van de uitjes op Mount Coot-tha, het centrum van Brisbane en natuurlijk Australia Zoo en de Glashouse Mountains. Sterker nog, Brisbane en haar omgeving heeft zoveel te bieden dat je hier prima een week kunt blijven met kinderen!