Wandelen met kinderen
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
10/30/2022
3 min

Avontuurlijk wandelen op Tenerife

10/30/2022
3 min

Tenerife heeft meer dan 1.500 kilometer aan wandelpaden die slingeren door 43 natuurgebieden. Wandelen is dan ook bij uitstek dé manier om dichter bij de vulkanische gebieden, ruige kloven, grillige kustlijnen en de tropische laurierbossen van het grootste Canarische eiland te komen. En dat kan natuurlijk ook met je kinderen! Mits je van wat avontuur en langere afstanden houdt natuurlijk. Je hebt wandelroutes voor ervaren wandelaars en ook voor gezinnen die het wat rustiger aan willen doen zijn er op Tenerife volop wandelopties. Ik geef je vier toppers van wandelroutes op Tenerife.

Wandelen Tenerife met kind

Beschermd gebied in Malpaís de Güímar

Hier maak je een lus van 6,1 kilometer in het natuurreservaat Malpaís de Güímar, van en naar het haventje van Güímar. Sinds 1987 is Malpaís de Güímar een beschermd gebied met een grote ecologische waarde. Je wandelt er door een uniek vulkaanlandschap en dat is met kinderen echt heel bijzonder. Door het milde klimaat tref je er ook tal van endemische planten- en boomsoorten aan. De route kent weinig tot geen hoogtemeters, waardoor het aangenaam wandelen is. Zorg in de zomer wel voor voldoende bescherming, een petje en goed insmeren zijn het minimale. En natuurlijk een drinkfles met water.

Malpaís de Güímar Tenerife

Letterlijke hoogtepunten op Vilaflor - Paisaje Lunar – Vilaflor

Deze route bevat een deel van de oude Camino Real de Chasna, de historische verbindingsweg tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De 12,9 kilometer lange lus start en eindigt in het dopje Vilaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje. De route brengt je via een dennenbos bij de kloof Barranca de las Mesas. Die steek je over waarna je bovenaan een heerlijk uitzicht hebt voordat je terugkeert naar het charmante Vilaflor om neer te ploffen in een van de barretjes.

Paisaje Lunar Tenerife

Vilaflor Tenerife

Afdalen en klimmen tussen traditioneel Afur en Taganana

Deze wandeling van 5,5 kilometer start op het centrale pleintje van Afur, een traditioneel, hoger gelegen dorpje gelegen in Anaga waar grotwoningen het straatbeeld typeren. Tijdens de wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite. Vervolgens gaat de route weer in stijgende lijn en klim je naar El Chorro en de stad Taganana, een van de oudste plaatsen op Tenerife. Via het bos van Las Vueltas wandel je terug naar Afur, langs het bekende Inchirés-pad.

Taganana vallei Tenerife

De hoogte in van Montaña Blanca naar Pico del Teide

Deze wandeling van 8,3 kilometer is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. En terecht. Starten doe je bij het vulkanisch gesteente van de Montaña Blanca op zo’n 2.300 meter hoogte. Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge. Momenteel gesloten, maar verder een idyllische plek om even uit te rusten. Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza, het einde van de route. De ideale plek voor een foto, op dit punt heb je 1.194 meter geklommen! Nog niet klaar met klimmen? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Belangrijk: deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren hikers en dus voor gezinnen met kinderen die ervaren zijn in wandelen. Kijk maar eens naar die berg, dat is niet voor iedereen weggelegd!

Nationaal Park El Teide Tenerife

Kindvriendelijke overnachten op Tenerife

Zoek je een fijne plek om te overnachten op Tenerife met kinderen? Ik raad je aan om een pakketreis te boeken naar Tenerife, dus een reis inclusief vlucht en hotel. Meestal is het vervoer naar je accommodatie dan inbegrepen. Fijn en comfortabel. TUI is de grootste aanbieder van deze pakketreizen en zij zijn een prima keuze voor deze bestemming. Het kindvriendelijke Resort Parque Santiago III is een geweldig hotel met fijne faciliteiten in Playa De Las Americas en dat geldt ook voor Sandos San Blas Eco Resort dat in Golf del Sur ligt in het zuiden van Tenerife.

Meer lezen over de Canarische Eilanden of de Balearen? Lees onze tips over de Canarische Eilanden met kinderen en ontdek de verborgen plekjes van Mallorca.