Leuke wandeling in Oostenrijk met kinderen
Oostenrijk
Daphne Boersen
Oostenrijk
08/17/2022
6 min

3x doen voor avonturiers in het Salzburgerland

08/17/2022
6 min

Ga je binnenkort naar Oostenrijk of staat ben je aan het oriënteren voor een volgende autovakantie op redelijke rijafstand van Nederland? Neem dan zeker deze 3 must do dingen in het Salzburgerland met kinderen mee in je afweging. Deze drie mooie plekken zijn geheel kindvriendelijk, wij bezoeken deze plekken met onze dreumes en kleuter van 5 jaar.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Eén van de meest bekendste plekken in Oostenrijk is deze prachtige autoroute over de hoogste berg van dit land. De Hochalpenstrasse is een 48 kilometer lange tolweg die uitkomt bij een enorme gletsjer. Onderweg heb je prachtige uitzichten en meerdere stop mogelijkheden voor (korte) wandelingen en speeltuinen. De Grossglockner richt zich echt op de belevenis van het hele gezin.

 De start bevindt zich in het dorpje Bruck. Wil je graag doorrijden? Ga dan zo vroeg mogelijk. Wij rijden rond 9 uur ‘s ochtends voorbij de kassa nadat we de tol van € 37,50 hebben voldaan. Manlief achter het stuur verheugd zich zo erg op de 36 (!) haarspeldbochten naar de top van de berg op 3.798 meter dat we besluiten dit eerst aan één stuk door te rijden. Nog nét niet met open mond staar ik naar de vergezichten, na iedere bocht is het uitzicht nog mooier dan daarvoor. Voordat we het doorhebben komen we al aan op de top van de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Wist je dat hier een arctisch klimaat heerst en zich de langste gletsjer van de oostelijke Alpen bevindt? Er is een winkeltje te vinden en een restaurant voor een lekkere kop koffie met kuchen.

Grossglockner Hochalpenstrasse rijden met kinderen

Speeltuin met een uitzicht

Bij de kassa hebben we een kaart gekregen met een overzicht wat er allemaal te beleven is onderweg. We besluiten de terugweg bij de eerste speeltuin die we tegenkomen te stoppen. Het betreft de themaspeeltuin bij Schöneck (op 1.953m hoogte). Heb je op het hoogste punt nog geen koffie gedronken dan kan je dat ook hier, bij de speeltuin is ook een restaurant. Wij slaan het restaurant over en lopen naar de speeltuin. De beide dames vermaken zich met de leuke speeltoestellen. Er is ook een kleine wandeling te maken die je leidt naar een huisje met kunstige bloemen, bijen en vlinders. Het uitzicht is wederom fantastisch.

Wandelen door de sneeuw

Onze volgende stop is Fuscher Lacke. Volgens de kaart kun je hier een wandelingetje van max. 30 minuten maken langs het meer. Door de sneeuw is het pad niet helemaal begaanbaar, maar het is wel even fijn om de benen te strekken. De brug over het meer is voor Tess een hele belevenis. Hoe je hier komt? Loop dan even achter het authentieke wegwerkershuisje langs. Via het paadje kom je vanzelf bij de brug.

Is het helder weer? Rijdt dan ook even door naar Bikers-Point (Edelweiss-Spitze). Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op de weg, de bochten en de bergen.  Neem de tijd voor een bezoek aan deze autoroute. Al met al waren we hier bijna 8 uur en we hebben ons ontzettend vermaakt. Wil je meer wandelen en bezoeken dan kun je hier zelfs nog veel meer tijd besteden!

Ga je in de winter naar Oostenrijk? Houd er dan rekening mee dat deze route in de winter gesloten is en pas vanaf mei weer open gaat en open blijft tot november. De tijden waarop je de weg kunt nemen varieert wel. In de maanden juni, juli en augustus zijn de openingstijden het langst (van ca. zonsopgang tot -ondergang).

Wandelen bij Fuscher Lacke met kinderen

Sigmund Thun Klamm

Kaprun, een stadje waarbij ik eigenlijk vooral aan wintersport moet denken. Ik was dan ook verbaasd naar de charme van deze locatie in de zomer. In Oostenrijk zijn verschillende kloven te vinden en een van deze plekken bezoeken is een aanrader. Een kloof is door de natuur gevormd en over het algemeen loop je tussen de rotsen en de waterpartijen over een (houten) brug. In de Sigmund Thun klamm keken we onze ogen uit! Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten, de entreeprijs is € 6,00 per persoon, onder de 6 jaar gratis.

Tess heeft op één van de foto’s bij de ingang een houten pad gezien en verheugd zich er al op. Ze rent nog net niet en dan zien we de houten brug. Wow! Het blauw-groene water, de immense rotsen, samen met de houten brug die er doorheen gaat maakt dit plaatje perfect. De kloof is niet lang, met ongeveer 20 minuten ben je er doorheen (400 meter). Dit maakt de kloof erg geschikt om met (jonge) kinderen te bezoeken. Let wel op! De route is niet buggyproof dus neem een draagzak mee.

Wanneer je aan het einde van de kloof komt moet je uiteraard nog weer terug naar de auto wandelen, dit kan op meerdere manieren. Wil je direct terug naar de auto? Sla dan linksaf als je de poort uit bent. Wanneer je de verharde weg blijft volgen kom je vanzelf bij de parkeerplaats. Heb je nog energie over? Pak dan een langere wandelroute langs de Klammsee.

Wandelen bij de Klammsee met een dreumes

Prachtige kleuren rondom de Klammsee

Wanneer je aan het einde van de kloof komt stuit je op een enorme waterval. De andere kant van die waterval is de ‘Klammsee’. Een prachtig meer met turquoise kleurig water. Je kunt om het hele meer heen lopen, dat is een route van ongeveer 2 kilometer. Je klimt dan vanuit de kloof rechts de stuwwal op en houdt daarna links aan om het rondje om het meer te wandelen. Aan de andere kant van het meer, ongeveer halverwege de wandeling, is ook een leuke Alm met speeltuin waar kinderen ook lekker in het water kunnen spelen. Bestel er een koffie of ga gelijk voor een bier en laat de kinderen even uitrazen.

LET OP! Ook de Sigmund Thun Klamm is alleen te bezoeken vanaf mei tot en met ongeveer september.

Toni’s Almspielplatz

Een ritje met de gondel naar bovenop de berg kan natuurlijk niet missen. Een leuke locatie - met name met kids - is de gondel bij Karbachalm. Hier bovenop de berg vind je een leuke speelroute, inclusief luchtkussen met fantastisch uitzicht en een heerlijk restaurant met grote water- en zandspeeltuin.

Wanneer we de gondel uitlopen -linksaf- gaan we direct al behoorlijk steil omhoog. Tess begint al snel te mopperen ‘mijn benen doen zeer… Ik heb het warm…’ Na een paar honderd meter slaan we linksaf en al snel komt de kabelbaan en luchtkussen in beeld. De blik in Tess haar ogen is echt goud waard, je zag echt verwondering; ‘hoe kan dát nu bovenop de berg?!’ Terwijl Tess en Mia naar hartelust springen en spelen nemen wij plaats op één van de zitzakken hier. Wat een heerlijke locatie.

Na een poosje besluiten we de locatie verder te ontdekken, er is een hele kinderroute uitgezet met om de paar honderd meter nieuwe speelattributen. We komen onder andere een tweepersoons schommel tegen, een boomhut, een nestschommel, een tafeldoolhof en een plek waar je moet frisbeeën met hoeden!  Doordat er regelmatig wat te doen is onderweg is Tess het helemaal vergeten dat de hoogtemeters best pittig kunnen zijn. De totale route is bijna 4 kilometer, maar geheel buggyproof. Het pad is wel grevel, dus een kinderwagen met grotere banden loopt wel prettiger dan kleine buggy wielen.

Speeltuin bij de Karbachalm

Zicht op de kroon van Hochkönig

Aan het einde van de route komen we uit bij restaurant ‘Karbachalm’. Het eerste wat opvalt is de onwijs leuke glijbaan. Tess sprint ernaartoe en via de glijbaan komt ze uit op het terras. Ik zet Mia neer in de zandbak. Terwijl de kinderen zich uitermate vermaken genieten wij van deze heerlijke locatie op houten ligstoelen. Hier vlak achter roetsjen ook een soort skelters van de berg af; voor de echte durfal. Als Mia de koek op heeft besluiten wij, lekker veilig, weer met de gondel naar beneden te gaan. Een heerlijk plekje om te vertoeven! Wist je dat je via hier ook naar de zogeheten ‘Schneebergkreuz’ kunt wandelen? De wandeltocht naar het topje van de berg duurt ongeveer 1,5 uur, enkele reis natuurlijk.

Meer vakantietips in Oostenrijk voor gezinnen in de zomer en de winter? Lees onze blogs over Oostenrijk met kinderen en ontdek plekken zoals de Tiroler Zugspitz Arena en de Zillertal Arena.