First Cliff Walk Zwitserland met kinderen
Zwitserland
Daphne Boersen
Zwitserland
01/16/2024
6 min

Wandelen in Zwitserland, van dwergenroute tot alpine trail

01/16/2024
6 min

Denk je aan Zwitserland, dan denk je al snel aan bergen en heerlijk wandelen. Althans, wij wel! Maar, hoe gaat dat nou precies met kinderen? Welke routes loop je en doe je wat aan voorbereiding? Allemaal vragen die je als ouder kunt hebben. En heel begrijpelijk ook, want je bent toch in een andere omgeving. Onze oudste dochter, Tess, wandelt heel goed. Ze liep terwijl ze nog een dreumes was al mee aan de wandelvierdaagse waar ze 2,5 kilometer zonder zeuren liep met haar één jaar. De jongste, Mia, is een totaal andere dame. Zij bivakkeert het liefst op de rug in een drager. Soms even de benen strekken, maar verder lekker om zich heen kijken vanaf mama of papa's rug. Wij hebben hiervoor een draagzak, maar eentje met een frame erin verwerkt is wellicht nét wat praktischer. Ook met het oog op de extra opbergruimte in een groter exemplaar.

Zwitserland Brienzersee met kinderen

Verblijf vlakbij de Brienzersee

We verblijven in Zwitserland vlakbij de Brienzersee. Vanaf dit prachtige turquoise meer kunnen we zowel de Lauterbrunnen regio als bij Innertkirchen goed verkennen. Deze beide locaties staan bekend om hun (kindvriendelijke) wandelroutes en daar zijn we natuurlijk voor gevallen! Van de Kugelweg Bidmi tot de Eiger Trail, elke wandeling is  hier een nieuw avontuur.

Overnachten bij Brienzersee Zwitserland

Gave wandelroutes in de Jungfraujoch regio met kids

Als moeder van twee avontuurlijke kinderen en natuurliefhebber, heb ik altijd al een zwak gehad voor de ongerepte schoonheid van Zwitserland. De bergen, de frisse lucht, het gevoel van vrijheid - het is een plek waar je zo heerlijk je hart kunt verliezen aan de natuur. Daarom wil ik graag onze ervaringen delen van de wandelroutes die we deden in de Jungfraujoch regio, een waar paradijs voor gezinnen die van buitenactiviteiten houden als je het mij vraagt!

Van speelse knikkerpaden tot sprookjesachtige dwergenroutes, van spannende klifwandelingen tot interactieve avonturen met postkoeien - elke route die we hebben bewandeld, bracht haar eigen unieke charme en uitdagingen met zich mee. Niet alleen hebben we genoten van de prachtige uitzichten en de frisse berglucht, maar ook van de kostbare momenten samen, terwijl we speelden, leerden en ontdekten. Dit zijn onze vijf favoriete wandelroutes in de Jungfraujoch regio. Routes die niet alleen geweldig zijn voor volwassenen, maar ook speciaal zijn ontworpen om kinderen te boeien en te betrekken bij een wandeling.

Je hoeft je hier echt geen seconde te vervelen, dus neem wat snacken mee voor onderweg en je hebt een tof uitje met je gezin voor een dagdeel.

Wandelen in Zwitserland met gezin

Kugelweg Bidmi

Vanuit Hasliberg Reuti nemen we met de kinderen de gondel naar onze eerste stop: Bidmi. Daar kun je weer terug naar het dal wandelen via de Kugelweg. Een pad dat ons verrast met 12 knikkerbanen, waar je een grote houten knikker vanaf kunt laten zoeven. Deze houten knikker kun je bij de gondel kopen of in het restaurant in Bidmi. Een leuke wandelroute van ongeveer 3 kilometer die met name afdaalt en daardoor prima te doen is voor kinderen. We hebben twee pauzes gehouden: eentje voor fruit en eentje voor brood. En dat kan echt perfect, want er zijn veel bankjes onderweg.

Kindvriendelijke wandelroutes Zwitserland

Muggestutz Zwergenweg

We pakken bij Twing de gondel naar het einde: Käserstatt. Vanaf daar wandelen we het dwergenpad naar het middelste station: Lischen. De route is ongeveer 3,5 kilometer bergafwaarts. Onderweg komen we verschillende dwergenhuisjes tegen, sommige zijn in de boom en kun je beter bekijken door een trapje op te klimmen. Ontzettend leuk gemaakt voor kleine kinderen! Er zijn ook een aantal grotere varianten waar de kinderen lekker in kunnen spelen. Daarnaast nog vele andere leuke attributen onderweg, zoals een hangbrug en een kabelbaantje. Je hoeft je hier echt geen seconde te vervelen, dus neem wat snacken mee voor onderweg en je hebt een tof uitje met je gezin voor een dagdeel.

We verblijven in Zwitserland vlakbij de Brienzersee. Vanaf dit prachtige turquoise meer kunnen we zowel de Lauterbrunnen regio als bij Innertkirchen goed verkennen.

First Cliff Walk

We nemen in Grindelwald de gondel naar First en bereiken de brug al binnen 5 minuten wandelen. Je kunt hier eigenlijk niet mis gaan: volg vanaf de gondel de bordjes 'Bachalpsee' en al snel zie je de start van de brug aan de linkerkant. De brug is niet super lang, maar wel erg hoog. Mia stapt vol enthousiasme zelf de brug op, maar als ze even naar beneden kijkt dan blijft ze vertwijfeld staan. Tess loopt de brug over alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Deze spectaculaire attractie is een van de hoogtepunten voor bezoekers in het Berner Oberland in Zwitserland en de Cliff Walk is een hangende voetgangersbrug die langs de rotswand van de First uitsteekt. Vanaf de First Cliff Walk hebben we een panoramisch uitzicht op de beroemde Eiger, Mönch en Jungfrau bergen, evenals het Grindelwald-dal.

Zwitserland met kinderen First Cliff Walk

Lieselotteweg

Ken je Lieselotte de postkoe? Ik niet, maar Tess wel hebben we geleerd. De postkoe is te bereiken door vanaf Grindelwald Termjnal de gondel naar Männlichen te nemen. Op de top aangekomen staat de grote koeien glijbaan pontificaal vooraan, Tess kijkt met grote ogen en vragend, alsof ze wil zeggen: mag ik? Ik spoor haar aan en ze rent de trap op. Als ze beneden komt zegt ze: "hij heeft zelfs een gevlochten staart". Na even te spelen beginnen we aan de route naar het middenstation Holenstein. Deze route is iets meer dan 4 kilometer berg af. Onderweg kom je Lieselotte geregeld tegen en zijn er verschillende spelletjes. Zo leren we onder andere een koe melken en op een hoorn blazen. Het meest leuke van de route, vind ik, is dat je tussen de echte koeien loopt. Het geluid van de koeienbellen heeft toch echt iets bijzonders.

Eiger Trail

Nu we even geoefend hebben met wandelen in de bergen willen we dolgraag nog een 'echte' alpine trail wandelen. Deze route start vanaf Eigergletscher station. Hier loop je naar beneden en houd je rechts aan (Eiger Trail staat aangegeven). Veelal een gemakkelijke afdaling, met een prachtig zicht op de Eiger Nordwand. Verdwalen kan gelukkig niet - er zijn geen andere wandelpaden. Als je bijna bij het treinstation Alpiglen zijn moet je zigzaggend flink afdalen, dat kan je wellicht even voelen in je voeten en knieën. Maar daar moet je deze prachtige route van circa 6 kilometer (+/- 3 uur wandelen) niet voor laten! Echt de mooiste route uit deze omgeving.

De Eiger Trail is gewoon echt een must-do voor wandelliefhebbers die de majestueuze Zwitserse Alpen van dichtbij willen ervaren en getuige willen zijn van de grootsheid van een van de meest iconische bergen van Zwitserland. De beste periode om de Eiger Trail te bewandelen is van juni tot september, wanneer het pad meestal sneeuwvrij is en de weersomstandigheden gunstiger zijn.

Wandelen in Zwitserland met kinderen

Wat neem je mee voor onderweg tijdens het wandelen?

Aangezien we nooit weten wat we onderweg tegenkomen en wat het weer precies gaat doen hebben we altijd een rugzak vol met eten bij ons. Denk aan brood, fruit en repen voor energie. Bovendien drinken, vesten voor de dames en regenkleding. Ik draag liever iets teveel, dan dat we iets missen onderweg. Verder is het in de bergen belangrijk om goede wandelschoenen te dragen, je hebt daarmee net wat extra grip. Voor Tess hebben wij schoenen gekocht bij de Decathlon, deze zijn prima en niet al te duur. Kindervoeten groeien nog zo belachelijk snel. Kies niet direct de goedkoopste wandelschoenen bij Decathlon, maar let er vooral op dat de schoen goed zit én dat deze voorafgaand in Nederland ingelopen wordt. Op die manier weet je beter of er geen blaren gelopen gaan worden en heeft de voet van je kind voldoende steun.

Twijfel je op je kind een route in de bergen volhoud? Kies dan eerst een wandelpad speciaal voor kinderen. Door alle activiteiten onderweg kun je de kinderen gemakkelijk enthousiasmeren om naar het volgende punt te wandelen. Hoef je onderweg niet te enthousiasmeren, maar zijn ze al blij met de uitzichten, stenen of bomen onderweg? Dan kun je ook een alpine trail wandelen! Het belangrijkste? Geniet en laat de kinderen het tempo bepalen. Een keer extra pauze houden met de Zwitserse uitzichten is echt geen straf.

First Cliff Walk Zwitserland met kinderen