Wandelen in Zwitserland met kinderen
Zwitserland
Mireille Steegmans
Zwitserland
02/03/2024
3 min

Ontdek deze Zwitserse parels voor avontuurlijke gezinnen

02/03/2024
3 min

Kindvriendelijke accommodaties, georganiseerde activiteiten, themapaden, speeltuinen en ongerepte natuur op een bepaalde bestemming. Het keurmerk "Family Destination" garandeert dat gezinnen in Zwitserland kunnen genieten van de dingen die je zoekt als gezin. Het label Family Destination wordt toegekend aan vakantieplekken en bestemmingen die de wensen en behoeften van gezinnen begrijpen en hun diensten hierop afstemmen. Je weet dus gewoon dat je ontzorgd wordt en dat hier veel te beleven is met je kinderen en dat is echt fijn. Weet je wat trouwens ook fijn is? Sinds augustus 2023 kun je een Zwitsers autowegvignet kopen via een digitale registratie. Nooit meer stickers plakken en binnen 5 minuten geregeld. Lees zeker door als je aan het oriënteren bent voor een vakantie naar Zwitserland met je gezin. 

Heerlijke familiebestemmingen voor zomer én winter

Het toekennen van dit label is onderhevig aan strikte voorwaarden en criteria waarbij infrastructuur, avonturen voor kinderen in de zomer én winter plus veiligheid en interessante aanbiedingen voor gezinnen echt belangrijk zijn. In zowel Frankrijk, Spanje als Oostenrijk kwamen we een soortgelijk keurmerk al tegen. Een paar heerlijke bestemmingen die het familiekeurmerk hebben in Zwitserland én die fantastisch zijn om samen te ontdekken:

  • Engelberg in de regio Luzern - Vierwoudstrekenmeer: Engelberg is perfect voor gezinnen die van natuur en avontuur houden. Je kunt hier genieten van bergwandelingen, kabelbaanritten en in de winter van skiën. Voor kinderen zijn er speciale themapaden en speeltuinen. 
  • Zermatt in Wallis: Deze bestemming staat bekend om haar adembenemende uitzicht op de Matterhorn. In Zermatt kunnen gezinnen genieten van skiën, sneeuwwandelingen en het bezoeken van het Matterhorn Museum. Er zijn ook speciale skischolen voor kinderen. In de zomer kun je hier genieten van meer dan 400 kilometer aan wandelpaden, er zijn talloze korte en lange wandelingen te vinden. Of denk ook eens aan een huttentocht met kinderen! 
  • Saas-Fee in Wallis: Saas-Fee biedt naast uitstekende skimogelijkheden ook avontuurlijke activiteiten zoals sleeën en ijsklimmen voor de oudere kinderen. Je kunt hier bijvoorbeeld vanaf 10 jaar een meerdaagse ijklimcursus boeken om met een instructeur op pad te gaan met uitrusting en goede begeleiding. Voor de jongere bezoekers zijn er leuke activiteiten zoals het spelen in sneeuwparken. In de zomer maak je een rit met de Metro Alpin in Saas-Fee, je gaat voor avontuur in de Feeblitz–rodelbaan of maakt een toffe wandeling. 
  • Pontresina in Graubünden: Pontresina is een paradijs voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Families kunnen hier wandelen, fietsen en in de winter langlaufen en skiën. Er zijn ook begeleide natuurtochten speciaal voor kinderen. 
  • Locarno in Ticino: Deze zonnige locatie aan het Lago Maggiore is perfect voor gezinnen die van wateractiviteiten houden. Zwemmen, boottochten, en bezoeken aan de botanische tuinen van Brissago-eilanden zijn enkele van de vele activiteiten. 
  • Arosa in Graubünden: Arosa is bekend om zijn prachtige berglandschap en biedt tal van activiteiten zoals wandelen, fietsen en wintersport. Voor kinderen zijn er speciale programma's en speeltuinen. 
Handig dit keurmerk, dan hoef je praktisch gezien alleen nog maar je vignet te regelen als je met de auto naar Zwitserland gaat. Wist je trouwens dat er meerdere landen zijn waar ze een keurmerk hanteren voor gezinnen? 

E-vignet regelen voor Zwiterland

Hoe regel je een vignet voor Zwitserland?

Heel belangrijk voordat je kunt gaan genieten van die Zwitserse natuur: een vignet voor Zwitserland, en daar is recent een en ander in veranderd. Vanaf 2023 zijn er twee soorten vignetten voor Zwitserland beschikbaar: het traditionele zelfklevende vignet en het nieuwe digitale vignet. Dit e-vignet, beschikbaar vanaf 1 augustus 2023, brengt meerdere voordelen met zich mee. Het digitale vignet hoeft, in tegenstelling tot het zelfklevende vignet, niet op de voorruit geplakt te worden. Geen last meer van stickerresten en een stuk gemakkelijker bovendien. Heel simpel: dit scheelt een stop bij het tankstation! 

Snel online geregeld in 3 stappen

Bij aankoop van het e-vignet wordt het kenteken van je auto geregistreerd in de database van de Zwitserse snelwegbeheerder. Dit maakt het eenvoudig voor politiecontroles, waarbij het vignet en de kentekengegevens automatisch worden vergeleken. Voor campers, caravans en voertuigen zwaarder dan 3,5 ton gelden speciale regels, want voor deze voertuigen is een extra vignet of een ander tarief vereist. Het niet hebben van een vignet op de Zwitserse snelwegen kan leiden tot een boete dus het is slim om goed te bekijken wel vignet je nodig hebt. Verder is het eigenlijk heel erg simpel en snel geregeld: 

  • Selecteer je type voertuig 
  • Vul de voertuiggegevens in 
  • Ga naar je winkelwagentje en betaal 

Vervolgens ontvang je binnen 5 minuten je elektronische vignet voor Zwitserland in je mailbox.  

En hoe werkt een vignet bij een huurauto?

Wil je met de trein van en naar Zwitserland reizen en daar ter plekke een auto huren? Dat kan een hele slimme keuze zijn, zéker in de winter. Je hoeft dan namelijk zelf geen winterbanden te regelen voor je eigen auto én het Zwitserland vignet is al geregeld bij onze partner Sunny Cars.  

Kijk voor meer familiebestemmingen in Zwitserland zeker op de website My Switserland, dan heb je een compleet overzicht van de wandelroutes, excursies, accommodaties en avonturen die geschikt zijn voor gezinnen in Zwitserland.

Auto Zwitserland e-vignet