Wandelen in de sneeuw in Zweden met kinderen
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
10/22/2020
4 min

Dagje Skellefteå, wandelen in de sneeuw en meer tips

10/22/2020
4 min

Aan het einde van de reis met onze tiener door Zweeds Lapland, hebben wij met ons gezin één hele dag in Skellefteå te besteden voor we terug naar Nederland vliegen. Skellefteå is een aardig stadje waar best een aantal leuke dingen met kinderen te doen zijn.  
Wij maken vanuit het centrum een wandeling in de sneeuw naar het oude kerkdorpje Bonnstan. Deze oude nederzetting uit 1830 bestaat uit verschillende houten huisjes die nog mooi intact zijn. Gehuld in vers gevallen sneeuw is het bijzonder om door dit spookstadje rond te wandelen. Na de wandeling keren wij terug naar het centrum waar we winkelen en lekker eten in één van de vele verschillende restaurants die er te vinden zijn.

Tips Skellefteå Zweden

Wandelen door de sneeuw met kind in Zweden

Wandeling door de sneeuw naar Bonnstan

Wij overnachten in het centrum van Skellefteå met ons gezin en maken door de sneeuw een wandeling van ongeveer 1 kilometer naar het oude kerkdorpje Bonnstan. Dit gaat heel voorzichtig omdat de straat onder de sneeuw bevroren is en we een paar keer een flinke uitglijder maken.

De oude nederzetting, die gebouwd is tussen 1830 en 1840, bestaat uit verschillende houten huisjes die tussen 1977 en 1986 gerenoveerd en mooi intact zijn. De huisjes werden vroeg gebruikt door mensen die verplicht een paar keer per jaar naar de kerk moesten komen. Wanneer je binnen een straal van 10 kilometer van de kerk woonde moest je er elke zondag naartoe. Woonde je tussen 10 en 20 kilometer van de kerk, dan moest je om de week komen. Indien je verder weg woonde, dan was je verplicht om één keer per maand de kerk te bezoeken. Dit alles om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners van Zweden het christelijke geloof zouden aanhangen. Tegenwoordig komt de nederzetting Bonnstan nog twee keer per jaar tot leven tijdens het midzomernachtfestival en het ‘kerkweekend’.

Vanuit het centrum is de wandeling in ongeveer 20 minuten met kinderen te maken. Wij lopen langs de rivier die door Skellefteå loopt, de Skellefte älv, waarnaar de stad vernoemd is. Onderweg komen we langs verschillende speeltuintjes waar Fleur ondanks de sneeuw toch even in kan spelen.

Spelen in de sneeuw in Zweeds Lapland

Exploratoriet, een museum voor kinderen die van experimenteren houden

Onderweg vanuit het centrum naar Bonnstan kom je langs een tof museum, het Exploratoriet – Skellefteå Science Center. Als het slecht weer is of wanneer je zin hebt om binnen met kinderen wat te doen, dan is het een idee om hiernaartoe te gaan. Kinderen kunnen er in verschillende ruimtes experimenteren met technologie en natuurwetenschappen. Zo zijn er experimenten te doen en weetjes te vinden over het bos, de stad en de zon. Kinderen tussen 0 en 3 jaar mogen gratis naar binnen. Vanaf 4 jaar betaal je als bezoeker ongeveer 7,50 euro per persoon. Er zijn ook toegangsbewijzen voor een familie te koop waardoor je met een gezin van 4 of 5 personen voordeliger naar binnen kunt. Kijk op de site van Exploratoriet voor actuele openingstijden, tentoonstellingen en prijzen.

Winkelen, eten, drinken en slapen in Skellefteå

Skellefteå heeft een klein, maar gezellig centrum met winkeltjes, restaurants en cafeetjes. Wij slapen midden in het centrum in het Best Western Malmia Hotel waar wij een familiekamer voor 4 personen hebben. Deze bestaat uit 2 aparte kamers. Eén kamer met een tweepersoonsbed en één kamer met een tweepersoonsslaapbank. In de badkamer heb je een douche en bad. In de lobby van het hotel kun je de hele dag koffie, thee en vers fruit pakken. Het ontbijtbuffet is enorm uitgebreid. Fijn om in dit hotel onze laatste dag in Skellefteå door te brengen. Overigens hebben we op heerlijke plekken kunnen overnachten in Zweden tijdens ons reis.

Eten doen wij onder andere bij Stadskällaren – Skellefteås Smakleverantör waar Fleur zelf bij de vitrine een heerlijk worstplankje mag samenstellen. Als hoofdgerecht eten we malse steak en mosselen met frites. Het restaurant is vrij prijzig en op de laatste avond eten we dan ook wat simpeler door naar de Sea Land Sushibar direct naar ons hotel te gaan. Twee heerlijke afsluiters van onze prachtige reis. Wil je in een supermarkt wat boodschappen doen voor de terugreis of een paar kledingwinkels bezoeken, loop dan op het plein voor het hotel het Vintergatan Mall of het Åhléns winkelcentrum binnen.

Best Western Malmia Hotel

Met de airportbus naar het vliegveld van Skellefteå

En dan is toch echt de laatste dag van de vakantie aangebroken. Wij hebben inmiddels geen auto meer tot onze beschikking en nemen vanuit het hotel de airportbus naar het vliegveld van Skellefteå. Op de hoek van ons hotel is een speciale busstop voor de bus naar het vliegveld. Er gaat één bus en deze vertrekt 5 kwartier voor de vertrektijd van het vliegtuig. Deze bus kost 4 euro per persoon. Zo makkelijk en eenvoudig gaat dat bij een vliegveld waar maar twee vluchten per dag vertrekken. Wil je liever met de taxi naar het vliegveld, dan kan dat natuurlijk, je betaalt iets meer maar kunt op de tijd vertrekken die je zelf prettig vindt.

Op het vliegveld regel je zelf de check-in van je bagage en na nog geen half uur wachten kun je aan boord stappen. In ons geval vertrekken wij niet meteen, want het ijs moet nog van de vleugels verwijderd worden. Dit duurt maar een paar minuten en vinden wij helemaal niet erg. Het hoort er blijkbaar bij tijdens een reis door Lapland in de winter. Zoals onze hele reis door Västerbotten in Zweeds Lapland een reeks van bijzondere ervaringen is, sluiten we nu ook op een aparte manier af.

We kijken allemaal terug op prachtige avonturen zoals paardrijden in Zweeds Lapland, een rendiersafari, sneeuwscootertocht en nog veel meer bijzondere momenten

Vliegen naar Zweeds Lapland met gezin