Wandelen met kinderen door het besneeuwd bos van Åmliden
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
03/15/2020
5 min

Wandelen met kinderen door het besneeuwd bos van Åmliden

03/15/2020
5 min

Als we landen op de luchthaven van Skellefteå in Zweden staat onze huurauto al op ons te wachten. Gaandeweg onze reis naar het hotel worden de landschappen steeds mooier met pakken sneeuw waar je ‘u’ tegen zegt. Wij kunnen haast niet wachten in te gaan wandelen in Zweeds Lapland!

Start je trip door Gold of Lapland op Skellefteå airport

Wij komen einde van de dag, wanneer de zon al onder begint te gaan, aan op het kleine vliegveld van Skellefteä waar de reis met ons gezin door Zweeds Lapland begint en eindigt. Vanuit Skellefteä is het iets meer dan een uur rijden naar onze eerste accommodatie, het Källan Hotel & Spa. Dit kindvriendelijke hotel is gelegen op de berg Åmliden, de hoogste berg in de provincie Västerbotten.

Wij kijken onze ogen uit wanneer we over de wegen die volledig besneeuwd zijn richting onze bijzondere accommodatie rijden. Hoe hoger we komen hoe witter de wereld om ons heen wordt. Het is best even spannend om over de bevroren, maar goed begaanbare wegen te rijden. De speciale banden met spikes die iedereen hier onder de auto heeft, zijn uitermate geschikt voor dit wegdek en eigenlijk gaat het rijden meteen vrij goed. Uiteindelijk komen we in het donker bij ons hotel aan en hebben we de volgende dag pas de mogelijkheid om de omgeving te verkennen. Onze eerste kennismaking met Zweden was in ieder geval prachtig!

Wandelen in Zweeds Lapland met kinderen

Wandelen naar de uitkijktoren

Wij hebben een hele dag voor onszelf om te acclimatiseren in het Zweedse ‘Gold of Lapland’ en om met onze dochter van tien jaar de prachtige omgeving rondom het Källan Hotel & Spa te leren kennen. Na een uitgebreid Zweeds ontbijt met onder andere verschillende soorten knäckebröd, kleden wij ons warm aan en besluiten een wandeling van 2,5 kilometer naar de uitkijktoren boven op de berg Åmliden te maken.

Vanuit het hotel is er een pad naar de uitkijktoren en onderweg staat duidelijk met bordjes aangegeven hoe je moet lopen. Over het pad is het makkelijk lopen op snowboots, je zakt als je niet van het pad afgaat nergens diep in de sneeuw weg. Speciale sneeuwschoenen zijn voor deze wandeling dus niet nodig. Als kinderen in de sneeuw willen spelen, zijn wat hogere snowboots wel aan te raden, zodat ze niet meteen natte sokken en schoenen krijgen. Dit wil je echt voorkomen, want natte voeten, betekent koude voeten en dan is het snel uit met de pret. Voor je reis naar Lapland heb je al aardig wat materiaal nodig in de winter, snowboots van Decathlon zijn voor kinderen een prima keuze prijstechnisch gezien. Wil je zelf een paar snowboots kopen die jarenlang dienst kunnen doen? Dan raad ik je aan om te kijken bij Bever of bij de vele aanbieders op Bol.com.

Wandelen door een sprookjesachtig wit landschap

De wandeling naar de uitkijktoren is werkelijk prachtig. We lopen door een sprookjesachtig wit landschap, waar af en toe een waterig zonnetje door de bewolking heen probeert te schijnen. Fleur zoekt onderweg naar sporen van dieren, schud sneeuw van de takken langs het pad en we houden een sneeuwballengevecht. Voor kinderen is deze wandeling echt prima om te doen en we we genieten allemaal volop. De uitkijktoren zelf is helemaal besneeuwd en via bevroren traptreden lopen we voorzichtig naar boven om over de besneeuwde boomtoppen heen te kunnen kijken. Het is jammer genoeg bewolkt, maar toch is het een prachtig gezicht. We rusten even uit, voordat we over het pad weer teruglopen naar het hotel.

De zon schijnt af en toe tijdens onze stoere sneeuwwandeling en we hebben het door het wandelen helemaal niet koud. De mutsen gaan zelfs af, jassen ritsen we open en de dikke handschoenen gaan uit, omdat we eronder nog dunne handschoentjes aan hebben. Het is tijd om terug te gaan naar ons hotel voor een welverdiende lunch.

Langlaufen tussen de besneeuwde bomen

Tijdens een uitgebreide lunch in het hotel, waar naast koude gerechten ook keuze is uit warme gerechten, hebben we uit kunnen rusten en zijn we bijgekomen van de wandeling naar de uitkijktoren. ’s Middags gaan we met ons gezin nog een keer naar buiten, deze keer om te langlaufen. Schoenen, ski’s en stokken zijn te leen bij het hotel. Handig! We kiezen een speciaal pad waarover je kan langlaufen. Dit pad wordt met bordjes goed aangegeven, maar je kan ook simpelweg de langlaufsporen in de sneeuw volgen. Die laatste tip geldt alleen als het niet net gesneeuwd heeft natuurlijk.

Voor ons gezin is het de eerste keer dat we gaan langlaufen en dit is toch wel wat anders dan het skiën wat we normaal doen. Na een paar minuten onwennig over de sneeuw glijden, beginnen we er handiger in te worden. Het pad bij het hotel voor langlaufen kent best wat hoogteverschillen. Wijzelf en onze dochter van 10 jaar hebben best wat moeite om omhoog te komen en om vervolgens veilig naar beneden te glijden. Wij besluiten na ongeveer drie kwartier hetzelfde pad weer terug te nemen en niet het gehele rondje te doen, omdat de zon al ondergaat. We weten niet precies hoe ver het nog is en wat ons te wachten staat.

Onze conclusie…

Het langlaufen is leuk om een keer ervaren te hebben, zeker in de besneeuwde bossen van Zweeds Lapland is het een unieke ervaring vanwege de prachtige natuur. Toch houden wij het liever bij skiën. Met kleine kinderen kan je bij het hotel niet langlaufen. De schoenen die je gebruikt hebben zij vanaf maat 35/36  te leen. Het is niet zo dat we het vandaag koud hebben gehad tijdens de wandeling en het langlaufen, maar toch wel een heerlijk vooruitzicht om lekker te kunnen relaxen in de spa van Källan Hotel & Spa waar we verblijven. Naast dit fijne hotel tippen wij nog meer plekken om te overnachten in Zweden met je gezin.

Langlaufen in Zweden met een tiener

6x tips voor wandelen in Zweeds Lapland met kinderen

Wandelen in Zweeds Lapland met je kids kan een geweldige ervaring zijn. Maar het kan ook een echte uitdaging worden als je niet goed voorbereid op pad gaat. Daarom een aantal tips voordat je met je kinderen op pad gaat:

  • Vraag tips aan locals: de beste tip die voor veel bestemming geldt en toch vaak wordt overgeslagen! Locals kennen de weg in hun omgeving en kunnen precies vertellen wat je wel of niet moet doen.
  • Ga niet van de gebaande paden af: je kent de omgeving niet en natuur kan echt grillig zijn. Ben daarop voorbereid en laat je niet verrassen! Mensen die de omgeving goed kennen kunnen je belangrijke informatie geven.
  • Check de weersverwachting: hoe fijn de zon ook schijnt, laat je niet verrassen. Denk aan winterse temperaturen, sneeuwval of andere onvoorziene omstandigheden.
  • Neem wat te eten en drinken mee: van banjeren door de Zweedse sneeuw word je gegarandeerd hongerig en dorstig! Ik kan je aanrader om te investeren in een fijne waterfles.
  • Breng iemand op de hoogte van je route: zeer belangrijk! En zeker als je op eigen gelegenheid een langere wandeling gaat maken met je kinderen! Informeer een familielid, laat even een berichtje achter bij de receptie en geef aan wanneer je verwacht om terug te zijn.
  • Werk met laagjes en zorg voor de juiste kleding, het lijkt een inkoppertje. Toch worden mensen verrast door de kou ter plaatse. Als je in beweging bent en je krijgt het warm, dan kun je altijd laagjes uitdoen.

Zonsondergang in Zweeds Lapland