Skiën, sneeuwscooteren en ijsvissen in Malå
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
03/25/2020
3 min

Skiën, sneeuwscooteren en ijsvissen in Malå

03/25/2020
3 min

Zweeds Lapland, het is en blijft een plaatje met haar ruige bossen, uitgestrekte sneeuwvlaktes, prachtige zonsondergangen en natuurlijk fantastisch leuke activiteiten in de sneeuw.

Winterse activiteiten in Lapland

Heb je een bezoek aan Zweeds Lapland op je bucketlist staan en hou je daarnaast van skiën met kinderen? Dan is verblijven in het stadje Malå, wat als motto heeft ‘zo dicht bij alles te zijn’ een goede keuze. Malå is inderdaad de perfecte uitvalsbasis om ‘Gold of Lapland’ in Zweden met kinderen te ervaren. Wanneer je op de ski’s bovenop de top van de Tjamstanberget staat, midden in het centrum van Malå, dan zie je het prachtige Lapland-landschap om je heen. Het bos met besneeuwde naaldbomen, bevroren meren en rivieren.

Deze omgeving biedt bovendien alle mogelijkheden om naast skiën met je gezin, verschillende winterse activiteiten te ondernemen, zoals een husky- of sneeuwscootertocht door de bossen en over bevroren meren. Op deze meren is er nog een andere toffe activiteit. Je kan een gat in het dikke ijs boren om vervolgens samen met je kinderen te gaan ijsvissen. Een activiteit die veel kinderen en zelfs volwassenen nog niet van hun bucklijstje kunnen schrappen. En na het ijsvissen warm je aan het eind van de dag op in een buiten jacuzzi of sauna. Wij bezoeken het kindvriendelijke Malå Hotell, wat helemaal door de lokale bevolking gerund wordt en direct aan de skipiste ligt en dat is een sfeervolle aanrader!

Vakantie stadje Malå in Zweden met gezin

Skipistes voor alle leeftijden op de Tjamstanberget berg in Malå

Op de Tjamstanberget berg, midden in het dorp Malå, zijn zes skipistes en vier skiliften. Skiërs van alle niveaus kunnen er de piste op en zich goed vermaken en daarmee is de skipiste geschikte voor gezinnen. Er zijn groene, blauwe, rode en zelfs zwarte pistes voor gevorderde skiërs. Aan de voet van de berg is een lift speciaal voor kinderen, zodat zij hier hun eerste skilessen kunnen volgen. Eveneens aan de skipiste, vind je de skiverhuur en een aantal gelegenheden om te eten en te drinken. Het is een overzichtelijk en bijzonder skigebied waar je met het hele gezin van een skivakantie in Zweeds Lapland kan genieten en een mooie combinatie kan maken met toffe andere winterse activiteiten. Bekijk de website van Visit Malå voor meer praktische informatie over het skigebied te krijgen.

Sneeuwscooteren met kind in Zweden

Excursies vanuit de sfeervolle cabins van Malå Hotel

Het dorp Malå ligt 120 kilometer vanaf het vliegveld van Skellefteå en in iets meer dan anderhalf uur kan je deze afstand over de bevroren, maar goed begaanbare wegen van en naar het vliegveld afleggen. Wij verblijven in een cabin van Malå Hotel en maken van daaruit verschillende toffe excursies met ons gezin.

Het Malå Hotell werkt samen met Börje en zijn vrouw Lena die samen het VildmarksCamp hebben. Naast zijn huis vangt Börje een aantal rendieren op die je kan bezoeken, voeren en zo van dichtbij kan meemaken. Voor ons is dit de eerste ontmoeting met deze prachtige dieren. Het gaat bij een bezoek aan deze rendierenboerderij niet alleen om het voeren van de rendieren. Börje vertelt daarnaast veel en graag over het leven met de rendieren en de zorg voor deze dieren die hij en de gemeenschap in de winter op zich nemen. Deze achtergrondinformatie en de tijd die er voor ons gemaakt wordt, maken het bezoek aan deze rendierenboerderij extra speciaal, interessant en leerzaam voor ons hele gezin.

Vakantie in Zweden met gezin

Sneeuwscooteren en ijsvissen

Naast een ontmoeting met de rendieren kan je met Börje op een sneeuwscootertocht gaan. Wij rijden zelf ieder op een eigen sneeuwscooter en Fleur zit comfortabel achterop. Met hele kleine kinderen is het zelfs mogelijk om in een aanhanger achter de sneeuwscooter mee te gaan. De tocht begint voor de deur van het Malå Hotell en voert je door de bossen en over bevroren meren. In het begin vinden we het best spannend om zelf te rijden en komen we erachter dat het best hard werken is, maar wanneer we het eenmaal door hebben is het echt genieten. Het is heel bijzonder om door dit prachtige landschap te scooteren!

Onderweg stoppen wij op één van de bevroren meren om via een gat in het ijs te ijsvissen. We hebben kleine hengeltjes en aas bij ons. Met ieder een eigen hengeltje in de hand, zitten we in een witte wereld onder een blauwe lucht,  te wachten tot we beet hebben. Dit is al snel het geval en Léon vangt een behoorlijk grote zalm. Voor de lunch is al gezorgd, dus wij gooien de vis snel weer terug het water in. Na het vissen gaan we terug richting het dorp Malå waar we lunchen binnenin een warme hut bij het vuur alvorens we terugrijden naar het Malå Hotell waar we verblijven.

Ijsvissen in Zweden met tiener