Zweeds Lapland, ijsvissen tijdens een stoere sneeuwscootertocht
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
04/22/2020
6 min

Zweeds Lapland, ijsvissen tijdens een stoere sneeuwscootertocht

04/22/2020
6 min

Op een sneeuwscooter een tocht maken door besneeuwde bossen is één van de winterse activiteiten die we zeker willen doen tijdens een rondreis in Lapland met ons gezin. Het ziet er altijd tof uit wanneer we filmpjes van anderen zien, nu doen wij het zelf. Ieder op een eigen sneeuwscooter en Fleur bij Léon achterop, rijden we door de bossen over de bevroren meren rondom het dorp Malå in de provincie Västerbotten.

Highlight Zweeds Lapland met kinderen

Scooteren door het besneeuwde landschap van Zweeds Lapland

Vanuit het Malå Hotell start ons avontuur op de sneeuwscooters die we samen met Stefan van VildmarksCamp maken. Ter voorbereiding hebben wij onszelf dik aangekleed met thermokleding, skipakken en snowboots. Van Stefan krijgen we daarnaast nog een warme overall over onze kleding heen en verruilen we onze snowboots voor nog warmere laarzen die tegen de kou in Zweeds Lapland bestand zijn.

Op de parkeerplaats voor het hotel krijgen we uitleg over de sneeuwscooters en de verkeersregels die voor deze voertuigen gelden. Zo zullen we bijvoorbeeld een paar keer een openbare weg oversteken en het is dan verplicht te stoppen voordat je oversteekt. Ook moet een medepassagier van de scooter afstappen en zelf naar de overkant lopen. Doe je dit niet en de politie ziet dit, dan kan je een boete krijgen. Dit willen we natuurlijk voorkomen en bovendien staat veiligheid altijd voorop.

Rondreis Zweeds Lapland met kinderen

Rijden op een sneeuwscooter

Na een testrondje op de parkeerplaats, om te wennen aan de sneeuwscooters, gaan we eerst nog wat onwennig op weg. We gaan direct het sneeuwscooterpad op en rijden door het besneeuwde bos. Het is nog best hard werken op de sneeuwscooter, achteruit leunen is er echt niet bij. Je moet goed meesturen met het voertuig en actief bezig zijn. Na een tijdje hebben we het rijden op de scooter door de sneeuw goed onder de knie en krijgen het behoorlijk warm. De handwarmers die op de handvatten zitten zetten we uit, die zijn niet meer nodig.

We genieten volop van de rit door het winterse witte landschap. Fleur zit met haar armen in de lucht, zingend achterop de sneeuwscooter en vindt het geweldig. Ik laat Stefan en Léon voorop rijden, zodat ze lekker door kunnen rijden. Op een gegeven moment stopt Stefan ineens. Hij wijst in de verte en wanneer we dichterbij komen zien we waar hij ons op wijst. Tussen de bomen zitten een moeder eland en haar kalf. Hiermee hebben we één van de ‘big five’ van het Noorden gezien in het wild gezien. Het is heel gaaf om een eland met haar kalf te spotten. We staan kort stil om de dieren te bekijken en een foto te maken. Hierna gaan we snel weer door om de elanden verder niet lastig te vallen.

Wist je dat de big five van Scandinavië bestaat uit de beer, lynx, wolf, veelvraat en de eland?

IJsvissen op een bevroren meer

Halverwege de sneeuwscootertocht stoppen wij op één van de meren. Het ijs is hier meer dan een meter dik! Via een diep gat in het ijs is het mogelijk om te vissen. Stefan heeft kleine hengeltjes en aas meegenomen. We krijgen allemaal een eigen hengeltje en zitten ieder bij een ander gat in het ijs te wachten tot we beet hebben. Het is bijzonder om dik ingepakt op het ijs te zitten. Het is een mooie dag waarop de zon lekker schijnt, in stilte, genietend van de prachtige omgeving wachten wij geduldig af…

Lang hoeven we niet te wachten, al na enkele minuten beweegt de hengel van Léon en voelt hij dat hij beet heeft. Stefan helpt hem om de vis binnen te halen. Dit is nog even een karweitje, want volgens hem is het een aardige vangst, die voorzichtig naar boven gehaald moet worden om ervoor te zorgen dat de lijn niet breekt. Na enkele minuten is het gelukt en komt er een grote zalm naar boven. Samen bekijken we de vangst. Stefan vraagt of we de vis mee willen nemen, maar omdat wij zelf niet van plan zijn te koken en de lunch ook al verzorgd wordt, besluiten we de vis snel terug in het water te laten. Gaaf om dit een keer meegemaakt te hebben.

Zweeds Lapland met kinderen

Rendieren voeren met kids in Zweeds Lapland

Het VildmarksCamp van Börje en zijn vrouw Lena biedt niet alleen sneeuwscootertochten aan, maar ook andere activiteiten, één daarvan is een ontmoeting met zijn rendieren. Börje houdt naast zijn huis een aantal rendieren die je kan bezoeken, voeren en op die manier van dichtbij kan meemaken. Na de sneeuwscootertocht en de lunch gaan wij naar de rendieren. Voor ons gezin is dit de eerste ontmoeting met deze prachtige dieren.

Fleur mag de rendieren mos voeren en al gauw heeft ze een hele groep om zich heen verzameld. Het is een bont gezelschap van rendieren in verschillende kleuren, met kleine en grote geweien. Doordat wij hen mos voeren komen ze op ons af en kunnen we mooie foto’s maken.

Rendieren voeren met kids in Zweeds Lapland

Leer meer over rendieren en hoe ze leven

Bij het bezoek aan de rendierenboerderij gaat het er niet alleen om dat je de dieren voert. Er wordt ook veel over de rendieren verteld en je kan al je vragen stellen. Tijdens ons bezoek hebben we ruim de tijd om van de rendieren om ons heen te genieten. Naast informatie over de rendieren, vertelt Börje ons over het leven met de rendieren. Hij vertelt over de zorg die hijzelf en de gemeenschap op zich nemen in de winter.

In Zweden leven rendieren in het wild in de zomer, maar zijn wel eigendom van rendierherders. In de winter kunnen de dieren door ijs en sneeuw niet voldoende voedsel vinden en zorgen verschillende rendierherders voor de rendieren door ze te verzamelen, bij elkaar te houden en eten te geven. Dit is een goed moment om met deze dieren kennis te maken en ook meer over de Sami cultuur en gebruiken te weten te komen. Dit gebeurt in het Engels, maar wij hebben tijd genoeg om voor onze dochter te vertalen. Overigens begrijpt zij met haar 10 jaar al veel zelf. Het bezoek aan de rendierenboerderij is ontzettend bijzondere en door de verhalen die verteld worden interessant voor het hele gezin.

Zweeds Lapland met een kind

Wat draag je tijdens een sneeuwscootertocht?

Van tevoren vinden wij het erg moeilijk om in te schatten wat voor kleding wij voor onze reis naar Lapland in de winter moeten inpakken. Wij houden het drie lagen systeem aan waarbij we op ons bovenlichaam een thermoshirt, fleecevest en daaroverheen een ski-jas aan hebben. Daarbij dragen we een thermo- en skibroek. We hebben allemaal eigen snowboots die geschikt zijn voor temperaturen en tot min 40 graden en dragen daar dikke sokken van wol in. Voor onze handen hebben we een paar dunne handschoenen en daarover dikke wanten. Verder hebben we een bivakmuts mee om onze hoofden en vooral ook nek warm te houden. Toch is al deze kleding voor een sneeuwscootertocht niet voldoende, daarom worden er overalls en speciale schoenen aangeboden wanneer je deze activiteit onderneemt.

Welke kleding draag je tijdens een sneeuwscooter tocht?

Het Vildmarkscamp heeft overalls, schoenen en helmen te leen voor zowel kinderen als volwassenen. Wij hijsen ons met skipak en al in de overall en trekken vervolgens de super warme laarzen aan. Hoewel wij het van het harde werken op de sneeuwscooter vrij warm krijgen in het zonnetje, zijn deze overalls geen overbodige luxe. Wanneer we uit de zon op de scooters rijden en tijdens het ijsvissen stil op het ijs zitten, zijn we blij met de extra laag warme kleding die wij aan hebben.

Zweeds Lapland met kinderen

Wil je meer over de activiteiten die het Vildmarkscamp aanbiedt lezen? Bekijk dan de website en zet via je browser een Nederlandse vertaling aan. De website is -zoals meerdere websites in Zweden- tot nu toe alleen nog in het Zweeds te lezen. Goed nieuws: er wordt aan een Engelse versie van de website gewerkt! In mijn blog ‘Skiën, sneeuwscooteren en ijsvissen in Malå’ staat ook meer informatie over de activiteiten van het Vildmarkscamp.