Sneeuwschoenwandelen in Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
11/03/2020
5 min

Sneeuwschoenwandelen in Zweeds Lapland

11/03/2020
5 min

Met ons gezin beleven we de natuur in Zweeds Lapland op verschillende manieren. Achter op de slee die voortgetrokken wordt door husky’s, op de sneeuwscooter, maar ook gewoon lopend in de sneeuw met onze sneeuwschoenen. Wij genieten hier genieten wij volop van.

Een boswandeling met speciale sneeuwschoenen

Alhoewel ‘gewoon’ lopen niet helemaal van toepassing is. Wandelen door de sneeuw over paden gaat nog wel goed op onze snowboots, maar zodra wij naast het pad lopen, zakken we zeker tot onze knieën weg in de sneeuw. Met Alex van Lapland Stuga binden we tijdens een boswandeling speciale sneeuwschoenen onder en lopen een stuk door de diepe sneeuw.

Sneeuwschoenwandelen in Zweeds Lapland

Sneeuwschoenwandeling met kinderen door de diepe sneeuw

Na het ontbijt hebben we met Alex afgesproken om een wandeling in het bos bij het dorpje Rentjärn te maken. Alex en zijn vrouw Dalila wonen hier met hun gezin en hebben een aantal cabins waarin je kan verblijven. Het uitgestrekte bos ligt letterlijk in de achtertuin van de cabins.

Wij hebben onszelf aangekleed volgens het drie lagen systeem. Voor we aan de wandeltocht beginnen, verruilen we onze eigen snowboots voor de extra warme laarzen die Alex ter beschikking stelt. Naast de laarzen zijn er voor deze activiteit overalls beschikbaar. Wij besluiten die vandaag niet aan te trekken. De zon schijnt, de lucht is strak blauw en van wandelen in de diepe sneeuw krijgen we het snel warm. Alex neemt de sneeuwschoenen mee die we onderweg onder zullen binden.

De wandeling door het bos maken wij samen met onze dochter van 10 jaar en er gaat nog een ander gezin met twee kinderen van 9 en 11 jaar mee. Het is een gezellige groep en Fleur heeft snel aansluiting gevonden. Dat we er goed aan gedaan hebben de overalls niet aan te trekken blijkt al na een paar minuten wandelen. De pas zit er goed in en hoewel we nog over een gewoon pad lopen, worden de jassen al open geritst. Onderweg verdwijnt één van de twee paar handschoenen die we aan hebben in de rugzak, samen met de muts.

Sneeuwschoenwandelen in Zweeds Lapland

We lopen door een prachtig bos tussen de bomen, maar soms ook over weidse besneeuwde vlakten. Er worden sneeuwballen gegooid, naar dierensporen gezocht en er is ook voldoende tijd om even uit te rusten of een foto te maken. Soms moeten we opzij voor een passerende sneeuwscooter of slee met husky’s ervoor. Het is een bijzondere wandeling, met medeweggebruikers die we normaal in Nederland tijdens het wandelen niet tegen komen. Het tempo en de duur van de wandeling wordt op de groep aangepast. Wanneer Alex door heeft dat de kinderen het niet erg vinden als de wandeling naar het rustpunt wat korter is, skipt hij een stukje van de route. Hij kent de weg in het bos op zijn duimpje.

Na een uurtje lopen stoppen we om de sneeuwschoenen onder te binden en krijgen we allemaal stokken om gemakkelijk door de diepe sneeuw te kunnen lopen. We lopen een stuk over een pad waarbij we zeker tot onze knieën of zelfs nog verder de sneeuw in zakken. Het is een toffe, maar best intensieve wandeling. Tenslotte lopen we over een heuvel omhoog totdat we bij de stuga aankomen waar we uit kunnen rusten en koffie gaan drinken. De heuvel oplopen is best even zwaar, maar wordt beloond met een prachtig uitzicht over het besneeuwde bos. Alex heeft sleetjes klaarliggen bij de stuga en terwijl de ouders tot rust komen, sleeën de kinderen gierend van het lachen de heuvel af. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen, totdat wij ze roepen voor warme chocomelk en verse muffins.

Lapland met een kind

Naar Zweeds gebruik genieten van een ‘fika’ in een ‘stuga’

Wanneer we bij de stuga aankomen, steekt Alex het vuur aan waarop koffie en thee gemaakt kan worden. Stuga’s vind je overal in Zweden. Het zijn houten hutjes waarin iedereen die er voorbij komt, onder het wandelen of op de sneeuwscooter, gebruik van kan maken. Je kan er een vuurtje aansteken om eten en drinken klaar te maken. Alles wat je nodig hebt neem je zelf mee en je laat de stuga weer achter zoals je die aangetroffen hebt.

Het eten en drinken wat je in gezelschap doet noemen ze in Zweden een ‘fika’. Het is een sociaal gebruik, waarbij je je dagelijkse bezigheden onderbreekt om bij elkaar te zijn en thee of koffie te drinken met iets te eten erbij. Het is een bewust gekozen moment om te pauzeren en sociale contacten te onderhouden. Wij vinden de fika’s geweldig. Het zijn zeker niet alleen de drankjes en hapjes waar wij van genieten, maar de hele sfeer er omheen. Tijdens de verschillende fika’s die wij op deze reis meemaken, ervaren we echt de aandacht die er op zo’n moment voor elkaar is. De personen met wie wij op dat moment zijn, vertellen verhalen over hun werkzaamheden, persoonlijke leven en het leven in Zweeds Lapland. Wij kunnen vragen stellen en er wordt ook naar onze bezigheden en het leven in Nederland gevraagd. Tijdens de gesprekken is Fleur overal bij betrokken. Ze wordt in het Engels aangesproken, kan al het een en ander terug antwoorden of wij spelen tolk. Het zijn deze momenten die, naast de geweldige winters activiteiten, onze reis door Zweeds Lapland helemaal bijzonder maken. 

Overnachten met je gezin in een cosy cabin aan de rand van het bos

Alex en zijn vrouw verhuren op het moment 3 ruime en mooi ingerichte cabins waar je met het hele gezin comfortabel kan verblijven. In de toekomst komen er nog meer cabins bij. Een cabin bestaat uit een woonkamer, eventueel met een tweepersoonsbed, een slaapkamer voor twee personen, een keuken en badkamer. Elke ochtend wordt er een uitgebreid ontbijt bij je cabin bezorgd, waar je eventueel nog wel mee kan lunchen. Mocht je extra eten nodig hebben of zelf willen koken, dan kan je daarvoor boodschappen doen.

Vanaf het vliegveld van Skellefteä is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Rentjärn. Je kan dit zelf doen met een huurauto of gebruik maken van de haal en brengservice. Wanneer je gebruik maakt van de haal en brengservice en onderweg boodschappen doet, heb je eigenlijk geen auto meer nodig. Het vervoer naar en vanaf de activiteiten is namelijk inbegrepen. Wil je naast de activiteiten in de buurt van de cabin nog andere plaatsen bezoeken, dan kan je eventueel voor een dag een auto in de buurt huren.

Activiteiten voor het hele gezin bij Lapland Stuga & Tours

Wij maken via Lapland Stuga & Tours samen met Alex de wandeling op sneeuwschoenen door het bos, maar dat is niet de enige activiteit die aangeboden wordt. Er zijn daarnaast onder andere mogelijkheden voor een sneeuwscootertocht, huskytocht en een Noorderlichttocht.

Het is wel aan te raden om goed met Alex te overleggen met welk gezelschap je komt en zo de inhoud van de activiteiten te bepalen. Natuurlijk kan er ter plaatse ook het een en ander geregeld of aangepast worden, maar het is fijn om van tevoren je voorkeuren door te geven. Op die manier staan er voldoende sneeuwscooters klaar of de juiste slee wanneer je een huskytocht gaat maken. Op de website van Lapland Stuga & Tours is meer informatie over de accommodaties en verschillende activiteiten die ze aanbieden. De website is geheel in het Nederlands beschikbaar en met Alex en Dalila die uit Nederland komen, kan je gewoon in het Nederland communiceren, lekker makkelijk!