8 bijzondere uitjes vanuit het Zweedse Lycksele
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
09/27/2020
9 min

8 bijzondere uitjes vanuit het Zweedse Lycksele

09/27/2020
9 min

Wij zijn 10 dagen in de provincie Västerbotten en verblijven 5 dagen in het stadje Lycksele in Zweeds Lapland met ons gezin. Fijn aan dit gebied is dat verschillende winterse activiteiten niet ver uit elkaar liggen. Je hoeft niet steeds ver te reizen om toch veel verschillende dingen te kunnen doen.

Lycksele, een perfecte uitvalsbasis in Zweeds lapland

Lycksele ligt aan de Ume rivier waarop sinds deze winter een kilometers lange schaatsbaan gemaakt is. Wij slapen in een mooie cabin op het Anisa Resort wat direct aan de rivier ligt en wij laten geen kans onbenut om de schaatsen onder te binden. Vanuit Lycksele ondernemen wij met ons gezin verschillende activiteiten in de besneeuwde omgeving, zoals een bezoek aan de rendieren van Jon-Krista in Rusksele. Je kunt vanuit dit plaatsje ook perfect een sneeuwscooter- of huskytocht in de omgeving maken. Daarnaast is er in Lycksele zelf heel veel te doen met kinderen. Op de Gammplatsen is een interactief Woudmuseum en een openlucht museum met gebouwen en huisje uit de tijd van de Sami. Verder is er een bijzonder dierenpark, het Lycksele Djurpark. Hier kun je alle dieren zien die in Zweeds Lapland leven, mits ze niet in winterslaap zijn natuurlijk. Ik geef je 8 goede redenen om te verblijven in Lycksele met je kinderen:

Schaatsen in Zweeds Lapland met een tiener

TIP: Kick it like a local. Ga op de kick over het ijs naar het centrum van Lycksele of bijvoorbeeld het Forest Museum.

#1 Ansia Resort, slapen in een comfy cabin

Het Ansia Resort waar wij een paar dagen verblijven is benoemd tot één van de beste resorts in heel Zweden en dat vinden wij niet zo gek. Het is er heel ruim opgezet, netjes, schoon en enorm kindvriendelijk. Zo staan er verspreid over het park verschillende speeltuintjes, er is een springkussen en je kunt er midgetgolven. Wanneer wij er zijn, is een deel van de speeltuintjes ondergesneeuwd, maar sommige toestellen kun je gewoon gebruiken. Op het Anisa Resort kun je zowel in een hotel of cabin overnachten of op één van de campingplaatsen staan.

Wij slapen een aantal nachten in een comfortabele cabin direct aan de rivier, ultiem! Onze cabin heeft een ruime woonkamer, keuken, een badkamer met sauna en 2 slaapkamers met elk 2 éénpersoonsbedden. Wij ontbijten elke ochtend in het restaurant en genieten daar van een zeer uitgebreid ontbijt in buffetvorm. In het restaurant is er ‘s avonds een à la carte menu. Wij hebben hier twee keer zeer goed gegeten. Leuk is de ‘Hamburger Wednesday’, waarbij je kunt kiezen tussen drie soorten hamburgers met aardappeltjes. Wij bestellen ze allemaal en delen de broodjes met zijn drieën. De overige avonden rijden we naar het dorp en eten daar in één van de restaurants.

Cabin in Lycksele Zweeds Lapland

#2 Kamperen in Zweeds Lapland

Wanneer je op de camping staat bij Ansia Resort is er een mooie serviceruimte waar je kunt douchen in leuk opgezette familiebadkamers, koken en eten in de ruime keuken en je kleding wassen en drogen. Wel zo makkelijk met een gezin, op die manier hoef je geen stapels kleding van huis mee te nemen. Je kunt dus tijdens je verblijf in Lycksele gemakkelijk een wasje doen. Wie in één van de cabins verblijft mag ook van de was- en droogmachines in de serviceruimte gebruik maken. Je koopt dan een toegangspasje met tegoed erop. Wij vinden het altijd heel prettig wanneer deze mogelijkheid aanwezig is en je niet aangewezen bent op een dure wasservice.

Bezoek de website van het Anisa Resort voor actuele informatie en prijzen. Zet wel even de Nederlandse vertaling aan, want de website staat tot op heden alleen nog maar in het Zweeds online.

Lycksele in Zweeds Lapland met kinderen

#3 Schaatsen op de natuurijsbaan voor de deur

Lycksele ligt aan de Uma Rivier. Aan de overkant van de rivier ligt het Anisa Resort waar wij verblijven. In de winter is de rivier bevroren bij Lycksele en ligt er meer dan een meter dik ijs. Er wordt een loop en sneeuwscooter pad over het ijs gemaakt zodat je niet om hoeft te rijden over de brug die normaal over de kolkende rivier loopt.

Sinds dit jaar is er niet alleen een pad over de rivier naar en vanuit het dorp meer, want de toeristenorganisatie Gold of Lapland heeft de Arena Älven ijsbaan opgezet. Je kunt een klein rondje van bijna 3 kilometer schaatsen of je ronde als je wilt zelfs wel 6 kilometer lang maken. Daarnaast is er een ijshockey baan met doeltjes en is er gelegenheid om een eigen fika bij het vuur te houden. Erg gezellig! Vanaf volgend jaar zullen er zeker in het weekend mogelijkheden zijn om eten en drinken langs het ijs te kopen. Wanneer je zelf niets bij je hebt is het restaurant van het Ansia Resort geopend en kun je lekker opwarmen met een warm drankje en eventueel wat lekkers erbij.

De receptie van het Ansia Resort is de plaats waar je schaatsen kunt huren. Zij hebben vanaf maat 34 noren beschikbaar. Voor kleine kinderen kun je eventueel zelf glij-ijzers of schaatsjes meenemen. Wij houden echt van schaatsen en alhoewel Fleur en ikzelf gewend zijn om op kunstschaatsen te rijden, gaat het schaatsen op noren ons na enige tijd verbazingwekkend goed af. De natuurijsbaan is echt geweldig en wij gaan als echte Nederlanders zo vaak mogelijk het ijs op.

Schaatsen in Zweeds Lapland met kinderen

#4 Verkleed je als een Sami of houthakker in het Woudmuseum

Op nog geen 2 kilometer van het Ansia Resort aan de overkant van de rivier bevindt zich het Woudmuseum, op zijn Zweeds het ‘Skogsmuseet’. Het museum is gevestigd op Gammplatsen, dit is gelegen op het schiereiland Öhm. Er zijn twee expositieruimten. Eén over de bosbouw in Zweden voor de intrede van het industriële tijdperk en één ruimte die laat zien hoe het er aan toeging na de intrede van machines. In de laatste hal zit ook de plaatselijke VVV.

Het is een niet al te groot, maar wel heel erg leuk museum om met kinderen naartoe te gaan als je in Lycksele bent. In de verschilende ruimtes is met foto’s, filmpjes en attributen te zien hoe de bewoners vroeger in de bossen van Zweeds Lapland werkten. Door het museum heen is voor kinderen een speurtocht uitgezet, deze is in het Engels verkrijgbaar. Verder is er een speciale ruimte waar kleine kinderen ze zich als Sami of houthakker kunnen verkleden en in een winkeltje of houthakkershut kunnen spelen. Voor oudere kinderen is er een interactief bord waarop je puzzels kunt maken. Wij vermaken ons hier goed, komen veel over het leven van de houthakkers te weten en bouwen zelfs met zijn drieën een houten hut.

Meer informatie over Skogsmuseet staat op hun site. Mijn tip: vertaal deze even met Google Translate. Niet alle informatie is op de website te vinden, maar als je een mailtje stuurt krijg je netjes antwoord over de activiteiten, actuele openingstijden en prijzen.

Leuk museum in Zweeds Lapland met kinderen

#5 Terug in de tijd van de Sami in het Openlucht Museum

Op Gammplatsen is er naast het Woudmuseum ook nog een Openlucht Museum. In dit Openlucht Museum, wat gratis toegankelijk is, staat een Sami dorp wat bestaat uit verschillende gebouwen. Wij zien er onder andere een postkantoor, winkel en tankstation. Je mag er gewoon zelf rondlopen of je kunt ervoor kiezen om samen met een gids te gaan. Je kunt hier de meeste gebouwen van binnen bekijken en zo even terug de tijd in gaan.

Naast het Openlucht Museum ligt een mooi bos waarin je prachtig kunt wandelen. Aan de rand van het bos staan verschillende picknicktafels. Midden op het terrein staat restaurant Ruselegården. Wij lunchen hier, maar je kunt er ook dineren en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Leer bijvoorbeeld traditioneel brood bakken. Zweeds Lapland heeft zoveel te bieden voor gezinnen ontdekken wij.

#6 A night at the museum @ Gammplatsen

Wil je echt wat bijzonders doen als je in Zweeds Lapland bent? Slaap dan letterlijk één nacht in een museum. Er is namelijk een woning waar je met je gezin kunt overnachten. De matrassen zijn vernieuwd, maar verder is alles in het huis onveranderd gebleven. Eén nacht hier verblijven maakt de ervaring op Gammplatsen helemaal compleet en zorgt ervoor dat je het Woudmuseum, het Openlucht Museum en het bos écht op je gemak kunt ontdekken. Op de website van Gammplatsen is géén informatie over deze overnachting en bijzondere ervaring te vinden. Stuur een mail naar de organisatie om de kosten op te vragen en dan kun je in overleg een overnachting en eventueel een workshop of rondleiding inplannen. De organisatie wil graag een persoonlijke beleving voor haar gasten aanbieden, dat is de reden dat ze dit niet groot op hun website promoten.

Wijzelf bezoeken Gammplatsen vanuit het Anisa Resort. We hoeven hiervoor alleen maar de rivier over te steken en doen dit net als de locals op een ‘kick’. Dit zijn een soort stoeltjes met glij-ijzers eronder, waarop de lokale bevolking zich voortbeweegt over het ijs of gewoon op straat. De kicks staan aan de rand van het ijs en zijn door iedereen te gebruiken.

Gammplatsen museum in Zweeds Lapland

#7 Wandelen in Lycksele Djurpark met -15 graden

Op nog geen tien minuten rijden vanaf het Ansia Resort staat het meest noordelijke dierenpark van Zweden, het Lycksele Djurpark. Hier zijn verschillende dieren ondergebracht die allemaal in Zweden te vinden zijn. Dieren die wij in Nederland niet zien, zoals elanden, lynxen, beren en zeeleeuwen. In de winter ligt het park er bijzonder mooi bij in de sneeuw en is het niet druk. Dik aangekleed, want het is die ochtend min 15 graden, lopen wij achter Fleur aan die de kaart leest. Eerst voert de plattegrond ons langs het pad waar we de dieren met hoeven kunnen zien. We komen naast elanden en herten ook een grote bizon en muskusossen tegen. In het park leven ze in grote verblijven die hun natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk nabootsen. Ondanks de grote verblijven kunnen wij alle dieren goed zien, juist omdat het winter is lopen ze gewoon rond en liggen niet in de schaduw.

TIP: Opwarmen met een lekkere kop koffie en een stuk verse taart erbij, dat doe je bij Budhas Kaffe och Rosteri. De barista is een Balinese man die al 17 jaar in Zweden woont en zijn eigen koffie roostert.

Budhas Kaffe och Roster

#8 Oog in oog met wolven, vossen en lynxen

Wanneer we de dieren met hoeven gezien hebben, lopen we door over het pad wat ons langs de wilde dieren voert. Hier zien we onder andere wolven, vossen en lynxen. Het is echt heel gaaf om deze dieren van heel dichtbij te zien. Op een veilige afstand lopen ze vlak langs de hekken en kun je ze goed bekijken. Samen met onze dochter van 10 jaar hebben we het echt naar ons zin. Het is jammer dat we de beren niet zien, want die houden hun winterslaap, maar wel zien we van heel dichtbij de zeeleeuwen. Vanuit een wak in het ijs komen zij nieuwsgierig naar ons toe waggelen, we kunnen hun neuzen bijna aanraken. Zo bijzonder!

Het park is niet heel groot en binnen anderhalf tot twee uur kun je er rustig doorheen lopen. In de zomer is er nog een speeltuin open, waardoor je met kinderen zeker een hele ochtend en/of middag in het dierenpark kunt doorbrengen.

Bekijk voor actuele openingstijden en prijzen de website van het Lycksele Djurpark. Ook deze website is in het Zweeds en kun je naar het Nederlands vertalen. Het park is in de winter niet dagelijks open. Wil je het park toch graag bezoeken, stuur dan even een mailtje, want in praktijk kun je dan toch vaak wel het park bezoeken en je hebt het helemaal voor jezelf.

Rondreis Zweeds Lapland met kind