Paardrijden in de besneeuwde bossen van Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Angreni Hilaul
Zweeds Lapland
09/09/2020
5 min

Paardrijden in de besneeuwde bossen van Zweeds Lapland

09/09/2020
5 min

Rijden op IJslandse paarden door de sneeuw van Lapland. Op het moment dat wij onze dochter van 10 jaar vertellen dat we dit tijdens onze reis naar Zweeds Lapland gaan doen is zij super enthousiast. Paardrijden in Zweeds Lapland staat hoog op haar lijstje! Zelf zijn wij niet per se gek op paardrijden, maar Fleur kunnen we er altijd blij mee maken. Daarom kijken wij op reis vaker of er mogelijkheden zijn om paard te rijden. Op die manier zien we allemaal wat van de omgeving en is het een trip die leuk is voor het hele gezin. Wanneer wij op de terugweg in het vliegtuig aan onze tiener vragen wat het leukste is wat ze in Zweeds Lapland gedaan heeft, dan noemt zij direct het paardrijden door de sneeuw. Dit is de meest bijzondere paardrijrit die wij ooit met ons gezin maakten.

Paardrijden in Zweeds Lapland

Zelf de IJslandse paarden opzadelen

Wanneer we aankomen bij Horses of Taiga zijn Floriane, de eigenares, en Rianne al met de paarden bezig. De paarden waarop wij gaan rijden staan in een aparte wei en de zadels hangen klaar om gebruikt te worden. Zoals wij tijdens onze hele reis door Zweeds Lapland ervaren, neemt Floriane rustig de tijd voor ons gezin. Fleur loopt meteen op de paarden af en ik maak foto’s van Fleur met de paarden en van de boerderij. Het is zo’n fotogenieke omgeving, waarin de prachtige paarden mooi afsteken tegen de witte sneeuw en de felblauwe lucht.

Dan is het tijd om de paarden op te zadelen. Iedereen zorgt voor zijn eigen paard, waarbij wij wel hulp van Floriane en Rianne krijgen. We borstelen het ijs van de vacht en kunnen vervolgens het zadel op de rug van het paarden leggen, zonder dat ze last van de bevroren korreltjes sneeuw hebben. Voordat we op pad gaan, leert Floriane ons nog een aantal dingen zodat we weten hoe we de paarden kunnen laten lopen en bochten kunnen maken. Na de korte uitleg lopen we een rondje in de wei en wanneer we aangeven er klaar voor te zijn gaan we op weg. De boerderij ligt direct naast het bos en binnen enkele stappen bevinden wij ons tussen de bomen.

Paardrijden met kinderen door besneeuwde bossen

We maken een wandeling van ongeveer 2 uur door het besneeuwde landschap, waarbij onze paarden soms echt met hun benen helemaal in de sneeuw lopen. De rit gebeurt op een rustig tempo, waardoor deze ook goed te doen is met kinderen vanaf ongeveer zes jaar. Wanneer kinderen jonger zijn, kunnen ze niet zelf paardrijden. De paarden hebben echt sturing nodig, door kleine kinderen is dit niet zelf te doen. Wil je de IJslandse paarden toch met kleine kinderen bezoeken, dan is dat zeker wel mogelijk.

Je kunt samen met Floriane bepalen wat jullie kunnen gaan doen. Zo kun je op een andere manier toch paardrijden in Zweeds Lapland met een klein kind. De rit wordt sowieso altijd aangepast op het gezelschap, met jongere kinderen zal de rit minder lang duren dan met oudere kinderen of volwassenen. Er kunnen zelf paardrijtochten van een paar dagen gemaakt worden waarbij je overnacht in een stuga in het Zweedse bos. Een once in a lifetime ervaring lijkt me!

Galopperen door de sneeuw

Na een tijd stapvoets rijden, vraagt Floriane of we willen leren galopperen. Fleur wil dit heel graag en zo leren we galopperen en rijden een stukje op een sneller tempo door het bos. Ik voel mij er niet heel comfortabel bij, maar wil het plezier voor Fleur niet te bederven. Daarom vraag ik of het in orde is wanneer Floriane en Fleur samen galopperen en Léon en ik er rustig achteraan mogen lopen. Dit is geen probleem. Floriane complimenteert ons zelfs dat het ons lukt om de paarden rustig te laten wachten terwijl zij er samen met Fleur vandoor gaat.

Door deze afwisseling wordt het voor iedereen een leuke rit met de paarden in een mooie, bijzondere omgeving. Wij genieten er allemaal van. Na bijna 2 uur beginnen we allemaal onze billen wel te voelen en minder fijn in het zadel te zitten. Floriane heeft het goed ingeschat dat deze rit precies goed te doen is voor ons gezin.

Paardrijden in Lapland met kinderen

Geniet als afsluiter van een typisch Zweedse fika met je gezin

Bij terugkomst op de boerderij verzorgen we de paarden weer. We halen de halsters los en de zadels ervan af. Fleur borstelt de paarden nog een keer en daarna zetten we ze terug in de wei bij de andere paarden. De paarden krijgen allemaal een knuffel en een aai over de neus. Dit is de manier om hen te bedanken voor de rit. Aandacht is wat de dieren krijgen in plaats van extra eten.

Voor ons is er wel wat lekkers. Rianne heeft buiten het vuur voor een fika aangestoken. De fika is een typisch Zweeds gebruik en ondanks het feit dat zowel Floriane als Rianne niet Zweeds zijn, hebben ze deze gezellige gewoonte op de boerderij wel overgenomen. Bij een fika geniet je met je gezelschap, onder het genot van een drankje en wat lekkers, van de gesprekken die je met elkaar hebt. Je maakt op zo’n moment echt bewust tijd voor elkaar. Wij maken tijdens onze reis een paar fika’s mee en ervaren dit als waardevolle en warme momenten. Vandaag staat er water op voor koffie, is er warm bessensap en eten we er een zelfgemaakte chocolade muffin bij. Zo zitten we gezellig een tijdje met zijn allen bij het warme vuur, voordat we ons omkleden en het fijne bezoek aan de boerderij afgelopen is.

Paardrijden in Zweeds Lapland

Wat draag je als je gaat paardrijden in de sneeuw?

Wij dragen tijdens het paardrijden in de sneeuw, zoals eigenlijk bij elke activiteit, onze eigen skipakken met daaronder thermokleding en een fleecevest en onze snowboots. Tijdens het paardrijden zal dit niet voldoende zijn, omdat wij zelf vrij stil zitten. Bij Horses of Taiga hebben ze daarom voor de bezoekers overalls, extra warme schoenen, speciale paardrijhandschoenen en een cap beschikbaar. Onder onze cap hebben wij zelf een bivakmuts aan om onze oren en nek warm te houden. Op onze merino wollen sokken hebben we warme patches geplakt. Na een tijdje rijden blijken al deze lagen kleding en extra accessoires niet overbodig te zijn, door het stilzitten krijgen we het tegen het einde van de rit allemaal wat kouder. Kortom: bereid je goed voor als je gaat paardrijden in Lapland.

Zelf een paardrijrit door de sneeuw regelen

Wil je tijdens je reis met je gezin door Zweeds Lapland op IJslandse paarden rijden? Neem contact op met met Floriane van Horses of Taiga. Wij hebben het paardrijden in de sneeuw vanuit onze accommodatie in Lycksele gedaan. Het is overigens mogelijk om in de buurt van de boerderij te blijven slapen. In de winter doe je dit in een oud schoolgebouw in het stadje Svansele, niet ver van de boerderij. Hier is een slaapkamer met twee stapelbedden. De badkamer bevindt zich in een nabijgelegen gebouw, waar ook het ontbijt en diner geserveerd worden. Je zult dus even door de sneeuw naar buiten moeten lopen om naar het toilet te kunnen, maar dit heeft zijn charme en maakt het verblijf meteen extra bijzonder.

Zweeds Lapland met je gezin in de zomerperiode

In de zomer slaap je in een stuga midden in het dorp aan de Skellefteälv rivier waarover je een prachtig uitzicht hebt. Het hoofdverblijf heeft twee kamers; één woon- en één slaapkamer. Twee extra slaapmogelijkheden zijn er in een aparte cabin naast het hoofdverblijf. Het toilet en de badkamer bevinden zich weer in een andere cabin. Het is ook tof om een aantal dagen met de paarden op pad te gaan, je slaapt dan in simpele stuga’s zonder water en elektriciteit midden in de natuur.