Welke kleding heb je nodig in Lapland in de winter?
Inpaktips
Angreni Hilaul
Inpaktips
02/09/2023
9 min

Welke kleding heb je nodig in Lapland in de winter?

02/09/2023
9 min

Welke kleding nemen we allemaal mee naar Zweeds Lapland in de winter? Dit is de vraag die mij bezig houdt, vanaf het moment dat we de reis naar Zweeds Lapland geboekt hebben. Het lijstje met activiteiten die wij willen doen in Zweeds Lapland is binnen een kwartier gemaakt.

Wat voor kleding heb je nodig bij -30 graden?

Een lijstje maken met wat wij vervolgens in gaan pakken duurt wat langer. Ik lees verschillende blogs en tips, maar wat neem je mee naar Lapland waar de temperatuur tot wel -20 of -30 graden kan zakken? Wij vinden dit punt tijdens de voorbereiding van onze reis het moeilijkst. In Nederland kennen wij geen temperaturen ver onder het vriespunt. Overdag kan het koud zijn, ’s nachts vriest het tegenwoordig nog maar licht. Nu gaan wij elk jaar op skivakantie en hebben gelukkig allemaal een goed skipak en we hebben een stapel skipully’s en skisokken liggen, maar dit is nog niet genoeg voor deze bijzonder reis.

Voor een reis in de winter naar Lapland wordt aangeraden te werken met het drielagensysteem en kleding te dragen van (merino)wol. Ik ga voor ons gezin op zoek naar geschikte kleding en neem uiteindelijk veel te veel mee. Maar ik kan nu -op basis van onze ervaringen- wel vertellen wat je wel en niet mee hoeft te nemen. Pak in ieder geval ook je badkleding in, want die kan je gebruiken wanneer je na een dag buiten, gaat opwarmen in de sauna.

Sneeuwwandelen in Zweeds Lapland

Wat voor weer is het in Zweeds Lapland?

Wij zijn met ons gezin in Zweeds Lapland in de voorjaarsvakantie. We gaan naar de provincie Västerbotten redelijk in het noorden van Zweden. Het kan hier ’s nachts tot -20 tot -30 graden vriezen en overdag kan het zijn dat de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt. Bij ochtendactiviteiten kan het daarom zeker nog heel erg koud zijn, terwijl het in de loop van de dag kan opwarmen wanneer de zon schijnt. In februari heeft de zon echt al wat kracht, zeker als het wind stil is, is dit heerlijk!

Wij hebben bijna de hele week geluk. Van de 10 dagen dat wij er zijn, schijnt 9 dagen de zon. Zeker het eerste deel van onze reis door Zweeds Lapland komt de tempratuur zowel overdag als ’s nachts niet onder het vriespunt. Dit betekent dat het tijdens actieve activiteiten zoals (sneeuwschoen)wandelen en rijden op de sneeuwscooter in het zonnetje best warm kan worden. Wij hebben al onze laagjes kleding dan wel aan, maar doen een deel daarvan onderweg zelfs uit. Bijvoorbeeld de muts af, de tweede laag handschoenen of een fleecevest uit.

Houd rekening met een koude ochtend

Het weer verandert tijdens de helft van de reis. ’s Nachts vriest het behoorlijk en wanneer wij voor het ontbijt naar buiten gaan voelen we de haartjes in onze neus binnen een paar tellen bevriezen. Wij lachen hier om, want het is een raar gevoel. Wanneer we de auto ’s morgens instappen geeft de thermometer -22 graden aan. Dat het stevig vriest, is meteen goed merkbaar wanneer we de auto uitgaan en bijvoorbeeld de rendieren bezoeken. Wij zijn hier zelf niet actief bezig en na enkele minuten hebben we het allemaal al koud te ondanks het feit dat we alle lagen kleding dragen die we bij ons hebben.

Op zo’n moment is het fijn dat er een vuur voor ons gemaakt wordt of wij ergens naar binnen kunnen om op te warmen. Hierna kunnen we dan weer even naar buiten. Vooral onze tiener Fleur heeft er als eerste last van en laat dit meteen merken. Wijzelf blijven iets langer buiten, maar uiteindelijk vinden wij het ook fijn om niet de hele tijd buiten te hoeven staan in die extreme kou. Op de laatste dag wanneer wij een hele dag in het stadje Skellefteå zijn, sneeuwt het zelfs. Wij maken een wandeling door de stad en dit gaat prima in onze skipakken en met af en toe een koffiepauze.

Het weer is tijdens de reis elke dag anders en kan dus zelfs gedurende de dag steeds veranderen. De tip die wij overal lezen om met drie lagen kleding te werken, kunnen wij zeker aanbevelen, je kan zo nodig laagjes uittrekken of weer aan doen.

Rondreis Zweeds Lapland met gezin

Werk met laagjes kleding als je naar Lapland gaat

Wij dragen elke dag drie lagen kleding en doen een laag uit als het warm wordt. Bij sommige activiteiten krijg je een vierde laag van de organisatie in de vorm van een overall, die hoef je zelf dus niet mee te nemen.

Drie lagen betekent in de praktijk dat je als eerste laag thermokleding draagt, zoals een shirt met lange mouwen en een broek/legging. Aanbevolen wordt deze laag, die direct op je huid zit, van merino wol te dragen. Wol heeft de eigenschap dat het warmte vasthoud en vocht goed afdrijft, zodat je het niet koud krijgt. Draag zeker als eerste laag geen kleding van katoen, dit materiaal houdt vocht langer vast, waardoor je het juist koud kan krijgen. Wij dragen de kleding van Dilling.

Op je bovenlichaam draag je vervolgens een tweede laag. In het drielagen systeem is dit de tussenlaag. Wij dragen een fleecevest, want fleece heeft een aantal grote voordelen:

  • Fleece houdt lucht vast en biedt daardoor isolatie
  • Fleece transporteert het zweet snel naar buiten
  • Fleece droogt snel
  • Fleece is klein qua pakvolume in je bagage
  • Fleece is licht van gewicht

Betaalbare kleding van fleece vinden voor kinderen is soms nog best een uitdaging hebben we gemerkt. De bekende outdoorwinkels hebben een fantastisch assortiment, dat moet gezegd worden. Maar omdat je kind deze kleding waarschijnlijk weinig draagt buiten jullie vakantie en je al heel wat extra's nodig hebt voor Lapland met je gezin adviseer ik om te kijken voor een leuk item in het assortiment van Zalando. Zij hebben van fleece een leuk assortiment met hippe truien, vesten en voor de kleintjes zelfs jumpsuites die erg comfortabel zijn. En niet onbelangrijk, het is net wat beter betaalbaar.

De derde kledinglaag als je naar Lapland gaat

Als derde laag op ons bovenlichaam dragen wij onze ski jas. Wol en fleece houden je namelijk wel goed warm, maar houden geen wind, regen en sneeuw tegen. Hiervoor dient de derde buiten laag. Op onze benen dragen wij over onze thermolegging onze skibroek. Dit is voor ons voldoende een derde laag op de benen hebben wij niet nodig gehad.

Naast de boven- en onderkleding hebben wij een berg accessoires mee om de rest van ons lichaam warm te houden. Je hoofd is een plek op je lichaam waar je veel warmte kwijtraakt. Wij dragen een muts en daaroverheen de winddichte capuchon van onze ski jas. Wanneer je geen capuchon hebt, raad ik een winddichte muts aan. Tijdens activiteiten waarbij we voornamelijk stil zitten, dragen wij een bivakmuts om onze oren en nek goed warm te houden. Een bivakmuts past makkelijk onder een helm of cap.

Voor onze handen hebben we naast wanten, die je handen warmer houden dan handschoenen, dunne binnen handschoenen mee van merino wol. Deze dunne handschoenen worden ook wel liners genoemd. Ikzelf heb liners waarbij ik mijn mobiele telefoon kan bedienen zonder de handschoenen uit te hoeven doen, wel zo fijn in de kou!

Tenslotte dragen wij waterdichte snowboots van het merk Sorel die speciaal geschikt zijn voor temperaturen tot -40 graden met daarin dikke sokken van merino wol. Deze sokken zijn vrij prijzig, maar omdat ze van merino wol zijn, gaan ze niet onprettig ruiken en kunnen we ze meer dan één dag dragen.

Tip: Vergeet je zwemspullen niet mee te nemen naar Zweeds Lapland. Wanneer er een zwembad of sauna in je accommodatie is dan is het heerlijk om even een baantje te trekken als je uit de kou komt.

Hotel met zwembad in Zweeds Lapland

Onze inpaklijst met kleding voor Zweeds Lapland

  • Thermo kleding van merino wol
  • Fleecevest/trui
  • Skipak
  • Liners (binnenhandschoenen) van merino wol
  • Wanten
  • Bivakmuts
  • Kolletje, nekwarmer of sjaal
  • Winddichte muts (met bijvoorbeeld Gore Windstopper) of muts met fleece aan de binnenkant
  • Sokken van merino wol
  • Zwemkleding

Hoeveel stuks neem je mee van alles? Dit is vooral afhankelijk van hoeveel je zweet, hoeveel dagen je naar Lapland gaat en of je onderweg faciliteiten hebt om te wassen. En een financiële afweging kan natuurlijk ook meewegen.

Warme kleding mee naar Lapland

Wat doe je aan tijdens de winterse activiteiten?

Tijdens de winterse activiteiten die wij met ons gezin ondernemen, zoals de sneeuwschoenwandeling, husky-, sneeuwscooter- en paardrijtocht, dragen wij onze eigen drie lagen. Daarbij dragen wij afhankelijk van het weer een speciale overall over onze eigen kleding heen. Behalve tijdens de sneeuwschoenwandeling, waarbij de zon schijnt en we erg actief bezig zijn, maken wij dankbaar gebruik van de overalls die de organisatie voor zowel kinderen als volwassenen klaar heeft liggen.

Deze overalls hoef je zelf echt niet aan te schaffen, de organisaties waar je je activiteiten boekt hebben deze allemaal voorhanden. Zij hebben de meest geschikte materialen voor hun activiteit klaarliggen. Dit geldt ook voor de schoenen/laarzen. Alhoewel wij goede en warme snowboots hebben, zijn deze niet voldoende warm tijdens de activiteiten. Wij verwisselen onze snowboots voor de extra warme laarzen tijdens de sneeuwschoenwandeling, husky-, sneeuwscooter- en paardrijtocht. Op de zeer koude dagen plakken wij voetwarmers van Decathlon onder onze sokken.

Accessoires en extra materialen ter plaatse

Sommige organisaties, zoals Wild Lapland hebben zelfs voetwarmers voor hun bezoekers klaarliggen. Het is handig om dit vooraf even na te vragen als je ze liever niet zelf wilt aanschaffen. Bovendien hebben de organisaties geschikte accessoires klaarliggen, zoals een helm voor kinderen en volwassenen tijdens de sneeuwscootertocht. Warme dekens tijdens de huskytocht. En bij het rijden op de IJslandse paarden krijg je naast een cap speciale handschoenen die geschikt zijn om de teugels van je paard makkelijk vast te houden.

Neem verder al je eigen accessoires zelf mee naar een activiteit, beter ermee verlegen dan erom verlegen is ons motto. Voor onderweg nemen wij een rugzak mee. Wanneer we het warm krijgen kunnen we altijd een laagje uittrekken, makkelijk opbergen of pakken wanneer we het weer nodig hebben.

Vakantie in Zweeds Lapland met kinderen

Wat neem je naast kleding nog extra mee?

Naast een berg warme kleding, zijn er nog wat extra zaken die handig zijn om in je koffer richting Lapland mee te nemen. Denk aan een gewone zonnebril en een skibril mocht het sneeuwen tijdens bijvoorbeeld de huskytocht. Een doosje hand- en voetwarmers is ook een must. Wij hebben de handwarmers niet gebruikt, maar de voetwarmers gebruikten wij bijna dagelijks. Verder maken wij tijdens onze reis foto’s en nemen daarvoor een fotocamera en ons mobieltje mee. In de kou is het een feit dat batterijen van dit soort apparaten sneller leeglopen. Wij nemen daarom extra batterijen voor de camera en een powerbank voor de mobiele telefoon mee.

Daarnaast hebben wij een statief mee voor wanneer we het Noorderlicht kunnen fotograferen. Ik ben niet gewend met een statief te werken en probeer het statief voor we op reis gaan thuis uit. Daarnaast zoek ik uit op welke stand ik mijn camera in moet stellen om het Noorderlicht te kunnen fotograferen en bedien ik de camera alvast met mijn dunne handschoenen aan om te zien of dat gaat. Op die manier ben ik enigszins voorbereid op fotograferen in de kou. Helaas voor ons zien wij het Noorderlicht uiteindelijk niet, maar ik ben in ieder geval goed voorbereid!

Inpaklijst met handige extra’s

  • Fotocamera
  • Extra batterijen voor fotocamera
  • Powerbank voor je telefoon
  • Statief
  • Skibril
  • Zonnebril
  • Hand- en voetwarmers

En nu inpakken. Welke koffer is fijn voor een wintervakantie?

Nog erg onbekend in Europa, maar erg interessant: de koffers van LEVEL8. Efficiënt reizen met een koffer die veel rechte lijnen heeft. Dus veel benutbare ruimte, niets meer en niets minder. Wij houden ervan om licht te reizen, maar als we in de winter op vakantie gaan en toch best veel extra spullen meenemen ten opzichte van de zomervakantie dan is een fijne koffer toch ook wel echt een must en die hebben we gevonden in de stoere Voyageur Check-In 30" in combinatie met een kleinere trolley. Deze flinke koffer is strak in design, hoekig en eenvoudig in ontwerp. Bovendien worden er duurzame materialen gebruikt en deze koffer is vooral heel erg functioneel en dat vinden we fijn. Als we hem rechtop zetten dan hebben we een soort van extra kledingskast bij de hand. Daar is serieus goed over nagedacht! Hij past perfect in onze kofferbak en daarom is hij niet alleen voor vliegreizen, maar ook voor autovakanties handig. Wij houden niet van losse tasjes en willen graag alles strak inpakken voor het hele gezin.

Minimalistisch inpakken