Oceanarium van Lissabon
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
05/10/2018
5 min

Bezoek aan het bijzondere Oceanarium van Lissabon

05/10/2018
5 min

Oceanário de Lisboa, het Oceanarium van Lissabon is één van de grootste aquaria ter wereld. Het is verrassend mooi en inderdaad enorm groot, zie als je het haalt met Sealife Porto of Burgers' Ocean.

Oceanarium van Lissabon, de Octonauten komen tot leven

Oceanário de Lisboa is indrukwekkend en compleet. Een heerlijke plek om je soort mee naartoe te nemen als je een stedentrip Lissabon met je familie maakt en de oude gebouwen zelfs willen inruilen voor verfrissing en bijzondere dieren. Die vind je hier feitelijk onmogelijk! Wij wandelen letterlijk letterlijk kwijt in dit aquarium en wat ons betreft is het één van de beste attracties van Lissabon met kinderen.

Vasco Oceanário

Bouw zeker wat rustmomenten tijdens je bezoek in en ga op tijd zitten om zelfs vissen te spotten. Dat kan bij de enorme cilinders met water echt perfect zijn. Onze kleuter was er halverwege gewoon echt zelfs klaar mee. Gelukkig is onze kleuter een enorme fan van Octonauts. In het Nederlands minder bekend, kijk over op theoctonauts.com als je ze niet kent. Daardoor kan hij ontzettend veel vissen bij naam noemen en met een vader die regelmatig in Nederland duikt en andere plekken kun je wel raden dat het een sport was dat vissen spotten. Niet zomaar haaien dus, maar hamerhaaien, witte haaien en walvishaaien. En natuurlijke krabben, walvissen, nemo's, octopussen en honderden andere vissen. Allemaal door het kijken naar The Octonauts.

Oceanarium van Lissabon

Aquarium van Lissabon met kinderen

Oceanarium van Lissabon

Aquarium, geïnspireerd door de oceaan

Het grootste aquarium van Europa heeft haar inspiratie natuurlijk uit de oceanen overal ter wereld. Het gebouw van het alleen al is zelfs indrukwekkend dan de grootte van de oceanen bij elkaar. Je kunt alleen bij het Oceanarium binnenkomen door een enorme brug over te steken. Door de ligging en de bouw van de brug kreeg onze kleuter het idee dat we gingen boarden bij een groot schip. Plezier!

Het gebouw van Oceanário heeft twee verdiepingen en in het midden staat een enorme tank met 5 miljoen liter water. Dit is het paradeplaatje van het Oceanário en alleen hier al je urenlang en kinderen minutenlang kijken naar de wezens die je in oceanen ook zou vinden. Je vindt waarschijnlijk zwartpuntrifhaaien, pijlstaartroggen en…ach, ga het zelf gewoon ontdekken! Ons bezoek begon op de bovendien verdieping en we gingen op bezoek bij de Noord-Atlantische Oceaan en de dieren die boven water leven. Dieren die je in de wateren van IJsland tot de Azoren vindt zoals de prachtige papegaaiduikers en zeesterren in hun eigen leefomgeving.

Oceanarium van Lissabon

Oceanarium van Lissabon

Wat is leuk in Lissabon met kinderen?

Dicht bij de vissen en 'slapen met haaien'

Een bezoek aan het Oceanarium van Lissabon vond dat wij al een groot plezier hadden met ons gezin. Maar als we nog een keer terug gaan dan willen we deze kans eigenlijk ook wel pakken: slapen met de haaien! Met een slaapzakje bij het aquarium de haaien van dichtbij zien en volgen in hun nachtritme. Alle tijd, geen sluitingstijd. En tijdelijk leren kinderen ook wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat onze oceanen behouden blijven. Wauw en dan wakker worden in dit enorme gebouw en maar met een handjevol mensen zien hoe de onderwaterwereld ontwaakt. Het staat al op onze bucketlist, het beste een stoer uitje voor papa en zoon, toch? Dit is alleen voor kinderen die ouders zijn dan 4 jaar en er zijn groepen van maximaal 25 personen dus dat is overzichtelijk.

Klop klop…op bezoek in het huis van Vasco

In het Oceanarium van Lissabon zie je overal de superheld en mascotte Vasco terug en het is dus niet zo vreemd dat er voor kinderen vanalles te doen is rondom deze mascotte. Vlak voor de uitgang kunnen kinderen een kijkje nemen in het huis van Vasco. Fijn dat ze dit op het einde hebben gemaakt, want anders hadden we onze kleuter hier niet meer weg gekregen! Kinderen mogen hier binnenkijken in het huis van Vasco waar op een educatieve manier aandacht wordt gevraagd voor de missie van Vasco om de oceanen te rood van de ondergang . Kinderen mogen samen met Vasco hier de oceanen rood worden. Wat wij leuk vonden is dat er dus aandacht is voor dingen als eten, watergebruik, koken en je omgeving schoon houden. Stiekem erg leerzaam!

Vasco Oceanario badkamer

Muziek voo r baby's!

Heb je een baby van een klein soort en ga je naar het Oceanarium van Lissabon? Zorg dan dat je op zaterdag gaat en er dan om 9.00 uur bent, vroeg op ben je toch! ;-) Voor baby's en kinderen tot 3 jaar is er dan namelijk bij het grote aquarium een voorstelling met muziek. Muziek is iets waardoor jong en oud in beweging komt en het is bewegen dat ook baby's muziek geweldig vindt. Het stimuleert de hersenen en de creativiteit. Je systematisch als ouder een prijs inclusief je ticket voor Oceanário na het 'concert'.

Handige tips voor je Oceanário bezoek met kinderen

  • Het kan een enorme druk zijn het Oceanarium van Lissabon dus boek je ticket vooraf online recht bij Oceanário en voorkom een succesvolle rij.
  • Als je vooraf je ticket koopt, dan is de PDF op je telefoon voldoende bij de controle.
  • Als je tickets vooraf online koopt, krijg je korting op de ticketprijs, kinderen tot 4 jaar betalen geen entree.
  • Het aquarium van Lissabon is goed toegankelijk voor mensen met een buggy en ook voor mensen met een rolstoel. Als je geen lift kunt vinden, trek je een medewerker aan zijn jasje en dan is het zo geregeld.
  • Ons bezoek aan Oceanário duurt ongeveer 2,5 uur dus neem zeker wat te snacken en te drinken mee naar binnen, erg fijn met een soort.
  • Hoe kom je er? Met de taxi vanuit Baixa/Chiado | Bus: 5, 10, 19, 21, 28, 50, 68, 81, 82, 85 (station 'Oriente') | Metro (station 'Oriente'). Heb je een vervangen? Dan kun je betaald parkeren in de omgeving, bijvoorbeeld bij Oceanário Park (274 plaatsen), Doca Park (700 plaatsen) of Vasco da Gama Tower Park (250 plaatsen).
  • Mobiele telefoons moeten uit staan, je mag geen flits gebruiken met fotograferen en ook selfie sticks zijn niet toegestaan.

Vasco Oceanario keuken