Leuke uitjes in Normandië met kinderen
Normandië
Angreni Hilaul
Normandië
06/03/2021
4 min

5 Verrassende uitjes in Normandië

06/03/2021
4 min

Havensteden, strand en geschiedenis is overal te vinden in Normandië. Er zijn ook een aantal uitjes die bij gezinnen wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder leuk!

Appartment Temoin Perret

Met kinderen is het leuk om het Appartment Temoin Perret, de originele showflat uit 1947, te bezoeken. Je kunt hier zien hoe de huizen van de mensen er na de oorlog uitzagen. Er is een kinderkamer ingericht en je zal er zal er zeker meubels of gebruiksvoorwerpen herkennen die bij (over)grootouders  in huis te vinden zijn. Vanuit de stad lopen wij naar het kiezelstrand van Le Havre waar we langs de gekleurde strandhuisjes lopen. We zien de zon onder gaan terwijl we mosselen eten bij één van de restaurantjes aan het strand. Fleur vermaakt zich goed in de speeltuintjes die langs het strand te vinden zijn. Er zijn speeltuinen voor peuters en voor grotere kinderen. Als je een skateboard of step bij je hebt is het leuk om een tijdje bij de skatebaan te zitten. Platte stenen zoeken op het strand en scheren over het water is ook een leuke bezigheid.


Nieuwe havenstad Le Havre met kinderen

In tegenstelling tot Honfleur is Le Havre juist een moderne haven stad. Het centrum van de stad is in de Tweede Wereld oorlog helemaal gebombardeerd geweest. De architect Auguste Perret herbouwde de stad en zorgde met ruime overzichtelijke straten voor een stad waar veel licht en lucht doorheen kon komen. Ook ontwierp hij de St. Josefkerk geheel gemaakt van beton. Van buiten ziet de kerk er heel sober uit, maar het bijzondere aan de kerk is het speciale licht dat door het geschilderde glas van de ramen naar binnen komt. Je mag deze kerk elke dag gratis bezoeken. De unieke architectuur van de stad zorgt ervoor dat Le Havre sinds 2005 is erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Het licht in Le Havre inspireerde ook schilder Claude Monet om te schilderen. Hij schilderde hier één van zijn bekende werken waarin de zon centraal staat.

Tuin en huis van Claude Monet

Een mooie afwisseling is een  bezoek aan de oude tuin en het huis van de schilder Claude Monet in Giverny. We maken een combinatie met de nieuwe, moderne aangelegde tuin Les Jardins d’Etretat in de kustplaats Étretat.

De tuin en het huis van Claude Monet liggen 75 kilometer vanaf het centrum van Parijs. Wanneer je Parijs met de auto bezoekt kan je gemakkelijk op de heen of terugweg langs Giverny rijden. Wij bezoeken zowel de tuin in Giverny en het Musée Marmottan Monet Parijs. In dit museum zijn onder andere schilderijen te zien die Monet schilderde van de vijver vol met waterlelies in zijn tuin in Giverny. Wij kopen een combiticket voor de tuin en het museum. Dit is voordeliger en hiermee vermijden wij ook de lange rij die vaak voor de tuin in Giverny staat. Bij de tuin en het huis van Monet kan je een spelletjes boekje voor kinderen krijgen. Door middel van leuke opdrachten kunnen kinderen het huis en de tuin ontdekken. Let erop dat deze tuin niet het gehele jaar geopend is.

Les Jardins d’Etretat

Een andere mooie tuin, maar in een geheel andere stijl, is de moderne tuin Les Jardins d’Etretat op de kliffen langs de kust van Etretat. Wij wandelen naar de tuin wanneer we het dorpje Etretat en de bekende krijtrotsen bezoeken. Wij lopen over het strand waar we de grootste en meest bekende rots in de vorm van een olifant zien. In het Frans heet deze rots ‘l’Aiguille’. Vanaf het strand loopt er een pad over de klif omhoog die lijdt naar Les Jardins d’Etretat en een prachtig uitzicht biedt over de krijtrotsen langs de kustlijn. Schilder Claude Monet kwam hier om de beroemde kliffen te schilderen. De tuin is heel mooi aangelegd en je vindt er overal bijzondere kunstwerken, waardoor een bezoek voor kinderen heel leuk is. Je loopt in de tuin wel over verschillende trappen, waardoor een bezoek met buggy niet mogelijk is. De tuin is niet het gehele jaar open.


Calvados Experience

Normandië is in Frankrijk één van de weinige gebieden waar men weinig wijngaarden kan vinden. De regio is er te koud voor. Er worden wel andere fruitsoorten geteeld zoals appels, peren en kersen. De appels worden gebruikt voor het maken van cider. Een deel van de cider wordt gedistilleerd tot de drank Calvados. Calvados is de naam van een regio in Normandië en alleen de appels in deze regio mogen gebruikt worden om de drank de naam Calvados te mogen geven. Je kunt in Normandië verschillende destilleerderijen bezoeken. Het leukste en meest geschikte bezoek met kinderen is toch wel aan de Calvados Experience in Pont L’Évêque. Hier doorloop je in verschillende ruimtes de geschiedenis en het proces hoe Calvados gemaakt wordt.

Er wordt op een toffe manier door middel van korte filmpjes in mooi ingerichte en verlichte ruimtes uitleg gegeven. De gesproken tekst is in het Frans en Engels beschikbaar, maar door alle getoonde beelden goed te volgen voor kinderen. De tour door de verschillende ruimtes duurt ongeveer 30 minuten. Hierna kan je verschillende soorten Calvados en ook appelsap proeven en krijg je hier nog uitleg over. Voor je het pand verlaat is er nog een shop waar je verschillende drankjes en appelsap kan kopen voor thuis. Het gehele bezoek kost ongeveer een uur.