D-Day landing beaches in Normandië met kinderen
Normandië
Angreni Hilaul
Normandië
12/17/2019
5 min

D-Day landing beaches in Normandië met kinderen

12/17/2019
5 min

Ben je in Normandië met je gezin, dan kom je er bijna niet onder uit, de Tweede Wereldoorlog ligt hier nog letterlijk voor je voeten op het strand. Ons gezin bestaat uit één kleine wereldreizigster, zij heeft vanuit zichzelf veel interesse in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft.

D-Day stranden vanuit Bayeux

Fleur is acht jaar wanneer wij voor het eerst naar de D-Day stranden in Normandië rijden. Wij overnachten in de Middeleeuwse plaats Bayeux, wat een goede uitvalsbasis is om de stranden en musea in de omgeving te bezoeken. Vanuit Bayeux is het maximaal een half uur rijden naar de verschillende plaatsen. Bekijk zeker ook de route door Normandië met ons gezin.

 D-Day Landing Beaches in Normandië met kinderen

Er is in dit gebied van alles te zien en te doen voor kinderen. In toffe musea laten ze zien hoe het er in de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. Langs en op de verschillende stranden staan zowel de verdedigingswerken van de Duitsers, als de pontons waarop de geallieerden voet aan land zette. Daarnaast zijn er verschillende gedenktekens en begraafplaatsen te vinden. Het is voor het hele gezin indrukwekkend en leerzaam om hier rond te lopen.

Herdenkingsmonument bij Juno Beach

In stilte wandelen over de Amerikaanse begraafplaats

Wij gaan als eerste naar Coleville-sur-Mer. Hier is de Normandy American Cemetery and Memorial. Een grote Amerikaanse begraafplaats met duizenden graven waarop witte kruizen of Jodensterren staan. Het is een enorm groot en mooi park waar de graven in keurige rijen liggen. Je kan gemakkelijk over het pad langs de kust wandelen, zeker wanneer je een kinderwagen bij je hebt, maar je mag ook langs de graven lopen.

Voor kleine kinderen is hier niet veel te beleven en uit respect wil je natuurlijk ook dat ze niet te luidruchtig zijn, maar voor iets grotere kinderen die wal wat meer over de Tweede Wereldoorlog gezien en gehoord hebben is het een bijzondere plek. Wij hebben hier in stilte met onze achtjarige dochter een half uur gewandeld.

Vanaf de begraafplaats is het om veiligheidsredenen niet meer mogelijk om het Omaha strand op te lopen, maar je kan hier nog wel naartoe met de auto om langs de rotsen een wandeling over het zandstrand te maken.

Naast de begraafplaats is er ook een bezoekerscentrum waar onder andere door middel van foto’s en filmpjes de moedige en inspirerende verhalen verteld worden van degenen die er begraven liggen. Wij hebben dit centrum niet bezocht, omdat er voor kinderen meer interessante oorlogsmusea in de omgeving te vinden zijn. De begraafplaats is elke dag behalve op 25 december en 1 januari, geopend van 9 tot 17 uur. Van 15 april tot en met 15 september zelfs tot 18 uur.

Normandy American Cemetery and Memorial met kind

Duitse verdedigingswerken bij Longues-sur-Mer

Om de kust van Europa te verdedigen bouwden de Duitsers verschillende verdedigingswerken zoals bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Dit wordt de Atlantikwall genoemd. Deze verdedigingslinie loopt van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje.

Wij rijden naar de batterij van Longues-sur-Mer. Dit is de enige batterij in Normandië waar nog kanonnen staan. Het is zeker voor kinderen een gave plek om eens te gaan kijken. De bunkers staan 450 meter van de kust in een gebied waar je gewoon mag rondwandelen. Wanneer je op de paden blijft kan je ook met een kinderwagen goed lopen. Wij gaan bunkers in en bekijken de grote kanonnen. We lopen nog een stuk verder naar de kust en kunnen vanaf het wandelpad over de zee en rotsen in de verte kijken.

Bij de ingang van dit gebied kan je parkeren, is een klein winkeltje en staan een aantal picknicktafels. Er is een mogelijkheid om twee keer per dag in het Engels een rondleiding van ongeveer een uur te krijgen. Dit is zeker heel interessant als je meer achtergrond informatie wilt hebben, maar het is niet nodig. Je kan heel goed zelf rondlopen en de bunkers bekijken.

Strandwandeling langs de pontons in Arromanches

In plaats van het veroveren van havens, die bezet waren door de Duitsers, wilden de geallieerden aan land komen via een kunstmatige haven. Zij deden dit door grote pontons in zee te laten zakken. Op die manier konden personen en materiaal het land bereiken. De restanten hiervan zijn goed te zien voor de kust en op het strand van Arromanches. Dit is een klein plaatsje in een baai tussen de kliffen.

Wij wandelen het strand op en zien direct de enorm grote gevaartes liggen. Zowel op het strand als voor de kust liggen meerdere pontons. Het is bijzonder om dit beeld van dichtbij te zien en wij kunnen het ook niet laten om de pontons even aan te raken. Over het strand maken we een wandeling langs de kliffen en rusten uit op de grote stenen die op het strand liggen. Heb je zelf geen eten meegenomen, dan zijn er in Arromanches genoeg restaurants te vinden. Het dorpje zelf is best de moeite waard om even doorheen te lopen als je van het strand af komt.

Ponton voor de kust van Arromanches

Tweede Wereldoorlogsmusea langs de D-Day stranden

Het zal je niet verbazen dat in Normandië rondom de stad Bayeux naast de verdedigingswerken in Longues-sur-Mer, de kunstmatige haven in Arromanches en verschillende herdenkingsmonumenten er ook een groot aantal oorlogsmusea te vinden zijn. Wij tippen de volgende:

1. Memorial Museum of Omaha Beach

Dit museum bevindt zich in Saint-Laurent-sur-Mer bij Omaha Beach en ligt ongeveer 10 minuten rijden van de Amerikaanse begraafplaats. Voor de deur op de parkeerplaats staat een grote tank. Binnen in het museum vind je een uitgebreide collectie uniformen, voertuigen, persoonlijke spullen van soldaten en wapens. Heel interessant en gaaf voor kinderen om te zien hoe het er in de oorlog aan toe ging en wat soldaten zoal bij zich droegen.

2. Musée du Débarquement Arromanches

Op de plaats waar de kunstmatige haven werd geplaatst, staat dit museum op loopafstand van het strand. Een bezoek aan dit museum in combinatie met een wandeling over het strand, maakt de belevenis voor kinderen compleet. De tentoonstelling geeft door middel van oorlogsattributen en filmpjes, die ook in het Nederlands afgespeeld worden, uitleg hoe de kunstmatige haven aangelegd werd en gebruikt.

3. Arromanches 360

Een heel andere beleving krijg je in de 360 bioscoop. Dit is geen museum, maar hier kun je op 9 schermen rondom je, een film zien waarbij je midden in de slag om Normandië terecht komt. De film duurt 20 minuten en is gratis toegankelijk voor kinderen onder 10 jaar. Heb je tijd, dan kun je de film zeker even gaan bekijken.

Praktisch informatie over de Landing Beaches met kids

Wij maken de uitstapjes naar de verschillende plekken vanuit Bayeux. In de stad zelf, maar ook in de omgeving zijn veel soorten accommodaties te vinden. Van budget en meer luxe hotels tot campings. Zelf sliepen bij in Ibis Budget Bayeux.

Vanuit Midden-Nederland is het 665 kilometer naar Bayeux. Via de tolweg in Frankrijk rijden wij hier gemakkelijk naartoe. Na een overnachting in Bayeux zitten we maximaal een half uur in de auto om bij de D-Day landing beaches te komen. Ook tussen de verschillende plaatsen die we bezoeken is de reistijd steeds korter dan 30 minuten. Zo verliezen we geen tijd aan reizen en benutten onze dag optimaal!

Pontons op het strand van Arromanches