Stedentrip Rome met kinderen
Rome
Mireille Steegmans
Rome
10/04/2023
22 min

Rome: pizza, pasta, gelato en geschiedenis

10/04/2023
22 min

Rome is de hoofdstad van Italië en één van de beroemdste steden ter wereld. Het ligt in het centrale deel van het land, aan de rivier de Tiber. Rome heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2.500 jaar en staat bekend om haar invloedrijke rol bij het vormgeven van de westerse beschaving. De Romeinen waren natuurlijk echt briljant! De stad staat bekend om zijn oude ruïnes, prachtige architectuur, kunst en cultureel erfgoed. Ik neem je mee langs de highlights van de stad. Ontdek het prachtige Rome met je kinderen! Ontdek het Pantheon, een goed bewaard gebleven oude Romeinse tempel gewijd aan de goden. Of ga op zoek naar de Trevifontein, een prachtige barokke fontein die een populaire toeristische bestemming is. Pizza eten op de Spaanse Trappen, struinen over Piazza Navona en de tuinen van Villa Borghese bewonderen. Het zijn maar een paar van de vele bezienswaardigheden in de stad. Rome, de eeuwige stad, is een fantastische bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar een mix van cultuur, geschiedenis, avontuur en lekker eten. In deze hoofdstad van Italië is er voor jong en oud van alles te zien en doen.

Fietsen Rome met gezin

Waarom wil je naar Rome met kinderen?

Cultuur en geschiedenis - Rome heeft een rijkdom aan cultureel erfgoed en geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Dit betekent dat er altijd wel iets te ontdekken en bewonderen is, zoals bijvoorbeeld het Colosseum, het Pantheon, het Forum Romanum en nog veel meer. Voor kinderen is dit een unieke kans om de geschiedenisboeken tot leven te brengen.

Lekker eten - Italië staat bekend om zijn heerlijke keuken, Rome is daarop geen uitzondering. De stad biedt diverse mogelijkheden om van het lekkere eten te genieten, zoals bijvoorbeeld de beste pizza en pasta, ijs en andere Italiaanse lekkernijen. Dit is niet alleen een traktatie voor de kinderen, maar ook voor ouders!

Praktisch gemak - Rome een praktische en gemakkelijke stad om te bereiken en te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en het openbaar vervoer is goed geregeld. Daardoor is Rome erg toegankelijk voor gezinnen. Bovendien zijn Italianen erg gastvrij en vriendelijk, wat voor veel reizigers een extra pluspunt is.

Genieten van de Romeinse oudheden

Alle wegen leiden naar Rome. Een bekende uitspraak en het klopt in die zin dat Rome bereikbaar is op vele manieren. Wij raden families aan om met de trein naar Rome te gaan. Voor rondreizende families is de trein in Italië een geweldige uitkomst. Treinen zijn schoon, snel, het reizen is efficiënt en je komt leuke mensen tegen. Boek wel ruim van tevoren je (bij voorkeur eerste klas) tickets, omdat er enorme rijen kunnen ontstaan bij de loketten tijdens het hoogseizoen. Hoe leert een kind de geschiedenis van Rome kennen? Stuur je kind naar de Gladiator school! Kinderen brengen een dagdeel door bij Via Appia – strategisch was dit vroeger één van de belangrijkste wegen naar Rome – en leren de kunst van het Romeinse zwaardvechten. Als je de dag erna met je kinderen naar het Colosseum gaat, zullen je kids dit heel anders beleven door de kennis die ze hebben gekregen op de Gladiator school.

Rome met kinderen

Fietsen in Rome met kinderen

Op zoek naar een geweldige manier om Rome met het hele gezin te verkennen? Zoek niet verder, want fietsen in Rome met kinderen is dé oplossing. Ik heb deze ervaring zelf met mijn tiener mogen beleven en deel graag de tips en tops met je. Als Nederlander moet fietsen in Rome met je gezin in mijn ogen zeker op je lijstje staan. Wij deden de highlights fietstour in Rome en zagen in korte tijd ontzettend veel. Houd wel rekening met drukte in Rome en dat hier heel anders fietsen is dan bijvoorbeeld in Parijs. Wij fietsen zelf met het Nederlandse Baja Bikes en zijn daar erg tevreden over. Bij Baja Bikes heb je altijd een Nederlandse gids, wat handig is met kinderen. Je fietst langs hoogtepunten als het Colosseum en de Trevi Fontein. De tour is educatief en leuk, bomvol afwisseling. Het hoogtepunt van deze fietstour? Meer dan één! Prachtig uitzicht op het Colosseum, interessante feiten, en lokale tips. Spring op de fiets en verken Rome met je gezin, krijg je geen spijt van! En als je de tour in de middag boekt, sluit af met heerlijke pizza bij Pizzeria alle Carrette, vlakbij het eindpunt.

Baja Bikes biedt verschillende fietstours in Rome, dus er is voor elk wat wils. Lees ook mijn uitgebreide blog over fietsen in Rome met kinderen.


BajaBikes Rome fietsen kinderen

Colosseum, het Flavisch Amfitheater

Het Colosseum is een van de meest indrukwekkende en iconische bezienswaardigheden bezienswaardigheden in Rome, een must-see voor gezinnen die de stad bezoeken. Het amfitheater werd gebouwd in het jaar 80 na Christus en werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere bloederige spektakels. Het nabijgelegen Forum Romanum was het politieke en sociale centrum van het oude Rome en is nu een uitgestrekte archeologische vindplaats.

Het Colosseum werd gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus en het duurde 10 jaar om te bouwen. Het amfitheater is gemaakt van beton en steen en is ongeveer 50 meter hoog. Het Colosseum kon meer dan tienduizenden toeschouwers herbergen en was het middelpunt van de Romeinse entertainmentindustrie. Het Colosseum is ontworpen als een ovaalvormig amfitheater met vier verdiepingen en 80 bogen. Elk van deze bogen was oorspronkelijk versierd met standbeelden en reliëfs. De structuur van het Colosseum was zeer innovatief voor die tijd, met een ingewikkeld systeem van ondergrondse tunnels en kelders. Hierdoor konden dieren en gladiatoren in en uit het amfitheater worden gebracht zonder dat het publiek ze zag.

Als je het Colosseum bezoekt met kinderen dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het hier enorm druk, dus koop vooraf een ticket of beter nog: boek een tour met een gids zoals wij dat deden bij Gids in Rome. Deze tour is niet speciaal voor kinderen, maar er wordt wel degelijk rekening gehouden met de interesses van kinderen door onze gids Christina. Zij vertelt verhalen die onze tiener en de andere kinderen vanaf ongeveer 8 jaar zeker zullen aanspreken.

Een aantal praktische tips: zorg voor voldoende water, snacks en zonnebrandcrème als je een bezoek brengt aan het Colosseum. Wij vullen ons flesje water in het Colosseum een keer bij, er is in in ieder geval één tappunt in dit bouwwerk.

Rome stedentrip met kinderen

Colosseum met kinderen

Vaticaanstad

Vaticaanstad, officieel bekend als de Staat Vaticaanstad (Stato della Città del Vaticano), is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en bevindt zich volledig binnen de stad Rome in Italië. Het is een enclave, wat betekent dat het volledig omgeven is door het grondgebied van een ander land, in dit geval Italië. Vaticaanstad wordt vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en is de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, momenteel paus Franciscus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. Vaticaanstad is een onafhankelijke stadstaat en het ligt binnen de grenzen van Rome. Het is het spirituele en administratieve hoofdkwartier van de rooms-katholieke kerk en herbergt beroemde bezienswaardigheden zoals de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea, waar meesterwerken te zien zijn, zoals het plafond van de Sixtijnse Kapel van Michelangelo.

Vaticaanstad heeft een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer en telt minder dan duizend inwoners, waardoor het een van de kleinste en dichtstbevolkte landen ter wereld is. De officiële taal is Italiaans, maar Latijn wordt ook erkend in Vaticaanstad. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Vaticaanstad is de Sint-Pietersbasiliek, gelegen in het centrum van de stad. Het is het grootste religieuze gebouw ter wereld en staat bekend om zijn architectonische pracht. De basiliek is gebouwd op het graf van de apostel Petrus en is het resultaat van de inspanningen van bekende kunstenaars, beeldhouwers en architecten zoals Bramante, Rafaël, Michelangelo, Bernini en Maderna.

Rome Vaticaan met kinderen

Vaticaanstad met kinderen bezoeken


Je kom overal in Rome de term "SPQR" tegen. SPQR is de afkorting van het Latijnse Senatus Populusque Romanus, "De Senaat en het Volk van Rome"


Rome met kinderen SPQR

Sint-Pietersplein en de Sixtijnse Kapel

Het Sint-Pietersplein is het beroemde plein dat zich voor de Sint-Pietersbasiliek bevindt. Het plein is ontworpen door Bernini en heeft een ovale vorm die de verbondenheid van de kerk met de wereld symboliseert. Het plein heeft een indrukwekkende colonnade, die bestaat uit vier rijen van 284 Dorische zuilen die een gigantische ellips vormen. Het biedt een geweldige ruimte voor kinderen om rond te rennen. In het midden van het plein bevindt zich een grote obelisk, die werd geïmporteerd uit Egypte en versierd is met hiërogliefen.

De Sixtijnse Kapel is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Vaticaanstad. Het is een kapel die werd gebouwd in de 15e eeuw, en die werd vernoemd naar paus Sixtus IV. Het is vooral bekend vanwege de fresco's van Michelangelo die zich op het plafond en op de achterwand bevinden. Deze fresco's bevatten afbeeldingen van Bijbelse scènes, zoals de schepping van Adam en het Laatste Oordeel. Het is belangrijk om te weten dat er in de Sixtijnse Kapel niet gefotografeerd mag worden, en dat er strenge kledingvoorschriften zijn: zowel mannen als vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken.

Als je met kinderen naar de Sixtijnse Kapel gaat, zorg er dan voor dat je ze voorbereidt op wat ze gaan zien en hoe belangrijk het is om stil te zijn in de kapel. Je kunt ze misschien wat informatie geven over Michelangelo en zijn werk, zodat ze wat meer achtergrond hebben. Mijn tip is om hier niet met te kleine kinderen naartoe te gaan, omdat de interesse er dan vaak nog niet is voor dit soort prachtige gebouwen.

Om het meeste uit je bezoek aan Vaticaanstad te halen, is het slim om ruim van tevoren tickets te reserveren voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea. Houd er ook rekening mee dat deze bezienswaardigheden druk bezocht zijn dus plan genoeg tijd. Wij bezoeken deze plek met Gids in Rome en vermijden daardoor de wachtrijen.

Rome met kinderen tips

Vaticaanse Musea

Daarnaast herbergt Vaticaanstad de Vaticaanse Musea, die een unieke collectie artistieke en architectonische meesterwerken herbergen. De musea zijn samengesteld uit verschillende musea en bevatten onder andere de wereldberoemde Sixtijnse Kapel, waar Michelangelo's meesterwerk, het plafond met de fresco's, te bewonderen is. Vaticaanstad is ook opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de historische en culturele waarde ervan. Het Sint-Pietersplein, dat zich voor de Sint-Pietersbasiliek bevindt, is een van de belangrijkste pleinen binnen Vaticaanstad en trekt tijdens speciale gelegenheden gelovigen van over de hele wereld. Kortom, Vaticaanstad is een unieke stadstaat met een rijke geschiedenis, waarin de Heilige Stoel en de Rooms-Katholieke Kerk een centrale rol spelen. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers vanwege haar religieuze, culturele en architectonische betekenis.

Vaticaanse Musea met tiener

Vaticaanstad Zwitserse Garde

Pantheon, geschiedenis en architectuur

Het Pantheon is een van de bekendste bezienswaardigheden in Rome, tegenwoordig betaal je een kleine entree van € 5 voor het behoud van dit prachtige bouwwerk. Het Pantheon is gebouwd in het jaar 27 voor Christus en was in eerste instantie bedoeld als een tempel voor alle goden. Het was echter tijdens de regering van keizer Hadrianus dat het huidige gebouw werd gebouwd. Het Pantheon werd toen omgevormd tot een tempel voor de Olympische goden. Het Pantheon is sindsdien in verschillende hoedanigheden gebruikt, waaronder als kerk en als tombe van beroemde Italianen zoals Rafaël en Victor Emmanuel II.

Het Pantheon is een van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid en het is een van de belangrijkste voorbeelden van Romeinse architectuur. Het is vooral bekend om zijn koepel, die een van de grootste ononderbroken koepels ter wereld is. In het midden zit een gat, dus ja: als het flink regent dan ga je nat worden in het Pantheon. Het gebouw heeft een cirkelvormige basis en is 43,3 meter hoog. De voorkant van het gebouw heeft 16 enorme zuilen en is versierd met standbeelden van verschillende personages uit de Romeinse mythologie.

De koepel van het Pantheon is een van de meest opmerkelijke kenmerken van het gebouw. Het is gebouwd met behulp van een complexe giettechniek, die bekend staat als coffrage, waarbij een mal van hout of metaal werd gebruikt om de koepel te bouwen. De koepel heeft een diameter van 43,3 meter en is gemaakt van beton dat lichter is dan traditioneel beton. Ook de voorhal van het Pantheon is interessant, het heeft een zogenaamde fronton dat rust op acht granieten zuilen, afkomstig uit Egypte. Er zijn ook twee leeuwenfiguren aan weerszijden van de ingang van het gebouw.

Neem de tijd om het interieur van het gebouw te verkennen en maak ook een wandeling over de Piazza della Rotonda, het plein waaraan het Pantheon zich bevindt. Wij vinden dat hier een lekker sfeertje hangt en strijken er dan ook even neer met ons ijsje van Venchi: Cioccolato, Cioccolatini e Gelati. De beste ijssalon van Rome wordt gezegd! Het plein is omgeven door restaurants en cafés en het is ook echt een aanrader om hier 's avonds naartoe te gaan. Het Pantheon is dan verlicht en de sfeer op het plein is gezellig, wij treffen allemaal bandjes en muzikanten op de hoeken van het plein.

Pantheon Rome met kinderen

Rome met kinderen Pantheon

Trevifontein: de legende en haar betekenis

De Trevifontein is zonder twijfel de bekendste fontein in Rome. Niet alleen een artistiek meesterwerk, maar ook een belangrijk monument in de Romeinse geschiedenis. Ontdekt in 19 v.Chr., is het een van de oudste overgebleven waterbronnen in Rome. Volgens de legende zal iedereen die een muntje over zijn schouder in de fontein gooit, uiteindelijk terugkeren naar Rome. Of gooi jij twee of drie muntjes...? Eén muntje is dus om terug te keren naar Rome, de volgende voor geluk in de liefde en de derde om te zorgen dat je rijk zult worden.

De oorsprong en betekenis van de Trevifontein zijn veel meer dan alleen de legendarische muntjes. De gelaagde structuur van de fontein symboliseert de beweging en de rust van het water. Het beeldhouwwerk toont mythologische figuren, zoals Neptunus, de god van de zee, die in een strijdwagen wordt voortgetrokken door zeepaarden. Dit beeld is een ode aan de Romeinse prestaties op het water en de diepe wortels van de stad in de maritieme handel.

Het is aan te raden om 's ochtends vroeg of laat in de avond naar de Trevifontein te gaan, wanneer het minder druk is. Het is hier echt bizar druk, altijd al geweest en het zal niet anders worden! Het is belangrijk om hier je spullen dicht bij je te houden en vergeet niet om muntjes te verzamelen voordat je een bezoek brengt aan dit meesterwerk. Als je eerder op de dag het Pantheon bezoekt dan is het handig om te weten dat het slechts 5 minuten lopen is van de Trevifontein.

Trevifontein Rome

Forum Romanum en Palatijn, geschiedenis en archeologie ten top

Het Forum Romanum en de Palatijn zijn twee belangrijke bezienswaardigheden in Rome die je met kinderen kunt verkennen. Deze historische locaties geven je een glimp van het oude Rome en haar geschiedenis, architectuur en archeologie. Veel mensen struinen hier op eigen gelegenheid doorheen, maar mijn tip is om dat juist niet te doen. Wij boeken een gecombineerd ticket Forum Romanum, Colosseum en een gids en dat is uiteindelijk prima betaalbaar ten opzichte van de losse ticketprijzen. Bovendien leer je ook nog eens wat, want een gids kan je wel echt serieus veel meer vertellen. Dan is Forum Romanum écht meer dan een bak stenen en oudheid met wat verloren schilderingen.

Het Forum Romanum werd gebruikt als politiek centrum en commerciële marktplaats in het oude Rome. Het is omringd door een aantal belangrijke gebouwen, zoals de Tempel van Vesta, de Basilica van Maxentius, en de Boog van Titus. Als het warm is dan zijn een flesje water en iets op je hoofd een must als je hier rondstruint. Er is één watertappunt bijna aan het eind van Forum Romanum en daar staat een enorme rij als wij er langs komen.

De Palatijn is een van de beroemdste heuvels in Rome, gelegen ten oosten van het Forum Romanum. De heuvel was de thuisbasis van de rijke burgers en de keizers van het oude Rome. Bezoek het Paleis van Domitianus, waar de keizer woonde met zijn gezin en dienaren, geniet van de mooie tuinen en de uitzichten van de heuvel over Rome en bekijk de archeologische vindplaatsen, waaronder de huizen van Augustus, Livia en Tiberius. Hier wordt zelfs nog steeds gegraven zien we tijdens ons bezoek. Probeer deze plekken het liefst vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken om de drukte zoveel mogelijk te vermijden.

Forum Romanum met gezin

Forum Romanum Rome

Rome met kinderen, de minder bekende plekken

Als je op zoek bent naar wat buitenplezier voor het hele gezin, dan heeft Rome volop opties. Hier zijn enkele van de beste speeltuinen, parken en andere buitenactiviteiten die geschikt zijn voor gezinnen:

Villa Borghese - Villa Borghese is het grootste park in Rome en heeft veel te bieden voor gezinnen. Het park heeft tal van grote groene grasvelden waar kinderen lekker kunnen rennen en spelen. Ook vind je in het park verschillende speeltuinen, waaronder de "Giardino del Lago" waar kinderen kunnen spelen en roeien in kleine bootjes op het meer. Huur een fiets of een Segway om door het park te cruisen, bezoek de dierentuin van Bioparco of breng een bezoek aan het Casa del Cinema (filmhuis) om een film in de open lucht te zien (natuurlijk niet in het Nederlands).

Villa Ada - Villa Ada is een rustiger park dan Villa Borghese en biedt ook veel groen en ruimte om te spelen. Er is een leuk speelgebied met klimrekken en schommels, en het park heeft genoeg bomen en schaduwrijke gebieden om te picknicken. Huur een fiets en verken het hele park, er zijn veel fietspaden! Of ga kanoën op het "Lido di Roma" (Romeinse strand) in het park

Aqua Felix - Dit is een waterpark net buiten Rome en biedt verfrissende waterpret voor het hele gezin. Dit waterpark heeft verschillende glijbanen, een golfslagbad en zelfs een lazy river. Er is ook een pizzeria en verschillende snackbars waar je even lekker kunt bijkomen.

Cinecittà World - Dit is een pretpark dat middenin een filmpark ligt en waar je volop attracties, shows en activiteiten voor het hele gezin hebt. Het park is gebaseerd op de geschiedenis van de Italiaanse filmindustrie en heeft zelfs een achtbaan die geïnspireerd is op de beroemde film Gladiator. Bovendien is er een groot waterpark in het park waar je kunt afkoelen op warme dagen.

Natuurgebied Appia Antica - Wandelen of fietsen in de natuur kan in dit natuurgebied met een historische betekenis. Het was ooit een belangrijke weg in het Romeinse rijk. Tegenwoordig is het een populair recreatiegebied, waar je prachtige wandelingen kunt maken, een picknick kunt houden en georganiseerde fietstochten kunt doen.

Verder zijn er rondom Rome nog een aantal andere parken:

 • Parco Acquatico Hydromania
 • Oasipark
 • Magic Rainbowland
 • Gladiatorenschool

Overnachten in de buurt van Rome

Er zijn verschillende plaatsen rondom Rome waar je goed kunt overnachten, afhankelijk van je voorkeuren en interesses. Wij vinden het bijvoorbeeld fijn om begin juli een zwembad te hebben bij onze accommodatie. Na een dagje Rome willen we hier lekker even kunnen bijkomen. In Rome zelf is dat lastig en daarom besluiten we om twee verschillende accommodaties te boeken om het verschil te ervaren. Bovendien willen we ook Tivoli bezoeken en daarom kiezen we een tweede accommodatie in het plaatsje Guidonia om te verblijven. Van hieruit zijn we in een half uur in hartje Rome met de trein.

Fiumicino - Deze kustplaats ligt vlakbij de luchthaven van Rome (Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport) en biedt gemakkelijke toegang tot zowel de stad Rome als de prachtige stranden. Het is een handige keuze als je vroeg in de ochtend of laat in de avond aankomt of vertrekt vanaf de luchthaven.

Ostia - Gelegen aan de Tyrreense kust, is Ostia een badplaats die bekend staat om zijn stranden en oude Romeinse ruïnes. Het biedt een ontspannen sfeer en is goed verbonden met Rome via de trein. Het is een goede keuze als je een combinatie wilt van stadsverkenning en strandplezier.

Tivoli - Deze historische stad ligt op ongeveer 30 kilometer ten oosten van Rome en is beroemd om zijn prachtige villa's en tuinen, zoals Villa d'Este en Villa Adriana. Het is een geweldige plek om te verblijven als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de Romeinse geschiedenis en genieten van een schilderachtige omgeving.

Frascati - Gelegen in de heuvels ten zuidoosten van Rome, is Frascati een charmant stadje dat bekend staat om zijn wijnproductie. Het biedt een prachtig uitzicht over het omliggende landschap en heeft een levendige sfeer met restaurants, wijnbars en historische bezienswaardigheden. Het is een ideale keuze als je wilt genieten van de Italiaanse gastronomie en wijnen. Kies een accommodatie met restaurant, dan kun je heerlijk genieten van een diner samen wanneer de kinderen in bed liggen.

Ciampino - Deze stad ligt in de buurt van de gelijknamige luchthaven Ciampino, die voornamelijk wordt gebruikt door budgetluchtvaartmaatschappijen. Het is een rustige en goedkope optie voor accommodatie, met goede verbindingen naar Rome met de trein.

Het is altijd belangrijk om te overwegen welke locatie het beste past bij je reisplannen, budget en voorkeuren. Elk van deze plaatsen biedt unieke voordelen en gemakkelijke toegang tot Rome, dus kies degene die het beste aansluit bij jullie behoeften.

Charmante, gezellige en bijzondere buurten in Rome

Rome staat bekend om zijn vele charmante buurten, waarvan sommige bijzonder gezellig zijn. Elke wijk heeft zijn eigen unieke karakter en charme, dus het is de moeite waard om te verkennen en te ontdekken welke buurten het beste bij jullie interesses passen. Hier zijn enkele van de meest gezellige buurten in Rome:

Trastevere - Gelegen aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, staat Trastevere bekend om haar smalle geplaveide straatjes, kleurrijke gebouwen en levendige sfeer. Het is de thuisbasis van vele restaurants, bars en boetieks. De wijk Trastevere is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en omdat de wijk centraal ligt, is het ook een prima uitvalsbasis voor het te voet ontdekken van de stad.

Monti - Deze wijk is gelegen tussen het Colosseum en het treinstation Termini. Monti is een trendy en sfeervolle wijk met geplaveide straatjes en een bohemien sfeer. Hier vind je vele boetieks, ambachtelijke winkels, cafés en restaurants. Het is ook de thuisbasis van de beroemde Mercato Monti, een weekendmarkt waar je vintage kleding, sieraden en antiek kunt vinden.

Campo de' Fiori: Deze levendige wijk, gelegen in het historische centrum van Rome, staat bekend om zijn bruisende markt op het gelijknamige plein. Overdag kun je er terecht voor verse producten, terwijl het 's avonds verandert in een populaire ontmoetingsplek met vele bars en restaurants.

Testaccio - Deze voormalige arbeiderswijk is uitgegroeid tot een trendy buurt met een authentieke sfeer. Testaccio staat bekend om haar gastronomie met traditionele trattoria's en streetfoodmarkten waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Daarnaast zijn er ook diverse kunstgalerijen en clubs te vinden.

Prati - Gelegen nabij het Vaticaan is Prati een elegante en chique wijk met brede boulevards en statige gebouwen. Hier vind je veel boetieks, cafés en restaurants, en het is een populaire plek om te winkelen. Prati heeft ook een ontspannen sfeer, waardoor het een ideale plek is om te wandelen en te genieten van de ambiance.

Trastevere wijk in Rome

Wat kun je gratis bezoeken in Rome?

Er zijn verschillende gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Rome die je kunt ondernemen. Als je deze gratis uitjes in Rome combineert met een aantal geweldige highlights dan heb je een perfecte balans in de kosten voor je stedentrip. Hier zijn een paar van mijn suggesties:

 • Bezoek het Pantheon: Dit indrukwekkende Romeinse bouwwerk is gratis toegankelijk voor bezoekers. Het is een van de beste waarde oude gebouwen ter wereld en heeft een prachtige koepel.
 • Verken de Trevifontein: Je kunt de beroemde Trevifontein bewonderen zonder kosten. Het is een populaire plek waar bezoekers een muntje in de fontein gooien om een wens te doen.
 • Bezoek het Piazza Navona: Dit levendige plein heeft een prachtige fontein en is een geweldige plek om te wandelen en de straatartiesten te bekijken. Lekker sfeer proeven, ook een geweldige plek in de avond!
 • Verken het Forum Romanum: Hoewel de toegang tot het Colosseum en het Palatijnse heuvelcomplex niet gratis is, kun je het Forum Romanum wel gratis verkennen. Dit was het politieke en sociale centrum van het oude Rome.
 • Wandel door de historische wijken van Rome en sla zeker deze sfeervolle wijken niet over: Trastevere, Monti en Testaccio. Je kunt zonder kosten genieten van de kleine straatjes, charmante pleintjes en de lokale sfeer.
 • Bezoek de Spaanse Trappen: De Spaanse Trappen zijn een bekende ontmoetingsplek in Rome en bieden een prachtig uitzicht over de stad. Het is gratis om naar boven te klimmen en te genieten van het uitzicht.
 • Verken de Villa Borghese-tuinen: Deze uitgestrekte tuinen bieden een groene oase in het hart van de stad. Je kunt gratis door de tuinen wandelen en genieten van de mooie omgeving.
 • Ontdek de mond van de Waarheid: De "Bocca della Verità" is een marmeren masker dat zich bevindt in de Santa Maria in Cosmedin-kerk. Het is gratis om het te bezoeken en je kunt je hand in de mond van de waarheid steken, volgens de legende.

Villa Borghese-tuinen

Oudheden rondom Rome

In de omgeving van Rome zijn er verschillende activiteiten en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te verkennen als je interesse hebt in de Romeinse geschiedenis. En dat heeft onze tiener wel! Een aantal plekken die wij bezochten:

Tivoli - Een klein en oud stadje in de buurt van Rome, bekend om zijn prachtige villa's. We bezoeken Villa Hadriana, het enorme buitenverblijf van keizer Hadrianus, en de Villa d'Este, een renaissancevilla met schitterende tuinen.

Ostia Antica - Een goede waarde oude havenstad, vergelijkbaar met Pompeii, waar je kunt dwalen door de oude straten, theaters en badhuizen.

Lido di Ostia - Dicht bij de Tyrreense Zee gelegen strand, ideaal om te ontspannen en te genieten van de zee. Het kilometerslange zandstrand is aangenaam om te verblijven.

Castelli Romani - Een verzameling pittoreske dorpjes aan de voet van de Albaanse Heuvels. Bezoek het bekende dorp Castel Gandolfo aan een prachtig meer in een oude vulkaankrater.

Via Appia - Maak een wandeling over de Via Appia, een meer dan tweeduizend jaar oude weg van het Rome-verbond met het zuidelijke deel van Italië. Langs de weg zijn er prachtige landschappen.

Rome is ook perfect te combineren met een bezoek aan Pompeï of Herculanuem, de Amalfkust en Sorrento. Je kunt er ook voor kiezen om in Lazio te blijven of om zelfs naar Umbrië te rijden, ook geweldig! Wat je ook kiest voor een leuke roadtrip, mooi en afwisselend is het sowieso! De Italianen zijn dol op kinderen en je kinderen zullen verliefd worden op de Italianen en het reizen door Italië!

Tivoli Villa Adriana

Roma Archaeologica Card

Heb je interesse in de oudheden van Rome Dan is mijn tip om een Roma Archaeologica Card te kopen. Je bespaart en het grootste voordeel met kinderen is wel dat je niet in de rij hoeft te staan. Deze kaart geeft naast toegang tot de volgende bezienswaardigheden:

 • Colosseum, Roman Forum and Palatine Hill
 • Baths of Caracalla
 • Cecilia Metella Mausoleum
 • Baths of Diocletian
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Palazzo Altemps
 • Crypta Balbi

Voorkom een boete in Rome

In de categorie ‘handig om te weten’ voordat je een boete krijgt: blijf van de fonteinen in Rome af! Jaarlijks gaan er ongeveer 3 miljoen Nederlanders naar Rome voor een stedentrip en als je niet uitkijkt dan kom je met een boete terug. Hoezo dan? Je mag in Rome niet met je hand in het fonteinwater zitten, dus ook niet lekker even je handen afspoelen (of die van je kind). Een boete van € 450,- is geen uitzondering. Let ook zeker op zaken als eten bij historische plekken, duiven voeren en lopen met een ontbloot bovenlijf. Dat is allemaal echt not done!

Zoek je meer tips voor een stedentrip Rome met je gezin? Lees dan onze blogs over Rome met kinderen inclusief praktische tips over het geven van fooien, uit eten gaan en de highlights in deze geweldige Italiaanse stad. Wil je een gezinsvakantie naar Italië plannen? Bekijk dan ons complete overzicht met blogs over Italië met kinderen.