Fietsen Rome met gezin
Rome
Mireille Steegmans
Rome
09/11/2023
5 min

Fietsen in (de omgeving van) Rome met kinderen

09/11/2023
5 min

Ben je op zoek naar een geweldige manier om Rome met het hele gezin te verkennen? Zoek niet verder, want fietsen in Rome met Baja Bikes is dé oplossing. Ik heb deze ervaring zelf met mijn tiener mogen beleven en deel graag onze ervaring met je. Als Nederlander moet fietsen in Rome met je kinderen zeker op je lijstje staan. Wij deden de highlights fietstour in Rome en zagen in korte tijd ontzettend veel. Rome is druk, heel anders dan fietsen in Parijs.

Fietsen in Rome met kinderen, ontdek de highlights

Je hebt bij Baja Bikes altijd een fietstour met een Nederlandse gids en dat is natuurlijk een groot voordeel als je gaat fietsen door Rome met kinderen. Je krijgt gegarandeerd alles mee in je eigen taal als je langs highlights als het Colosseum, de Trevi Fontein, dwars over de Piazza Navona en Campo de’ Fiori fietst. Alle informatie is duidelijk, geen vertaling nodig en er kunnen maximaal vragen gesteld worden. Voor wat oudere kinderen is het niet echt vermoeiend om zelf te fietsen in Rome en je kunt gewoon echt heel veel zien van de stad in de 3 uur tijd waar je schat ik zo'n 8 tot 10 kilometer in aflegt. We stappen onderweg een aantal keren af om te voet even verder te gaan vanwege drukte, bijvoorbeeld bij de Spaanse Trappen en bij het Panthéon. Er wordt een tijdstip afgesproken waarop iedereen weer terug is en dat werkt perfect.

Fietsen in Rome met kinderen

Even praktisch, dit kun je verwachten van Baja Bikes

Als je boekt bij Baja Bikes Rome dan kun je in ieder geval het volgende verwachten:

  • Gratis kinderzitjes en helmen beschikbaar.
  • Vertreklocatie vlakbij het Forum Romanum, erg centraal.
  • Toilet beschikbaar voor vertrek.
  • Veel stops bij kindvriendelijke attracties

Onze gids weet veel over de geschiedenis van Rome en vertelt ook boeiend allerlei feiten die voor kinderen interessant zijn. Ze maakte de tour daarmee educatief en leuk, met veel stops bij kindvriendelijke attracties zoals het Colosseum en ook een pitstop bij Venchi Cioccolato e Gelato ontbreekt niet! Door de afwisseling, het soms even ergens stoppen en een kwartier op eigen gelegenheid naar een highlight gaan, is er veel afwisseling in deze fietstour door Rome en dat is met kinderen vind ik erg fijn.

Fietsen in Rome met kinderen, veilig of niet?

Deze vraag kan ik meteen duidelijk beantwoorden: veilig! Natuurlijk is de route die je fiets er eentje die de gids dagelijks rijdt en ze weten daarom precies waar je even moet uitkijken met oversteken, even een shortcut kunt nemen en bovendien ga je in één slinger met fietsers door Rome en dat gaat gewoon prima. Een kind wat fietservaring heeft is wel handig. Kinderen onder de 8 jaar gaan gewoon veilig achterop in Rome, het is voor hen ook niet te doen om zelf te fietsen schat ik in, je moet gewoon wel alert zijn.

We rijden op veel plekken waar geen auto's zijn, nemen straatjes achteraf en gaan op z'n tijd stilstaan om uitleg te krijgen, vaak stappen we dan ook af en kunnen er foto's gemaakt worden. Je kunt bij Bakabikes een fiets huren en zelfs Rome gaan ontdekken met je kinderen. Mijn advies is om dat niet te doen, je kent er simpelweg de weg niet en de échte leuke plekjes en uitzichten met uitleg mis je in mijn ogen. Wil je het tóch liever allemaal zelf ontdekken? Zorg dan van tevoren voor een route die je gemakkelijk kunt volgen. Gebruik ter inspiratie bijvoorbeeld mijn blog over fietsen of scooteren langs filmsets in Rome.

Fietstour Rome Bajabikes tussenstop

Het hoogtepunt deze fietstour? Meer dan één, dat is zeker! We hadden een prachtig uitzichtpunt voor het Colosseum, hebben gelachen om de bijnamen van het Monument van Victor Emanuel II (de eerste koning van Italië) en kregen tips van een local waar we blij van werden en die ik je hier niet ga verklappen. Spring dus zeker op de fiets en verken Rome met je gezin, ga je geen spijt van krijgen! En wil je liever met een e-bike op pad in Rome? Dat kan. Maar eerlijk gezegd ligt het fietstempo echt niet al te hoog dus echt nodig om een e-bike te huren is het in mijn ogen niet.

BajaBikes Rome fietsen kinderen

Voor gezinnen met kleinere kinderen zijn er gratis kinderzitjes beschikbaar bij Baja Bikes.

Bajabikes fieten in Rome

Fietsen over Via Appia of toch die gezinstour?

Er zijn ongeveer 10 verschillende fietstours van Baja Bikes in Rome en ze bieden in Rome zelfs ook wandeltours aan dus je kunt de eeuwige stad op allerlei manieren ontdekken met je kinderen! De meeste fietstours van Baja Bikes Rome zijn voor alle doelgroepen en als je bijvoorbeeld eens wat anders wilt doen dan de highlights dan is fietsen over de Via Appia met haar originele wegdek van meer dan 2.400 jaar oud natuurlijk echt ontzettend gaaf! Zeker als je net als ik een tiener bij je hebt die enorme interesse heeft in de Romeinse geschiedenis. Die staat op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Rome, want dat deze stedentrip een vervolg gaat krijgen, dat staat vast.

De groep waarin we fietsen is goed behapbaar en met mijn tiener van 11 jaar, die goed en verantwoord kan fietsen, kan ik gemakkelijk aansluiten. Als je echt kleine kinderen hebt dat is het wel slim om de fietstour speciaal voor kinderen te kiezen. Waarom? Het tempo ligt wat lager en in deze tour probeert Bakabikes zoveel mogelijk gezinnen bij elkaar te zetten. Zo kan de gids echt het verhaal aanpassen op kinderen. Deze fietstour is niet voor niets uitgeroepen tot de meest kindvriendelijke excursie van Rome door de ANWB natuurlijk!

> Klik hier voor alle Baja Bikes fietstours in Rome

Tip: Als je de fietstour van Baja Bikes in de middag boekt, dan ga daarna om 19.00 uur een heerlijke pizza eten bij Pizzeria alle Carrette dat vlakbij het eindpunt van de fietstour ligt. In een steegje genieten wij van de zonsondergang in een rustig stukje Rome.

Fietsen in Rome met kinderen highlights

Fietsen over Via Appia Rome

Meer weten voordat jullie je stedentrip Rome verder gaan plannen met het gezin? Bekijk al mijn blogs over Rome met kinderen en bekijk alle highlights in Rome voor gezinnen in mijn blog Rome: pizza, pasta, gelato en geschiedenis.