Uit eten in Engeland met kinderen
Engeland
Mireille Steegmans
Engeland
07/27/2019
5 min

6 tips als je uit eten gaat in Groot-Brittannië (met een baby)

07/27/2019
5 min

Tijdens onze trip door Groot-Brittannië met ons gezin gaan we met regelmaat uit eten. Vooral als we overnachten in een hotel of inn dan is uit eten gaan voor lunch en diner een must vanwege het ontbreken van een keuken.

Is uit eten in Groot-Brittannië fijn voor je portemonnee?

Het is absoluut geen straf om uit eten te gaan in Engeland, Wales en Schotland. Vanwege de aankomende Brexit (of niet) en de nieuwe premier Johnson is de stand van de British Pound dramatisch laag en daardoor is Groot-Brittannië ineens heel erg aantrekkelijk voor een vakantie met kinderen. Op het moment van schrijven geldt: 1 GBP = 1.0916 EUR. Daarmee is uit eten gaan ineens ook een stuk aantrekkelijker. Het aanbod van pubs is groot en de prijzen zeer competitief dus uit eten gaan is een stuk leuker hier dan in Nederland. Bovendien is de kwaliteit van het eten ook nog eens erg goed. Ik vind dat er veel aandacht is voor gezond eten. Als je uit eten gaat met kinderen in Groot-Brittannië dan zijn er een wel een aantal dingen die handig zijn om te weten.

Uit eten met een baby in Engeland, Wales en Schotland

De eerste keer uit eten is in Portsmouth, we belanden daar in een pub. Baby in de kinderstoel -deze zijn overal verkrijgbaar- en tijd voor een hapje. Hoewel onze baby thuis al prima mee-eet, is het op vakantie toch net even anders en minder praktisch. De eerste dagen in Groot-Brittannië met onze baby wordt er niet heel veel gegeten door hem. Daarom besluiten we om wat vaker een potje tevoorschijn te toveren. En die vliegen erin! Cottage pie, garden pea & turkey pie, potatoes and turkey roast. Stuk voor stuk lekkere hapjes van het merk Cow & Gate wat we hier veel zien.

Het op laten warmen van een potje in een restaurant is een wat andere tak van sport. Waar in de eerste pub werd gezegd dat ze het wel even zouden opwarmen, werd dit in Cardiff en de rest van onze vakantie overal geweigerd. Waarom? Volgens de regelgeving mogen restaurants geen eten van buitenaf -anders dan wat ze besteld hebben- in hun keuken accepteren. Bovendien is het restaurant aansprakelijk mocht het hapje van een baby te warm zijn en je baby verbrandt zich.

Potje opwarmen voor een baby

Gelukkig is er een oplossing! Als je een potje voor je baby wilt laten opwarmen in een restaurant dan vraag je om een bakje kokend water. Je zet hier 5-10 minuten het potjes met deksel in het kokende water -kijk wel uit dat je jezelf niet brandt- en klaar is Kees! Dit werkt absoluut prima, alleen is het wat omslachtiger dan 40 seconden in de magnetron. Even wat meer doorbijten dus als je baby het op een huilen zet omdat hij honger heeft!

Babyhapje opwarmen in Groot-Brittannie

Kindermenu

Geweldig! Op iedere plek waar we eten is een kindermenu in Groot-Brittannië. Aangepaste porties, aangepaste prijzen, op smaak en…heel veel variatie! Hier kunnen we in Nederland nog wat van leren. Geen frikandel met een frietjes, maar gewoon een Yorkshire pudding met een lekker worstje, jus en verse groenten. Op sommige plekken kun je zelfs het hele menu zelf samenstellen. Een geroosterde aardappel met gesmolten kaas, broccoli en lekkere beef. Dat is zo’n beetje als thuis, lekker smaakvol en gezond. Hier word ik als ouder serieus blij van, want ik wil gewoon dat mijn kinderen gezond eten en niet 3 weken lang moeten leven op kipnuggets en friet met een waardeloze salade die ze niet lekker vinden. Dikke punten voor de restaurants hier!

Sunday Roast

We maakten voor het eerste kennis met de Sunday Roast in Schotland. Ook in Wales en Engeland kennen ze dit principe. Normaal gesproken ga je rond 13.00 uur naar een lokale pub waar je de Sunday Roast bestelt. De betere pubs zitten werkelijk waar afgeladen vol op zondag dus reserveer van tevoren en vraag aan de locals waar je het beste naartoe kunt gaan. Je komt simpelweg niet op de beste plekken anders en dat is zonde. Een goede Sunday Roast is om je vingers bij af te likken zo lekker. De sfeer is gemoedelijk en je zit doorgaans tussen de mensen zelf en hebt vrij snel aanspraak. Erg leuk vinden wij, ook voor onze oudste van 7 jaar om zijn Engels te oefenen.

Ben je in Mid-Wales en zoek een fijn adres voor de Sunday Roast? Ga naar de Hundred House Inn of de Fforest Inn.

Uit eten in Wales met gezin

Special deals

Je kunt het uit eten gaan in Groot-Brittannië met je gezin zo duur en zo goedkoop maken als je wilt. Heel fijn! In pubs zijn er vaak al menu’s vanaf 6 pond inclusief een drankje, 7 pond inclusief een alcoholische drank. Very nice! In de pubs kun je absolutely fabulous eten dus wij zijn al na een paar dagen erg blij. We bestellen regelmatig een los hoofdgerecht en vanwege de variatie in de keuken -vooral in de grotere steden- is er voor ieder wat wils.

We maken ook gebruik van de special deals. Voor 10 pond 2 gerechten bijvoorbeeld of 3 voorgerechten voor 10 pond. Op deze manier kun je als gezin ook lekker mixen, dat is althans wel wat wij doen. Wij zijn dol op lekker eten en op deze manier kun je veel proeven, zonder dat je een fortuin kwijt bent. Onze gemiddelde rekening ligt rond de €30 iedere avond en dat is inclusief een drankje, een voorgerecht en een hoofdgerecht OF een hoofdgerecht en een nagerecht.

Caloriebommetjes en gezonde toetjes

De mensen in Groot-Brittannië kampen met overgewicht hebben we ons laten vertellen. Je ziet hier meer dikke mensen dan in Nederland. Daarom wordt er in veel restaurants extra aandacht besteed aan de calorieën. Zowel op het kindermenu als de kaart voor volwassenen staat aangegeven hoeveel calorieën je kunt verwachten. Ik vind het geweldig als ik weet dat het toetjes van mijn zoon niet boven de 80 calorieën komt. Bovendien letten we zelf ook wel net even wat beter op de calorietjes. Als je twijfel tussen de ene of de andere Engelse pie -waarvan de ene het dubbele aantal calorieën heeft- dan is de keuze toch eigenlijk best wel makkelijk gemaakt. Daarmee is denk ik het doel van bewustwording bereikt. Hopelijk werkt dit voor iedereen zo!

Verder valt ons op dat er heel veel variatie is in het eten in restaurants. Lokale gerechten, veel verschillende soorten vlees, groenten en ‘bijlagen’. Verder ook vaak de mogelijkheid om je eigen menu samen te stellen. Ik word er blij van, samen met de rest van mijn gezin!

Gezond uit eten in Engeland

Verschoningsruimte

Het is opvallend dat er bijna overal een verschoningsruimte te vinden is. Sowieso in de grote toeristische trekpleisters, maar vooral ook in pubs en andere openbare gelegenheden. Zelf in de supermarkt, in ieder geval in de Tesco en de Coop waar we waren. Very nice, want als je uit eten gaat met kinderen dan wil je toch liever niet de luier in een vol restaurant gaan verschonen!