Uit eten in Schotland met kinderen
Schotland
Mireille Steegmans
Schotland
02/11/2021
4 min

Leuke pubs en restaurants in Schotland voor gezinnen

02/11/2021
4 min

Wij vinden lekker eten heel erg belangrijk, dat maakt voor ons een vakantie echt compleet. In eerste instantie hadden we eigenlijk niet zo heel veel verwacht van het eten in Schotland. Laat staan de mogelijkheden voor uit eten gaan met kinderen. Maar zaten wij er even naast! Deze restaurants in Schotland wil je met kinderen eigenlijk niet missen.

Ask the locals

Schotland heeft veel leuke plekken om met je gezin te eten, vooral in de pubs vonden wij het eten echt prima en de sfeer ontzettend gezellig. Je moet alleen wel de plekjes weten, want sommige pubs zijn gewoon echt heel erg ongezellig. Wij vroegen minstens 10 locals naar hun favoriete restaurant om te gaan eten met kinderen en kwamen er al snel achter dat het onderscheid tussen met en zonder kinderen niet echt gemaakt wordt in Schotland. We kwamen geen speelhoekjes tegen in de pubs en restaurants waar we waren, vaak wel een kindermenu en sowieso altijd kindvriendelijk personeel en een kinderstoel. Die laatste twee zijn in onze ogen het meest belangrijk en vaak was er ook nog wel een kleurplaat te regelen. Wat ook opviel, is dat de meeste pubs een plek hebben om je baby te verschonen, prima geregeld dus.

Wij testten deze pubs in Schotland (allemaal :-))

Wij testen de onderstaande plekken allemaal  zelf (wat een vervelende klus) en kunnen ze met kinderen allemaal aanraden. Sommigen hebben een kindermenu, bij anderen kun je een kleine portie bestellen. De een heeft een speeltuintje en de ander kleurpotloden. In alle restaurants was het personeel in ieder geval erg kindvriendelijk.

haggis, neeps and tatties

Restaurants in Schotland: de highlands en de lowlands

Gezellige pubs, open haardje aan en genieten van een lekkere ale onder het genot van een lekkere maaltijd. Kinderen genieten van een lekkere burger en groenten,  geserveerd met frietjes uiteraard. Ach, het is vakantie, toch?

The Drovers Inn Inverarnan

Adres: North Loch Lomond G83 7DX

Blijf hier niet overnachten maar ga er lekker eten. Geniet van de zonsondergang achter op de parkeerplaats in combinatie met de waterval die er van de berg af komt. Waarom wil je hier niet slapen? De locals zeggen dat gasten hier wel eens zeggen dat het ’s nachts spookt in hun kamer. Geen idee of het ook echt zo is…

Oak Tree Inn Balmaha

Adres: Glasgow Metropolitan Area G63 0JQ

Als je de kindvriendelijke wandeling naar Conic Hill bij Balmaha National Park hebt gemaakt dan loop je vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum zo naar de Oak Tree Inn toe. Het terras is bij lekker weer ook top. Het is hier afgeladen vol en dat is logisch, want het eten is er superlekker. Achter op de parkeerplaats is een boomhut, maar of deze nog echt actief gebruikt mag worden weten we helaas niet.

The Cross Keys Kippen

Adres: Main St, Kippen, Stirling FK8 3DN

Klein, intiem, met open haard en gezellige bediening. Hier kun je geweldig tafelen en de kinderen vermaken zich ondertussen met wat speelgoed dat je het beste zelf kunt meenemen. De sfeer hier is echt heerlijk. Eet hier zeker de haggis, the Cross Keys zijn er in de omgeving erg bekend om.

The Old Mill Killearn

Adres: 6 Balfron Rd, Killearn, Glasgow Metropolitan Area G63 9NJ

Geen extreem gezellige pub, maar wel lekker eten en vriendelijk personeel. Plus je kunt hier lekker in een whisky vat zitten. De fish & chips is hier erg lekker net als de burgers en ze schenken heel wat verschillende soorten ‘ale’ voor liefhebbers.

Uit eten in Schotland met kinderen

Mhor 84 Balquhidder

Adres: Lochearnhead FK19 8NY, Balquhidder

Op doorreis van zuid naar noord-west Schotland is dit een prima stop onderweg. Tea-time, diner en ontbijt…het is hier allemaal lekker! Het kan hier flink druk zijn en je uitzicht is ook nog eens supergoed. Heb je al honger? Rij nog even door, want Mhor 84 is gewoon top.

The Golden Acorn Glenrothes

Adres: 1 North St, Glenrothes KY7 5NA

Goedkoop, goed en gezellig. The Golden Acorn is best wel groot en daardoor kunnen kinderen lekker rondlopen. Het is hier niet stil, want het is een pub dus dat kan prima. Het eten is eenvoudig en goed, een drankje is inbegrepen bij je menu.

Deanston Distillery Doune (lunch only)

Adres: Doune FK16 6AG, Doune

Geen diner, maar wel een heerlijke lunch met daarna een lekker stuk carrotcake of een brownie toe. Een distilleerderij met kinderen bezoeken is niet per se heel leuk. Houd in je achterhoofd dat de rondleiding 30 – 45 minuten duurt en dat daarna de proeverij is. Dat moet wel lukken toch? Je wilt zelf immers toch wel een whisky distilleerderij bezoeken als je naar Schotland gaat? Beloon je kind daarna met een heerlijke pie (en jezelf ook!)

Restaurants in Schotland

Uit eten in Scottish Borders

De Scottish Borders zijn een beetje zo’n vergeten stukje Schotland, zonde want het is er prachtige mooi. Natuurlijk zijn de Schotse Hooglanden uniek, dat kan ik niet ontkennen. Maar als je de tijd hebt dan zijn de Scottish Borders ook zeker een aanrader.

The Kingsknowes Hotel Galashiels

Adres: Selkirk Rd, TD1 3HY Galashiels

Deze plek ga je zelf niet vinden. De pub bij het hotel ligt in een oud kasteeltje. Buiten is een speeltuin en op deze plek zagen we echt ontzettend veel gezinnen. Ga hier op zondag naartoe voor de Sunday Roast, dit is typisch Brits/Schots. Alleen op zondag wordt de Sunday Roast geserveerd. Je kunt een lekker stuk geroosterd vlees verwachten met geroosterde aardappelen, meestal erwten en wortelen en een Yorkshire pudding. Lekker!

Sunday Roast Schotland

The Kings Arms Hotel Melrose

Adres: High St, Melrose TD6 9PB

We zouden dit als hotel niet aanbevelen, maar het eten is er top! Vooral de brownie als dessert is om je vingers bij af te likken, maar de dagelijks wisselende menu’s op het krijtbord zijn zeker het proberen waard. Voor kinderen hoef je hier niets extra’s te verwachten, dus neem de iPad en kleurpotloden zelf mee.

The Kingsknowes Hotel Galashiels