Wandelen in Wales met kinderen
Wales
Mireille Steegmans
Wales
01/06/2020
6 min

Van Elan Valley via Aberystwyth naar Snowdonia

01/06/2020
6 min

Snowdonia is bij velen totaal onbekend en dat maakt het voor ons interessant om Snowdonia met kinderen te gaan ontdekken. Als we vertellen dat we op vakantie gaan naar Wales weet iedereen ons te vertellen dat het er prachtig is met die mooie bergen. Toch is bijna niemand er ooit zelf geweest. Bijzonder! De foto’s van Snowdonia kennen veel mensen dus wel, maar ze hebben geen idee waar het precies is. Daar houden wij van, tijd om iedereen kennis te laten maken met Wales.

Van Elan Valley naar SnowdoniaOnze route naar Snowdonia (3,5 uur) vanuit Llandrindad Wells

Voordat we naar Snowdonia gaan…

Afgelopen weken zijn we in Zuid-Engeland, Zuid-Wales en Brecon Beacons geweest. Nu gaan we vanuit Mid-Wales (Llandrindod Wells) bij Elan Valley door naar het hoge noorden. Vanaf het moment dat we Wales inrijden zijn we eigenlijk al op slag verliefd allemaal op dit mooie land. De puurheid, de vriendelijke mensen met een soms onverstaanbaar dialect, het weidse landschap, het gevoel van vrijheid, schapen op de heuvels. Ik kan nog wel even doorgaan. Er zijn wat plekken op de wereld waar wij prima zouden kunnen aarden en aan dat rijtje kunnen we Wales zeker toevoegen. De natuur is niet mooi, hij is fenomenaal. We maken er vele wandelingen met onze 1-jarige achterop in de Poco rugdrager. Onze 7-jarige sportieveling wandelt zelf met gemak een kilometer of 15 mee zonder zeuren, dus dat zit wel snor. Camera mee, picknickkleed, wat te snoepen en drinken en wij zijn er helemaal klaar voor. Alleen al in Elan Valey en omgeving kun je met gemak een week vertoeven, terugkomer dus. En dan moet het mooiste stuk van Wales dus nog komen. Dat is tenminste wat mensen zeggen over Snowdonia.

Van Elan Valley naar het noorden van Wales

We hebben de afgelopen week vertoefd in een cottage zonder WiFi en met hottub in Llandrindod Wells. We hebben genoten van een Sunday Roast, de rust, de gastvrijheid van de mensen en vooral van elkaar en van de natuur. Vanuit hier gaan we op aanraden van meerdere locals via de stad Aberystwyth (aan zee) naar Snowdonia met ons gezin. We rijden naar onze volgende cottage in Caernarfon om precies te zijn. Een trip van ongeveer 3,5 uur kale reistijd.

We vertrekken vroeg vanuit Elan Valley en eten nog even iets onderweg op een picknickplaats waar we de afgelopen dagen al vaker zijn geweest aan een meertje. Onze schapenvrienden zijn er ook weer, heel leuk hoe een 1-jarige reageert op deze leuke beestjes die duidelijk gewend zijn aan mensen. Aberystwyth ligt een uur rijden van Elan Valley, we arriveren rond 10.30 uur in deze gezellig stad. Wat later dan verwacht, maar de tussenstops en fotostops vanwege de prachtige uitzichten kosten wat meer tijd dan verwacht. Tel daar overstekende Schotse Hooglanders en andere leuke plekjes bij op en dan loopt het wat uit Maar dat is niet erg. Het is heerlijk om dit gewoon op je af te laten komen en vooral de tijd te nemen.

Picknicken in Elan ValleyPicknicken in the wild kan perfect in Wales

Een tussenstop in Aberystwyth

We parkeren onze auto in Aberystwyth bijna naast Aberystwyth University en pal tegenover de pier. Wist je dat prins Charles op deze universiteit Welsh leerde praten voordat hij Prince of Wales werd? Gratis parkeren kun je in Aberystwyth voor en aantal uren met een parkeerschijf en we hebben best snel een plekje. Het is Juli en dus hoogseizoen, maar van veel toerisme is hier geen sprake. Vanuit onze parkeerplaat lopen we in nog geen 5 minuten over de boulevard en langs de prachtige universiteit naar de ruïnes van Aberystwyth Castle. Hier ligt een grote speeltuin bij en een heel net toiletgebouw, allebei gratis en echt perfect zo tijdens onze tussenstop. Dat was een goede keuze.

Aberystwyth Wales met kinderen

Aberystwyth met kinderen bezoekenDe ruïnes van Aberystwuth liggen aan het water

Ook de Aberystwyth Cliff Railway is vlak bij, perfecte parking dus! We blijven tot na de lunch, eten een broodje op de ruïnes van het kasteel en dan een lekkere fish & chips bij Chip Box 4. Dan rijden door naar Snowdonia, een rit van nog een kleine 2 uur. Perfect, want onze 1-jarige baby kan lekker slapen en wij rijden in de namiddag door één van de mooiste stukken van Snowdonia. Kun je wel raden hoe mooi onze uitzichten zijn, want het weer is vrij helder.

De Aberystwyth Cliff Railway is een 778 voet lange kabelbaan in Aberystwyth en is de tweede langste kabelbaan in de Britse eilanden. Hij brengt je naar boven op Constitution Hill voor iets meer dan € 5,00 per persoon. Een korte trip, maar omdat het langzaam gaat kun je maximaal genieten van het uitzicht.

Universiteit van AberystwythUniversiteit van Aberystwyth

Snowdonia in de ondergaande zon

We rijden vanuit Aberystwyth dwars door Snowdonia naar ons eindpunt: Caernarfon. We stappen nog even af bij Tal-y-llyn (Gwynedd) bij Tal-y-llyn om te genieten van de uitzichten. Dan rijden we door via Coed y Brenin Forest Park. Weet je trouwens van een ‘llyn’ in Welsch de vertaling is voor meer? Inmiddels zitten we al in de namiddag en omdat het weer niet meer zo helder is dan vanochtend, begint het al wat te schemeren. Dat maakt de kleuren wel heel erg mooi in Snowdonia tegen de bergen, prachtige vergezichten en de groene natuur.

Toch hebben we allebei hetzelfde gevoel wanneer we Caernarfon steeds meer naderen: dit is toch wel een heel ander stukje Wales dan waar wij vandaan komen. Hier kun je niet zo makkelijk rondrijden en een uur lang niemand tegenkomen. Sterker nog, hier staan files en er is flinke drukte. Ook veel meer toerisme. Dit is echt even schakelen. Dat wil niet zeggen dat we Snowdonia niet aanraden, ik zou je alleen aanraden om van het noorden naar het zuiden te reizen in plaats van zuid naar noord zoals wij dat doen.

Caernarfon, de perfecte uitvalsbasis

Na even zoeken en de weg vragen aan wederom hele vriendelijke Welshmen arriveren we rond etenstijd in onze volgende cottage. We zijn gevallen voor de prachtige inrichting van dit Engelse landhuis. Wat blijkt? De eigenaar is professor aan de universiteit en heeft een degree in history. Lees: hij is een historyfreek en heeft zijn hele cottage in oud Engelse stijl ingericht. Compleet met zilver bestek, kandelaars, hoge raampartijen, zwaard boven de enorme schouw en prachtige kleden. What a beauty! Dat de badkamer klein is en de keuken idem dito en dat ook de schoonmaaktalenten van deze vrijgezel te wensen overlaten nemen we voor lief. Het is fantastisch om in deze oud Engelse sferen te mogen vertoeven. We halen zelf wel even een stofzuiger door deze balzaal, dan is dat ook opgelost!

Al snel blijkt dat Caernarfon de perfect uitvalsbasis is om Snowdonia met kinderen te gaan ontdekken. Dichtbij kastelen, het strand, een aantal leuke parken en natuurlijk weer die prachtige natuur. De supermarkt Tesco vlak bij dus van alle gemakken voorzien. Let’s explore Snowdonia!

Wist je dat Caernarfon Castle het decor was voor de ‘Investiture of the Prince of Wales’ in 1969? Oftewel: de plek waar Prins Charles werd gekroond tot Prince of Wales. In de serie the Crown zul je zeker het kasteel herkennen, erg leuk om te zien en te ontdekken dit kasteel.