Lunchen met uitzicht op Snowdon Mountain
Groot-Brittannië
Mireille Steegmans
Groot-Brittannië
06/05/2023
5 min

Lunchen met uitzicht op Snowdon Mountain

06/05/2023
5 min

Wie naar Snowdonia in Wales gaat, gaat naar Snowdon Mountain. Met de trein omhoog om te genieten van het uitzicht. No doubt about that, right? Kaarten voor de Snowdon Mountain Railway zijn vaak weken of in het hoogseizoen zelfs maanden van tevoren uitverkocht. Dat deed ons beslissen om juist niet naar Snowdon Mountain te gaan, maar om te kiezen voor een alternatief: lunchen met zicht op Snowdon Mountain bij Lodge Dinorwig.

UPDATE 2023: na COVID-19 is Lodge Dinorwig helaas alleen nog een hostel. Je kunt hier nog wel lunchen als je zelf je eten meebrengt en overnachten is dus ook gewoon mogelijk. De picknicktafels die buiten staan geven je nog steeds een fenomenaal uitzicht!

Snowdon Mountain Railway

Als je met je auto door het prachtige, maar toch wel meer toeristische Snowdonia met je kinderen aan het cruisen bent, dan kom je als vanzelfsprekend uit bij Snowdon. De hoogste berg van Wales prijkt met zijn 1085 meter uit boven het prachtige landschap dat voor je ligt als je met je auto over de smalle landweggetjes rijdt. What a beauty! Niet voor niets staat de populaire Snowdon Mountain Railway zo’n beetje op ieders bucketlist, in eerste instantie ook op die van ons. Met de trein van Snowdon Mountain Railways ga je naar de top van de berg en weer retour. Dit is de meest handige keuze met kinderen tenzij je kinderen zeer goede wandelaars zijn. Deze hele retourtrip duurt ongeveer 2,5 uur, inclusief 30 minuten op de top van Snowdon Mountain.

Wandelen naar Snowdon Mountain met kinderen

Natuurlijk zijn er andere opties met kinderen als je op de top van Snowdon Mountain wilt staan, zo ook voor ons met een baby en de Osprey Poco kinderdrager. Wil je lopend naar boven en/of naar beneden? Dan zijn er heel wat routes om uit te kiezen, van zeer uitdagend tot goed te doen. Met kinderen die graag wandelen is Llanberis Path de meest eenvoudige route naar de top. Het stijgingspercentage van deze wandeling is redelijk constant, hoewel het qua afstand wel één van de langere routes is naar Snowdon Mountain. Een ander alternatief met kinderen is het Snowdon Ranger Path. Het eerste gedeelte van dit pad is sterk verbeterd en hoewel het middelste stuk wat steiler is, wordt dit geclassificeerd als een goede route voor gezinnen. Aan de Miner’s Track of Rhyd Ddu Path zou ik met kinderen niet beginnen om heel eerlijk te zijn. Been there, seen it. Geen optie. Te glad bij nat weer, veel stijle stukken, moeilijk begaanbare paden en dus voor de getrainde wandelaars.

Snowdon Mountain Railway met kinderen

Ons alternatief voor Snowdon Mountain Railway

Zoals gezegd is Snowdon Mountain Railway bizar druk in de zomerperiode, geen enkele kans dat we nog tickets kunnen bemachtigen, tenzij we vroeg in de rij gaan staan. Heel eerlijk; daar hebben we geen zin in. We hebben van de eigenaar van onze cottage gehoord dat er de afgelopen maand eigenlijk maar een paar dagen waren waarop het zicht op de top van Snowdon echt de moeite waard was. Meestal ligt de berg in de wolken en is er simpelweg geen enkel uitzicht, zeer nuttige informatie dit. We besluiten daarom de gok niet te wagen, omdat we het toch wel forse bedrag voor de tickets voor de trein liever anders besteden. We besluiten daarom te gaan lunchen op een wereldplekje: Lodge Dinorwig here we come!

Dit geeft stof tot nadenken. Wij zijn eind juli in Snowdonia met ons gezin en dan is de berg dus veelal in wolken en nevelen gehuld. Dat is iets wat je niet ziet op de prachtige foto’s die er gemaakt worden op de top. Neem dit mee in je overweging op de top wel of niet te bezoeken.

Lunchen met zicht op Snowdon Mountain

Na ons bezoek aan de ruïne van Dolbadaran Castle, vlakbij de ingang van de Snowdon Mountain Railway, raadplegen we de app van Wildguide Wales voor een lunchadres in de buurt. Zo’n plek waarvan je denkt: jaaa, ik wil! Hoewel veel tips in de app niet meer actueel zijn en we regelmatig voor gesloten deuren, slagbomen of zelfs onveilige bouwplaatsen staan, besluiten we het erop te wagen. We rijden de berg op naar Lodge Dinorwig, een kwartiertje vanaf Dolbadaran Castle. Een hostel en cafe in één. Je schijnt hier fantastische te kunnen eten, met zicht op Snowdon. Dat klinkt goed!

We rijden het rustige dorpje door, passeren de kerk die er schilderachtig mooi bij ligt en maken op de route naar Lodge Dinorwig een aantal foto’s. We draaien de parkeerplaats op en zien direct waarom dit plekje zo fijn is: het uitzicht op Snowdon vanuit de picknicktafels is inderdaad prachtig en met goed weer zelfs nog meer een kippenvel moment. Het is bizar om te weten dat Snowdonia National Park jaarlijks 6 miljoen bezoekers heeft en dat we nog niemand zijn tegengekomen het afgelopen kwartier. Lodge Dinorwig zit in een voormalig schoolgebouw en lijkt gesloten. Toch besluit ik met Lucas even op onderzoek uit te gaan.

Sfeervol, gezellig en lekker local

We kiezen een tafeltje bij Lodge Dinorwig en zetten onze baby in de IKEA kinderstoel. Hoewel we het idee hadden dat de wereld hier even ophield, is IKEA hier vertegenwoordigd. Wat een contrast. En wat zijn de ‘Welshmen’ ook hier weer ontzettend gastvrij. Al snel ontdekken we dat Lodge Dinorwig eveneens een hostel is, met zeer betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Een heerlijke plek om met oudere kinderen te verblijven, er zijn hier namelijk alleen slaapzalen. Niet geschikt met een baby of kleine kinderen dus.

Als we de menukaart, de taarten en alle lekkernijen zien dan zijn we direct verkocht. Hier wordt eerlijk eten gemaakt, vers en lekker! Dat laatste blijkt achteraf. Honden zijn hier welkom, zoals op veel plekken in Wales. Zowel de kaart voor het ontbijt als de lunch zien er heerlijk uit en voor kinderen is er een speciaal menu met kids dishes. Het water loopt ons in de mond bij het zien van de lekkere sandwiches en huisgemaakte salades. Het eten is net even anders met ingrediënten als avocado, gegrilde halloumi (kaas), gegrilde zoete aardappel, sweet caramel chocolate, een warme chocolade met marshmallows en nog veel meer lekkernijen. Voor kinderen gegrilde sandwiches met verse kaas, beans on toast, een lekkere margarita quesadilla pizza en ga zo nog maar even door. Vegan available en hoewel wij daar geen enorme fan van zijn, zien we wel veel eerlijke en heerlijke ingrediënten en dat spreek ons wel aan.

UPDATE: na COVID-19 is Lodge Dinorwig helaas alleen nog een hostel. Je kunt hier nog wel lunchen als je zelf je eten meebrengt en overnachten is ook mogelijk. Een heerlijke lunch bestellen helaas niet meer.

Spelletjes spelen en lekker chillen

We hebben de keuze om buiten te gaan zitten, dan kunnen we met zicht op Snowdon Mountain lunchen. Aantrekkelijk, maar het waait flink dus we besluiten binnen te blijven met onze baby van nog geen jaar. Uiteindelijk blijven we de hele middag hangen bij Lodge Dinorwig, wat een heerlijk sfeertje hangt hier. Het weer slaat om en het is ineens weer om met een warme chocolademelk op de bank te kruipen. Dat doen we met een spelletje dammen en kaarten erbij. Heerlijk om op deze manier een middagje even niets te doen met ons gezin. Wij vinden het een meer dan fijn alternatief voor het drukke Snowdon Mountain Railway waar we vandaag gegarandeerd geen uitzicht hadden gehad. We ontmoeten aan het eind van de middag een aantal wandelaars die vertellen dat de hele berg in de mist lag, dat hadden we al gezien en vermoed. We hebben dus een goede keuze gemaakt! Uit eten in Wales blijkt steeds weer een feestje. Als je het mij vraagt moet je Lodge Dinorwig aan je bucketlist toevoegen als je naar Snowdonia gaat met je gezin.

Klik hier voor de route naar Lodge Dinorwig