Ontdek de Wezens van de Kathedraal en kijk uit over Haarlem
Noord-Holland
Mireille Steegmans
Noord-Holland
07/28/2020
5 min

Ontdek de Wezens van de Kathedraal en kijk uit over Haarlem

07/28/2020
5 min

Ik kijk een beetje benauwd omhoog, omdat ik toch wat kriebels in mijn buik voel als ik naar boven kijk als ik naast de Koepel Kathedraal sta in Haarlem. Ga ik dit echt doen? 60 meter hoog, 300 treden? Waarom wilde ik dit nou zo graag? Nou ja, omdat ik eigenlijk heel veel van uitkijkpunten hou! En ik heb wel voor hetere vuren gestaan.

Uitzicht op de Bavo kathedraal in Haarlem

Ik vind uitzicht geweldig, maar hou niet van roosters en glasplaten. En op de een of andere rare manier vergeet ik dit steeds weer. Als ik naar binnen loop spreek ik meteen de eerste de beste medewerker aan. Ehm….is er een escaperoute onderweg? Voor als het echt niet lukt? Ja hoor, die zijn er. Op meerdere plekken zelfs. De loopplank tussen de twee torens is aan de onderkant dichtgemaakt. Ik zucht. Ik voel me een stuk geruster.

Als we aan de beurt zijn om naar boven te gaan raadt de medewerker ons aan om eerst in het midden van de wenteltrap te gaan staan en dan naar boven te kijken. Wow. Wat een gave trap! Ik klim naar boven en kan het niet laten om af en toe naar beneden te kijken. Nooit geweten dat er zulke mooie trappen bestaan in Nederland, dit is echt helemaal super. Bovenaan de wenteltrap maak ik nog een paar foto’s. Nu komt het stuk dat midden door de kerk gaat. Op een steigerhouten constructie loop ik naar de koepel van de kerk toe, wat ben ik ineens blij met mijn lengte van 1.73 meter. Ik kan namelijk net onder de balken door lopen, als je groter bent dan zie je alleen je voeten en is het meer een kruip-door-sluip-door route. Conclusie: kinderen kunnen hier dus prima lopen en hebben geen last van de lage balken.

Bavo kathedraal Arnhem met kinderen

Prachtige details in de koepel

Dan kom ik bij de koepel aan. Wauw, wat een mooie details. Het doet me denken aan de mozaïeken in Andalusië, ik zie overal details. Ik ben allang niet meer bezig met de hoogte, terwijl ik nu op ruim 25 meter hoogte sta. Ik kijk naar boven naar de mooi beschilderde koepel, deze steekt nog bijna 40 meter hoog boven ons uit. Wat een grote kerk is dit! De poortjes in de koepel zijn vrij smal dus dat verklaart waarom tassen natuurlijk niet mee naar boven mochten.

De koepel

Kruip door, sluip door…

Daarna vervolg ik de tocht weer door het middengedeelte over een kruip door, sluip door route om uit te komen bij de toren. Een wenteltrap brengt me verdieping voor verdieping naar boven. Op elke verdieping is iets te zien, fijn want zo kan ik intussen even op adem komen. Op een van de verdiepingen hangen 3 grote klokken, het geluid moet tot in de verre omtrek te horen zijn. En dan bereik ik de bovenkant van de toren.

Een stukje dichter bij de hemel

Het is echt genieten van het uitzicht, wat is Haarlem toch een mooie stad. In de verte prijkt de Sint Bavo kerk in het centrum van Haarlem. Achter me zie ik in de verte de zee en voor me zie ik in de verte de verkeerstoren van Schiphol. Vliegtuigen stijgen op en dan valt mijn oog op de prachtige koepel. Eigenlijk is deze haast on-Nederlands. De prachtige versieringen voeren me naar het Rode plein in Moskou. Ik ben verbaasd dat er zo’n mooie kathedraal in Nederland staat. En nog meer verbaasd dat ik er tot dit jaar nog nooit van gehoord had.

En dan zie ik de loopbrug, daar ga ik dan. Het valt eigenlijk best wel mee, ik ben zo afgeleid door het prachtige uitzicht dat ik me helemaal geen zorgen meer maak. Zowel de klim als de hoogte vallen me heel erg mee. Als ik op de andere toren sta, begint de “klim” weer naar beneden. Verdieping voor verdieping draai ik de wenteltrap af. Vooral het onderste gedeelte is zeker de moeite waard om te bekijken. Ik kijk op mijn horloge, ik heb er 1,5 uur over gedaan en dat is de tijd die je hier met kinderen ook wel voor moet uittrekken als je rustig wilt rondkijken en wat leuke foto’s wilt maken. De klim zelf is overigens niet zwaar, maar het is slim om er je tijd voor te nemen.

Beneden aangekomen haal ik de audiotour op. Deze is gratis bij de entreekaart inbegrepen en neemt je mee voor een wandeling door de kerk van 45 minuten. Vooral de preekstoel en de hekwerken zijn zeker een aanrader om te bekijken.

Praktische informatie

De Koepelkathedraal Haarlem is uniek en staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld gebouwd tussen 1850 en 1950.

Het is nu wat anders, maar ‘De Wezens van de Kathedraal’ zijn zeker een bezoek waard. Zorg dat je dit bijzondere uitzicht over Haarlem niet mist. De ingang van de kathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein. Trek makkelijke schoenen aan. Mocht het nodig zijn; dan kun je bij de entree geschikte schoenen lenen, maar met kinderen is geen garantie te geven dat alle maten beschikbaar zijn. Verder is het slim om je tas op te bergen in de gratis kluisjes die beschikbaar zijn. Voor de ‘De Wezens van de Kathedraal’ kun je je tickets het beste online kopen, dan weet je zeker dat je naar boven kunt.