arrow_drop_up arrow_drop_down
De legende van King Arthur bij Tintagel
21 februari 2020 

De legende van King Arthur bij Tintagel

De omgeving van ‘civil parish' Tintagel aan de noordkust van het graafschap Cornwall in Engeland, ademt aan alle kanten King Arthur. Men zegt dat het zijn geboorteplek is.

De ruines van Tintagel Castle

Van Tintagel Castle is weinig meer over, slechts een ruïne is hier nog te vinden. De ruïne ligt wel op een prachtige locatie met mooie vergezichten over de oceaan dus dit wil je zeker wel even zien als je in de buurt bent met je kinderen. Helaas kunnen wij de kasteelruïne niet bezoeken, er wordt een nieuwe brug aangelegd zodat het schiereiland makkelijker te bereiken is voor bezoekers. Inmiddels is de brug gereed en ik kan je vertellen; dit is echt een ultiem uitje met kinderen dat heb ik wel gezien. Het omliggende land van geschiedenis, mythen en prachtige landschappen was zoals ik ze had voorgesteld toen we onze vakantie naar Cornwall aan het plannen waren.

We lopen toch naar de ruïne toe zover dat kan, want ook dat is de moeite waard. Vanuit het vaste land heb je nog een mooi zicht op de ruïne. Dit dramatische kasteel en de kustlijn zijn eeuwenlang het decor geweest voor schrijvers, kunstenaars en zelfs de broer van King Arthur. Er ligt hier dus nogal wat historie.

Uitzicht op Tintagel Castle

Uitzicht op het kasteel van Tintagel vanaf het plaatselijke kerkje

Praktische informatie over Tintagel Castle

Een bezoek aan Tintagel Castle met je kinderen is absoluut de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat je vooraf tickets reserveert voor een tijdslot zoals ze dat ook kennen bij o.a. Stonehenge. Op deze manier wordt voorkomen dat er enorme massa's mensen tegelijk het historische erfgoed binnenwandelen. De ecologie wordt op deze manier dus beschermd, exact dezelfde verklaring die Stonehenge geeft. Respecteer daarom ook regels die er staan, die zijn niet voor niets. Je kunt de brug niet oversteken en het schiereiland ook niet verkennen zonder een ticket. Heb je je ticket niet vooraf online gereserveerd? Als je geluk hebt dan kun je op de dag zelf een zogenaamde ‘walk-up ticket' bemachtigen, afhankelijk van beschikbaarheid. Ga er maar vanuit dat dit in het hoogseizoen niet gaat lukken met je gezin en reserveer dus jullie tickets.

Genieten van cream tea met Scones

Via een natuurpad aan de linkerkant van dit gebied lopen we terug naar het dorpje. Op een terrasje genieten we van een Cream Tea met scones. Het is ook daar dat een lokaal persoon uitlegt dat je iets verderop bij een kerkje kunt parkeren en dan een prachtig uitzicht hebt op het kasteel van Tintagel. Wij nemen deze proef niet op de som, maar geven de tip door aan vrienden die iets later Cornwall bezoeken. Zij hebben het wel uitgetest, bij het kerkje was net een bruiloft aan de gang. Na een kleine wandeling heb je inderdaad een prachtig uitzicht over de overblijfselen van het kasteel boven op de rots van het schiereiland. Must do!

cream tea met scones

Voor ons is een cream tea met scones onlosmakelijk verbonden met genieten in Engeland

Alsof we een mierenhol in rijden

We toeren nog even langs de noordkust via Port Isaac naar Padstow. De route is prachtig, maar de havenstadjes zijn erg toeristisch. Tess is van alle indrukken in Tintagel lekker in slaap gevallen dus we toeren rustig over de kustwegen verder. De haven van Padstow is idyllisch. Vlak daarna komen we in het centrum. Het is open voor verkeer, maar wel eenrichtingsverkeer. We komen van de goede kant aanrijden en gaan een poging wagen. Door de vele toeristen die overal lopen lijkt het alsof we een mierenhol in rijden, we zien eigenlijk niet zoveel van de omgeving en rijden als we het centrum uitkomen snel verder.

De kustroute vanaf Tintagel naar Padstow is adembenemend, maar door de vele toeristen niet direct een aanrader wat ons betreft. Beter kun je dan de kustroute vanaf St. Yves naar St. Just nemen. Die is misschien nog wel mooier én minder toeristisch. Via slingerende landweggetjes rijden we terug naar de camping door een prachtig en veelzijdig gebied.

Over de schrijver
Ik ben Daphne. Getrouwd met Jouke en we genieten volop van onze dochter Tess (2016) en Mia (2020). Naast moeder ben ik ook actief bij onze plaatselijke scoutinggroep, geef ik training bij de atletiekvereniging en werk ik 32 uur per week als accountmanager. Als ontspanning sport ik regelmatig, probeer ik creatief bezig te zijn én reizen we graag. We zijn in het bezit van een prachtige, al zeg ik het zelf, klassieke groene Clubman Estate (station Mini) en een gele Mini Marcos (kit car). Deze laatste is echter een tweezitter en met ons huidige gezinnetje past dat niet helemaal... For the time being zul je dus vaker verhalen lezen over onze avonturen in de Mini Estate, die ook wel de naam Fien draagt.

GRATIS special met coronaproof uitjes per provincie

  • Door ons persoonlijk getest
  • Inclusief startpunten & coördinaten

2.500 ouders gingen je al voor

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Ja, stuur me die special!
Download coronaproof activiteiten

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.