De legende van King Arthur bij Tintagel
Engeland
Daphne Boersen
Engeland
02/21/2020
3 min

De legende van King Arthur bij Tintagel

02/21/2020
3 min

De omgeving van ‘civil parish’ Tintagel aan de noordkust van het graafschap Cornwall in Engeland, ademt aan alle kanten King Arthur. Men zegt dat het zijn geboorteplek is.

De ruïnes van Tintagel Castle

Van Tintagel Castle is weinig meer over, slechts een ruïne is hier nog te vinden. De ruïne ligt wel op een prachtige locatie met mooie vergezichten over de oceaan dus dit wil je zeker wel even zien als je in de buurt bent met je kinderen. Helaas kunnen wij de kasteelruïne niet bezoeken, er wordt een nieuwe brug aangelegd zodat het schiereiland makkelijker te bereiken is voor bezoekers. Inmiddels is de brug gereed en ik kan je vertellen; dit is echt een ultiem uitje met kinderen dat heb ik wel gezien. Het omliggende land van geschiedenis, mythen en prachtige landschappen was zoals ik ze had voorgesteld toen we onze vakantie naar Cornwall aan het plannen waren.

We lopen toch naar de ruïne toe zover dat kan, want ook dat is de moeite waard. Vanuit het vaste land heb je nog een mooi zicht op de ruïne. Dit dramatische kasteel en de kustlijn zijn eeuwenlang het decor geweest voor schrijvers, kunstenaars en zelfs de broer van King Arthur. Er ligt hier dus nogal wat historie.

Uitzicht op Tintagel Castle

Praktische informatie over Tintagel Castle

Een bezoek aan Tintagel Castle met je kinderen is absoluut de moeite waard. Houd er wel rekening mee dat je vooraf tickets reserveert voor een tijdslot zoals ze dat ook kennen bij o.a. Stonehenge. Op deze manier wordt voorkomen dat er enorme massa’s mensen tegelijk het historische erfgoed binnenwandelen. De ecologie wordt op deze manier dus beschermd, exact dezelfde verklaring die Stonehenge geeft. Respecteer daarom ook regels die er staan, die zijn niet voor niets. Je kunt de brug niet oversteken en het schiereiland ook niet verkennen zonder een ticket. Heb je je ticket niet vooraf online gereserveerd? Als je geluk hebt dan kun je op de dag zelf een zogenaamde ‘walk-up ticket’ bemachtigen, afhankelijk van beschikbaarheid. Ga er maar vanuit dat dit in het hoogseizoen niet gaat lukken met je gezin en reserveer dus jullie tickets.

De ‘Nature Trail’ bij Tintagel

Tintagel Castle met kind bezoeken

Genieten van cream tea met Scones

Via een natuurpad aan de linkerkant van dit gebied lopen we terug naar het dorpje. Op een terrasje genieten we van een Cream Tea met scones. Het is ook daar dat een lokaal persoon uitlegt dat je iets verderop bij een kerkje kunt parkeren en dan een prachtig uitzicht hebt op het kasteel van Tintagel. Wij nemen deze proef niet op de som, maar geven de tip door aan vrienden die iets later Cornwall bezoeken. Zij hebben het wel uitgetest, bij het kerkje was net een bruiloft aan de gang. Na een kleine wandeling heb je inderdaad een prachtig uitzicht over de overblijfselen van het kasteel boven op de rots van het schiereiland. Must do!

Scones en thee in Engeland

Alsof we een mierenhol in rijden

We toeren nog even langs de noordkust via Port Isaac naar Padstow. De route is prachtig, maar de havenstadjes zijn erg toeristisch. Tess is van alle indrukken in Tintagel lekker in slaap gevallen dus we toeren rustig over de kustwegen verder. De haven van Padstow is idyllisch. Vlak daarna komen we in het centrum. Het is open voor verkeer, maar wel eenrichtingsverkeer. We komen van de goede kant aanrijden en gaan een poging wagen. Door de vele toeristen die overal lopen lijkt het alsof we een mierenhol in rijden, we zien eigenlijk niet zoveel van de omgeving en rijden als we het centrum uitkomen snel verder.

De kustroute vanaf Tintagel naar Padstow is adembenemend, maar door de vele toeristen niet direct een aanrader wat ons betreft. Beter kun je dan de kustroute vanaf St. Yves naar St. Just nemen. Die is misschien nog wel mooier én minder toeristisch. Via slingerende landweggetjes rijden we terug naar de camping door een prachtig en veelzijdig gebied.