Husky wandeling Provence met kinderen
Luberon
Mireille Steegmans
Luberon
08/02/2022
7 min

Wandelen met een husky in de Vaucluse

08/02/2022
7 min

Wandelen in de Provence met kinderen is super kan ik je vertellen, al maken wij niet de meest alledaagse wandelingen ;-) We wandelen door de de fel gekleurde okergroeve van Roussillon wat ook wel het Provençaalse Colorado wordt genoemd. We struinen door de schilderachtige Luberon regio en doorkruisen dorpjes op heuvels en prachtige natuurgebieden met ezel Calisson die vooral heel graag graast en we maken een huskywandeling door ruig terrein aan de rand van Cabrières-d'Avignon. Ik neem je mee naar deze wandeling met husky's in de Vaucluse. Zo'n uitje in de Provence waar je zelf totaal niet aan denkt bij het plannen van je vakantie.

Estelle en Nicolas Qanittak

Wandelen met husky's in Frankrijk met kinderen

De wandelingen die wij maken in de Provence met ons gezin zijn geen gewone wandelingen en dat geldt zeker ook voor de wandeling met de husky's van Qanittak. Je hebt niet per se sneeuw nodig om te genieten van de activiteiten met een sledehond dus we hebben geluk in de meivakantie met ons gezin. Met een heerlijk zonnetje mogen we wandelen in een ruig stukje natuurgebied van de Vaucluse. De meivakantie is sowieso een ideale tijd voor een vakantie in deze regio in het zuiden van Frankrijk met je gezin. Waarom? Het weer is vaak al goed en de natuur komt al helemaal tot bloei en is prachtig in het voorjaar.  Als laatste en misschien zelfs wel de meest belangrijke reden: er zijn veel minder toeristen en de prijzen zijn véél aantrekkelijker dan in het hoogseizoen. Terug naar de husky's, want we hebben het voorrecht om daarmee te mogen wandelen samen met onze peuter van 3,5 jaar en tiener van 10 jaar. We maken de wandeling vanuit onze Camping La Coutelière.

Ontmoeting met de husky's

We ontmoeten  aan het begin van onze wandelroute de prachtige en goed verzorgde husky's die afstammen van Siberische voorouders. Ze liggen aan een lange lijn en vanwege het warme weer hebben ze net gedronken en hun vacht is wat nat gemaakt. Als de kinderen komen aanlopen blijkt dat niet alleen zij nieuwsgierig zijn, de honden hebben duidelijk ook interesse in de kinderen. Ik kan wel zeggen dat deze husky's sociale dieren zijn. Onze peuter loopt zo op de honden af en steekt zijn hand uit om kennis te maken, die missie slaagt meteen en hij aait husky Maya direct. Onze tiener is wat meer terughoudend vanwege zijn angst voor honden in het algemeen, maar staat wel open voor een kennismaking. Hij neemt zijn tijd en na een kwartiertje kletsen en kennismaken gaan we ons gereed maken voor een wandeling met de husky's, we mogen zelf helpen met het gereed maken van de honden. Ondertussen kijken Shadow en Shorty het lekker aan en knuffel ik Jack, mijn favoriete husky. Misschien komt het wel door deze omschrijving van hem: "Een blik van ijs maar een karakter van troetelbeertjes en vooral een verdomde sokkendief!"

Husky wandelen in de Provence

Trekkracht van de honden

Voordat we kunnen wandelen trekken we een soort tuigje aan waaraan uiteindelijk de lijn van de hond wordt bevestigd. De kinderen krijgen een eigen tuigje, maar worden wel samen met ons als ouder gekoppeld aan een hond. Vergis je niet in de trekkracht van deze trouwe viervoeters die in Scandinavië natuurlijk niet voor niets al eeuwenlang worden ingezet als sledehond. Een husky kan negen keer zijn lichaamsgewicht trekken, heeft een ontzettend goed richtingsgevoel -dat is ook nodig in de sneeuw- en ik kan een husky wel omschrijven als een vriendelijke gezinshond met bewegingsdrang. Onze eerste kennismaking van dichtbij laat ons direct allemaal verliefd worden op deze prachtige dieren. Wij hebben er zin in om te gaan wandelen!

Wandelen met een husky in Frankrijk

Een band creëren met je trouwe maatje

Wanneer we de eerste stappen zetten aan de lijn met de aan ons gekoppelde husky's lijkt het alsof we worden voortgetrokken. Maar niets is minder waar, want de husky is gewoon aan het aftasten wat het tempo gaat worden en past zich daar naadloos op aan. Jij bent de baas en bepaalt het tempo en de korte commando's die we leren snappen de honden erg goed. Het is belangrijk dat je aan elkaar went en we merken dat dit al na een paar minuten het geval is. Ik wandel zelf samen met onze tiener en husky Maya en we merken dat ze zich meteen aan ons aanpast. Soms komt ze wel even terug voor een aai over haar bol en we praten gezellig met haar. Het is belangrijk om op vriendelijke toon met de dieren te praten. Ze snappen niet alles wat wij zeggen behalve de commando's die we hebben geleerd, maar de intonatie van je woorden komt wel degelijk goed over. Fantastisch hoe taal met een husky dus ook geen barrière is en als we aan elkaar gewend zijn kunnen we genieten van de omgeving.

Qanittak Luberon wandelen met husky

Twee wandelingen met een husky

Onze peuter is helaas erg moe en daarom besluiten we halverwege op te splitsen en verschillende routes te lopen: een korte en een langere route. Ik loop met Lucas de route van ongeveer 1 tot 1,5 uur en we vermaken ons opperbest. De weg is wel rocky dus onze wandelschoenen zijn nodig om stand te houden, soms kan Maya ineens best flink trekken. Al snel vraagt Lucas of hij zelf met een hond mag lopen en omdat het goed klikt met husky Maya en hij sterk is, is het antwoord ja en kan hij 1 op 1 met een husky wandelen. Hij vindt het geweldig en connect op deze manier nog meer met zijn husky.

Wandelen met een husky in Frankrijk

De honden van Qanittak

Dat Estelle en Nicolas allebei een enorme passie voor hun husky honden hebben is me vanaf de eerste seconde dat ik ze ontmoet duidelijk. De honden zijn alles voor hen en het is te zien dat er veel energie in deze prachtige dieren wordt gestopt. Het is ook mooi om te zien dat iedere husky een compleet eigen karakter heeft en dat je dus een soort van automatisch wordt aangetrokken door een husky. Onze kinderen zijn fan van Maya, roedelleider met een geweldig karakter en veel gezag over de rest van de groep. Maya is altijd in voor actief zijn in de buitenlucht. Shorty is jong en ontzettend slim, ze klimt op alles wat haar in de weg staat en dat merken we ook tijdens de wandeling. Ondertussen is Shadow een brok energie die verder alles lekker aankijkt, dat zien we ook al direct bij aankomst. Kies jouw favoriet en word dikke maatjes, geloof me dat gaat sneller dan je denkt en binnen een paar minuten ben je een team!

Husky honden van Qanittak

Angst voor honden overwinnen? Bel Qanittak!

Deze husky wandeling met ons gezin is een uitje dat we maken om twee redenen. Allereerst omdat we houden van dieren en graag zelf willen ervaren hoe het wandelen met een husky nu echt is, maar niet minder belangrijk is dat onze tiener angst heeft voor honden door meerdere nare ervaringen. Hij wil zijn angst overwinnen of in ieder geval een eerste stap daartoe zetten. Juist daarom doen we dit uitje bij Qanittak en we nemen daarbij alle tijd die hij nodig heeft om hem te laten wennen aan de honden. Kennismaken, laten ruiken, aaien en uiteindelijk zelfs één-op-één met husky Maya een aantal kilometers lopen door het ruige terrein. Door het geduld en de ervaring van Estelle en Nicolas zit onze tiener uiteindelijk met tranen in zijn ogen in de auto, hij moet afscheid nemen van husky Maya.

Het is bijna bizar hoe je in 2,5 uur tijdens een huskywandeling direct al een band opbouwt met een husky hond. Ik ervaar hetzelfde met husky Jack waarmee ik wandel, hij is vanaf het begin eigenlijk mijn maatje en komt direct op me af. En ik op hem. Blijkbaar kies je elkaar als vanzelf en vorm je dan het beste team voor een toffe wandeling!

Husky wandeling met kinderen

Praktische informatie voor je huskywandeling

Bij Qanittak zijn ze dagelijks bezig met het trainen van honden, maar er zijn nog zoveel meer manieren om met honden te genieten en samen te trainen zoals canicross of caniscooteren. En dat is de reden dat je bij Qanittak kunt wandelen met een husky met je gezin. Een unieke ervaring in de Vaucluse, op enkele kilometers van de Mont Ventoux, vlakbij Avignon, Carpentras, Aix en Provence en Marseille. Je kunt het hele jaar door wandelen met een husky en er wordt altijd maatwerk geleverd. Wil je zelf een huskywandeling maken met Qanittak? Aarzel geen seconde en kijk voor meer informatie op de website van Qanittak. Laat je contactgegevens achter via het contactformulier en Estelle of Nicolas neemt zeker contact met je op om meer te vertellen over de mogelijkheden. Voor een volwassene betaal je € 50 per persoon, kinderen betalen € 25 (jonger dan 12 jaar). Er wordt dan uitgegaan van één hond per persoon en een kind en een ouder worden samen aan een hond gekoppeld. 

Wat heb je verder nodig om te kunnen wandelen? Ik raad comfortabele kleding en een rugzakje met een fles drinken aan, als de zon schijnt een laagje zonnebrandcrème. Verder zijn goede wandelschoenen voor je kinderen en voor jezelf echt wel aan te raden, want het terrein is niet vlak dus bescherm je enkels met goed schoeisel. Zelf maken wij graag gebruik van de rugzakken van Osprey en Deuter. Deze merken zijn allebei niet goedkoop, maar leveren wel kwaliteit en goed comfort voor je rug en dus je hele lichaam. Ze gaan jarenlang mee en zien er dan nog als nieuw uit. De pasvorm van de Jet 18 van Osprey vinden wij geweldig voor onze kinderen.

Angst voor honden bij kinderen