Rotterdam met kinderen, zoveel te beleven
Zuid-Holland
Mireille Steegmans
Zuid-Holland
03/25/2020
4 min

Rotterdam met kinderen, zoveel te beleven

03/25/2020
4 min

Dat Rotterdam hot is wisten wij al lang, maar nu de stad de Academy of Urbanism prijs in de wacht heeft gesleept, ziet ook de rest van de wereld dat. Tijd om Rotterdam voor kinderen in the picture te zetten, wat ons betreft is het ook een geweldige kinderstad! 

 Ik heb het al vaker gezegd en ook al zijn veel ouders het niet met me eens, ik blijf bij mijn standpunt: de meeste steden zijn ontzettend leuk met kinderen. Dat geldt zeker ook voor Rotterdam. Dat geldt zelfs zéker voor Rotterdam!

Rotterdam is een kinderparadijs

Je moet je programma in een stad wat aanpassen aan de kleine mensenkinderen en dan heb je een geweldige dag of leuk weekendje weg. Rotterdam heeft veel te bieden voor kinderen en bovendien is het voor ouders dan ook nog leuk. Als we naar Rotterdam gaan, dan denken we al snel aan een aantal voor de hand liggende attracties zoals:

  • Blijdorp Zoo Rotterdam‎
  • Euromast
  • Erasmusbrug
  • Kubuswoningen

En natuurlijk zijn deze allemaal een bezoekje waard, maar er is meer…

Tips dagje Rotterdam met kinderen

De hele wereld onder één dak

Bijna iedere bruisende wereldstad heeft een markt, een overdekte food markt. In oktober 2014 is de eerste overdekte markt geopend in Nederland in Rotterdam. Het is ontzettend leuk om te zien hoe hier een heleboel culturen bij elkaar komen. Je kunt er vers gebakken brood, vele kruidensoorten, kaast en groenten kopen. Alles lekker vers. Gelukkig houdt onze kleine wereldreiziger enorm van eten, het is dus geen verrassing dat wij hier ons hartje kunnen ophalen!

Na Stockholm, Barcelona en Kopenhagen kun je nu dus ook in Rotterdam genieten van de hele wereld onder één dak. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken in dit prachtige gebouw. Mooie afbeeldingen aan de binnenkant en er wonen zelfs mensen achter ieder raam dat je kunt zien! De Markthal ligt op 5 minuten loopstand van de Koopgoot, in het Laurenskwartier. Het is een spectaculaire hoefijzervormige boog die prachtig in het straatbeeld past.

Biologische boerderij De Buytenhof

Deze bioslogische zorgboerderij ligt net buiten de stad Rotterdam en is een bezoek meer dan waard. Je kunt hier lekker lunchen terwijl je kinderen lekker spelen in de speeltuin. In het seizoen kun je een mandje pakken om de lekkerste aardbeien en appels te plukken. Geloof me, dit zijn echt de lekkerste appeltjes die je in tijden hebt gehad en kinderen vinden het echt ultiem om zelf te kunnen plukken.

Tips voor stedentrip Rotterdam met tiener

Villa Zebra

Villa Zebra is niet zomaar een museum, het is een waar kunstlaboratorium! Kinderen krijgen spannende vragen en opdrachten en ontdekken op die manier de tentoonstellingen die er zijn in Villa Zebra. Je kind kan zelfs aan de slag als echte kunstenaar in een workshop (gratis). Een uitje naar Villa Zebra is geschikt met kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Theater Walhalla Rotterdam

Theater Walhalla is een intiem theater voor de grote namen in het kleine circuit, een knus theatertje in Katendracht met heel veel leuks voor kinderen! De ontbijtvoorstellingen op zondagochtend zijn ontzettend leuk met je gezin, maar ook de rest van het programma is de moeite meer dan waard.

De Ontdekhoek

Eén grote werkplaats waar je kinderen meer dan 30 proefjes kunnen doen. Zo kun je ontdekken hoe je water moet tegenhouden met keien en hoe je chips of een zeilboot moet maken. Een beetje vergelijkbaar met NEMO in Amsterdam, maar dan op kleine schaal en wat intiemer. Gegarandeerd een leuk en leerzaam dagje uit.

Rondvaart in de Rotterdamse haven

Een rondvaart in de haven van Rotterdam is met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar leuk om te maken. Je vaart op een boot door de haven heen, ziet wat er allemaal gebeurt op de kade en krijgt uitleg over wat er allemaal komt kijken om alles goed te regelen in deze grote haven. In een kleine 1,5 uur kun je bijvoorbeeld met de Spido een havenrondvaart maken.

Er gaan regelmatig boten, dus reserveren is eigenlijk niet nodig. Het is onvoorstelbaar hoeveel containers je ziet, hoe hoog de hijskranen zijn en wat er allemaal bij komt kijken om een boot te laden en te lossen. De lengte van het havengebied is in totaal 40 kilometer en er komen jaarlijks zo’n 30.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen. Het werk in de haven gaat dag en nacht door.

Het is daarom leuk om in juli of augustus een zomeravond-tour te maken met Spido. Je ziet dan ook het Botlekgebied en de Eemhaven. Natuurlijk vaar je ook langs het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Als afsluiter mag je genieten van de skyline van Rotterdam en zie je zowel de Erasmusbrug als de Willemsbrug.

Tips dagje Rotterdam met kinderen

Kleine kapiteins aan het werk bij Kids Marina

Kids Marina is de miniatuurhaven in Rotterdam, voor ondernemende kinderen die zelf aan het roer willen staan van een stoere politieboot, een brandweerboot of een containerboot. Er is zelfs een echte meisjes rondvaartboot en een gave containerboot. Kinderen leren al varende alles over de haven onder het toezicht van een havenmeester die alles uitleg. Natuurlijk gelden er ook regels op het water waar de kinderen zich aan moeten houden, zoals het dragen van een reddingsvest bij het inschepen.

Plaswijckpark

Willen de kinderen lekker uitwaaien en klimmen? Ga dan naar de enorme Speeltuin van Plaswijckpark. Je hebt er een Dierenwijck, een Wandelwijck en een Speelwijck. Kinderen kunnen slingeren als een aap in de speeltuin of in een auto kunnen rijden in de verkeerstuin. Maar dat is niet alles.

Wil je even ontspannen, dan kan dat in de Wandelwijck waar je een prachtige rozentuin hebt. Dit hele park van Plaswijck is een echt kinderparadijs en je zult je kinderen ook bijna niet meer mee naar huis krijgen. Voor ouders is dit ook een heerlijke plaats om naartoe te gaan op mooie zomerdagen.