Ontdekkingsreis Espadon Saint-Nazaire
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
02/10/2024
5 min

Submarine Espadon, avontuur in een onderzeeër

02/10/2024
5 min

Duik diep in de oceaanwereld door een bezoek te brengen aan de onderzeeër Espadon met je kinderen. Deze voormalige militaire onderzeeër is nu een museum en biedt bezoekers de mogelijkheid om het leven aan boord van een onderzeeër te ervaren. En dat is serieus interessant met kinderen kan ik je vertellen!

Espadon onderzeeër met het gezin

Historie tot aan de Koude Oorlog

Deze indrukwekkende onderzeeër, die nu dienst doet als museum, heeft een boeiende achtergrond die teruggaat tot de Koude Oorlog. De onderzeeër Espadon -dat letterlijk de zwaardvis betekent- werd gebouwd in de jaren '50 als onderdeel van de Franse marinevloot. Met een lengte van 78 meter en een gewicht van meer dan 2.000 ton was het destijds een technologisch meesterwerk dat ook wel luisterde naar de naam 'S637'. De onderzeeër was voor die tijd uitgerust met enorm geavanceerde systemen en kon lange tijd onder water blijven, waardoor hij een belangrijke rol speelde in de maritieme verdediging van Frankrijk. Na meer dan 25 jaar dienst werd de Espadon uiteindelijk buiten gebruik gesteld in 1985 en er werd besloten om deze historische onderzeeër te behouden en te transformeren tot een museum. Sinds 1987 ligt de Espadon afgemeerd in de haven van Saint-Nazaire en verwelkomt bezoekers van over de hele wereld. Een geweldige keuze die plek, want dit is serieus een tof uitje met kinderen dat je niet wilt missen en dat komt mede door de fantastische audiotour die er voor kinderen is.

Espadon onderzeeër een duik in de geschiedenis

Wij zien in Slovenië zo'n beetje de kleinste onderzeeër van Europa en de onderzeeër Espadon is de grootste. Indrukwekkend op zijn minst, allebei!

Gezinsavontuur bij Espadon Saint-Nazaire

Met Jean op avontuur door smalle gangen

Terwijl je kinderen door de smalle gangen en compartimenten lopen, worden ze meegenomen in het verhaal van Jean het koksmaatje dat vertelt hoe het allemaal reilt en zeilt op deze onderzeeër. Zo kunnen kinderen zich een beetje beter voorstellen hoe het was voor de bemanning om hier te werken en te leven tijdens lange missies onder water. Van de controlekamer tot de slaapvertrekken, elk deel van de onderzeeër ademt nog steeds de sfeer van zijn actieve dienstjaren. Wij kiezen zelf ook voor de audiotour voor kinderen en ik kan je vertellen: die is leuk!

Je kunt in de Espadon de smalle gangen verkennen met je kinderen, de commandoruimte bekijken en ontdekken hoe het voelt om onder water te zijn vanwege de enorme afmetingen. Wat mij betreft een ervaring die ik niet snel zal vergeten. De zelfgeleide audiotour duurt in totaal ongeveer 45 minuten en het is zeker in de vakanties echt noodzakelijk om te reserveren voor een bezoekje aan de Espadon. De audiotour is in 9 talen beschikbaar, ook in het Nederlands en dat is een grote pré met kinderen natuurlijk. Even praktisch: kinderwagens en buggy's zijn niet toegestaan tijdens je bezoek aan de onderzeeër zelf, het past simpelweg gewoon niet. Ook met een drager kun je niet afzakken door de smalle entree.

Verrassende feiten over de Espadon

Tijdens onze tocht door de historische onderzeeër L’Espadon, onthult het jongste bemanningslid, Jean, een wereld vol avonturen en technische hoogstandjes. De Espadon, geprezen als de mooiste onderzeeër ter wereld, biedt een kijkje in het leven onder zee, waarbij elk detail fascinatie opwekt. Jean, slechts 17 jaar oud en dienend als koksmaatje, deelt zijn ervaring en kennis over deze indrukwekkende machine die, ondanks zijn militaire aard, nooit in een oorlog heeft gevochten. De onderzeeër, met een lengte van 78 meter en een gewicht van 1200 ton, illustreert de immense schaal en het ingenieuze ontwerp dat nodig is om de diepten van de oceaan te verkennen.

Jean beschrijft hoe de onderzeeër, liefkozend 'de zwarte boot' genoemd wordt, vanwege zijn donkere romp. En hoe de onderzeeër een thuis is voor de 65 bemanningsleden tijdens hun missies. Van de krappe slaapvertrekken tot de keuken waar Jean dagelijks 130 maaltijden bereidt, elk element van het leven aan boord is aangepast aan de unieke omstandigheden onder zee. En Jean neemt kinderen op een ontzettend leuke en educatieve manier mee door L'Espadon.

Espadon onderzeeër van binnen

De Espadon is een levend museum, een getuigenis van technische bekwaamheid en menselijke veerkracht. Het is een verhaal van innovatie, avontuur en ontdekkingen die de mensheid naar de meest onherbergzame plaatsen op aarde brengt.

Espadon Saint-Nazaire leerzaam voor kinderen

1964: Missie van de Espadon onder het ijs!

De Espadon was zoals gezegd de eerste Franse onderzeeër die onder het ijsveld dook.

Beeld je in dat je afdaalt in de diepten van de zee...

Door de gangen loopt, de luisterpost onderzoekt en je verwondert over de indrukwekkende torpedobuizen...

... en dat er verder niets anders is dan water om je heen. Bizar om je voor te stellen en voor kinderen machtig interessant!

Espadon onderzeeër verkennen met kinderen

De Espadon is de enige drijvende onderzeeër in Frankrijk die je kunt bezoeken. Wij duiken hier in de geschiedenis en verbazen ons over de techniek die te zien is in dit enorme gevaarte. In 1964, een tijd waarin de wereld nog volop in ontdekking was, volbracht de Espadon een baanbrekende missie door als eerste Franse onderzeeër onder het ijs van de poolcirkel te navigeren. Deze historische duik getuigde niet alleen van de technische bekwaamheid en durf van de Franse marine, maar opende ook nieuwe mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek in extreem koude omgevingen te kunnen doen.

Espadon Saint-Nazaire een historisch avontuur

Maandenlang onder het ijs van de oceaan

Terwijl we wandelen door de gangen worden we meegenomen door het verhaal van Jean die vertelt over de dappere bemanningsleden, die maandenlang onder het ijs doorbrachten in de stilte van de oceaan. We staan oog in oog met de geavanceerde technologie van de torpedobuizen, die getuigen van de militaire slagkracht en strategisch belang van de Espadon tijdens de Koude Oorlog. De luisterpost, essentieel voor het detecteren van vijandelijke schepen en onderzeeërs, biedt een fascinerend inzicht in de spionage- en verdedigingstechnieken van die tijd. Ik ben serieus best onder de indruk. Het is niet alleen een getuigenis van menselijke vindingrijkheid en moed, maar ook een eerbetoon aan de zeelieden die hun leven waagden in de diepten van de oceaan.

La Base Sous-Marine

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.