Tian Shan Kirgizië
Kirgizië
Mireille Steegmans
Kirgizië
08/08/2023
4 min

Nomadencultuur en bergmeren, de natuur van Kirgizië

08/08/2023
4 min

Kirgizië, dat ook wel Kirgistan wordt genoemd, is wellicht niet de meest voor de hand liggende reisbestemming wanneer je met kinderen reist. Toch heeft dit Centraal-Aziatische land veel te bieden voor gezinnen die avontuur en ontdekking zoeken. Denk aan ongerepte natuur, indrukwekkende bergen, en de gastvrijheid van de lokale bevolking. Dit land bestaat voor maar liefst driekwart uit majestueuze bergen, waaruit meer dan 8.000 gletsjers ontspringen en zo de bron vormen van zuiver water. De diversiteit van de natuur in Kirgizië is verbluffend: uitgestrekte meren, weelderige heuvels, ruige bergketens, bossen en ravijnen creëren een paradijs voor natuurliefhebbers. Bovendien herbergt dit gebied opmerkelijk veel wilde dieren, die zich niet gemakkelijk laten zien maar met een beetje geluk kun je ze uitgebreid bewonderen.

De fauna van Kirgizië

Kirgizië staat tegenwoordig bekend als het ultieme paradijs om een van 's werelds meest unieke diersoorten in het wild te spotten: de sneeuwluipaard. Er leven in Kirgizië ook talloze bruine beren, wolven en lynxen, naast andere wonderlijke dieren zoals het Marco-Poloschaap, waar de sneeuwluipaard graag op jaagt. In Kirgizië houdt de lokale bevolking trots de traditionele nomadencultuur in ere. Nog steeds trekken nomadenfamilies met hun gezinnen en vee, voornamelijk schapen, de bergen in om daar de zomer door te brengen. In dit land kun je nog altijd het traditionele jagen met steenarenden zien, een fenomeen dat op diverse plaatsen plaatsvindt.

Kirgizië biedt eindeloze mogelijkheden voor avontuurlijke gezinnen. Verken samen met je kinderen de adembenemende natuurlijke wonderen van het land, zoals de indrukwekkende bergen, heldere meren en weelderige groene heuvels. Maak wandeltochten door nationale parken en ontdek de diverse flora en fauna van Kirgizië. Zorg ervoor dat je kinderen goed zijn voorbereid op de buitenactiviteiten en dat je beschikt over de juiste uitrusting.

Sneeuwluipaard

Tian Shan-gebergte

Het Tian Shan-gebergte presenteert zich als een ruig landschap, met majestueuze gletsjers die de horizon vullen. Dit gebergte staat ook bekend als Tiensjan en herbergt onder andere het Ala Archa National Park. Kenners beschouwen dit als een uitstekende locatie om, altijd samen met een gids, op zoek te gaan naar het zeldzame sneeuwluipaard. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve telescoop of verrekijker bij je hebt, want als je het dier spot dan is dat natuurlijk op een behoorlijke afstand.

Als jullie terugkomen op de plek waar je overnacht dan kun je de lokale bevolking ontmoeten. De gastvrijheid van de Kirgizische bevolking is hartverwarmend. Moedig je kinderen aan om contact te maken met de lokale kinderen, zelfs als er taalbarrières zijn. Spelletjes spelen en glimlachen hebben geen vertaling nodig. Dit is een geweldige manier voor je kinderen om nieuwe vrienden te maken en meer te leren over de cultuur van Kirgizië.

Klik hier voor een reisvoorstel op maat

Natuur Kirgizië met gezin

Issyk-Kul

Een fijne bezienswaardigheid met kinderen is het door UNESCO aangewezen biosfeerreservaat van Issyk-Kul, gelegen in het noorden van Kirgizië. Hier, in het hart van het reservaat, ligt het Issyk-Kulmeer waar in de zomer volop gezwommen wordt. Sommige delen van dit reservaat bevinden zich op hoogten van meer dan 7.000 meter boven zeeniveau en dat is absoluut bijzonder! Issyk-Kul is het grootste bergmeer in Centraal-Azië en het op een na grootste bergmeer ter wereld. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 6.236 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van ongeveer 1.607 meter boven zeeniveau. Het meer heeft een maximale diepte van ongeveer 668 meter, waardoor het een van de diepste meren ter wereld is. Ondanks zijn grote diepte bevriest het nooit, zelfs niet in de koude wintermaanden.

Het meer wordt omringd door majestueuze bergen, waaronder het Tian Shan-gebergte. De schilderachtige landschappen en de mogelijkheid om te wandelen en te genieten van de natuur maken het tot een betoverende bestemming.

Issyk-Kul staat bekend om haar licht zoute water, wat het zwemmen erg aangenaam maakt. Het zoutgehalte is veel lager dan dat van zeewater.

Kirgizië Issyk-Kul

Maak kennis met de traditionele Nomadencultuur

Kirgizië heeft een rijke nomadentraditie die nog steeds levendig is. Neem deel aan een nomadenervaring waarbij je samen met je kinderen kunt zien hoe lokale families met hun vee door de bergen trekken. Misschien kunnen je kinderen zelfs helpen met eenvoudige taken zoals het hoeden van schapen. Dit geeft hen een diepgaand inzicht in het leven van de Kirgizische nomaden. Terwijl je door Kirgizië reist, kun je je kinderen kennis laten maken met de rijke geschiedenis van het land op allerlei unieke manieren.

Voorbereiding en veiligheid

Reizen met kinderen vereist zorgvuldige planning en aandacht voor veiligheid. Zorg ervoor dat je de juiste kleding, medicijnen en voedselvoorzieningen meeneemt voor je kinderen, vooral als je afgelegen gebieden bezoekt. Houd rekening met de weersomstandigheden en zorg voor voldoende water en snacks om de kleintjes tevreden te houden tijdens je avonturen. Met de juiste voorbereiding en een open geest kunnen jij en je kinderen een reis maken die hen voor het leven zal bijblijven.

Boek jullie reis naar Kirgizië bij Kleine Wereldreiziger

Bij Kleine Wereldreiziger gaat reizen verder dan sightseeing. We hebben een nauwe samenwerking met een lokale organisatie in Kirgizië. Als je bij ons een rondreis in Kirgizië met kinderen boekt, draag je direct bij aan lokale projecten via ons noodfonds. Deze organisatie ondersteunt voedselpakketten, protheses, ouderen zonder familie, slachtoffers van huiselijk geweld en meer. Ze werken aan het "Food for Life" programma om voedsel te verstrekken aan degenen die het nodig hebben. Je draagt jouw steentje dus direct bij aan Kirgizië's gemeenschap door met ons te reizen naar dit prachtige land!

Klik hier voor een reisvoorstel op maat

Issyk-Kul