Vakantie in Kirgizië met kinderen
Kirgizië
Mireille Steegmans
Kirgizië
01/28/2024
9 min

De ruige landschappen van Kirgizië met kleine kids trotseren

01/28/2024
9 min

Kirgizië of Kyrgyzstan heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. De hoge bergen maken het land moeilijk toegankelijk, wat heeft bijgedragen tot de isolatie van het land. Ondanks de ligging werd het land in de geschiedenis toch herhaaldelijk bezet door buitenlandse machten. Uiteindelijk verklaarde Kirgizië zich in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, als eerste van de voormalige Sovjetlanden onafhankelijk. Susanne en Gjalt willen een lange reis maken met hun kinderen, ze willen in totaal drie maanden rondreizen in de minder bekende landen van Centraal-Azië. Dat ze naar Oezbekistan willen reizen, staat snel vast. Na het plannen van deze reis begint het dromen over andere bestemmingen. Het gezin houdt ontzettend van natuur en bergen waardoor Kirgizië al snel in beeld komt. De authenticiteit en ruigheid van dit land, gecombineerd met het feit dat mensen er nog nomadisch leven, lijken het gezin fantastisch. Kirgizië wordt uiteindelijk zelfs de favoriete bestemming van de rondreis van drie maanden. Tijdens dit interview vertellen ze graag meer over hun ervaringen in Kirgizië met het gezin, de reisvoorbereiding en de mooiste herinneringen.

Even voorstellen, wie zijn jullie?

Wij zijn Gjalt en Susanne en hebben twee zoontjes die tijdens deze reis 3 jaar en ruim 4 jaar waren. Wij hebben zelf veel gereisd en wilden dat ook heel graag blijven doen toen we kinderen kregen, voor zover dat gaat en soms in aangepaste vorm. We realiseren ons heel goed dat reizen met kleine kinderen heel anders is. We passen onze mindset aan, bijvoorbeeld door geen strakke schema's te hanteren met dingen die we 'moeten' doen of zien, zodat we de planning kunnen aanpassen waar nodig. Eigenlijk is dat meteen iets dat het reizen met kinderen zo heerlijk maakt wat ons betreft. We reizen langzamer dan voorheen, blijven iets langer op één plek, tikken minder highlights aan, en maken wandelingen die minder extreem zijn. Dat soort dingen.

Gezinsreis Kirgizië rondreis

Waarom reizen met kinderen zo fijn is

Dit rustigere tempo is heel prettig, waardoor je een land echt anders beleeft en activiteiten meer op de kinderen afstemt. Dit leidt tot een unieke ervaring met het land en zijn inwoners. Wat het sowieso heel leuk maakt is het contact met locals, dat is zo anders dan wanneer je zonder kinderen reist. Je hebt veel positieve aanspraak als je met kinderen reist, mensen zwaaien en zijn sneller geneigd om even te helpen door bijvoorbeeld een kind met een zware rugzak even netjes mee uit de trein te tillen. Dat zijn wel echte ijsbrekers. Wij vinden het vooral ook fantastisch om de wereld eens te ontdekken door de ogen van onze kinderen, hoe zien zij nieuwe dingen? Hoe ervaren zij een activiteit? Welke vragen stellen ze? Wat denken ze dat iets is of wie daar zou wonen? Of hoe kun je met die takken spelen, zo heerlijk om te zien hoe kinderen zich snel aanpassen en zich vermaken met minder op reis.

Wij plannen niet te strak met van alles dat we “moeten” doen of zien, zodat we de planning kunnen aanpassen aan de kinderen waar nodig.

Rondreis Kirgizië met kinderen

Eerste indrukken van het gezin in Kirgizië

Na eerdere avonturen in Oezbekistan en Kazachstan is het gezin gewend geraakt aan het Centraal-Aziatische landschap, en de unieke uitstraling van haar inwoners. Toch, toen het gezin aankwamen in Kirgizië, voelde het alsof ze binnen kwamen in een hele andere wereld. De eerste indruk van de Kirgiezen is dat het erg vriendelijke mensen zijn.

Het is in de zomerperiode ontzettend heet in de hoofdstad van Kirgizië, de straten en veel gebouwen in Bisjkek zien er erg vervallen uit. Het wordt meteen duidelijk dat niet iedereen hier veel te besteden heeft. Tegelijkertijd zijn er ook redelijk moderne supermarktjes en westerse eettentjes. Gjalt, Susanne en de kinderen voelen zich direct veilig, net als in de andere landen in Centraal-Azië trouwens. De unieke mix van vervallen schoonheid, moderne elementen en de warme gastvrijheid van de inwoners maakt de ervaring bij aankomst al onvergetelijk. Tel daar het ruige landschap bij op en het is voor het gezin van Gjalt en Susanne direct de perfecte vakantiebestemming.

75% van de bevolking is moslim, 20% is Russisch-orthodox en de overige 5% behoort tot andere geloofsovertuigingen.

Bisjkek Kirgizië hoofdstad

Het ruige landschap van Kyrgyzstan

Kirgizië grenst niet aan zee, maar heeft wel een zeer groot binnenmeer met mooie zandstranden (Issuk-Kul meer) en verder bestaat het land voor bijna 95% uit prachtige bergen. Het laaggelegen zuidwesten heeft 's zomers een subtropisch klimaat, terwijl het in de bergen in het noorden koeler is.  De temperatuur in Kirgizië hangt dan vooral af van de hoogte. In de winter kunnen sommige delen van het Tian Shan-gebergte extreem koud zijn, met bijna poolachtige omstandigheden. Met iets meer dan 6 miljoen inwoners bestaat de bevolking voor 75% uit Kyrgyz, 15% uit Oezbeken en 5% uit Russen. De resterende 5% bestaat uit mensen van meer dan 40 verschillende soorten afkomst. De hoogte van het land varieert van 401 tot 7.439 meter, met een gemiddelde hoogte van 2.750 meter en 90% van Kirgizië ligt boven de 1.000 meter en 36% zelfs boven de 3.000 meter. Het is dus duidelijk dat niet het hele land geschikt is voor reizen met kleine kinderen vanwege het risico op hoogteziekte.

Kirgizië heeft aan landklimaat met lokale variaties en over het algemeen is het er zonnig, waarbij sommige plaatsen zelfs meer dan 2.900 uur zon per jaar hebben. In januari ligt de gemiddelde temperatuur in Bishkek rond het vriespunt, terwijl het bij het Issyk-Kulmeer meestal boven nul blijft. De sneeuw smelt tussen februari en maart, maar in de hogere bergen kan het tot begin mei blijven liggen. De meeste regen valt in het vroege voorjaar. In Bishkek kunnen de zomertemperaturen oplopen tot 35 graden, terwijl het in de bergen aangenamer blijft en de temperatuur 's nachts soms tot het vriespunt daalt.

De natuur en het landschap van Kirgizië zijn divers: hoge bergen met gletsjers, alpiene weiden, steppen en groene rivierdalen. Je komt er valleien tegen met naald- en loofbomen, maar ook kale heuvels. Dankzij deze diversiteit is er een rijke flora en fauna, met ongeveer 400 unieke plantensoorten, waaronder speciale tulpen en krokussen, meer dan 300 vogelsoorten, 30 soorten reptielen en amfibieën en 10.000 verschillende insecten. Ongeveer 60% van de wereldpopulatie sneeuwluipaarden leeft in Kirgizië, hoewel de kans klein is dat je er een tegenkomt. Wolven en bruine beren zijn ook te vinden in het hooggebergte.

Daar rijd je dan met uitzicht op de enorm hoge bergtoppen met sneeuwkapjes, gewoon de vlakte over, met de wind in je haren. De kinderen vonden het fantastisch en wij ook!

Rondreis boeken gezinsreis Kirgizië

Zelf rijden in Kirgizië, voorbereiding op de rondreis

Het gezin kiest om verschillende redenen voor Kirgizië. Ten eerste maakte het deel uit van een langere reis van drie maanden, waarbij ze beginnen in Oezbekistan en vanwege de liefde voor natuur en berglandschappen is het een logische keuze om Kirgizië toe te voegen aan het reisprogramma. Aanvankelijk twijfelt het gezin of reizen met kinderen in zo'n ruig landschap haalbaar is zonder groepsreis en op eigen gelegenheid, maar ze ontdekken al snel dat het mogelijk is om een Bukhanka busje te huren dat compleet is omgebouwd tot camper. Het idee spreekt het gezin aan, ondanks aanvankelijke bedenkingen over avontuur en veiligheid met twee kleine kinderen. . Een Bukhanka busje is een Russisch busje, 4 x 4, heel basic en met weinig elektronica. Het busje heeft veel power en je kunt het ombouwen naar een slaapplaats met twee bedden, zodat je er met z’n vieren in kan slapen. Je kunt dan nergens meer staan in het busje, dus uitdagend is het zeker met kinderen.

Gjalt en Susanne doen uitgebreid onderzoek en hebben goed contact met de verhuurder en ze stellen alle vragen die er spelen in het Engels en krijgen daar uit uitgebreid antwoord op. Ze komen er zodoende achter wat ze wel en niet kunnen verwachten bij de verhuur van zo’n busje, wat er wel inbegrepen is in de prijs en wat ze zelf nog moeten regelen voor dit avontuur met hun gezin. Het idee om zelf met een Bukhanka busje te reizen wordt steeds concreter en hun enthousiasme groeit. Uiteindelijk hebben ze een globale route in gedachten en besluiten ze het busje te boeken. Ze hebben er geen moment spijt van, al realiseren ze zich dat dit avontuur niet voor elk gezin is weggelegd. De wens om avontuurlijk en zelfstandig door Kirgizië te reizen, compleet op eigen gelegenheid, is echter zo groot dat het de beste keuze is voor het gezin. Ze ervaren het land op deze manier op een unieke manier en hebben er geen seconde spijt van!

Kirgizië met een Bukhanka busje

Boek je Kirgizië rondreis bij Kleine Wereldreiziger

Vind je het individuele avontuur in Kirgizië een stap te ver? Kies dan voor een individuele rondreis bij Kleine Wereldreiziger. Voor ons is reizen meer dan alleen het verkennen van bezienswaardigheden. We zijn trots op onze samenwerking met een lokale organisatie in Kirgizië. Wanneer je een rondreis in Kirgizië voor gezinnen via ons boekt, ondersteun je direct lokale initiatieven door middel van ons noodfonds. Deze lokale organisatie zet zich in voor diverse projecten, waaronder het verstrekken van voedselpakketten, protheses, en steun aan ouderen zonder familie en slachtoffers van huiselijk geweld. Ze zijn ook actief betrokken bij het "Food for Life" programma, dat als doel heeft voedsel te verschaffen aan hen die het hard nodig hebben. Door te kiezen voor een reis met Kleine Wereldreiziger, lever je dus een directe bijdrage aan de gemeenschap van Kirgizië en maak je je reis naar dit schitterende land nog betekenisvoller. Wil je ook een individuele rondreis door Kirgizië maken? Neem dan direct contact op met ons en beschrijf je ideale rondreis, dan kunnen wij een onvergetelijke reis op maat voor je samenstellen samen met een kleine (lokale) reisspecialist.

Als je vanuit je Westerse bril naar dingen kijkt, dan mis je soms echt dingen die gewoon blijken te kunnen met wat aanpassingen en gezond verstand.

Slapen in een yurt bij het Son Kul meer

Tijdens de gezinsreis in Kirgizië beleeft het gezin onvergetelijke momenten. Ze slapen op unieke plekken, maken kampvuren onder een prachtige sterrenhemel en worden wakker met een kudde koeien voor hun neus. Verder een spontane ontmoeting met een lokale 'cowboy' die de kinderen laat paardrijden en overnachtingen op adembenemende plekken. Eén van de waardevolle herinneringen maken ze bij het Son Kul meer.

Bij Son Kul, een meer in de bergen op zo’n 3.000 meter hoogte, slaapt het gezin in een yurt in een klein kamp waar verder alleen een motorrijder overnacht. Dit gemoedelijke kleine kamp wordt gerund door een ontzettend lieve vrouw met haar zoon. Je hebt in dit gebied overal kuddes paarden rondlopen die zich vrij bewegen, fantastisch om te aanschouwen! De eigenaresse vraagt ons of we willen paardrijden. Gjalt en Susanne hebben dit al vaker gedaan op reis, omdat het een hele mooie manier is om een stukje natuur te zien. Maar is dit dan ook mogelijk met kleine kinderen? Ze besluiten om toch te gaan paardrijden met de kinderen bij Son Kul en wat is het gaaf, zo blijkt achteraf! De kinderen zitten bij de ouders voorop en houden zich goed vast, en wij hen natuurlijk.

Slapen in een yurt Kirgistan met kinderen

De man die de twee paardjes komt brengen loopt een stuk mee en toen we aan elkaar gewend waren, zwaaide hij; we mochten zelf gaan waar we wilden! Wat een vrijheid en zo’n bizarre gewaarwording. Daar rijd je dan met uitzicht op de enorm hoge bergtoppen met sneeuwkapjes, gewoon de vlakte over, met de wind in je haren. De kinderen vonden het fantastisch en wij ook. Zo gaaf dit! Helemaal toen we nog wat stukjes gingen galopperen konden ze niet stoppen met schaterlachen van enthousiasme en na de rit werden de paardjes uitgebreid geaaid.

Ter informatie: op eigen gelegenheid paardrijden is een uitzondering in Kirgizië en alleen weggelegd voor mensen die ervaring hebben met paardrijden. Als je georganiseerd reist dan zal er altijd iemand meerijden voor de veiligheid, zeker met jonge kinderen voorop en natuurlijk ook om zeker te weten dat de paarden weer veilig huiswaarts keren.

Wil je nog meer lezen over avonturen van andere gezinnen in Kirgizië? Lees dan ook deze onvergetelijke reiservaring vol avontuur in Kirgizië en ontdek meer over de verschillende plekken in het land die Kirgizië met kinderen zo bijzonder maken.