Six Forgotten Giants Trine
Denemarken
Daphne Liebrand
Denemarken
11/03/2022
7 min

Trollen zoeken in Kopenhagen

11/03/2022
7 min

Ken je Thomas Dambo? Hij is een Deense kunstenaar en maakt reuzentrollen van sloophout. Via de ‘Trollmap’ op de website van de kunstenaar kun je de locaties opzoeken van de tientallen trollen die door Dambo over de hele wereld zijn verspreid. Ook via Google kun je de adressen vinden. Een paar trollen zijn te vinden in de omgeving van Kopenhagen. Zo heb je misschien wel eens gehoord van ‘The Six Forgotten Giants’. Deze zes zijn in verschillende plaatsen in de natuur ten zuiden van Kopenhagen te vinden. Wij bezoeken te trollen tijdens onze vakantie in Denemarken met ons gezin en geven je tips over wat handig is om wel of niet te doen.

Trollmap Thomas Dambo

Is er een volgorde waarin ik de Six Forgotten Giants het beste kan zoeken?

We hebben een missie. We speuren naar Louis, Trine, Oscar, Thomas, Tilde, Teddy en Runde. Nu zal de gemiddelde lengte van deze zeven, een meter of vijf zijn, toch zijn ze goed verstopt. De eerste zes reuzetrollen, zijn The Six Forgotten Giants bij Kopenhagen en nummer zeven is de reus bij Roskilde. De kinderen kijken naar de Trollmap om de wandelrichting te bepalen, want je ziet ze vanuit de verschillende parkeerplaatsen niet liggen, zitten of staan. Om het aantal kilometers rijden te beperken, kiezen wij ervoor om de trollen van oost naar west te zoeken, dus zoals we ze hierboven hebben opgesomd. De Giant trolls liggen ongeveer een kwartier rijden bij elkaar vandaan, behalve Runde, maar die hoort ook niet bij de Six Forgotten Giants, die voegen we er als bonus aan toe.

Six Forgotten Giants Thomas

Louis, Trine en Oscar zoeken plus picknicken op het strand

Sleeping Louis ligt in een bosje in de buurt van een voetbalveld. Dit is de eerste reus die we relatief makkelijk vinden. Louis slaapt met zijn mond open, zodat de kinderen in zijn buik kunnen kruipen. Hill Top Trine zit -zoals de naam al verraadt- op een heuvel. Ze heeft haar handen als een soort podium voor zich uitgespreid, waarop de kinderen direct gaan zitten. Ook bij Oscar Under the Bridge kun je wel raden waar hij zit. Naar Oscar is het een kwartier lopen vanaf de parkeerplaats. Als je bij de brug aankomt zie je alleen zijn linkerhand die de reling van de brug vasthoudt. De reus ligt heerlijk onder de brug in de schaduw te chillen. Een goed plekje op een warme, plakkerige dag. Ook deze reus is te beklimmen, wat onze kinderen natuurlijk doen. Nadat we Oscar gevonden hebben, gaan we lunchen. Oscars ligt dicht bij het strand, een mooie plek voor een picknick. Het is overigens niet het meest idyllische strand met uitzicht op de fabrieken van Kopenhagen, maar als je naar rechts kijkt, zie je er niets van.

Six Forgotten Giants Oscar

Six Forgotten Giants Louis

Een wandeling van Thomas on the Mountain naar Little Tilde

Trol vier en vijf zijn beide vanaf dezelfde parkeerplaats te bereiken. Thomas on the Mountain ligt met zijn rug tegen de berg aan te relaxen. De ‘berg’ is meteen vanaf de parkeerplaats te zien. Onze zoon sprint omhoog de berg op, wat eigenlijk helemaal niet een handige actie is, want de ‘berg’ is: A. serieus steil en B. van bovenaf een reus zoeken is niet ideaal. Toch vinden we Thomas redelijk vlot en zijn buik en lange benen zijn heerlijk om op te relaxen en leuke foto’s te maken. De kleuter poseert geduldig, terwijl onze zoon het bos uitkamt. In hetzelfde natuurgebied zit ook de kleine Tilde. Hiervoor moeten je zeker 20 minuten lopen als je haar vanaf dezelfde parkeerplaats wilt zoeken als Thomas. Je kunt ook weer de auto in en naar het restaurant bij het meer rijden om daar te parkeren. Ga je lopen, dan gaat een groot deel van de route om een meer heen, waaraan een restaurant met een ijsloket zit. Na het ijsje dat wij niet over willen slaan, wordt het serieus speuren naar Little Tilde. Zij is de kleinste van het stel en staat in het bos bij de oversteek van het meer. Hier wordt een trekpontje aangelegd, maar helaas voor ons is het nog niet klaar, dat had een flinke wandeling gescheeld. Tilde is niet om op te klimmen, maar ze heeft wel een staart. Onze kleuter vindt dat ze op een aapje lijkt. In Tilde zijn kleine gaatjes gemaakt, zodat ze niet alleen leuk is om naar te kijken, maar ook als vogelhotel dienstdoet.

Six Forgotten Giants Litle Tilde

Teddy Friendly en Runde Rie

Teddy Friendly is de laatste van de ‘Zes’. De rechterarm van Teddy is een brug over een klein stroompje. De kinderen plukken een rietstengel en gaan vissen. Het is al tegen etenstijd als we bij Teddy aankomen. Dat betekent ook dat het spitsuur is rondom Kopenhagen, daar worden we niet blij van. We besluiten naar Roskilde te rijden, want dat ligt maar op een half uur rijden van Teddy Friendly. In Roskilde eten we frietje, zodat we na het eten de trol kunnen zoeken waar de kinderen het al de hele dag over hebben, maar die niet bij de Zes Vergeten Reuzen hoort. Runde Rie is veruit de schattigste reus. Hij zit rustig aan een meer te vissen. De kinderen hebben vanmorgen op een filmpje gezien, dat je met het touw aan de hengel ook leuk kunt zwaaien om vervolgens in het meer te plonzen. Dat moet dus uitgeprobeerd worden. Het is nog steeds warm als we bij Runde aankomen. Ook bij deze trol is het behoorlijk rustig en hoeven de kinderen niet eerst in een rijtje te wachten om te kunnen zwaaien. Onze 7-jarige vindt het fantastisch en zwaait zover hij kan het lichtblauwe meer in en dat een keer of tien. De kleuter houdt het na één keer zwieren voor gezien, ze vindt het best spannend en zwemt liever een paar rondjes door het meer.

Six Forgotten Giants Teddy

Hoe lang ben je bezig als je alle zes de Six Forgotten Giants wilt bezoeken?

Wij zijn bijna zes uur bezig geweest vanaf de parkeerplaats van Sleeping Louis tot we weer in de auto stapten bij Teddy Friendly. Ook al liggen the Six Forgotten Giants niet erg ver van elkaar en liggen ze meestal relatief dicht bij de parkeerplaats, je bent toch even zoet. Ook zijn er bij een aantal reuzen speeltuintjes, daar kun je met je kinderen natuurlijk niet zomaar aan voorbij lopen, zeker als je met jonge kinderen reist. Bovendien moest er tussendoor geluncht worden. Daarvoor kozen wij het strand bij Oscar Under the Bridge. Wil je niet op het strand picknicken, bij hetzelfde strand is ook een lunch/koffietentje en bij Little Tilde zit een restaurant.

Speeltuin Six Forgotten Giants

Welke trol is voor kinderen de leukste?

Stel dat je geen hele dag de tijd hebt om op zoek te gaan naar de reuzentrollen, welke mag je dan echt niet missen? Als we deze vraag aan onze kinderen stellen, dan staat Runde Rie -bij ons allemaal trouwens- met stip op één. Hij is dan wel niet van de Six Forgotten Giants, maar ligt redelijk op de route om hem mee te nemen. Zeker met warm weer als de kinderen lekker kunnen zwemmen en via Runde in het water kunnen plonsen, is dit dé trol om te zoeken. Teddy Friendly -met de brugarm- heeft een mooie tweede plaats. Die ligt erg mooi aan het water en bij de parkeerplaats is een leuke speeltuin. Ook kleine, mooie Tilde hoort in de top drie. Met deze trol kunnen de kinderen niet echt spelen, maar Tilde is gewoon erg mooi. En mocht het trekpontje werken, dan is het voor gezinnen nog leuker om Tilde op te zoeken.

Six Forgotten Giants Runde

Zwemmen bij Six Forgotten Giants

Voor welke leeftijd is het leuk om The Six Forgotten Giants te zoeken?

Wij deden de zoektocht met een kleuter en een 7-jarige. Die houden het prima vol om de hele dag auto in, auto uit en op wandelspeurtocht te gaan. Ik denk dat het zoeken van de trollen voor kinderen in de basisschoolleeftijd het leukste is. Voor dreumesen en peuters is het wellicht wat veel om ze allemaal op een dag te zoeken. Het is overigens handig om een rugdrager mee te nemen, niet alle reuzen zijn met een buggy te bereiken.

Six Forgotten Giants trollen zoeken

Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Lees meer over Zuid-Jutland, het sprookjeseiland Funen en bekijk onze tips voor kindvriendelijke accommodaties in Denemarken. Of keer hier terug naar alle vakantie tips voor Denemarken met kinderen.