Stadkasteel Zaltbommel met gezin
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
03/07/2019
3 min

Zaltbommel met kinderen, dagje in de Bommelerwaard

03/07/2019
3 min

De Bommelerwaard en haar leuke steden en dorpen met kinderen. Wandelen en fietsen in de natuur, uitjes zoals zelfplukdagen in de appelboomgaard. Een ontdekkingstocht langs de Waal en natuurlijk een aantal prachtige kastelen zoals het Stadskasteel Zaltbommel en Kasteel Ammersoyen. Wij gingen naar Zaltbommel en waren verbaasd over de hoeveelheid aan activiteiten in deze stad!

Stadskasteel Zaltbommel en Zaltbommel met kinderen

Het Stadskasteel Zaltbommel is een beetje het huis van onder andere de beroemde Jip en Janneke, omdat Fiep Westendorp in Zaltbommel is geboren. Op de bovenste verdieping van het Stadskasteel kun je een kijkje nemen in de wereld van Annie MG Schmidt en niet alleen kennismaken met Jip en Janneke, maar ook in een het kraanwagentje van Pluk zitten, tv kijken in het torenkamertje van Pluk en bellen met een ouderwetse telefoon.

Stadskasteel = Huis van Maarten van Rossem

Stadskasteel Zaltbommel is ook bekend als het Huis van Maarten van Rossum. Maarten was een Gelderse veldheer die ervoor heeft gezorgd dat het kasteel nu een kasteel is vol met verhalen waar ook kinderen van zullen genieten. Er zijn regelmatig rondleidingen voor kinderen en die zijn echt ontzettend leuk, ook voor ouders! De kinderen leren in hun eigen belevingswereld over de strijd die Maarten voerde met de Spanjaarden, over Karel V en Dirk van Haeften. Zij waren allemaal onderdeel van de roerige tijden die Zaltbommel tijdens de 80-jarige Oorlog in de greep hield. De man die de rondleiding doet brengt de verhalen met veel enthousiasme over op de kinderen. Er wordt naar schatten gezocht in de kelder, de kinderen kunnen echte kanonskogels vasthouden en ze krijgen uitleg over hoe de mensen vroeger leefden. Al met al een boeiend geheel waar onze kleuter het de dagen daarna nog steeds over heeft. Hij vond het écht enorm leuk en liep ook enthousiast voorop tijdens de rondleiding met vragen, opmerkingen en zijn eigen verzonnen verhalen.

Zaltbommel met kinderen

Gootspoken zoeken

In de oude binnenstad van Zaltbommel – tussen de vestingwallen van Zaltbommel – ga je gootspoken vinden. Deze beeldjes zitten aan de daken of gevels van meer dan 30 huizen in Zaltbommel en met kinderen is het echt ontzettend leuk om naar deze gootspoken te speuren. Deze gootspoken vertellen allemaal een eigen verhaal over de geschiedenis van een pand of over de bewoners en bij het TRIP (Toeristisch Recreatief Informatie Punt) op de Markt in Zaltbommel kun je gidsje kopen met daarin alle gootspoken en hun betekenis. Op die manier kun je ook afstrepen welke gootspoken je al met je kinderen hebt gevonden en maak je er een heuse speurtocht van. Zo zie je een fietsspook, een waalwachter, een brillenspook en zieke spookjes.

Sint Maartenskerk

Als je de oude prenten van de Sint-Maartenskerk ziet dan zul je opmerken dat de originele toren veel hoger was in het verleden. De torenspits is er tijdens slecht weer af gewaaid en nooit hersteld, omdat de constructie van de toren het gewicht niet aankon van de torenspits. De Sint-Maartenskerk is van binnen niet heel bijzonder. Met kinderen vanaf 12 jaar is een beklimming van de toren wel een echte aanrader. Bij helder weer kun je zelfs Utrecht zien liggen! Als je 281 treden hebt beklommen sta je op 68 meter hoogte en kun je echt ver weg kijken. Waarom mogen kleine kinderen de toren niet beklimmen? Dat heeft met veiligheid te maken, als je boven op de toren bent zijn de openingen te groot waardoor het voor kleine kinderen niet veilig genoeg is.

Museum Zaltbommel met kinderen

Bommelerwaard, tussen Maas en Waal

De Bommelerwaard is verdeeld over de twee gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en wij besloten om eens kennis te gaan maken met deze streek in het zuidwesten van Gelderland waar 22 dorpen deel van uitmaken. Het landschap is hier echt mooi met leuke dijkjes, kastelen en karakteristieke dorpjes, kastelen en de uiterwaarden. Een uiterwaard is de ruimte die de rivier nodig heeft om tijdelijke piekafvoeren aan te kunnen. Tijdens perioden waar grote waterafvoer nodig is, lopen de uiterwaarden tot aan de winterdijken onder water.

We kozen in de Bommelerwaard voor Zaltbommel en zijn daar erg enthousiast over. Het is gewoon echt niet het eerste uitje waar je aan zou denken en dat is zonde. Deze omgeving is echt het ontdekken waard, één dagje in de Bommelerwaard is écht niet genoeg! Wij gaan nog een keer terug voor het lopen over de vestingwallen, zoeken van het Jip-en-Janneke beeld.