Vakantie op de Gili eilanden met gezin
Indonesië
Mireille Steegmans
Indonesië
01/04/2022
5 min

Gili eilanden, genieten van zon, zee en strand

01/04/2022
5 min

Ontdek de prachtige Gili Eilanden, een groep van drie betoverende eilanden voor de kust van Lombok, Indonesië. Deze autovrije paradijzen worden gekenmerkt door hun adembenemende witte stranden, kristalheldere wateren en ontspannen sfeer, waardoor ze een ideale bestemming zijn voor gezinnen met kinderen. Ga vanuit Bali met een grote speedboot minimaal een paar dagen naar het motorvoertuigloze eilanden, Gili Meno, Gili Air of Gili Trawangan. Op deze eilanden verplaats je jezelf met paard-en-wagen, op de fiets of lopend.

Hoe kom je op de Gili eilanden?

Met de boot! Voor alle Gili eilanden geldt: maak als je er bent eens een boottochtje. Met een publieke of privé boot kan je in een paar uur alle eilanden bezoeken en onderweg op verschillende plaatsen prachtig snorkelen. Zeker weten een aanrader als je kinderen dol zijn op zwemmen! Je boekt vanuit Bali heel gemakkelijk zelf een boot naar een van de Gili eilanden. Even rondvragen of bij je accommodatie op Bali navraag doen, want de adresjes wisselen hier zo snel dat het weinig nut zou hebben om hier een tip over te geven.

Prijzen zijn doorgaans gelijk voor een oversteek, kijk wel even naar de grootte van de boot en de hoeveelheid mensen op een boot wordt toegelaten. Het water kan soms best ruw zijn en niet alle kinderen vinden dat leuk (en ouders trouwens ook niet). De kleine 'fast boats' zijn absoluut minder fijn kunnen wij uit eigen ervaring vertellen. Wij hebben geen last van zeeziekte, maar vonden sommige stukken gewoon echt niet prettig. Een grote boot waar meer dan 100 mensen op kunnen is wat trager, maar biedt voor gezinnen echt meer comfort.

Gili Eilanden met kinderen

Welke Gili kies je?

Maar welk van de drie eilanden is het meest geschikt voor jouw gezin? Dat ligt eigenlijk vooral aan jullie wensen.

Gili Air is het kleinste eiland en biedt een rustige en intieme sfeer. Het is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, omdat het overzichtelijk is en het ondiepe, kalme water zorgt voor veilig zwemmen en snorkelen. Bovendien zijn er diverse speeltuinen en kindvriendelijke restaurants.

Voor gezinnen met oudere kinderen kunnen Gili Meno en Gili Trawangan goede keuzes zijn. Deze eilanden hebben meer voorzieningen, zoals restaurants, bars en winkels, en bieden tal van activiteiten zoals duiken, surfen en kitesurfen. Het grootste en drukste eiland is Gili Trawangan. Uiteindelijk hangt je eilandkeuze af van de leeftijd van je kinderen en jullie eigen voorkeuren.

Leuke activiteiten voor gezinnen op de Gili Eilanden

Eén ding is zeker: op de Gili Eilanden is er een overvloed aan leuke activiteiten voor gezinnen om van te genieten. Ten eerste, voor liefhebbers van de onderwaterwereld is snorkelen en duiken een absolute must. De eilanden herbergen een schat aan prachtig koraalrif en exotische vissen, waardoor zelfs kinderen vanaf ongeveer 5 jaar kunnen genieten van snorkelen. Daarnaast zijn de Gili Eilanden ideaal om te verkennen per fiets, aangezien auto's hier niet zijn toegestaan. Je kunt eenvoudig fietsen huren, inclusief kinderzitjes en zo moeiteloos de omgeving verkennen. Wandelen kan natuurlijk ook en kan ik zeker in de ochtend net voor zonsopgang aanraden. Zorg dat je aan de goede kant van het eiland staat en kijk naar de prachtige zonsopkomst. Voor urenlang plezier kunnen kinderen zich vermaken op de zachte zandstranden met activiteiten zoals het bouwen van zandkastelen, voetballen of frisbeeën.

Als je op zoek bent naar avontuur op het water, zijn er diverse boeiende boottochten beschikbaar, waaronder snorkeltours, romantische zonsondergangtours en eilandhoppen. Er is zeker geen tekort aan leuke activiteiten voor gezinnen op deze paradijselijke eilanden van Indonesië

Gili Trawangan

Dit is het eiland waar wij het langste verblijven, omdat er veel te doen is. Van hieruit kun je heel gemakkelijk de boot regelen naar de andere eilanden. Witte stranden, leuke plekken om te relaxen en heerlijk eten. Dat kun je gegarandeerd vinden op Gili Trawangan. Je kunt dit eiland in ongeveer 1,5 uur prima rondlopen en genieten van prachtige uitzichten. Zeker in de ochtend als het nog rustig is dan is dit wel een echte aanrader. Kun je de zon zien opkomen als je kinderen toch vroeg uit de veren zijn en dan schuif je het ontbijt naar daarna op. Je kunt in de zomermaanden niet op de bonnefooi naar dit eiland gaan met kinderen en hopen op een leuke accommodatie. Het is hier gewoon echt bomvol dan dus plan!

Tips Gili eilanden met kinderen

Gili Air

Binnen een uurtje kan je makkelijk een rondje om het eilandje lopen. Gili Air is een rustig eiland waar je echt tot rust kan komen aan het strand of in het water. Kinderen zullen zich er snel thuis voelen. Het zeewater is warm en kalm zodat ook de kleine kinderen in het water kunnen spelen. Oudere kinderen kunnen hier vlak bij het strand al snorkelen. Er zijn verschillende restaurantjes op Gili Air waar ook Westere gerechten op de kaart staan. Dit vinden wij altijd prettig als we na een tijdje op reis van de lokale keuken af willen wijken en met een kind is dat helemaal fijn.

Gili Meno

Tussen de middag kan je op Gili Meno lekker lunchen en heel erg goed relaxen op een hagelwit strand net als op andere plekken natuurlijk. Wat maak Gili Meno dan uniek? Gili Meno is ten opzichte van de anderen Gili's echt het meest rustige eilandje. Je kunt er naar een schildpaddenopvang met je kinderen of naar het zoutwatermeer wandelen. Ook om op Gili Meno te komen moet je een bootje nemen. Dat kan vaak via de accommodatie waar je verblijft, zij kennen de weg. Vergeet in ieder geval je snorkel niet, want met een beetje geluk kun je grote zeeschildpadden spotten zonder heel diep te duiken.

Tips voor de Gili eilanden met kinderen

Hier moet je rekening mee houden op de Gili's

Als je naar de Gili’s gaan dan ga je echt voor zon, zee en strand. De Gili's zijn eilanden waar het leven wat meer heeft stilgestaan al is er de laatste jaren wel een flinke inhaalslag geweest, omdat het een populaire plek is voor toeristen. Op Bali heb je natuurlijk alle comfort en alles is er te krijgen. Het internet op de Gili Eilanden is tegenwoordig best stabiel. Praktische zaken zoals stroom en water zijn beperkt aanwezig dus daarom moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld met koud water doucht in je accommodatie. Bovendien worden accommodaties gedwongen om bewust om te gaan met elektriciteit dus wij hadden in onze accommodatie kaarsen en solar lampen om de kamer 's avonds te verlichten. Geen stekker in het stopcontact dus en maximaal stroom tappen. Daar zit vooral bij de kleinere accommodaties een maximum aan, maar dat heeft dan ook wel weer wat. Als de elektriciteit uitvalt dan is dat vaak in 5 minuten weer opgelost trouwens.

Vakantie op de Gili eilanden met gezin