Vakantie op de Gili eilanden met gezin
Indonesië
Mireille Steegmans
Indonesië
03/01/2021
3 min

Gili eilanden, genieten van zon, zee en strand

03/01/2021
3 min

Ga vanuit Bali met een grote speedboot minimaal een paar dagen naar het motorvoertuigloze eilanden, Gili Meno, Gili Air of Gili Trawangan. Op deze eilanden verplaats je jezelf met paard-en-wagen, op de fiets of lopend. 

Hoe kom je op de Gili eilanden?

Met de boot! Voor alle Gili eilanden geldt: maak als je er bent eens een boottochtje. Met een publieke of privé boot kan je in een paar uur alle eilanden bezoeken en onderweg op verschillende plaatsen prachtig snorkelen. Zeker weten een aanrader als je kinderen dol zijn op zwemmen!


Welke Gili kies je?

Dat ligt eigenlijk vooral aan jullie wensen. Gili Air is qua grootte de middelste van de Gili eilanden. Het grootste en drukste eiland is Gili Trawangan en Gili Meno is het kleinste en rustigste eilandje. Je boekt vanuit Bali heel gemakkelijk zelf een boot naar een van de Gili eilanden. Even rondvragen of bij je accommodatie op Bali navraag doen, want de adresjes wisselen hier zo snel dat het weinig nut zou hebben om hier een tip over te geven. 

Prijzen zijn doorgaans gelijk voor een oversteek, kijk wel even naar de grootte van de boot en de hoeveelheid mensen die erop kan. Het water kan soms best ruw zijn en niet alle kinderen vinden dat leuk (en ouders trouwens ook niet). De kleine 'fast boats' zijn absoluut minder fijn kunnen wij uit eigen ervaring vertellen. Wij hebben geen last van zeeziekte, maar vonden sommige stukken gewoon echt niet prettig. Een grote boot waar meer dan 100 mensen op kunnen is wat trager, maar biedt voor gezinnen echt meer comfort.

Gili Trawangan

Dit is het eiland waar wij het langste verblijven, omdat er veel te doen is. Van hieruit kun je heel gemakkelijk de boot regelen naar de andere eilanden. Witte stranden, leuke plekken om te relaxen en heerlijk eten. Dat kun je gegarandeerd vinden op Gili Trawangan. Je kunt dit eiland in ongeveer 1,5 uur prima rondlopen en genieten van prachtige uitzichten. Zeker in de ochtend als het nog rustig is dan is dit wel een echte aanrader. Kun je de zon zien opkomen als je kinderen toch vroeg uit de veren zijn en dan schuif je het ontbijt naar daarna op. Je kunt in de zomermaanden niet op de bonnefooi naar dit eiland gaan met kinderen en hopen op een leuke accommodatie. Het is hier gewoon echt bomvol dan dus plan!

Tips Gili eilanden met kinderen

Gili Air

Binnen een uurtje kan je makkelijk een rondje om het eilandje lopen. Gili Air is een rustig eiland waar je echt tot rust kan komen aan het strand of in het water. Kinderen zullen zich er snel thuis voelen. Het zeewater is warm en kalm zodat ook de kleine kinderen in het water kunnen spelen. Oudere kinderen kunnen hier vlak bij het strand al snorkelen. Er zijn verschillende restaurantjes op Gili Air waar ook Westere gerechten op de kaart staan. Dit vinden wij altijd prettig als we na een tijdje op reis van de lokale keuken af willen wijken en met een kind is dat helemaal fijn.

Gili Meno

Tussen de middag kan je op Gili Meno lekker lunchen en heel erg goed relaxen op een hagelwit strand net als op andere plekken natuurlijk. Wat maak Gili Meno dan uniek? Gili Meno is ten opzichte van de anderen Gili's echt het meest rustige eilandje. Je kunt er naar een schildpaddenopvang met je kinderen of naar het zoutwatermeer wandelen. Ook om op Gili Meno te komen moet je een bootje nemen. Dat kan vaak via de accommodatie waar je verblijft, zij kennen de weg. Vergeet in ieder geval je snorkel niet, want met een beetje geluk kun je grote zeeschildpadden spotten zonder heel diep te duiken.

Tips voor de Gili eilanden met kinderen

Hier moet je rekening mee houden op de Gili's

Als je naar de Gili’s gaan dan ga je echt voor zon, zee en strand. De Gili's zijn eilanden waar het leven wat meer heeft stilgestaan al is er de laatste jaren wel een flinke inhaalslag geweest, omdat het een populaire plek is voor toeristen. Op Bali heb je natuurlijk alle comfort en alles is er te krijgen. Het internet op de Gili Eilanden is tegenwoordig best stabiel. Praktische zaken zoals stroom en water zijn beperkt aanwezig dus daarom moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld met koud water doucht in je accommodatie. Bovendien worden accommodaties gedwongen om bewust om te gaan met elektriciteit dus wij hadden in onze accommodatie kaarsen en solar lampen om de kamer 's avonds te verlichten. Geen stekker in het stopcontact dus en maximaal stroom tappen. Daar zit vooral bij de kleinere accommodaties een maximum aan, maar dat heeft dan ook wel weer wat. Als de elektriciteit uitvalt dan is dat vaak in 5 minuten weer opgelost trouwens.