Grotten van Han, een geweldig uitje in de Ardennen
De Grotten van Han in het kleine dorpje Han-sur-Lesse vlak bij Rochefort vormen een enorm stelsel van grotten tussen de rivier de Lesse en de Belgische Ardennen in. Het domein van deze grotten is één van de grootste of misschien zelfs wel dé grootste van Europa. Ontdek de magische wereld onder de aarde in de Grotten van Han, een adembenemend grottenstelsel genesteld in het schilderachtige Han-sur-Lesse, vlak bij Rochefort. Al vanaf het moment dat je met de tram richting de ingang van de grotten rijdt, begint het avontuur. De reis door deze verborgen wereld, waar onze kleuter nog dacht dat de tram door de grotten zelf zou rijden, is een ervaring op zich.
Indrukwekkend grottenstelsel van 250 hectare
We stappen in de tram om naar de grotten van Han toe te rijden en dat op zich is al een belevenis voor kinderen. Wij hebben zelf niet echt een idee tot waar de tram rijdt, onze kleuter gaat ervan uit dat de tram door de grot rijdt. We laten hem maar even in de waan. De Grotten van Han zijn bekend en populair en eerlijk gezegd snappen wij dat heel erg goed! Het Domein van de Grotten van Han is een dagje uit dat je in de Ardennen absoluut niet mag missen als je het ons vraagt. We waren van tevoren serieus wat sceptisch, is het wel echt zo mooi die grotten van ons buurland? We hebben wat grottten-vergelijkingsmateriaal, want we waren afgelopen jaar ook in Zuid-Spanje bij de grotten van Maravillas. We kunnen wel stellen dat de Grotten van Han inderdaad in het rijtje horen van indrukwekkende grottenstelsels in Europa. Meer dan 20 miljoen bezoekers gingen je trouwens voor in dit enorme grottenstelsel van 250 hectare. Ter informatie: een hectare is ongeveer twee voetbalvelden…
De Grotten van Han: een verborgen onderwereld in Han-sur-Lesse, behorend tot Europa's grootste grottenstelsels.
Stalagmieten en stalactieten ver onder de grond
Je hebt het niet in de gaten en sommige kinderen kun je het misschien ook maar beter niet vertellen. Al snel zitten we ongeveer 40 meter onder de grond waar we prachtige stalagmieten en stalactieten zien. Ook de gordijnen die je ziet zijn prachtig. Deze gordijnen worden gevormd als de vallende waterdruppels niet steeds vanuit één punt vallen, maar als ze over een breder stuk aan het plafond gaan voordat ze vallen. Eigenlijk vormen ze dan een soort aan elkaar gegroeide stalactieten, een gordijn.
Het is best ongelooflijk om je voor te stellen dat stalagmieten en stalactieten ongeveer 2 tot 3 centimeter groeien…per 100 jaar! Het duurt dus wel even voordat er een zuil wordt gevormd wanneer de stalagmieten en stalactieten elkaar raken. Raak ze ook zeker niet aan, want je verstoort het natuurlijke proces daarmee. Wij ergeren ons aan de mensen die het wel doen en voelden ons soms net een scheidsrechter voor andermans kinderen.
Een tramritje naar de Grotten van Han belooft een avontuur voor kinderen; een onderaardse ontdekkingstocht door een reusachtig grottenrijk.
Een gedeelte van de grot is nog steeds een mysterie
Het grottenstelsel van Han is nog steeds niet helemaal blootgelegd, maar we kunnen wel zeggen dat het al een enorme oppervlakte is. Tijdens de rondleiding kom je ongeveer 500 traptreden tegen en ben je in totaal één uur en 45 minuten onderweg. Ga zelf naar de Grotten van Han om meer te leren over hoe stalagmieten en stalactieten ontstaan. Kom erachter wat een macaroni is en waarom stalagmieten eigenlijk vol zijn en stalactieten hol. Een leerzaam en leuk dagje uit voor het hele gezin.
De rivier de Lesse is trouwens verantwoordelijk voor al het moois wat je ziet in de grotten. Deze rivier stroomt helemaal door de kalkrots. Je ziet de rivier de rotsen ingaan vanuit het Wildpark en als je vervolgens in de grot bent dan zie je diezelfde rivier als je er overheen loopt met de brug. Indrukwekkend!
Uit de grot, tijd om te spelen
Na ongeveer 45 minuten in de grot begint onze kleuter te vragen wanneer we bij de uitgang zijn, voor hem is de tour toch wel net wat te lang. Hij heeft het wel gezien met de gordijnen, trappen, stalagmieten en stalactieten en het stil zijn, de gids moet namelijk in drie talen vertellen. Dat laatste is natuurlijk super en iedereen krijgt volop de aandacht, de gids nam echt alle tijd voor iedereen en voor alle vragen. Als de loopbrug en niet alleen het spreekwoordelijke, maar ook het letterlijke licht aan het eind van de tunnel in zicht is, is onze kleuter helemaal happy. Tijd om naar de speeltuin te gaan, want op de weg naar de grot toe heeft hij een speeltuin gespot. De uitgang is trouwens erg mooi om te zien met het licht dat zo de grot in schijnt. Op het einde worden we nog verrast door de echo van een kanonschot zoals dat vroeger klonk als men de grot in ging. Toen de grot net ontdekt was, ging men met boten over het water de grot in en vanwege angst en het onbekende werden er pistolen meegenomen.
Ondergronds onthult zich een stille wereld van eeuwenoude stalagmieten en stalactieten, groeiend met de traagheid van de tijd.
Het Wildpark is onderdeel van het Domein van de Grotten van Han en heeft niet alleen dieren maar ook prachtige uitzichten en bijzondere flora. Als je naar de Belgische Ardennen gaat is ons advies om zéker een dag vrij te maken om de Grotten van Han en het Wildpark in hetzelfde domein te bezoeken.
Wildpark van het domein, de ‘Big 5’ spotten
We kennen allemaal de beroemde ‘Big 5’ van Afrika, maar heb je wel eens gehoord van de ‘Big 5’ van het Wildpark in Han-sur-Lesse? Dit unieke park is het enige in België waar je deze indrukwekkende Europese dieren kunt spotten. In het Wildpark, dat maar liefst 250 hectare beslaat – dat zijn ongeveer 500 voetbalvelden – reis je met een safaribus of te voet door een prachtig, uitgestrekt landschap waar diverse diersoorten leven.
Het bijzondere aan dit park is dat het dieren huisvest die ooit in onze regio leefden, maar nu dankzij herintroductie weer terug zijn in hun natuurlijke omgeving. Van bruine beren tot Europese bizons, je krijgt hier de kans om zeldzame dieren van dichtbij te zien in een omgeving die hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk nabootst.
De Europese ‘Big 5’ die je hier kunt spotten zijn: de wolf, de lynx, de bruine beer, de Europese bizon en de eland. Wil je de grootste kans om deze dieren actief te zien? Bezoek het park dan vroeg in de ochtend of in de late namiddag, wanneer de dieren het meest actief zijn. Vooral in de zomermaanden kunnen dieren zich tijdens het heetste deel van de dag terugtrekken in de schaduw, waardoor je ze dan minder vaak ziet. Dit is sowieso een hele leuke ervaring die je zeker niet wilt missen tijdens je bezoek aan de Grotten van Han!
Met de safari bus door het Wildpark
Je kunt het Wildpark te voet bezoeken of met de safaribus en omdat het koud is en de afstanden in het Wildpark toch best wel groot zijn met een kleuter en zonder buggy besluiten wij om de safaribus te pakken. Je kunt in de safaribus zowel hoog als laag zitten en je hebt goed uitzicht naar alle kanten. Fijn voor kleine kinderen, want die kunnen zo ook alles goed zien. De safaribus rijdt een flinke ronde langs de dieren en het is mooi hoe dicht we hierdoor bij de dieren kunt komen. Met de Oeros en de Poitou stonden we letterlijk oog in oog. Met de safaribus stop je onderweg ook een aantal keren om te kijken naar het uitzicht en je komt ook bij ingang van de Grot van Han, de rivier de Lesse stroomt hier de grot in.
Het is werkelijk betoverend om te observeren hoe de dieren vrij rondlopen in deze uitgestrekte natuurlijke oase, waardoor het park een uitzonderlijke plek van schoonheid en vrijheid is.
Wij vinden het echt een hele grote pré dat de dieren in het Wildpark net even anders zijn dan in de meeste dierentuinen. Je ziet ongeveer 20 soorten beschermde dieren zoals het everzwijn wat een typisch dier voor de Ardennen is. Wel snel doorrijden alstublieft, de everzwijnen stinken best wel. Verder staan we oog in oog met wolven, uilen, de lynx, wilde paarden en het Przewalski-paard. Die laatste herinner ik me vooral uit het jaarlijkse Nationaal Dictee. Je kunt de hele route met de safaribus rijden of onderweg uitstappen en te voet verder gaan, terug naar de uitgang. Je hebt dan wel wat meer tijd om de dieren en vooral ook de kuddes goed te zien. Het is echt een mooi gezicht zo in de verte.
Wandelen naar de dieren
Zelf door het park lopen heeft een aantal voordelen. Je kunt je eigen tempo bepalen en even blijven hangen om te kijken bij dieren die je fascinerend vindt. En je kunt zomaar op plaatsjes stuiten zoals hieronder. We twijfelden over de geschiktheid van deze foto op een site over vakanties met kinderen, maar beseften ons toen dat iedereen dit mee kan maken. De dieren zijn niet te regiseren. We hebben onze kleuter wel even wat moeten uitleggen over dat dieren anders tikkertje spelen… Wat zou jij zeggen?
Maar het grootste voordeel is toch wel dat je de dieren van bovenaf kunt bekijken en ook toegang hebt tot de platforms in de bomen. We waren bijna uit de safaribus gestapt toen we deze platforms zagen, serieus wat is dat gaaf met kinderen! We hadden alleen geen zin in teruglopen in de namiddag, want het werd best snel kouder. De paden in het Wildpark zijn met een buggy trouwens goed begaanbaar.
Als je zelf naar de ingang van de grot loopt, waar de rivier de Lesse de grot in gaat dan heb je wat langer de tijd om hier te kijken. Het is bijna niet voor te stellen dat het water zodra het in de grot is door een soort van sifon 45 meter naar beneden gaat en dan verder stroomt. Wat is de natuur toch mooi en leuk om met kinderen te ontdekken. We merken dat we een aantal jaren geleden echt veel minder van de natuur konden genieten dan nu met een kind.
Trek door het immense landschap van 250 hectare, waar je, of je nu kiest voor de safari car of een wandeling te voet, oog in oog komt te staan met fascinerende diersoorten in hun natuurlijke habitat.
Uniek: slapen tussen de beren!
Ik kan met nog goed herinneren dat mijn neefje van 4 jaar naar Canada ging, op reis met de camper. Op één van de ochtenden zat hij aan het ontbijt naar buiten te kijken en zag aan de andere kant van het raam een grizzly beer. Hoe vet is dat? Je kunt bij het Wildpark in het Domein van de Grotten van Han overnachten tussen de beren in een blokhut! Deze pelsjagershut in het Wildpark ligt op een paar meter van het verblijf van de beren Willy en Marlene. Hier kun je overnachten met je gezin of met de hele familie, want er is plaats genoeg. Je maakt na sluitingstijd een privéwandeling in het hart van het Wildpark, om precies te zijn in droge vallei van de Lesse. Het is zelfs ook nog optioneel om een gespecialiseerde animator/dierengids in te huren voor een bezoek aan het Wildpark. Bij terugkomst in je pelsjagershut staat er afhankelijk van het seizoen een lekkere BBQ, steengrill-maaltijd of raclette op je te wachten. We love raclette, maar dat krijg je alleen in de winterperiode. Vervolgens kun je maximaal uit je raam kijken en de beren zien en ’s avonds gaan slapen midden in de natuur. In de ochtend word je gewekt door de vogels en de andere dierengeluiden, erg bijzonder. Een overnachting is niet goedkoop overigens, maar dus wel ontzettend bijzonder!
Eerst het Wildpark of naar de grotten van Han?
Wij waren in December in de grotten van Han en het Wildpark. Er lag geen sneeuw, maar je merkte dat het aan het eind van de middag kouder werd. Wij bezochten zelf eerst de Grotten van Han en daarna het Wildpark. Ons advies is om dit om te draaien als het koud weer is, zodat je ’s ochtends en aan het begin van de middag in het Wildpark rondloopt en ’s middags als het afkoelt de grotten ingaat. Hier is het sowieso wat kouder en de buitentemperatuur heeft hier geen invloed op. Je zit grotendeels 40 meter of meer onder de grond. Als het ’s zomers warm is kunnen wij ons ook goed voorstellen dat het fijn is om juist ’s middags in de grotten te zijn. Een vestje meenemen voor de kinderen kan dan wel slim zijn. Han 1900 is leuk om doorheen te lopen, maar zouden wij aanraden om pas aan het eind van de dag te bezoeken.
Verankerd in het adembenemende Domein van de Grotten van Han, biedt het Wildpark een verrijkende ervaring met zijn scala aan dieren, panoramische vergezichten en unieke plantenwereld.
Speeltuin bij de Grotten van Han
De speeltuin bij de Grotten van Han is een ideale plek voor kinderen om zich helemaal uit te leven. Deze ruime en moderne speeltuin biedt leuke klim- en klautermogelijkheden, waardoor er voor elke leeftijd wel iets te ontdekken valt. Wat deze speeltuin extra bijzonder maakt, is dat het ook toegankelijk is voor mindervalide kinderen, zodat echt iedereen kan meedoen. Ouders kunnen ontspannen in de picknickzones of een hapje eten bij het restaurant, terwijl de kinderen zich vermaken. Daarnaast ligt de speeltuin vlak naast de mini-boerderij, waar kinderen kennis kunnen maken met allerlei boerderijdieren. Een perfecte plek voor een pauze tijdens een dag vol avontuur op het Domein van de Grotten van Han!
Praktische informatie voor je bezoek met kinderen
- In de zomerperiode kun je prima wat te eten vinden in het dorpje en zijn de stalletjes ook open op het Domein. Wij waren blij dat we wat te eten hadden meegenomen, want de meeste restaurants waren dicht.
- Koop je tickets vooraf online en profiteer van kortingen. Met een Pass Han kun je naar de Grotten en het Wildpark. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.
- Bezoek Visit Wallonia voor meer informatie en inspiratie.
- Lees onze artikelen over de Ardennen met kinderen voor meer reistips en inspiratie.
Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.