arrow_drop_up arrow_drop_down

Gratis tips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Leuk, ik zoek inspiratie!
Your information is safe with us
6 januari 2018 

Grotten van Han, must do in de Ardennen

De Grotten van Han in het kleine dorpje Han-sur-Lesse vlakbij Rochefort vormen een enorm stelsel van grotten tussen de rivier de Lesse en de Belgische Ardennen in. Het domein van deze grotten is één van de grootste of misschien zelfs wel dé grootste van Europa.

Domein van de Grotten van Han, dagvullend programma

We beginnen ons bezoek aan het Domein van de Grotten van Han aan de hoofdweg van Han-sur-Lesse, daar is de entree. In de winterperiode is het lekker rustig hier en kun je je auto tegenover de ingang parkeren op het grote parkeerterrein naast de kerk. Je hoeft dan ook geen parkeergeld te betalen. Het Domein is enorm groot, dus zorg dat je ’s ochtends echt op tijd bent met je kroost, wij kwamen zelfs tijd te kort. Het totale Domein bestaat uit:

  • Grotten van Han: ga met de tram naar de ingang van de grotten en loop hier zelf met een gids;
  • Het Wildpark: ga te voet het park in of stap aan boord van een safari car (inbegrepen in je ticket);
  • Han 1900: terug naar 1900 om kennis te maken met het plattelandsleven en de ambachtslui in 50 scenes die zijn opgezet.

Bij de ingang kun je kiezen of je eerst de grotten wilt bezoeken of eerst het Wildpark. Onze persoonlijke voorkeur is om eerst het Wildpark te bezoeken, je bent hier namelijk het meeste tijd mee kwijt. Wij bezochten zelf eerst de grotten en konden daardoor niet op ons gemak naar alle dieren kijken, het was tegen sluitingstijd. In de grotten weet je gewoon dat je ongeveer 1,5 uur kwijt bent en als je de laatste tour haalt dan is het goed.

Grotten van Han België

De stalagmieten en stalactieten zijn indrukwekkend om te zien

Indrukwekkend grottenstelsel van 250 hectare

We stappen in de tram om naar de grotten van Han toe te rijden en dat op zich is al een belevenis voor kinderen. Wij hebben zelf niet echt een idee tot waar de tram rijdt, onze kleuter gaat er vanuit dat de tram door de grot rijdt. We laten hem maar even in de waan. De Grotten van Han zijn bekend en populair en eerlijk gezegd snappen wij dat heel erg goed! Het Domein van de Grotten van Han is een dagje uit dat je in de Ardennen absoluut niet mag missen als je het ons vraagt. We waren van tevoren serieus wat sceptisch, is het wel echt zo mooi die grotten van ons buurland? We hebben wat grottten-vergelijkingsmateriaal, want we waren afgelopen jaar ook in Zuid-Spanje bij de grotten van Maravillas. We kunnen wel stellen dat de Grotten van Han inderdaad in het rijtje horen van indrukwekkende grottenstelsels in Europa. Meer dan 20 miljoen bezoekers gingen je trouwens voor in dit enorme grottenstelsel van 250 hectare. Ter informatie: een hectare is ongeveer twee voetbalvelden…

Tram grotten van Han

De tram brengt je tot aan de ingang van de grotten, een leuke rit met kinderen!

Stalagmieten en stalactieten ver onder de grond

Je hebt het niet in de gaten en sommige kinderen kun je het misschien ook maar beter niet vertellen. Al snel zitten we ongeveer 40 meter onder de grond waar we prachtige stalagmieten en stalactieten zien. Ook de gordijnen die je ziet zijn prachtig. Deze gordijnen worden gevormd als de vallende waterdruppels niet steeds vanuit één punt vallen, maar als ze over een breder stuk aan het plafond gaan voordat ze vallen. Eigenlijk vormen ze dan een soort aan elkaar gegroeide stalactieten, een gordijn.

Het is best ongelooflijk om je voor te stellen dat stalagmieten en stalactieten ongeveer 2 tot 3 centimeter groeien…per 100 jaar! Het duurt dus wel even voordat er een zuil wordt gevormd wanneer de stalagmieten en stalactieten elkaar raken. Raak ze ook zeker niet aan, want je verstoort het natuurlijke proces daarmee. Wij ergeren ons aan de mensen die het wel doen en voelden ons soms net een scheidsrechter voor andermans kinderen.

Een gedeelte van de grot is nog steeds een mysterie

Het grottenstelsel van Han is nog steeds niet helemaal blootgelegd, maar we kunnen wel zeggen dat het al een enorme oppervlakte is. Tijdens de rondleiding kom je ongeveer 500 traptreden tegen en ben je in totaal één uur en 45 minuten onderweg. Ga zelf naar de Grotten van Han om meer te leren over hoe stalagmieten en stalactieten ontstaan. Kom erachter wat een macaroni is en waarom stalagmieten eigenlijk vol zijn en stalactieten hol. Een leerzaam en leuk dagje uit voor het hele gezin.

De rivier de Lesse is trouwens verantwoordelijk voor al het moois wat je ziet in de grotten. Deze rivier stroomt helemaal door de kalkrots. Je ziet de rivier de rotsen ingaan vanuit het Wildpark en als je vervolgens in de grot bent dan zie je diezelfde rivier als je er overheen loopt met de brug. Indrukwekkend!

Grotten Van Han-sur-Lesse

Met de loopbrug over de rivier die je onder in de grotten kunt zien

Uit de grot, tijd om te spelen

Na ongeveer 45 minuten in de grot begint onze kleuter te vragen wanneer we bij de uitgang zijn, voor hem is de tour toch wel net wat te lang. Hij heeft het wel gezien met de gordijnen, trappen, stalagmieten en stalactieten en het stil zijn, de gids moet namelijk in drie talen vertellen. Dat laatste is natuurlijk super en iedereen krijgt volop de aandacht, de gids nam echt alle tijd voor iedereen en voor alle vragen. Als de loopbrug en niet alleen het spreekwoordelijke maar ook het letterlijke licht aan het eind van de tunnel in zicht is, is onze kleuter helemaal happy. Tijd om naar de speeltuin te gaan, want op de weg naar de grot toe heeft hij een speeltuin gespot. De uitgang is trouwens erg mooi om te zien met het licht dat zo de grot in schijnt. Op het einde worden we nog verrast door de echo van een kanonschot zoals dat vroeger klonk als men de grot in ging. Toen de grot net ontdekt was, ging men met boten over het water de grot in en vanwege angst en het onbekende werden er pistolen meegenomen.

Praktische informatie

De speeltuin is een fijne afwisseling voor de kinderen om lekker te klimmen en klauteren. In de zomerperiode kun je ongetwijfeld prima wat te eten vinden in het dorpje en zijn de stalletjes ook open op het Domein. Wij waren blij dat we wat te eten hadden meegenomen, want de meeste restaurants waren dicht en wat er open was zag er niet bijzonder aantrekkelijk uit. Bovendien hadden we wat haast om ook het Wildpark te bezoeken en goed te kunnen zien!

Koop je tickets vooraf online en profiteer van kortingen. Met een Pass Han (€ 27,50 seizoen 2016) kun je naar de Grotten en het Wildpark. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

Meer informatie op www.grotte-de-han.be

Domein Grotten van Han

De uitgang van de grotten is prachtig, bereid je voor op een kanonschot…

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

Stapsgewijs worden wereld de ‘COVID-19 maatregelen’ versoepeld. We krijgen steeds meer bewegingsvrijheid. Durven voorzichtig weer (vakantie)plannen te maken. Eropuit te gaan. Maar deze situatie kan zomaar ineens veranderen. Deze zomer laten we je graag zien hoe mooi Nederland is, wij hebben zelf besloten om in eigen land te blijven. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen.