Grotten van Han met kinderen
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
08/19/2021
5 min

Grotten van Han, een geweldig uitje in de Ardennen

08/19/2021
5 min

De Grotten van Han in het kleine dorpje Han-sur-Lesse vlak bij Rochefort vormen een enorm stelsel van grotten tussen de rivier de Lesse en de Belgische Ardennen in. Het domein van deze grotten is één van de grootste of misschien zelfs wel dé grootste van Europa. Ontdek de magische wereld onder de aarde in de Grotten van Han, een adembenemend grottenstelsel genesteld in het schilderachtige Han-sur-Lesse, vlak bij Rochefort. Al vanaf het moment dat je met de tram richting de ingang van de grotten rijdt, begint het avontuur. De reis door deze verborgen wereld, waar onze kleuter nog dacht dat de tram door de grotten zelf zou rijden, is een ervaring op zich.

Grotten van Han met kinderen

Indrukwekkend grottenstelsel van 250 hectare

We stappen in de tram om naar de grotten van Han toe te rijden en dat op zich is al een belevenis voor kinderen. Wij hebben zelf niet echt een idee tot waar de tram rijdt, onze kleuter gaat ervan uit dat de tram door de grot rijdt. We laten hem maar even in de waan. De Grotten van Han zijn bekend en populair en eerlijk gezegd snappen wij dat heel erg goed! Het Domein van de Grotten van Han is een dagje uit dat je in de Ardennen absoluut niet mag missen als je het ons vraagt. We waren van tevoren serieus wat sceptisch, is het wel echt zo mooi die grotten van ons buurland? We hebben wat grottten-vergelijkingsmateriaal, want we waren afgelopen jaar ook in Zuid-Spanje bij de grotten van Maravillas. We kunnen wel stellen dat de Grotten van Han inderdaad in het rijtje horen van indrukwekkende grottenstelsels in Europa. Meer dan 20 miljoen bezoekers gingen je trouwens voor in dit enorme grottenstelsel van 250 hectare. Ter informatie: een hectare is ongeveer twee voetbalvelden…


De Grotten van Han: een verborgen onderwereld in Han-sur-Lesse, behorend tot Europa's grootste grottenstelsels.


Tram bij Grotten van Han

Stalagmieten en stalactieten ver onder de grond

Je hebt het niet in de gaten en sommige kinderen kun je het misschien ook maar beter niet vertellen. Al snel zitten we ongeveer 40 meter onder de grond waar we prachtige stalagmieten en stalactieten zien. Ook de gordijnen die je ziet zijn prachtig. Deze gordijnen worden gevormd als de vallende waterdruppels niet steeds vanuit één punt vallen, maar als ze over een breder stuk aan het plafond gaan voordat ze vallen. Eigenlijk vormen ze dan een soort aan elkaar gegroeide stalactieten, een gordijn.

Het is best ongelooflijk om je voor te stellen dat stalagmieten en stalactieten ongeveer 2 tot 3 centimeter groeien…per 100 jaar! Het duurt dus wel even voordat er een zuil wordt gevormd wanneer de stalagmieten en stalactieten elkaar raken. Raak ze ook zeker niet aan, want je verstoort het natuurlijke proces daarmee. Wij ergeren ons aan de mensen die het wel doen en voelden ons soms net een scheidsrechter voor andermans kinderen.


Een tramritje naar de Grotten van Han belooft een avontuur voor kinderen; een onderaardse ontdekkingstocht door een reusachtig grottenrijk.


Grotten van Han met kinderen

Een gedeelte van de grot is nog steeds een mysterie

Het grottenstelsel van Han is nog steeds niet helemaal blootgelegd, maar we kunnen wel zeggen dat het al een enorme oppervlakte is. Tijdens de rondleiding kom je ongeveer 500 traptreden tegen en ben je in totaal één uur en 45 minuten onderweg. Ga zelf naar de Grotten van Han om meer te leren over hoe stalagmieten en stalactieten ontstaan. Kom erachter wat een macaroni is en waarom stalagmieten eigenlijk vol zijn en stalactieten hol. Een leerzaam en leuk dagje uit voor het hele gezin.

De rivier de Lesse is trouwens verantwoordelijk voor al het moois wat je ziet in de grotten. Deze rivier stroomt helemaal door de kalkrots. Je ziet de rivier de rotsen ingaan vanuit het Wildpark en als je vervolgens in de grot bent dan zie je diezelfde rivier als je er overheen loopt met de brug. Indrukwekkend!

Grotten van Han met kleine kinderen

Uit de grot, tijd om te spelen

Na ongeveer 45 minuten in de grot begint onze kleuter te vragen wanneer we bij de uitgang zijn, voor hem is de tour toch wel net wat te lang. Hij heeft het wel gezien met de gordijnen, trappen, stalagmieten en stalactieten en het stil zijn, de gids moet namelijk in drie talen vertellen. Dat laatste is natuurlijk super en iedereen krijgt volop de aandacht, de gids nam echt alle tijd voor iedereen en voor alle vragen. Als de loopbrug en niet alleen het spreekwoordelijke, maar ook het letterlijke licht aan het eind van de tunnel in zicht is, is onze kleuter helemaal happy. Tijd om naar de speeltuin te gaan, want op de weg naar de grot toe heeft hij een speeltuin gespot. De uitgang is trouwens erg mooi om te zien met het licht dat zo de grot in schijnt. Op het einde worden we nog verrast door de echo van een kanonschot zoals dat vroeger klonk als men de grot in ging. Toen de grot net ontdekt was, ging men met boten over het water de grot in en vanwege angst en het onbekende werden er pistolen meegenomen.

Ondergronds onthult zich een stille wereld van eeuwenoude stalagmieten en stalactieten, groeiend met de traagheid van de tijd.

Praktische informatie

De speeltuin is een fijne afwisseling voor de kinderen om lekker te klimmen en klauteren. In de zomerperiode kun je ongetwijfeld prima wat te eten vinden in het dorpje en zijn de stalletjes ook open op het Domein. Wij waren blij dat we wat te eten hadden meegenomen, want de meeste restaurants waren dicht en wat er open was zag er niet bijzonder aantrekkelijk uit. Bovendien hadden we wat haast om ook het Wildpark te bezoeken en goed te kunnen zien! Koop je tickets vooraf online en profiteer van kortingen. Met een Pass Han kun je naar de Grotten en het Wildpark. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Tips bezoek Grotten van Han

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.