Grube Bendisberg trotseren met helm en hoofdlampje
Het is zaterdagochtend en we rijden door de sneeuw de berg op naar de bezoekersmijn van Grube Bendisberg. Dit is de plek waar oude mijntradities tot leven komen en waar je een kijkje neemt in het gesteente van de aarde. Reuze interessant, zeker voor kleine wereldreizigers die veel willen weten!
Wij komen goed beslagen ten ijs
Bij aankomst maken we kennis met Dr. Volker Reppke en zijn broer. Volker is mineralogist, oftewel: hij is een lopende encyclopedie als het gaat over mineralen, hun ontstaan, uiterlijk en hun rol in de geologie. Indrukwekkend hoeveel hij kan vertellen en we hangen al snel aan zijn lippen. We hebben geluk dat wij op deze sneeuwdag alleen zijn tijdens de excursie dus we kunnen hem in ons beste Duits veel vragen stellen. We beginnen onze tour met uitleg over de mijn Grube Bendisberg. Op een soort van maquette maken we kennis met de 3 lagen tellende mijn waarvan je met kinderen tot en met 12 jaar alleen de eerste laag kunt bezoeken.
Door de uitleg van Volker is het kijken naar de stenen en het leren over de ertsmijn dubbel zo interessant! Op deze manier weten we ook echt wat we gaan zien in de mijn en door de heldere informatie kunnen we alles prima volgen in het Duits. Zelfs Gijs -die weinig tot geen Duits spreekt- kan het verhaal van Volker goed volgen. Eerst waren we wat huiverig voor de rondleiding volledig in het Duits. Is dat handig met een kind dat geen Duits spreekt? Het blijkt geen enkel probleem! Wij krijgen zin om de smalle tunnels, verkleuringen van het gesteente en de ondergrondse tunnels met eigen ogen te gaan zien. Bovendien schijnen er 7 dwergen onder de grond te leven bij Grube Bendisberg…
Grube Bendisberg here we come!
Na uitgebreide informatie en een sanitaire stop is het tijd om de mijn zelf in te gaan. We krijgen allemaal een helm inclusief hoofdlampje, ook onze baby. Dit is een absolute must, want de kans dat je je hoofd anders stoot is heel reëel. Als we het diepe donkere gat van Grube Bendisberg inkijken wordt onze 7-jarige even stil. Gaan we hierin mama? Ja! Volker vertelt dat dit het punt is waarop er regelmatig kinderen omdraaien. Wij niet, Grube Bendisberg here we come…inclusief baby!
We krijgen uitleg over hoe er in de mijn werd gewerkt, hoe de mijnwerkers leefden en sliepen. En op welke manier er gewerkt werd. Je ziet heel duidelijk de mineralen in deze mijn lopen. Volker vertelt ons over hoe hier ook kinderarbeid voorkwam. Lucas staat met zijn oren te klapperen; moesten kinderen echt zo’n zwaar werk doen? Maar hoezo was dat handig dan? Kinderen hoeven niet te werken, toch? Het roept een heleboel vragen en gespreksstof op! Na een lange stilte zegt hij: ik ben blij dat ik nu leef en niet een paar honderd jaar geleden mama. Die bewustwording en waarderen wat je nu hebt, dat is één van de essenties om te reizen met kinderen voor ons.
Kun jij de kabouters vinden?
Deze tour valt zeker weten in de smaak bij nieuwsgierige kinderen die zelf ook het besef hebben wat een mijn is en vragen kunnen stellen. Onderweg kunnen kinderen speuren naar de zeven dwergen wat het extra leuk maakt. Maar het meest interessant is toch wel die oude telefoon waarmee gebeld werd naar de buitenwereld, de wissel en de mijnkarretjes zelf. Klein en handzaam, zodat er prima een kind in kan. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat hier gewerkt werd, het is bijna onmenselijk. Voor die tijd natuurlijk volkomen normaal om werkdagen te maken van 16 uur, dan te gaan slapen en vervolgens weer aan het werk te gaan. Dit stuk is voor een kind onbegrijpelijk, in ieder geval wel voor die van ons. Voor kinderen die alle kabouters spotten is er aan het eind van de tour trouwens een leuke attentie.
Handige tips voor je bezoek aan de mijn
Je bezoekt een mijn, dus er zijn wat dingen die handig zijn om te weten en/of mee te nemen:
- Trek stevige schoenen aan die vies mogen worden. Dit is geen plek om met slippers of sandalen te bezoeken!
- Ga met kinderen eerst even naar het toilet voordat je naar binnen gaat in de mijn, de tour duurt zeker een uur en er zijn geen toiletten onderweg.
- Kleding kan vies worden (vooral bij kinderen) dus trek niet je schone zondagsoutfit aan.
- De temperatuur is ongeveer 8 graden in de mijn en de luchtvochtigheid is ongeveer 80%, doe wat laagjes aan en in ieder geval een jas.
- Doe absoluut een helm met lamp op (deze worden verstrekt bij aanvang).
- Last van claustrofobie? Ga dan niet naar binnen (maar dat had je zelf vast ook al bedacht dan).
Klimmen in Grube Bendisberg
Voor papa’s en mama’s die avontuur zoeken: er kan geklommen worden in de schacht van de Bendisberg-mijn. Natuurlijk vooraf reserveren. Wij hebben even in de schacht kunnen kijken waarvan we het hoogste punt niet zagen. Persoonlijk zou ik de joker inzetten voor een klimpartij hier, maar als je van klimmen houdt, is dit absoluut een unieke en bijzondere plek om te klimmen.
Boek je tour en kom in het weekend
Als laatste nog wat praktische informatie. Grube Bendisberg is niet op eigen gelegenheid te bezoeken, de mijn is doordeweeks enkel te bezoeken op aanvraag. Deze mijn wordt namelijk volledig door vrijwilligers gerund en omdat het absoluut geen plek is die onder enorm toerisme wordt bedolven, is Grube Bendisberg beperkt open. Op zaterdag, zondag en op feestdagen zijn er met regelmaat wél diverse rondleidingen door de ertsmijn van Grube Bendisberg. Je moet hiervoor sowieso even contact opnemen en jezelf aanmelden zodat je zeker weet dat er nog voldoende plaats is.
Normaliter zijn er rondleidingen om 11.00, 14.00 en 16.00 uur, meld je even aan via www.grube-bendisberg.de. Volwassenen betalen € 8,00, kinderen betalen € 6,00 en kinderen onder de 7 jaar kunnen gratis naar binnen bij Grube Bendisberg (prijspeil juni 2019). Er gelden kortingen voor gezinnen, kijk daarvoor op de website van Besucherbergwerk Grube Bendisberg.