Jakarta met kinderen, een hele andere wereld
Indonesië
Mireille Steegmans
Indonesië
10/18/2015
3 min

Jakarta met kinderen, een hele andere wereld

10/18/2015
3 min

Jakarta met kindere, Whether you love it or hate it, there is no escaping. This ‘Big Durian’ is filled with all the good and bad of Indonesian life!

Naar Jakarta met Cathay Pacific

Wij zijn keurig op tijd geland op Jakarta met Cathay Pacific na een tussenstop om half 7 ’s ochtends in Hong Kong. Een half uur eerder dan verwacht stonden we op een leeg airport in Hong Kong en de sushi bar was helaas niet open. De eerste vlucht met Cathay super, de tweede vlucht was nog steeds prima maar iets minder subliem vanwege de beenruimte die berekend was op kleine mensen. Bij aankomst op op Jakarta een hele papierwinkel geregeld – zoals gebruikelijk in Azië – en we zijn helemaal gedesinfecteerd. Ready to go to Jakarta city dus!

Jakarta met kinderen, blijven of niet?

Op het airport meteen een ticket geregeld van Yogyakarta naar Denpasar en ook een pin-poging gedaan. Na even zoeken hebben we dan toch het astronomische bedrag van 400.000 Rupiah gepint. Wij dachten dat het vrij veel was aangezien 1.000.000 Rupiah het maximale was. Uiteindelijk bleek het € 28,- te zijn! Dus dat hebben we vanmiddag iets anders gedaan bij de pinautomaat waar 1.500.000 de max was en we dus nu echt even miljonair zijn met het astronomische bedrag van € 107,- op zak. En nu de stad in, we pakken de taxi en krijgen serieus even een cultuurshock. Onze eerste indruk van Jakarta? Ga zo zo snel mogelijk weg uit deze vervuilde warme stad met je kinderen.

Kindvriendelijk hotel in Jakarta

Even kort over Jakarta. We verblijven in Novotel Mangga Dua Hotel en dat blijkt één van de luxere hier te zijn. Bovendien ligt het af afgeschermd van de ‘normale’ straat, dus dat geeft een veilig gevoel en dat is voor gezinnen erg prettig. Voor zover je hier over normale straten kunt praten overigens. Jakarta is extremely crowded, iedereen rijdt hier echt door elkaar. Bangkok is er niets bij! Er komen heel wat ondefinieerbare geuren je neus in als je hier over straat loopt. Maar we hadden het niet willen missen! Of je hier met kinderen echt naartoe moet gaan? Onze eerlijke mening? Nee, sla Jakarta lekker over. Land hier en reis direct door over land of door de lucht.

Uit eten bij Restaurant Jimbaran

Gisterenavond zijn we bij ‘Jimbaran Bali’ gaan eten. Een gezellig restaurantje waar iedereen twee woorden Engels spreekt, dus we hebben de vis gewoon aangewezen. De kaart was toch onleesbaar voor ons. Heerlijk genoten van gekruide BBQ-king-size-gamba’s gegeten met nasi goreng en niet te vergeten de squids. Vanmiddag zijn we dus nog even teruggegaan om de krab ook uit te proberen, die op locale wijze was bereid. Absolutely great

We gaan zometeen weer naar Jimbaran Restaurant, want er lag ook nog wat meer onbekende vis die vast ook goed is. Dit restaurant is ook goed bekend bij de locals dus dat zegt genoeg. Meteen een goede tip voor alle reizigers: ga zitten waar de locals zitten en laat je niet afschrikken doordat het restaurant er eigenlijk niet uitziet.

De stad Jakarta ontdekken

Gisterenavond waren we doodop, dus na een cocktail in het hotel en het eten zijn we voor een heerlijke full body massage gegaan. Heerlijk! Dat was ook wel even nodig, want de reis en de drukte van de laatste weken hebben er aardig ingehakt. Vannacht dus geslapen als roosjes en na een ochtendje uitslapen ging het weer vrij aardig. We hebben vandaag Jakarta doorkruist met de taxi. Wederom was het vies, maar Jakarta kent absoluut zijn mooie plekjes. Plaza Indonesia is de luxe shopping mall hier. Het is net Dubai, ook deze shopping mall is namelijk leeg.

Sunda Kelapa, de haven van Jakarta

Verder zijn we naar de Sunda Kelapa geweest om de ‘schooners’ te bekijken, er zitten mooie schepen tussen hier in de haven en vooral de sfeer is gewoon gaaf. Nadat we gedropt zijn door de cab was het een extreem geval van ‘hand op de knip’. Maar de foto’s zijn geschoten en wij zijn daarna meteen weg gesprint, nog even vriendelijk lachend naar wat vaag kijkende mensen.

Ondanks deze vieze stad vermaken wij ons hier prima. Hierna gaan we met de trein naar Bandung. First class en airco natuurlijk. Dan is alle hectiek van Jakarta achter ons. Op naar de rust en het schone gedeelte van Indonesië. Jakarta in een paar zinnen samengevat, dit omschrijft de stad perfect: Whether you love it or hate it, there is no escaping Jakarta, Indonesia’s overweight capitol. This ‘Big Durian’ is filled with all the good and bad of Indonesian life. Hier hebben we alleen nog aan toe te voegen dat je Jakarta niet moet overslaan bij je trip naar Indonesië, maar dat een paar dagen meer dan voldoende is.

Zoek je nog fijne plekjes om te overnachten tijdens jullie rondreis door Indonesië met het gezin? Wij hebben onze tips voor kindvriendelijke hotels in Indonesië om heerlijk te overnachten voor je verzameld!