Laan met sfinxen tussen Luxor en Karnak tempel
Egypte
Daphne Liebrand
Egypte
10/11/2024
10 min

Eeuwenoud Luxor, indrukwekkende tempels en historie

10/11/2024
10 min

Is Luxor leuk genoeg om met kinderen te ontdekken? Zeker weten! Luxor biedt een perfecte mix van cultuur, avontuur en ontspanning, waardoor het een fijne plek is om te ontdekken voor gezinnen. In dit blog deel ik hoe je de stad met kinderen kunt verkennen, van indrukwekkende tempels tot unieke activiteiten zoals een felukka tour over de Nijl. Luxor is bovendien een stuk rustiger en aangenamer dan het drukke Caïro met kinderen, wat de ervaring nog fijner maakt voor jonge reizigers. In mijn andere blog schreef ik over de uitstapjes die we in Caïro maakten, een stad vol geschiedenis en hectiek. Maar nu neem ik je mee naar Luxor en vertel ik hoe je van Cairo naar Luxor reist met je gezin en welke bezienswaardigheden je zeker niet mag missen.

De nachttrein met kinderen van Cairo naar Luxor

Het is nog een heel eind van Cairo naar Luxor en daarom kiezen wij voor een reis met de nachttrein. In de trein hebben we twee naast elkaar gelegen slaapcoupés met een tussendeur gereserveerd. Voor we gaan slapen krijgen we een maaltijd en dan is het tijd om de lichten uit te doen. Het zal mij benieuwen of we zullen slapen. De trein schudt heen en weer, piept en kraakt en het lijkt of de machine met zijn auto door de avondspits in Caïro rijdt! Tegen zes uur klopt een van de medewerkers op onze deur om ons te wekken. Dat is een uurtje later dan de bedoeling is. De trein heeft gedurende de nacht de aankomsttijd met een uur vertraagd. Wat ons betreft niet heel erg, want Barry en ik hebben niet bijster veel geslapen. We vinden het al knap dat de kinderen wel goed - maar te kort - hebben liggen knorren. We krijgen een ontbijtje en arriveren in Luxor als de zon net begint op te komen.

In de nachttrein

Ochtend in de Luxor nachttrein

De Luxor tempel

De Luxor tempel staat midden in Luxor. Deze tempel is gebouwd door heel veel verschillende farao’s vanaf de 18e dynastie. Dat is de bloedlijn van bekende farao’s waaronder Toetanchamon, een aantal Toetmosisen en Hatsjepsoet. Ahmose I – de eerste farao van de 18e dynastie - verwisselde de hoofdstad Gizeh (Cairo) voor Thebe (Luxor). Hij was degene die startte met de bouw van de Luxor tempel. Iedere farao na hem bouwde verder aan het complex waardoor je hier heel veel verschillende beelden, zuilen, afbeeldingen van ceremoniën, goden, taferelen en farao’s uit verschillende tijdperken vindt. Je voelt je ongelofelijk klein als je tussen de enorme zuilen wandelt. De kinderen vinden het overigens ook een goede plek om verstoppertje te spelen. Omdat onze trein heel vroeg is aangekomen, zijn wij als een van de eerste in deze tempel. Dan is verstoppertje spelen zonder je kinderen kwijt te raken nog wel te doen. In de loop van de ochtend wordt het een stuk drukker.

De Karnak tempel

De Luxor en Karnak tempel zijn door een drie kilometer lange sfinxenlaan met elkaar verbonden. Er wordt ons verteld dat je niet van Luxor naar Karnak mag lopen, maar uiteraard lopen we vanuit beide tempels wel een stukje van de laan. De Karnak tempel is nog veel groter, imposanter en drukker dan de Luxor tempel. Behalve hoge zuilen, wanden vol hiërogliefen en afbeeldingen, metershoge beelden, tempels in tempels en sfinxen ligt hier ook een gigantisch meer. Bij het meer vind je de scarabeetle. Loop drie rondjes om de scarabeetle voor geluk. En geluk hebben we. We worden door een bewaker toegelaten tot een openlucht deel van de tempel waar verder geen toeristen komen. Vervolgens mogen we van een andere opzichter de voor het publiek gesloten Opet tempel bekijken. Zoiets moois hebben we niet eerder gezien hier. De tempel is behoorlijk goed bewaard gebleven, waardoor er nog heel veel kleuren te bewonderen zijn. De goede man moest er wel 50 Egyptische ponden voor hebben en de man met de sleutel 20, maar dat is het zeker waard. We verkennen de rustige stukken van het complex en met kinderen is dat wel zo fijn.

Karnak tempel met kinderen

Luxor tempel

Het is nog een heel eind van Cairo naar Luxor en daarom kiezen wij voor de nachttrein. De trein schudt heen en weer, piept en kraakt zijn best! Tegen zes uur in de ochtend klopt een medewerker op de deur, een uur later dan gepland. Dat vinden we niet erg, want Barry en ik hebben niet veel geslapen. Knap dat de kinderen wel hebben liggen knorren, al was het te kort.

Karnak tempel Egypte

Luxor tempel met kinderen

Karnak tempel spelen kun je overal

Felukka tocht

We boeken een boottocht met een echte felukka waarmee we naar Bananeneiland varen. Het is de hele dag al windstil, dus het verbaast ons dat de kapitein niet weet dat het onvoldoende waait om te zeilen. Na wat ploeteren worden de hulptroepen ingeschakeld en binnen een paar minuten hangen we met vier boten aan een soort sleepboot. Het is erg grappig, vooral omdat er steeds naar elkaar geschreeuwd wordt. Dan gaan we de verkeerde kant op, dan gaan we te hard dan gaan we weer de verkeerde kant op en dan hoeft er iemand ineens niet meer mee. Op Bananeneiland laat de kapitein ons aan blaadjes van planten ruiken en moeten de kinderen raden van welke boom het is. Er groeien hier mango’s, citroenen, sinaasappels, mandarijnen en natuurlijk heel veel bananen en dat ruik je al aan het blad. Ook zitten er wat dieren zoals aapjes in kleine kooitjes, dit wisten wij niet van tevoren. Heel zielig. Je kunt met een baby krokodil waarvan het bekje is dichtgebonden op de foto. Nog zieliger. Onze kinderen vinden het ook zielig en natuurlijk doen we daar niet aan mee. Na een korte wandeling gaan we terug naar onze boot. Inmiddels staat er wel wind en kunnen we op eigen kracht terugzeilen terwijl de zon prachtig ondergaat. De kinderen mogen zelfs even aan het roer als ze hun kopje mierzoete thee op hebben. Ondanks het zien van de zielige diertjes was het een heel leuk uitje. Als je zelf een felukka tocht boekt, vraag dan om niet naar de dieren te gaan.

Luxormuseum

Het Luxormuseum is een klein museum met zo’n 400 artefacten. Voor ons een schot in de roos, want wat een prachtige beelden staan hier! Het is een stuk minder overweldigend dan het museum in Cairo en dat is prettig. Wat ook erg fijn is, dat overal bordjes bij staan met informatie. Er worden wat filmpjes gedraaid over bijvoorbeeld met maken van papyrus waar onze kinderen geïnteresseerd naar kijken, al kunnen ze er niets van verstaan. Het museum is niet altijd open. Wij bezoeken het bijvoorbeeld in de avond na een mooie wandeling langs de Nijl over de boulevard. Check de openingstijden als je het Luxormuseum wilt bezoeken.

Felukka tocht Egypte

Luxor museum

Vallei der Koningen

In de Vallei der Koningen zijn vanaf de 18e dynastie de farao’s en prinsen begraven. Als eerste gaan we naar een van de meest afgelegen graven. Het graf van Toetmoses IV ligt behoorlijk hoog en gaat diep de berg in. Het graf is lang niet voltooid. De architect en kunstenaars beginnen met een graf zodra de oude farao dood is. Als de eigenaar van het graf te jong sterft, dan wordt hij in een niet voltooid graf begraven. Zo bezoeken we ook het graf van Ramses V en VI. De broers delen een graf, omdat Ramses V net een jaar had geregeerd voor hij stierf. Dus na zijn dood is dit graf wel voltooid, omdat zijn broer er later ook bij zou komen. Het graf is bijzonder mooi, met nog erg mooie kleuren. Heel jammer dat de sarcofagen vernield zijn, maar het geeft wel een goed beeld. Een ander dubbel graf dat we bezoeken is dat van Sethnakht en zijn vrouw Tawosret. Koninginnen werden in de Vallei der Koninginnen begraven, maar omdat deze vrouw bijzonder was, mocht ze bij haar man begraven worden. Er zijn verschillende theorieën, maar waarschijnlijk was Tawosret de laatste farao van de 19e dynastie. Zij was de vrouw van Seti II en ze regeerde na zijn dood met Setnakht. Doordat ze met hem kinderen had waaronder Ramses III, werd een nieuwe dynastie ingeluid. Tenslotte bezoeken we ook nog het zeer fraai gedecoreerde graf van Ramses IV.

In de Vallei der Koningen is het erg druk. De graven vooraan worden het meest bezocht door grote groepen, zodat de gids daarna snel door kan naar iets anders. Ook het graf van Toetanchamon is zeer gewild. Kies een hoger gelegen graf, dan heb je een mooi overzicht over de vallei en het is er vaak een stuk rustiger. Om het leuk te houden voor de kinderen doen we spelletjes zoals: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ met hiërogliefen en afbeeldingen in de graven of ze beschrijven een tekening en we proberen te raden wat het is.

Luchtballonnen boven vallei der koningen

De Karnak tempel is groter en indrukwekkender dan de Luxor tempel, met hoge zuilen, metershoge beelden en een groot meer. Bij het meer staat de scarabeetle; drie rondjes eromheen lopen zou geluk brengen. Een bewaker laat ons een afgesloten deel van de tempel zien waar bijna geen toeristen komen. Zoiets moois hebben we hier nog niet gezien.

Vallei der koningen

Graf Vallei der koningen

De tempel van Hatsjepsoet

Hatsjepsoet was de eerste vrouwelijke farao die zelfstandig regeerde - dus niet als regentes. Ze stamde af van Toetmosis I en trouwde met haar halfbroer Toetmosis II. Op het moment dat Toet II stierf, was diens zoon Toetmosis III - kind van Toet II en een andere vrouw - te jong om te regeren. Omdat Hatsjepsoet koninklijk en daarmee goddelijk bloed had, werd zij farao. Voor bijna 20 jaar regeerde ze zeer succesvol. De handel bloeide op en het was rustig en stabiel in het land. Toch was Toetmosis III niet erg blij en liet na haar dood al haar cartouches – de koninklijke naam in hiërogliefen - weghakken uit haar monumenten en zijn naam toevoegen. Vele millennia was zij uit de lijst met farao’s geschrapt en ‘vergeten’. Gelukkig is haar naam nu weer terug en is ze weer de grote vrouwelijke farao! Haar tempel heeft drie terrassen en ziet er erg ‘modern’ uit en onze kinderen vinden het heerlijk om deze tempel te ontdekken en geheime hoekjes te vinden.

Habu tempel

Na een late lunch rijden we naar de Habu tempel. Deze tempel is gebouwd door Ramses III en is super goed intact. We lopen door hoge poorten, over enorme pleinen en langs mega zuilen. Ook de kleuren zijn nog erg mooi. Het heilige der heilige is deels verwoest door de grote aardbeving van 2000 jaar geleden en veel van de stenen zijn daarna meegenomen om huizen van te bouwen. We mogen weer op plekken komen die eigenlijk niet toegankelijk zijn en zien er prachtige schilderingen. Deze tempel heeft een naastgelegen paleis waarvan alleen de fundamenten nog staan. Onze pre-puber test de koninklijke wc uit en daarna rijden we via de Kolossen van Memnon terug naar de oost-bank.

Dodentempel van Hatsjepsoet

Tempel van Hatsjepsoet

Habu tempel met kinderen

Overnachten in Luxor

Wij verblijven in het prachtige Iberotel Luxor. We hebben twee kamers met een tussendeur en uitzicht over de Nijl. Het zwembad ligt in de Nijl en van daaruit heb je een magnifiek uitzicht op de west-bank en de vele felukkas die voorbijvaren. Het hotel heeft meerdere restaurants waarvan het eten behoorlijk goed is. Vanuit dit hotel wandel je zo de boulevard op en kun je te voet naar de Luxor tempel of het Luxor museum. Ideaal dus.

Zoek je meer informatie over Egypte? Lees mijn blogs over Egypte met kinderen. Over farao's, goden en oude beschavingen.

aIberotel Luxor met kinderen

Luxor hotel vanaf de Nijl

Iberotel Luxor