Cairo met kinderen Djoser trappiramide
Egypte
Daphne Liebrand
Egypte
08/26/2024
8 min

Op reis door het land van de farao’s - ontdek Cairo

08/26/2024
8 min

Egypte. Het land met een oude beschaving die ons tot meer dan 5000 jaar terug in de tijd voert. Het land van farao’s, piramides, Toetanchamon, koningsgraven en de Rode Zee. Een land waar iedereen wel een beeld bij heeft en dat zelfs bij jonge kinderen tot de verbeelding spreekt. Maar is het wel leuk om met kinderen een reis te maken door Egypte? Een all-inclusive aan de Rode Zee is voor bijna elk kind wel leuk, maar kun je met je gezin ook naar Cairo en Luxor? Bezoek Caïro met kinderen en ontdek dat dit absoluut mogelijk is! Maar het kost wel enige voorbereiding. In dit eerste blog nemen we jou en je gezin mee naar Caïro. In een tweede blog leiden we je door Luxor.

Cairo met kinderen Piramide van Cheops

Beste reistijd voor Egypte met kinderen

Het grootste deel van Egypte bestaat uit woestijn. Er heerst dan ook een zogenaamd woestijnklimaat. Dit betekent dat het in de zomer zo’n 50 graden kan worden. In de winter zijn de temperaturen een stuk aangenamer en ook in het voor- en najaar kan de temperatuur flink oplopen, maar is het niet zo verzengend heet als in de zomer. Wij reizen in de kerstvakantie met onze kinderen door Egypte. Caïro bezoeken met de kinderen is ideaal in de wintermaanden, de temperatuur voelt voor ons lenteachtig. ’s Morgensvroeg is het wat fris en ’s avonds koelt het snel af als de zon onder is, maar overdag is het aangenaam tot warm. Dit is afhankelijk van de plek waar je bent. Onze kinderen kunnen iedere dag zwemmen en de meeste zwembaden zijn niet verwarmd. Prima temperatuur dus voor een wintervakantie met het gezin naar de zon!

Cairo met kinderen uitzicht bij Muhammed Ali Moskee

Chaotisch Cairo, dit moet je weten

Als je op Cairo vliegt voor je start van je rondreis door Egypte, bereid je dat voor op chaos. Cairo met kinderen bezoeken betekent dat je goed voorbereid moet zijn op de hectiek van de stad. Het is geen stad waar ik een auto zou huren en zelf zou rijden. Neem een taxi, of regel een transfer en laat je rijden. In de stad staan lijnen op de weg, maar er is niemand die zich daar ook maar iets van aantrekt. Op een vierbaansweg pas je namelijk makkelijk met vijf busjes naast elkaar en een motor zonder licht kan daar precies tussendoor slalommen.

Iedereen toetert en gaat van links naar rechts over alle banen. Licht is blijkbaar niet verplicht in het donker en het is een wonder dat er niet meer ongelukken gebeuren. Werkende gordels in taxi’s en busjes zijn overigens ook een zeldzaamheid en aan kinderstoeltjes wordt al helemaal niet gedaan. Hoe je je kind zo veilig mogelijk vervoerd? Ga samen op een zitplaats zitten met een enigszins werkende gordel en hoop er het beste van.

Cairo met kinderen

Van de imposante piramides van Gizeh en de mysterieuze Sfinx tot het fascinerende Egyptisch Museum, Caïro biedt tal van kindvriendelijke avonturen die je kinderen niet snel zullen vergeten.

Bezoek Cairo met kinderen

De Djoser piramide bezoeken met kinderen

Als je in Cairo bent met je gezin, moet je natuurlijk de piramides bezoeken met je kinderen. Boek hiervoor een tour, of houd een taxi aan, onderhandel over de prijs en laat je een dag lang langs de piramides en de grote sfinx voeren. Start bij de Djoser trappiramide, de allereerst piramide van 4500 jaar oud. Deze piramide ligt overigens op een uurtje rijden van Cairo. Om de Djoser piramide heeft een muur gestaan, waarvan een deel weer is opgebouwd, evenals delen van de tempel om de dode farao te vereren. Bij het complex dat bij de trappiramide hoort liggen graven van zijn kinderen, maar ook een kleine piramide van farao Ounas. Omdat deze piramide als een van de weinigen een prachtig beschilderde grafkamer heeft die mooi bewaard is gebleven, is dit de piramide die we van binnen bezoeken. In de piramide staat enkel nog de buitenste sarcofaag. Deze was voor grafrovers te zwaar om mee te nemen.

Stedentrip Cairo met kinderen

Wat ook erg fijn is, is dat de piramide niet zo groot is - de piramide moest te snel worden voltooid, omdat de farao jong overleed. Daarom is de gang maar 15 meter lang en dat is wel zo fijn als je weet dat alleen onze dochter rechtop naar beneden kan. Bezoek met je kinderen op dit complex zeker de kleine graven. Veel van de originele kleuren zijn bewaard gebleven. Onze kinderen vinden het leuk om de dieren op de afbeeldingen te bekijken. Je kunt er ook een spelletje van maken zoals: zoek het nijlpaard, de grootste vis of welke figuur staat het raarst afgebeeld? Dan heb je zelf kans om de graven goed te kunnen bekijken.

Graf bij de Djoser piramide

De grote piramides en de Sfinx in Caïro

In Gizeh lopen we om de piramide van Cheops - ook Choufoe genoemd - heen. De grote piramide en millennia lang het hoogste bouwwerk ter wereld en niet voor niets het enige overgebleven klassieke wereldwonder. Inmiddels niet meer het hoogste gebouw, maar voor ons is het nog altijd de meest imposante. Voor je naar de piramides kunt koop je een kaartje voor het hele terrein. Je kunt ook kaartjes kopen om een aantal piramides of graven van binnen te bekijken. Wandel sowieso om de piramides heen en op bepaalde plekken mag je er een stukje op klimmen, tot grote vreugde van onze pre-puber.

De kinderen vinden het fantastisch om te zien dat stenen groter zijn dan zij. Hoe hebben ze deze enorme kolossen toch ooit zo netjes op elkaar gekregen? Daarna rijden we met ons busje (wij hebben een chauffeur en gids geregeld) naar het uitzichtpunt waar je alle drie de piramiden mooi kunt zien. Het ondenkbare gebeurt: het begint keihard te regenen! Dit is wel heel bijzonder. Hordes toeristen gaan er vandoor en de woestijn verandert in een korte tijd in een grote modderpoel. Echt lachen! Als we bij de Sfinx aankomen is het gelukkig weer droog. Waarschijnlijk is de Sfinx gebouwd in de tijd van farao Chefren. Hij heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Ook dit beeld roept veel vragen op bij de kinderen. Het is hoe dan ook een prachtige plek om met je gezin te bezoeken als je in Caïro bent.

Piramides Cairo met kinderen

Wil je ontsnappen aan het gure winterweer en een unieke kerstvakantie beleven? Bezoek Caïro met kinderen en laat je meevoeren door de eeuwenoude geschiedenis van Egypte.

Cairo museum met gezin

Het Egyptisch museum

In Cairo wordt al een hele tijd gebouwd aan het Grand Egypian Museum. De opening hiervan is al meerdere keren uitgesteld. Gelukkig kun je nog altijd terecht bij het ‘oude’ Egyptische museum. Bezoek het Egyptisch Museum in Caïro met kinderen en duik in de geschiedenis van het oude Egypte. Als je niet te lang in de rij wilt voor de security en entree, zorg dan dat je voor opening bij de poort bent, of ga wat later in de middag. In het Egyptisch museum vind je heel veel kunst van het moment van eenwording van opper- en neder Egypte onder de eerste farao zo’n 5000 jaar geleden, tot Cleopatra de laatste Egyptische farao en alles daar tussenin. We bekijken enorme beelden, prachtige steles, boten om de farao naar het hiernamaals te brengen, mummies en natuurlijk de schatten van Toetanchamon.

Dan doen we een ontdekking! Toetanchamon is niet de enige farao van wie het graf onaangetast is gevonden. Farao Psusennesi heeft het ook tot de 20e eeuw volgehouden om in zijn tombe onontdekt te blijven. Best vreemd dat Toetanchamon zo groot uitgemeten wordt, zeker omdat hij slechts een jaar of 10 heeft geregeerd en Psusennesi een slordige 50 jaar op de troon heeft gezeten. En niet eens onverdienstelijk. Het land was vrij welvarend onder diens bewind. Zijn kist is zelfs van zilver, een erg kostbaar edelmetaal in die tijd, omdat het van ver gehaald moest worden. Helaas mogen we geen foto’s maken in de ruimte waar een klein deel van zijn spullen wordt tentoongesteld, maar het is erg bijzonder om te zien.

Cairo museum Hatsjepsoet met kinderen

Muhammed Ali Moskee

De Muhammed Ali Moskee bevindt zich binnin de citadel. Hier staat ook een paleis, maar dat is niet te bezoeken. De moskee is prachtig opgetrokken uit verschillende soorten stenen. We doen onze schoenen uit en de kinderen ontdekken eerst de binnenplaats. Binnenin trekt de grote koepel met de halve koepels de aandacht. Ook de vele lampen en de oude kroonluchters zijn prachtig. Buiten genieten we van het uitzicht over het lawaaierige Caïro en zien in de verte de piramides aan de horizon.

Ondanks de hectiek is Caïro een onvergetelijke bestemming waar je met de juiste voorbereiding volop kunt genieten.

Cairo met kinderen Muhammed Ali Moskee

De oude Islamitische wijk

De oude Islamitische wijk was ooit helemaal ommuurd en had zeven poorten. Nu zijn er slechts twee poorten over. Wij gaan door een van de poorten de wijk binnen. De deuren zijn nooit vervangen en zijn al een paar eeuwen oud. We wandelen langs moskeeën, hammams, koranscholen en andere oude Islamitisch gebouwen. In dit deel komen nauwelijks toeristen en dat is fijn, want de winkels zijn voor de locals en dan zijn er dus geen opdringerige verkopers. Je kunt vanuit hier doorlopen naar de Khan-al-Khalili bazaar waar je wel heel veel souvenirs vindt en uiteraard een kopje mierzoete thee moet drinken. Houd hier je jonge kinderen aan de hand, want het kan er ongelofelijk druk zijn.

Cairo met kinderen Islamitische wijk

Overnachten in Caïro met kinderen

Wij slapen met ons gezin in het Barcelo Pyramids Hotel. In het hotel kun je twee kamers met een tussendeur boeken als je met kinderen reist. Het hotel heeft meerdere restaurants waarvan er twee de hele dag open zijn. Ook is er een zwembad waarin onze kinderen zich een paar heerlijke uurtjes vermaken. Vanaf het dak heb je uitzicht op de piramides in de verte. Met name tegen zonsondergang is het prachtig om hier een kijkje te gaan nemen.

>> Barcelo Pyramids Hotel boeken bij Booking.com

Accommodatie Cairo zwembad Barcelo Pyramids Hotel